Tulipa aloitettua Fifassa career Manchester Unitedilla. Tarkoituksena on simuloida otteluita ja rakentaa uudelleen Unitedille sellainen dynastia, joka poimii vuosi toisensa perään Valioliigan mestaruuden ja on vuodesta toiseen suurimpia mestarisuosikkeja UCL:n puolella. Joukkueessa oli aika paljon turhia pelaajia, joten kausi lähti käyntiin seuraavilla myynneillä:
Juan Mata (Galatasaray) – 18M
Andreas Pereira (Hertha BSC) – 15M
Jesse Lingard (Lazio) – 14M
Nemanja Matic (Napoli) – 13M
Sergio Romero (Besiktas) – 13M
Phil Jones (AS Monaco) – 12M
Lee Grant (Norwich) – 0,5M
Keskikenttäpelaajat Mata, Pereira, Lingard ja Matic lähtivät yksinkertaisesti siitä syystä, että en nähnyt heille mitään käyttöä ensimmäiselle kaudelle ja tulevaisuutta silmällä pitäen heidän takanaan oli huomattavasti lupaavempia pelaajia. Romeron olisin voinut pitää, mutta kutsuin Dean Hendersonin lainalta takaisin, joten Romerolle ei sen vuoksi ollut enää tilaa joukkueessa. Jones olisi tyytynyt rotaatiopelaajan roolin, mutta toisaalta annan nuo minuutit mieluummin Tuanzebelle tai Fosu-Mensahille. Grantille ei ollut myöskään käyttöä, joten turha häntä oli roikottaa kokoonpanossa.
Sisään tulivat sitten seuraavat pelaajat:
Jadon Sancho (Dortmund) – 95M
Jack Grealish (Aston Villa) – 27M
Sancho oli todella kallis, mutta hän oli juuri sellainen vahvistus, jota joukkue kaipasi. Oikeasta laidasta puuttui pelaaja, joten olin valmis maksamaan mitä tahansa tästä nuoresta, lupaavasta ja jo nyt hyvästä englantilaisesta. Grealish irtosi huomattavasti halvemmalla ja hän on monikäyttöisyytensä vuoksi erinomainen pelaaja. Grealish voi tuurata Pogbaa tai Brunoa, olla hyökkäävämmässä kokoonpanossa kolmantena keskikenttäpelaajana tai pelata myös vasemmalla laidalla. Grealish on lisäksi myös vielä melko nuori ja englantilainen, joten hän sopi hyvin juuri siihen visioon minkälaisen joukkueen haluan rakentaa.
Kokonaisuutena ensimmäinen kausi oli erittäin onnistunut, vaikka yhtään pokaalia ei tullutkaan. Asetin itselleni ennen kauden alkua tavoitteeksi UCL-paikan ja puolivälieräpaikan UCL:ssä. Valioliigan puolella peli sujukin erinomaisesti ja olimme kauden päätteeksi 102 pisteessä yhdessä Liverpoolin kanssa. Ikävä kyllä Liverpoolilla oli kuusi maalia parempi maaliero, joten mestaruus jäi haaveeksi ensimmäisellä kaudella. Liverpoolin lisäksi myös Manchester City oli mestaruustaistossa mukana, mutta he jäivät sitten 98 pisteeseen. Leicester pelasi vahvan kauden ottaen viimeisen UCL-paikan ja UEL-paikat ottivat Chelsea, Spurs ja Wolves. Arsenal jäi siis europaikkojen ulkopuolelle. Tippujia Valioliigasta olivat Norwich, Sheffield United ja Bournemouth.
Myös UCL:n puolella kausi meni paremmin kuin odotin. Lohkovaiheessa jäimme toiseksi Bayernin taakse, mutta kakkospaikka oli ihan selvä ennen Olympiacosta ja Young Boysia. Neljännesvälierävaiheessa meillä kävi älyttömän hyvä tuuri, kun saimme vastaamme ainoan mahdollisen hyvän arvan eli lohkonsa voittaneen Lyonin. Lyon kaatuikin yhteismaalein 5-1 ranskalaisen Anthony Martialin tehtyä kaikki meidän maalit. Puolivälierissä vastaan tuli Real Madrid, jolle hävittiin ensin vierasottelu 1-0, mutta sen jälkeen voitettiin kotona 2-0. Välierissä Juventus oli kuitenkin liikaa maalein 4-3. Jotain kertoo Englannin kolmen parhaan joukkueen kovuudesta myöskin se, että toinen välierä oli Manchester City vastaan Liverpool, jonka City lopulta voitti. City hävisi kuitenkin finaalissa Juventukselle, joten huonolle joukkueelle emme mekään hävinneet.
Kotimaan cupeissakaan ei tullut ikävä kyllä menestystä. FA Cupissa hävisimme välierissä Liverpoolille, koska UCL-välierän takia otteluohjelma oli niin tiukka, että Liverpoolia vastaan piti lähteä kakkosmiehistöllä. FA Cupin mestariksi kruunattu Liverpool taas tuli välierään meitä vastaan ykköskokoonpanolla, joten ei siinä ikävä kyllä hirveästi ollut mahdollisuuksia. Carabao Cupissa tiputtiin jo aikaisemmassa vaiheessa, kun niin ikään pelattiin kakkosmiehistölle Citya vastaan, joka heitti kentälle kovimmat pelaajansa. Kausi oli kuitenkin kokonaisuutena onnistunut, vaikka yhtään pokaalia ei vielä ensimmäisellä kaudella tullutkaan. Meillä on kuitenkin nuori joukkue, jossa oli tietyt ongelmakohdat vielä menneellä kaudella, joten pokaaleja en edes odottanut. Seuraavalla kaudella odotukset ovatkin korkeammalla.
Pelaajayhteenveto (viimeisenä antamani arvosana pelaajalle):
Maalivahdit:
#1 David De Gea - 49 ottelua, 0 maalia, 2 syöttöä, 21 nollapeliä, 9+
- De Gea oli suorastaan erinomainen, mistä kertoo myös se, että hänet valittiin kauden päätteeksi Valioliigan parhaaksi maalivahdiksi. Olimme vähiten Valioliigassa maaleja päästänyt joukkue, kun omiin meni ainoastaan 20 maalia ja De Gea pelasi yhtä ottelua vaille kaikki ottelut Valioliigan puolella. Nollapelejä DDG:lle kertyi myös 17 kappaletta, jolla hän oli Valioliigan paras yhdessä Kepan ja Edersonin kanssa. UCL:n puolella DDG:n tilastot eivät ole ihan yhtä vakuuttavat, mutta ihan kelpo tasolla hän pelasi sielläkin.
#12 Dean Henderson - 9 ottelua, 0 maalia, 0 syöttöä, 4 nollapeliä, 8
- Hendersonin roolina oli olla selvä kakkosmaalivahti ja hän pääsi pelaamaan Valioliigassa ainoastaan yhden ottelun, kun De Gealla oli pieni loukkaantuminen. Valioliigapelissään Henderson oli erittäin hyvä pelaten nollapelin. FA Cupissa ja Carabao Cupissa hän sai pelata kaikki ottelut, mutta ikävä kyllä Carabao Cupissa tuli City vastaan jo toisella kierroksella. Ei Henderson pystynyt mitenkään haastamaan De Geaa, mutta kakkosmaalivahtina hän oli hyvä ja tarkoituksenani on koulia hänestä Unitedin tuleva ykkösmaalivahti.
Puolustajat:
#2 Victor Lindelöf - 43 ottelua, 1 maali, 1 syöttö, 19 nollapeliä, 8
- Kokonaisuutena Lindelöfin kausi oli ihan hyvä, vaikka siihen mahtui yksi vähän heikompi jakso, minkä aikana hän otti kaksi punaista korttia lyhyellä aikavälillä. Jos on kuitenkin vähiten sarjassa maaleja päästäneen joukkueen kakkostoppari, niin kautta on pidettävä kokonaisuutena onnistuneena.
#3 Eric Bailly - 23 ottelua, 1 maali, 1 syöttö, 10 nollapeliä, 7+
- Bailly paransi kauden aikana, mutta hän ei kuitenkaan oikein missään vaiheessa onnistunut haastamaan Maguirea ja Lindelöfiä. Bailly pelasikin paljon myös noita kotimaan cupeja. Bailly ei ollut oikein tyytyväinen rooliinsa ja hän kritisoi sitä useaan otteeseen kauden aikana, joten voi olla, että hänelle etsitään kesän aikana uusi osoite, vaikka kolmostopparina hän olisikin ihan kelpo kaveri myös tulevaisuudessa.
#5 Harry Maguire - 48 ottelua, 3 maalia, 4 syöttöä, 20 nollapeliä, 9
- Maguire joukkueen kapteenina otti selkeästi sen ykköstopparin roolin kauden aikana. Syksyllä Lindelöf oli ehkä jopa Maguire parempi, mutta Maguiren suoritustaso oli tasaisempi koko kauden ajan. Hienoa oli myös nähdä nuo Maguiren onnistumiset hyökkäyspäähän. Toivottavasti Maguire pystyy pitämään tuon saman tason myös ensi kaudella.
#20 Diogo Dalot - 19 ottelua, 1 maali, 0 syöttöä, 3 nollapeliä, 7
- Dalotin rooli oli olla rotaatiopelaaja ja monikäyttöisyyden takia hän pääsi pelaamaan sekä oikean että vasemman laitapuolustajan roolia. AWB:ta oli toki vaikea haastaa, mutta Shaw'n loukkaannuttua Dalotilla oli mahdollisuus ottaa enemmän roolia vasemmalla, mutta hän jäi kuitenkin Williamsin varjoon. Kokonaisuutena Dalotin kausi oli vähän tasapaksu ja odotin häneltä vähän enemmän, mutta hän täytti kuitenkin paikkansa ihan hyvin rotaatiopelaajana.
#23 Luke Shaw - 32 ottelua, 0 maalia, 0 syöttöä, 14 nollapeliä, 6-
- Shaw oli kauden suurin pettymys. Olin jo ennen kauden alkua vähän skeptinen hänen suhteen, mutta kauden aikana jouduin pettymään vielä enemmän. Alkukaudesta annoin Shaw'lle kuitenkin reilusti vastuuta, mutta hänen loukkaannuttuaan Brandon Williams pelasi niin hyvin, että Shaw jäi loppukaudeksi Williamsin kakkosmieheksi. Kesän aikana tarkoitukseni on löytää Shaw'lle uusi seura.
#24 Timothy Fosu-Mensah - 4 ottelua, 0 maalia, 0 syöttöä, 1 nollapeli, 7
- Fosu-Mensah on yleismies, joka pystyy pelaamaan mitä tahansa paikkaa puolustuksessa ja tarpeen vaatiessa myös keskikentän pohjalla. Mitään suurempia suunnitelmia minulla ei ole tämän hollantilaisen suhteen ja kun pelaaja on myös tyytyväinen rooliinsa, niin Fosu-Mensah on tärkeä ringinleventäjä loukkaantumissumassa ja otteluruuhkissa. Fosu-Mensah täytti paikkansa ihan hyvin niissä otteluissa, joissa hänen palveluksiaan tarvittiin.
#29 Aaron Wan-Bissaka - 49 ottelua, 2 maalia, 0 syöttöä, 21 nollapeliä, 9-
- AWB tunnetaan laitapuolustajana, jonka vahvuudet ovat pääasissa puolustussuuntaan. Sen homman hän hoiti ihan hyvin ja vaikka tehoja hän ei liiemmin tehnytkään, niin hän täytti oman paikkansa erittäin hyvin. Molemmat AWB:n tekemät maalit syntyivät kauden loppupuoliskolla, joten ehkä se lupaa tehokkaampaa seuraavaa kautta. Valinta Valioliigan vuoden joukkueeseen kertoo kuitenkin siitä, että AWB:n kausi oli erittäin onnistunut.
#38 Axel Tuanzebe - 9 ottelua, 0 maalia, 1 syöttö, 3 nollapeliä, 7+
- Tuanzeben rooli joukkueen nelostopparina oli pelata pääasiassa vain kotimaan cup-otteluita. Niissä hän suoriutui melko hyvin ja tarvittaessa uskallan peluuttaa häntä myös kovemmissa peleissä. Hirveästi en näe Tuanzebella potentiaalia murtautua avauksen toppariksi Unitedissa, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Oman akatemian kasvattina hän on kuitenkin tärkeä rotaatiopelaaja.
#53 Brandon Williams - 28 ottelua, 3 maalia, 0 syöttöä, 11 nollapeliä, 9+
- Williams oli varmaan kauden suurin yllättäjä. Shaw loukkaantui ja Williams käytti sen tilaisuuden paremmin kuin hyvin ja ryösti Shaw'n paikan itselleen. On kuitenkin todettava, että kauden edetessä hän ei pystynyt pitämään tasoaan ihan yhtä korkealla kuin ensimmäisissä otteluissaan, mutta hän säilytti kuitenkin roolinsa kauden loppuun asti. Oman akatemian kasvatti, joka on tulevaisuudessa todennäköisesti joukkueen avaava vasen laitapuolustaja, mutta tällä hetkellä sopivampi rooli voisi olla vielä avauksen pelaajan kirittäminen.
Keskikenttäpelaajat:
#6 Paul Pogba - 54 ottelua, 22 maalia, 18 syöttöä, 10
- Pogballe oli tarjolla oikeanlainen rooli keskikentällä ja tuloksen voi lukea hänen tekemistään tehoista. Keskikentän keskustasta yli 20 maalia on erinomainen suoritus ja kun siinä on lisäksi vielä melkein 20 syöttöä, niin puhutaan ihan huippukaudesta. Tehoja Pogba teki jokaisessa kilpailussa, mutta Valioliigassa hän oli parhaimmillaan, mistä kertoo valinta Valioliigan kauden joukkueeseen.
#8 Bruno Fernandes - 53 ottelua, 28 maalia, 18 syöttöä, 10
- Jos Pogban tehot olivat kovat, niin Bruno pisti vielä paremmaksi. Bruno toki vastasi kauden aikana kaikista joukkueen erikoistilanteista (mukaan lukien pilkut) ja hänelle oli annettu melko vapaa rooli tuossa keskikentällä, joten tulosta pitikin tulla. Bruno valittiin yhdessä DDG:n, AWB:n ja Pogban kanssa Valioliigan kauden joukkueeseen ja Valioliigan maalipörssissä Bruno tuli toiseksi heti Sadio Manen jälkeen 26 maalillaan.
#16 Jack Grealish - 37 ottelua, 6 maalia, 12 syöttöä, 9
- Grealishin oli vaikea haastaa Brunoa ja Pogbaa, joten alkukaudesta pelasimme kotipeleissä usein vähän hyökkäävämmällä ryhmityksellä, jossa tämä koko kolmikko oli samaan aikaan kentällä. Grealish vietti kuitenkin pääosan kaudestaan vasemmalla laidalla, kun Marcus Rashford loukkaantui lähes neljäksi kuukaudeksi. Keskelle leikkaavana laiturina Grealish tekikin tuhoja ollen kauden päätyttyä Valioliigan syöttöpörssin kärkisijoilla. Vahva tulokaskausi tältä englantilaiselta.
#17 Fred - 43 ottelua, 3 maalia, 5 syöttö, 8
- Fred oli koko kauden ajan joukkueen ykkösmies keskikentän pohjalla ja hän pelasikin ihan hyvän kauden. Kokonaisutena Fredin kausi oli jotenkin vähän tasapaksu ja vaikka hän periaattessa olikin ihan hyvä, niin en tiedä, että onko hän riittävän kova kaveri Unitedin keskikentän pohjan ykkösmieheksi.
#28 Angel Gomes - 6 ottelua, 1 maali, 0 syöttöä, 6+
- Gomes pääsi muutaman kerran vaihdosta kentälle ja teki FA Cupissa yhden maalinkin, mutta hänen kokonaisvaltainen pelinsä ei ollut vielä ihan riittävää. Kyseessä on kuitenkin potentiaalinen kaveri, jolla voi olla tulevaisuudessa mahdollisuus ottaa roolia Unitedissa, mutta vielä ei ollut hänen aikansa.
#37 James Garner - 3 ottelua, 0 maalia, 0 syöttöä, 7+
- Garner pelasi vähemmän otteluita kuin Gomes, mutta Garner pääsi aloittamaankin pari matsia. Kokonaisuutena Garner oli selvästi valmiimpi tapaus kuin Gomes ja tulevaisuudessa Garnerilla on ihan hyvä mahdollisuus ottaa isompaa roolia. Ensi kaudella Garner tulee varmasti saamaan enemmän minuutteja.
#39 Scott McTominay - 34 ottelua, 5 maalia, 2 syöttöä, 7,5
- McTominayn syksy oli hankala, mutta kauden edetessä hän paransi paljon. Näkisin mielelläni McTominayn tulevaisuudessa avauskokoonpanon pelaajana, mutta vielä menneellä kaudella hän jäi vähän Fredin varjoon. McTominay on kuitenkin niitä pelaajia, joista tarkoitukseni on pitää kynsin ja hampain kiinni vielä monen kauden ajan.
Hyökkääjät:
#7 Jadon Sancho - 47 ottelua, 12 maalia, 5 syöttöä, 8
- Sancho tuli isolla siirtosummalla ja isoilla odotuksilla Unitediin, mutta ei tämä ensimmäinen kausi kuitenkaan ollut mitään ilotulitusta. Seiskapaidan mukana tulee paljon odotuksia, mutta uskon kyllä, että tämä nuori mies tulee vielä lunastamaan kaikki häneen kohdistetut odotukset. Viime kaudellakin Sancho kuitenkin täytti paikkansa, vaikka hän ei loistanutkaan.
#9 Antohy Martial - 51 ottelua, 25 maalia, 7 syöttöä, 9+
- Martial oli vähän yllättäenkin joukkueen ykköspyssy. Nuori ranskalainen sai pelata ehjän kauden ja hän oli joukkueen ykköskärki, joten tulosta pitikin tulla. 17 maalia Valioliigassa ja 8 maalia UCL:ssä ovat sellaisia suorituksia, joihin voi olla tyytyväinen. Paukkuja Martialilla on kyllä vieläkin parempaan.
#10 Marcus Rashford - 32 ottelua, 13 maalia, 4 syöttöä, 9
- Rashford aloitti kauden hyvin, mutta hän oli ikävä kyllä pitkään loukkaantuneena. Valioliigassa Rashford teki kuitenkin 21 pelaamassaan ottelussa 10 maalia, joten odotukset ensi kautta suhteen ovat hänen kohdallaan suuret. Uskon ja toivon, että Rashford tulee olemaan joukkueen ykköstykki ja sitä hän olisi voinut olla menneelläkin kaudella ilman tuota pitkää loukkaantumista.
#21 Daniel James - 20 ottelua, 5 maalia, 1 syöttö, 8+
- Daniel James on hyvä rotaatiopelaaja, joka täytti hyvin paikkansa. Sanchon ja Rashfordin ollessa samaan aikaan loukkaantuneina James pääsi hetkeksi aikaa vakiavaajaksi ja teki sinä aikana monta tärkeää maalia. Nopeiden jalkojensa avulla James on myös hyvä vaihtopelaaja.
#25 Odion Ighalo - 22 ottelua, 3 maalia, 0 syöttöä, 6
- Poppamies pelasi lähinnä kotimaan cupeja, minkä lisäksi hän pääsi vaihdosta kentälle isommissakin peleissä. Ikävä kyllä hirveän paljon ei Ighalosta ollut hyötyä, joten olen ihan tyytyväinen, että kaverin lainasopimus päättyy. Hän veisi vain turhaan nuorten pelaajien peliaikaa tuomatta kuitenkan mitään sen kummempaa lisäarvoa joukkueelle.
#26 Mason Greenwood - 32 ottelua, 3 maalia, 1 syöttö, 7
- Greenwoodin rooli oli vähän samanlainen kuin Ighalolla, vaikka Greenwood pääsikin useammin avaukseen. Mahdollisuuksia annettiin, mutta ikävä kyllä joukkueen suurlupaus ei ollut vielä valmis nakuttamaan maaleja. Kehitystä Greenwoodille tapahtui kuitenkin ihan merkittävästi kauden aikana, joten odotukset Greenwoodin seuraavaa kautta kohtaan ovat selvästi korkeammalla.
Näiden lisäksi olen myös "Class of 92" -hengessä käynyt laittamaan seuran akatemiaa kuntoon ja akatemian kautta on muutama pelaaja saanutkin jo ammattilaissopimuksen. Tässä esittelyssä kyseiset pelaajat:
Ollie Moore - Maalivahti - Englanti - 18v
- Ollie Moore oli ensimmäinen akatemiasta ammattilaissopimuksen saanut pelaaja, joka on kehittynyt aivan valtavasti tämän kauden aikana. Tämän 18 vuotiaan maalivahdin markkina-arvo on tällä hetkellä jo 11 miljoonaa ja potentiaalia hänellä on vielä enemmän kuin Dean Hendersonilla. Moore on kyllä sellainen helmi, josta varmasti kuullaan vielä tämän careerin aikana.
Cathan O'Neill - Keskikenttäpelaaja - Irlanti - 18v
- Jos Ollie Moore on suurin helmi näistä akatemiasta nousseista pelaajista, niin Cathan O'Neill ei ole kovin kaukana. Tämä 18 vuotias irlantilainen tulee todennäköisesti saamaan ensi kauden aikana debyyttinsä Unitedin paidassa ja potentiaalia hänelläkin on pitkään uraan Manchesterissa. Pienikokoinen pelaaja omaa hyvän potkutekniikan ja syöttövalikoiman, joten hän muistuttaa pelaajana vähän Paul Scholesia.
Oliver Anderson - Keskikenttäpelaaja - Skotlanti - 18v
- Andersson ei ole ihan samantasoinen talentti kuin nuo kaksi edellistä, mutta tällä skotlantilaisella on edellytykset tulevaisuudessa ainakin hyväksi vaihtopelaajaksi. Anderson on enemmän puolustava keskikenttäpelaaja. Teknisesti hän ei ole kovin taitava eikä hän muutenkaan ole pelaajana vielä läheskään samalla tasolla kuin esimeriksi O'Neill, joten matka hänellä tulee olemaan pitkä ja todennäköisesti myös kivinen.
Billy Bennett - Keskikenttäpelaaja/hyökkääjä - Englanti - 16v
- Bennett on erittäin lahjakas pelaaja, mutta en ole varma tuleeko hän ominaisuuksiensa puolesta koskaan olemaan avauksen pelaaja joukkueessani, sillä hän vaikuttaa vähän laiskalta taitopelaajalta. Lisäksi pituutta Bennettiltä löytyy vain 165 senttiä, joten sekin aiheuttaa tiettyjä haasteita. Erittäin lahjakas ja mielenkiintoinen pelaaja joka tapauksessa.
Charles Mason - Toppari - Englanti - 18v
- Pallollisesti ihan taitava vasenjalkainen toppari, joka ei ole mikään ihan huippulupaus, mutta josta voi kuitenkin tulevaisuudessa kouliintua ihan käyttökelpoinen pelaaja. Hän on pelaajana kuitenkin vielä todella raakile, joten jos hänestä joskus jotain tulee, niin se tulee viemään aikaa.
Max Bailey - Laituri - Englanti - 16v
- Bailey on myös pelaajana vielä todella raakile ja ihan huippupelaajaksi ei taida hänelläkään olla potentiaalia. Hän on kuitenkin urheilullisesti hyvä pelaaja, josta voi tulevaisuudessa kehittyä ihan hyvä rotaatiopelaaja.
Nyt kesällä on EM-kisat, johon Englantia pääsivät edustamaan Jadon Sancho, Marcus Rashford, Jack Grealish, Aaron Wan-Bissaka, Harry Maguire, Luke Shaw ja Dean Henderson. Lisäksi muita EM-kisoihin päässeitä Unitedin pelaajia ovat David De Gea (Espanja), Paul Pogba ja Anthony Martial (Ranska), Scott McTominay (Skotlanti) sekä Victor Lindelöf (Ruotsi). Seuraavassa viestissä aiheena on sitten toinen kausi, mikä päättyy toivottavasti ainakin jonkun pokaalin nostamiseen.