Varmasti on jo jossain käyty, mutta käydään tämä nyt vielä kerran kunnolla läpi, niin sitten se selviää meille kaikille.
Sen me tiedämme, että edelleen joissain ravintoloissa saa tupakoida, mutta missä? Samahan sekin missä, mutta miksi? Menin tänään Mannerheimintien varressa olevaan meilahtelaiseen räkälään ja siellä oli täysi röökaaminen päällä.
Miksi näin?
Noin sinänsä oli muuten mielenkiintoista, kun koko kesänä ei moista olekaan ollut. Kauhea tunkkainen savu, erittäin hyvä, että noin ei normaalisti enää ole.
Ravintolatupakointia koskevat lain muutokset ja siirtymäaika
Tupakointi on kiellettyä kaikissa ravitsemisliikkeiden sisätiloissa 1.6.2007 alkaen.
Tasavallan presidentti on vahvistanut asiaa koskevan tupakkalain muutoksen 21.
heinäkuuta 2006 (700/2006). Laki koskee kaikkia ravitsemisliikkeitä riippumatta esimerkiksi
ravitsemisliikkeen tarjoilutilan koosta taikka anniskeluoikeudesta.
Ravintoloitsija voi kuitenkin halutessaan rakentaa tupakoitsijoille erillisen tupakointitilan.
Tupakointitilassa ei saa työskennellä eikä sinne saa tarjoilla ruokaa eikä juomaa. Asiakas
ei saa syödä eikä juoda tupakointitilassa.
Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteltavana tupakointitilan rakenteellisia
vaatimuksia koskeva sosiaali- ja terveysministeriön asetus sekä tilan suuruutta koskeva
valtioneuvoston asetus. Myös tupakointitilan rakentamista koskeva ohje on
valmisteltavana. Erillistä tupakointitilaa koskevan rakennusluvan myöntää kunnan
rakennusvalvontaviranomainen.
Niille ravintoloille, jotka ovat tehneet nykyisen lain (478/99) voimassaoloaikana
tupakakansavun kulkeutumisen estämiseksi savuttomille alueille tarpeelliset rakenteelliset
ja ilmanvaihtoon liittyvät muutokset, voidaan antaa kahden vuoden siirtymäaika 31.5.2009
saakka. Ravintola saa hyväkseen siirtymäajan, jos tupakkalain noudattamista valvova
kunnan viranomainen on todennut, että tilat täyttävät nykyisen tupakkalain vaatimukset.
Elinkeinonharjoittajan on pyydettävä kunnan viranomaiselta tilojen hyväksymistä
saadakseen hyväkseen siirtymäajan. Kunnan hyväksymistä on haettava ja kunnan
hyväksyntä on saatava ennen 1.6.2007.Hyväksyminen voi perustua joko kunnan viranomaisen tekemään tarkastukseen tai
ravintoloitsijan hankkimaan asiantuntijalausuntoon. Kunta voi tarvittaessa tehdä tiloihin
tarkastuksen varmistaakseen asiantuntijalausunnon paikkansapitävyyden.
Hyväksymispäätöksen tekee tupakkalain 14 a §:n 1 momentissa tarkoitettu kunnan
toimielin.
Tupakkalain noudattamista valvovan kunnan viranomaisen hyväksymismenettelyssä
tarkistetaan, että tilat täyttävät nykyisen lain vaatimukset. Tilojen on oltava sellaiset, ettei
tupakansavu leviä savullisista tiloista niihin tiloihin, joissa tupakointi on kielletty.
Savuttomien ja tupakointiin varattujen alueiden pinta-alojen on myös täytettävä nykyisen
lain edellytykset.
Kunnan viranomaisen toimivalta valvoa tupakkalain noudattamista ravitsemisliikkeessä
säilyy ennallaan. Laki ei myöskään aiheuta muutoksia alkoholin anniskelua valvovien
viranomaisten toimivaltaan.
Lain muutoksen tavoitteena on suojella ravintolatyöntekijöitä tupakansavulta. Lisätietoja
työsuojelun valvonnasta antavat työsuojeluviranomaiset.
Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen ohje, joka koskee vuoteen 2009
ulottuvaa siirtymäkautta, valmistuu syyskuun aikana.