Sarjataulukkonarinaa

  • 1 533
  • 15

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tästäkin on aiemmin keskusteltu, mutta kertokaa nyt joku, mikä on se AINOA OIKEA tapa merkitä sarjataulukkoon voitot ja tappiot jatkoajalla. Nyt on yli 20 kierrosta pelattu ja niistä näkee uskomattoman monta versiota edelleen:

a) ylimääräinen sarake kertoo voitot jatkoajalla
b) ylimääräinen sarake kertoo häviöt jatkoajalla
c) on kaksi ylimääräistä saraketta, voitot ja häviöt ja:lla
d) ei mitään ylimääräisiä sarakkeita, mutta pisteet silti oikein
e) ei ylimääräisiä sarakkeita ja pisteet väärin. (tätäkin näkee ihmeen paljon, ainakin Saipan pisteet oli monessa lehdessä väärin Ässät-pelin jälkeen, josta sille tuli piste)

Eipä silti nykyistä taulukkoa muutenkaan osaa lukea kun jollain on pelejä 21 ja toisella 24. Vertaile siinä sitten joukkueita keskenään...
 

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
Viralliset sarjataulukot

Virallinen tapa Suomessa

V - voitot varsinaisella peliajalla
T - tasapelit varsinaisella peliajalla
H - häviöt varsinaisella peliajalla
JV - jatkoaikavoitot

Virallinen tapa NHL:ssä

W - voitot
L - häviöt varsinaisella peliajalla
T - tasapelit
OTL - jatkoaikahäviöt

Oleellinen ero on se, että Suomessa voitto/tasapeli/häviö-sarakkeet lasketaan varsinaisen peliajan mukaan, kun NHL:ssä ne lasketaan koko ottelun lopputuloksen mukaan.

STT käyttää tuottamissaan SM-liigan sarjataulukoissa tuota NHL:n systeemiä, joten tuota näkee monissa sanomalehdissä. SM-liigan virallista systeemiä puolestaan käytetään esim. SM-liigan nettisivuilla ja Kiekkolehdessä.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ainoa oikea tapa olisi mielestäni merkitä omaan sarakkeeseensa jatkoaikatappiot. Jatkoaikavoitosta kun saa samat kaksi pistettä kuin tavallisesta voitosta, se ei tarvitse erillistä "huomiota". Sen sijaan jatkoaikatappio-sarake osoittaisi, mistä ne säälittävät armonpisteet on tulleet.
 

tsei_tsei

Jäsen
Tästä oli iso juttu aikanaan Aamulehdessä. Suomessahan ilmoitetaan JA-voitot, koska liiga haluaa korostaa säännön positiivisuutta, eli voittoa eikä tappiota. Mussun mussun puppua mun mielestä, niinkun koko sääntökin. Oikeaoppinen tapa on sitten juuri ilmoittaa tappiot jatkoajalla. Silloin eri sarakkeissa olevat luvut täsmäävät ottelumäärien kanssa, ja maailma pelastuu!

STT onkin polttanut päreensä ja uutisoi sarjataulukon oikeaoppisella, mutta ei SM-liigan käyttämällä tavalla. Näin se kuuluukin. Antaa SM-liigan hölmöillä sääntöjen ja talukoidensa kanssa. Eiköhän hekin joskus opi...
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Näyttää siltä, että Sm-liigan nettisivut on ainoa, joka julkaisee itsekeksimäänsä tapaan muodostettua sarjataulukkoa. Kaikki muut mediat taitavat käyttää sitä ainoaa järkevää tapaa.

Jaa, mites teksti-tv?
 

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
NHL:n sarjataulukko on parempi

Minunkin mielestäni NHL:n tapa on parempi. Sarakkeiden summat täsmäävät otteluihin. Lisäksi ainakin minun on hankala hahmottaa ottelutulosta siten, että Blues-TPS päättyi tasan 2-1.

Teksti-tv taitaa käyttää virallista tapaa. Lisäksi Kiekkolehti käyttää tilastosivuillaan virallista tapaa. Kiekkolehti on ilmoittanut pääkirjoitussivullaan virallisena kantanaan, että lehti tunnustaa SM-liigan oikeuden päättää miten sarjataulukko lasketaan, vaikka lehti pitääkin NHL:n tapaa selvästi parempana.

Hulluinta tässä on se, että keksittiin oma tapa laskea taulukko, vaikka valmis hyvä esimerkki oli jo olemassa.
 

kali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
SM-liigan virallista sarjataulukkoa luulisi ainakin kaikkien vähänkin tosissaan vedonlyöntiä harrastavien arvostavan. Nythän taulukosta näkee heti miten joukkueet ovat pelanneet varsinaisella peliajalla, mistä sitä vetoakin lyödään. Aiempina vuosina on vain joutunut muistelemaan kuinka usein joukkue on osallistunut jatkoajalla ratkenneeseen peliin. NHL:n taulukkotyylillä tämä jäisi epäselväksi.

Kokonaan eri asia onkin sitten se, että pitääkö sitä säälipistettä antaa lainkaan.

-kali
 

Hearsay

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kuviteltavissa oleva tilanne, jossa eri taulukointitapojen ero tulisi merkitseväksi on se, että kahden joukkueen voittojen määrää alettaisiin vertailemaan (tasapisteissä, sama maaliero, jne.). Tuolloin "virallisessa" taulukossa on vain voitot 60 min. pelin jälkeen, "NHL-taulukossa" myös voitot jatkoajalla.

Siitäpä riemu syntyy, kun runkosarjan voittoa aletaan pähkäilemään näillä perustein (ja Jokerit yltää tasapisteisiin Tapparan kanssa Lukolta saamallaan ilmaispisteellä ;) )
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
NHL:n sarjataulukkotyylihän se kaikkein typerin on. Merkata nyt tappiot ennen tasapelejä.

Muuten olen sitä mieltä, että koko säälipistejärjestelmä on typerä, mutta sen ollessa vallalla on hienoa, että "jatkoaikavoittoja" ei miksikään oikeiksi voitoiksi arvosteta, kun ei ne sellaisilta tunnukaan.
 

Zeke

Jäsen
VOI VOI

Onpas taas typerää valitusta tyyliin "NHL:ssä on kaikki paremmin ja SM-liigassa ei osata mitään..."

SM-liigan pistelaskusysteemi on aivan hyvä ja selkeä, se vain vaatii hiukkasen järjenkäyttöä jotta systeemin tajuaa. Ei se nyt voi olla NIIN mahdotonta, vaikka toisenlaiseen olisi tottunutkin ja änärissä olisikin erilainen!!

Jos ei järki riitä taulukon tajuamiseen niin olisikohan syytä ryhtyä seuraamaan vaikka jalkapalloa. Siinä on sentään tajuttu jättää sinänsä ityperä ja turha jatkoaika kaikista runkosarjoista pois, ja tasapelitkin hnyväksytään mukisematta.... Siinä ei taulukot sekoita yksinkertaisimmankaan katsojan mieltä.

SM-liigan tapa on hyvä koska jos varsinaisen peliajan jälkeen molemmilla on yhtä monta maalia, tulee tasapeli (onkohan tämä jollekin vaikea ymmärtää). Liigassa on vaan vielä mahdollisuus saada plussapiste jos onnistuu maalin jatkoajalla tekemään...(siis täysin turhaa, mutta ehkä siitäkin pian päästään eroon, kun oikeaan suuntaan ainakin mennään...)
 

hull16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManUtd.
Suurin ongelma on SM-Liigan systeemissä, että pelien lukumäärä ei täsmää laskettaessa sarakkeet yhteen. En muutenkaan ymmärrä miksi huonoa sääntöä pitäisi korostaa...
 

Hearsay

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Re: VOI VOI

Viestin lähetti Zeke


Jos ei järki riitä taulukon tajuamiseen niin olisikohan syytä ryhtyä seuraamaan vaikka jalkapalloa. Siinä on sentään tajuttu jättää sinänsä ityperä ja turha jatkoaika kaikista runkosarjoista pois, ja tasapelitkin hnyväksytään mukisematta.... Siinä ei taulukot sekoita yksinkertaisimmankaan katsojan mieltä.


Hyvin sanottu. "Voittaja on pakko löytää"-asenteesta tulee helposti mieleen sellaisten kymmenvuotiaiden poikien pihahöntsy, se ei voi koskaan päättyä tasan. Ehkä jotkut ovat vielä... jääköön sanomatta...

Mielestäni joukkue, joka pelaa 60 minuuttia jääkiekkoa esim. tulokseen 2-2 ansaitsee pisteensä. Vanhan systeemin yhden (jatkoaika)maalin arvostaminen kahden pisteen arvoiseksi: se vasta sairasta on!

Pudotuspeleissä, joissa voittaja on löydettävä (vrt. jalkapallo), jatkoaika on selvä juttu.
 

Ande

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tähänkin asiaan SM-liigan virallinen kanta menee kutakuinkin näin:

"Jos tilanne varsinaisen peliajan jälkeen on tasan, ovat kummatkin joukkueet saavuttaneet tasapelin. Mikäli toinen joukkueista tekee jatkoajalla maalin, saa se tasapelistä saamansa pisteen lisäksi yhden lisäpisteen. Tällöin jatkoajalla vähemmän maaleja tehnyt joukkue saa kuitenkin tasapelistään yhden pisteen."

Todella käsittämätön periaate. Juuri tästä syystä jatkoaikavoitot taulukoidaan omassa sarakkeessaan, vaikka pisteitä normaalivoittoisesta pelistä tulee yhtä paljon.
Liiga siis kääntää tämän todella typerän pistelasku-uudistuksensa miellyttäväksi omalta kantiltaan.
Nyt ei kukaan häviä jatkoajalla, vaan pelaa kivasti tasan.
Tappioista ei siis saa edelleenkään pistettä.

Hölmöläisten hommaa!
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mahtoiko nyt olla uudessa Veikkaajassa vai missä, mutta jostain luin taas jonkun sarjataulukkohirviön, missä oli ylimääräiset sarakkeet sekä jatkoaikavoitoille että jatkoaikahäviöille.
 

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
Veikkaajan sarjataulukosta

Veikkaajan ensisijainen tarkoitus on tarjota maksimaalinen määrä informaatiota vedonlyöjille. Siksi lehden "taulukkohirviössä" riittää noita sarakkeita enemmänkin.
 

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
Re: VOI VOI

Viestin lähetti Zeke
Onpas taas typerää valitusta tyyliin "NHL:ssä on kaikki paremmin ja SM-liigassa ei osata mitään..."

Jos ei järki riitä taulukon tajuamiseen niin olisikohan syytä ryhtyä seuraamaan vaikka jalkapalloa.

En pidä NHL:n taulukkoa parempana siksi, että se on NHL:n taulukko, vaan siksi koska se on mielestäni selkeämpi.

Ei SM-liigan pistelaskussa sinänsä ole mitään vikaa, mutta ottelun päättyminen tasan 2-1 on lähinnä naurettavaa. On ristiriitaista laskea taulukkoon tasapeli, jos ottelun virallinen lopputulos on 2-1. Jatkoaika lasketaan ottelupöytäkirjoissa osaksi ottelua, mutta sarjataulukoissa ei. Tämä on epäjohdonmukaista.

Otetaan esimerkiksi Blues-TPS, joka päättyi jatkoajalla 2-1. Jotta SM-liigan nykyinen sarjataulukko olisi johdonmukainen ottelupöytäkirjan kanssa, ottelun virallisen tuloksen pitäisi olla 1-1 ja jatkoajalle pitäisi ilmoittaa erikseen tulos 1-0. Kuitenkaan edes SM-liigan virallisissa tuloksissa näin ei tehdä, vaan SM-liigan virallisen ottelupöytäkirjan mukaan ottelun tulos oli 2-1 eikä 1-1.

Turha kerrata SM-liigan perusteita, kyllä minä ne olen lukenut moneenkin kertaan ja SM-liigan perustelut ymmärrän. Virallinen sarjataulukko vain yksinkertaisesti on idioottimainen. Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että jatkoaikahäviöstä saa pisteen, mutta miellän sen silti häviöksi enkä tasapeliksi, jos ottelun virallisessa lopputuloksessa joukkueella on vähemmän tehtyjä maaleja kuin vastustajalla.

Futista olen seurannut jo 70-luvulta lähtien, hieno peli sekin, mutta miksi sotkea futista tähän aiheeseen?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös