Mitä järkeä yleensä on osallistua urheiluun, jos tarkoituksena ei ole menestyä? Välillä tuntuu, että osalla porukkaa tärkeintä on jotkut varaukset ja prospectit. Urheilullisella menestyksellä ei tunnu olevan juuri mitään merkitystä. Parempi jos oma joukkue pääsee varaamaan mahdollisimman pienellä numerolla. Tämä osasto mieltää pienet varaukset automaattiseksi tulevaksi mestaruudeksi. Mihin on kadonnut pitkäjänteisen joukkueen rakennuksen arvostus?
Ymmärtäisin ehkä jotenkin, jos San Jose olisi edes menestynyt. Muutaman kerran päässyt viimeisen kymmenen vuoden aikana konffifinaaleihin, mutta muuten ollut lopulta keskinkertainen.
Minä ainakin itse ymmärrän menestyksen siten, että ihan oikeasti voitetaan jotain.
San Josen organisaatio saattaisi aivan hyvin olla muutaman vuoden päässä uusi "Calgrary", jossa tuo runko vanhenee käsiin ja joukkue vajoaa tuohon tasaiseen keskinkertaisuuteen. Jos taas "detroitmaisesti" pitää menestymisenä sitä, että päästään playoffeihin ja lähdetään first round exitilla laulukuoroon, on eri asia. Itse pidän vain sellaista hyvin kunnianhimottomana toimintana. Siinä vaiheessa sitten joko vellotaan keskinkertaisuudessa tai aloitetaan se rebuild huomattavasti huonommista lähtökohdista kuin se alkaisi, jos tästä vanhasta rungosta saisi palasia tulevaisuuteen (kuten Calgary teki).
Muutenkin nuo pölinät siitä, että alhainen varausvuoro olisi jokin takuu menestyksestä nyt on ihan höpöä. San Jose ei ole mikään erikoinen organisaatio draftaamisessa tai pelaajien kehittymisessä. Juuri sellainen tarvitsee niitä "can't miss" prospecteja. Minkä lisäksi kauppaamalla sitä runkoa saadaan myös syvyyttä tulevaisuteen.
Luuletko oikeasti että joukkueiden GM:t kuvittelevat noin? Vai miksi muuten rebuildeja ylipäänsä toteutetaan? Miksi ne ylipäänsä tuottavat hedelmää?
Ja jos vakavissasi väität, että draftin kautta rakentaminen ei juuri ole sitä pitkäjänteistä touhua, niin kannattaisi hieman herätä nykytodellisuuteen NHL:n toimintaympäristön osalta. Se ei ole enää sama kuin 10 vuotta sitten, ei ollenkaan.
Drafti sääntöjä pitäisi muuttaa reilusti siihen suuntaan, ettei tarkoituksellisella häviämisellä saavutettaisi reilua yrittämistä suurempaa etua. Esimerkiksi pleijareiden ulkopuolelle jäävillä seuroilla olisi kohtuullisen samat mahdollisuudet ensimmäiseen varaukseen. Viimeisellä seuralla pitäisi olla maksimissaan kolminkertainen mahdollisuus ensimmäiseen varaukseen verrattuna viimeisenä pleijareista tippuneeseen.
Mitä tämä "tarkoituksellinen" häviäminen nyt tarkoittaa edes? Yksikään joukkue ei häviä tarkoituksellisesti. Joukkue voi toki tehdä kuten Devils, että täyttää joukkueensa helvetin kalleilla kakkoskorin veteraaneilla, ja päätyvät silti playoffien ulkopuolelle. Mikä helvetin järki siinäkin sitten on, kun joukkue caprakenteen takia jo jumittuu noihin keskinkertaisiin pelaajiin isoilla sopimuksilla, joilla ei saa kuin keskinkertaisia tuloksia. Ollaan "yritetty" voittaa?
Draft-järjestelmää toki voidaan muuttaa, mutta siinä vaiheessa täytyy hyväksyä sen alkuperäisen tarkoituksen poistaminen. Ei minulla sikäli mitään ongelmaa asiassa olisi. Se vain käytännössä tekisi liigan sellaiseksi, että vaihtuvuutta menestyjissä yms. ei tapahtuisi hirveästi, koska sieltä pohjalta olisi erittäin vaikea päästä pois. Florida, Columbus ja Islanders. Siinä olisi muutama joukkue, jotka eivät varmasti ole tarkoituksellisesti vuosikymmentä hävinneet, mutta ovat nykysysteemilläkin siellä pohjamudissa.
edit. Buffalo-fanien keskuudessa (lähinnä tuolla boardseilla) muutes käytiin pienimuotoisesti samanmoista keskustelua, kun osa ei tuntunut ymmärtävän tämän toimintaympäristön muutoksia. Kuitenkin valtaosa on jo sikäli sisäistänyt asian. Tämä (
Kübler-Ross model - Wikipedia, the free encyclopedia ) tie ei ole kaikille helppo, mutta kyllä se helpottaa (linkki vie wikipedia-sivustolle).