Savant-ilmiö - Ihminen kuin kone

  • 7 605
  • 5

Cmprs

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, HIFK
Onko ihmisen mahdollista osata ilman apuvälineitä korottaa luku 72 potenssiin 4 tai luku 13 potenssiin 47 vain muutamassa sekunnissa? Onko mahdollista oppia täysin uusi ja tuntematon kieli viikossa? Entä muistaa ulkoa kaikki USA:n kaupungit valtateineen, postinumeroineen, tv-asemineen, kaikkien maiden historiat, hallitsijat ja heidän valtakautensa sekä vastata kahdessa sekunnissa, mikä viikonpäivä oli 31.1.1979?

Vastaus on tarjolla rationaalisessa dokumentin muodossa viestin alareunassa olevassa ylemmässä linkissä, mutta jos pelkäät epäuskoisena menettäväsi 50 minuuttia turhaan, niin jatka toki silkan ällistykseni vuoksi ponnettoman tuotokseni lukemista.

Katsoin nimittäin äsken dokumentin Ihminen kuin kone, joka mielenkiintoisin katsomani ohjelma pitkään aikaan. Dokumentin keskiössä on Daniel Tammet, 31-vuotias savant-syndroomainen brittimies. Tammet on häkellyttävän nopea oppimaan uusia kieliä ja kykenee ilmiömäisiin laskutoimituksiin.

Dokumentissa vieraillaan myös niin ikään savant-syndroomaisen, Kim Peekin, Rain Man -elokuvan päähenkilön esikuvan, luona. Peek pystyi lukemaan kirjan sivun 8-10 sekunnissa ja muistamaan lukemistaan asioista 98 prosenttia. Hänen osaltaan suurin osa valtavasta tietomäärästä perustui kaiketi hänen lukemiinsa asioihin ja uskomattomaan muistikapasiteettiin, mutta Tammet on ehkäpä vieläkin ilmiömäisempi tapaus. Hän sanoo, ettei suorita laskutoimituksia lainkaan tietoisesti, vaan kokee vastaukset visuaalisesti valojen ja erilaisten kuvioiden muodossa. Kykyjä on testattu tieteellisesti mm. useissa huippuyliopistoissa vain Oxfordin ja Cambridgen mainitakseni. Esimerkiksi uskomaton määrä piin desimaaleja tai suurten potenssilaskujen vastauksia on nimittäin kai ainakin periaatteessa mahdollista opetella vain puhtaasti ulkoa.

Miehiä yhdistää siis savant ilmiö. Syndroomasta on vielä varsin vähän tutkimustietoa, mutta yhteistä sen omaaville on poikkeuksellinen kyky tehdä asioita ja toteuttaa itseään muodossa tai toisessa; usein tieteen ja taiteen saralla. Menneinä vuosisatoina syndroomaisia on luultavasti pidetty täysin kahjoina, mutta nykyään kun he saavat toteuttaa itseään, olemassa olevin tiedoin heidän toimintojaan pystytään ainakin jo jollain tavoin käsittämään ja määrittelemään. Merkittävä osa savant-syndroomaisista on autistisia ja monissa tapauksissa olemassa olevien kykyjen ilmaisu saattaa siten usein olla mahdotonta tai ainakin puutteellista. Vastaavasti 1/10 autistisista omaa savant-kykyjä. Tammet on autistinen, Peek puolestaan ei; joskin hän kärsi Opitz-Kaveggia -syndroomasta.

Tammet itse pitää todennäköisenä, että jokainen ihminen omaa potentiaalin vastaavanlaisiin kykyihin, kunhan vain tieteen keinoin saadaan selville, miten se saadaan realisoitua. Ilmiö on siis tiedeyhteisölle varmasti varsin haasteellinen ja kiehtova aihe. Jossain määrin ehkäpä pelottavakin. Mitä kaikkea "vääränlaisen" elämänkatsomuksen omaava savant ihminen kykenisikään tekemään? Henkilökohtaisesti ei tosin esimerkiksi haittaisi, jos kykenisin hallitsemaan huomattavasti suuremman osan oman tieteenalani sisällöstä jokaisen wc-luku-istunnon jälkeen.

Tässä linkki kyseiseen Prisma dokumenttiin:
http://www.fin-tv.com/prisma-ihminen-kuin-kone/prisma-ihminen-kuin-kone-video_d89681749.html

Tässä pieni katkelma dokumentista:
http://www.youtube.com/watch?v=7bVVQ0FZeys

Ilmiö on kiistatta äärimmäisen mielenkiintoinen. Menenkin tutustumaan siihen lisää - ilman savant ilmiötä.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Aiheesta tai sen vierestä:

Olisiko dokumenttia tarjolla tapauksista joissa kolaus päähän on tuonut jonkinlaisen erityiskyvyn? Tällä tarkoitan muun muassa parantunutta muistia, musikaalista lahjakkuutta tai kuvataiteellista lahjakkuutta.

Tuo Tammet (joka ei siis ole se autistinen) on aika kova poika oppimaan. Tuo dokumentti on luultavasti Se dokumentti jossa seurataan kaveria kun hän opiskelee islannin kielen viikossa seuraa televisiolähetystä varten. Tammet on muuten kehitellyt oman kielen jossa on myös suomea mukana.

Tässä yksi esimerkki savantista: Stephen Wiltshire draws Rome from memory

Edit: Kappas, tuossa dokumentissa olikin näistä pään seudun vammoista ja niiden jälkeen "saaduista" kyvyistä. En muistanutkaan moista.
 
Viimeksi muokattu:

Cmprs

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, HIFK
Kyllä. Ilmiössä on nimeen omaan tyypillistä, että se ei synny tyhjästä. Esim. Tammet oli nuoruudessaan epileptikko, ja tämä voi hyvin olla toiminut laukaisevana tekijänä. Lisäksi aiemmin mainitsin autismiyhteydestä ja vastaavasti myös muut syndroomat ovat tyypillisiä. Toisaalta yksi dokumentissa esiintyvä kaveri oli saanut baseballin päähänsä, ja iskun seurauksena kykeni muistamaan ilmiömäisesti esimerkiksi jokaisen tapauksen jälkeisen päivän päivämäärän, viikonpäivän sekä säätilan. Hänellä ei muistaakseni todettu muita syndroomia. Se tässä onkin mielenkiintoista, voidaanko savant-ominaisuudet saavuttaa joskus tietoisesti tieteen keinoin ilman muita rajoittavia syndroomia ja elämää haittaavia ominaisuuksia. Toisaalta elämä siten, että esimerkiksi kokee kaiken ympärillä olevan numeroina kuten Tammet, on varmasti melko erilaista kaikkinensa. Nykin keskustassa pelkkää numero yhdeksää katseltuaan saattaa pian alkaa kaivata normiaalia olotilaa.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tammetista taisi olla juttu HS:n kuukausiliitteessä joku aika sitten.
Minun on ollut vaikea hahmottaa eroja autismin ja Aspergerin oireyhtymän välillä, mutta tiedän pari Asperger-ihmistä, ja molemmilla on poikkeuksellisia kykyjä asiassa, joista he myös ovat 'epänormaalin' kiinnostuneita. Toinen muistaa kerran nähdyt kartat ja toinen piirtää kirkkoja muistista. Mitään näkyvää poikkeamaa heissä ei ole ja puhe on normaalia, elävän kuuloista.
 

katinka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiprusoffin veljekset
Oliver Sacks, jenkkiläinen neurologi (tjsp) on kirjoittanut muutaman suomennetunkin kirjan, jotka käsittelevät savant-ihmisiä ja muita hyvin harvinaisista syndroomista kärsiviä ihmisiä. Esimerkiksi Mies, joka luuli vaimoaan hatuksi ja Antropologi Marsissa.

Mielenkiintoista Daniel Tammetin tapauksessa oli erityisesti se, kuinka hän Hesarin kuukausiliitteen haastattelussa kertoi numeroiden olevan ikään kuin hänen äidinkielensä. Hän vertasi kykyään tehdä laskutoimituksia ihmisen normaaliin kykyyn muodostaa kieliopillisesti järkeviä lauseita äidinkielellään. Hänhän on tosin myös kielinero...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös