Saken toinen aikakausi

  • 9 661
  • 18

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Koska Mustosen Olli ei varmasti lähiaikoina ehdi uutta Ilveskirjaa raapustamaan viimeisistä vuosista, syntyi itselle pakottava tarve pohdiskella "julkisesti" menneitä paria kautta ja hieman tulevaakin. Viimeiset viikot olen yrittänyt syventyä jälleen valmentamisen kulttuuriin ja luonnollisesti pohdiskella miksi rakastamani Poika & Ilves- projekti epäonnistui ja miksi se kuopattiin niin nopeasti. Syventyäkseni asiaan lueskelin muutaman valmentajan teoksen uudestaan (kyllä myös Raminkin teoksen). Luulen keksineeni jotain mikä voi olla puuta heinää, mutta toisaalta ehkä myös oikeilla jäljillä. Lyhytteoksen sisältö on:

  • Sakke ja sukupolvien välinen kuilu?
  • Uusavuttomuus
  • Ilves-johto omaksuu Saken ajatusmaailman
  • Oliko Ilves-ikäluokat oikeasti lahjakkaita?
  • Pelaajaa ei saa jättää tarjoamatta työvälineitä
  • Esimerkki
  • Enemmän kasvatteja, pisteitä enemmän
  • Muukalaislegioona ei saa joutua PlayOut-peleihin

Sakke ja sukupolvien välinen kuilu?

Jätetään tässä käsittelemättä ne tragikoomiset asiat, miten Ilveksessä toteutetaan strategiaa ja miten mm. valmentajavalintoihin päädytään. Minulle jäi Sakari Pietilästä loistava kuva Saken ensimmäisestä visiitistä. Varmaan meille kaikille tuli tunne, että vain kruunu jäi puuttumaan ja Sakke olisi senkin vielä tuonut. Sakke tunnettiin erittäin ahkerana ja vuosien TV-esiintymisten jälkeen kaikille on varmasti välittynyt kuva mukavasta ihmisestä, joka tulee toimeen kaikkien ihmisten kanssa. Sakke oli pitkään poissa haalarihommista ja teki 20 vuoden jälkeen paluun Ilvekseen. Miksi nyt sitten ollaan tilanteessa, että urheilullinen menestys on mennyt takapakkia, taloudellissa tuloksessa on pahoja uhkakuvia ja ennen kaikkea Ilveksen junioripuolelle Sakke on kirosana?

Olen tullut päätelmään, että Sakke ei ole sisäistänyt täysin nykynuorten muuttunutta maailman käsitystä. Eräs menestynyt junnuvalmentaja totesi taannoin vierailtuaan 97-syntyneiden reeneissä, että poikien kanssa työskentely oli äärimmäisen vaikeaa, vaikka hän oli sitä ennen valmennustaukoaan tehnyt vuosikausia ja ilman suuria vaikeuksia. Valmentajan ystävä ansioitunut lääkäri toi asialle selityksen. Hän kertoi, että on aivan erilaista työskennellä ihmisten kanssa, joiden vanhemmat ovat syntyneet 1940-50-luvuilla kuin 1960-70-luvuilla. Kun Sakke oli meillä edellisen kerran, meillä oli pelaajia joiden omat vanhemmat olivat pääosin syntyneet vuosina 1930-1940. Yleistäminen on aina vaikeaa, mutta pääosin ihmisten moraalikäsitys on rapistunut valtavasti viimeisten vuosikymmenten aikana ja sitä myötä kasvatustavat. Tukena voin käyttää sitä, että Jääkiekkoliitossa on tehty pitkältä ajalta tutkimus 15-vuotiaiden pelaajien moraalikäsityksestä. Ennen vanhaan avioeroja ei meinattu suvaita ollenkaan, mutta tällä hetkellä 15-vuotias ei koe järkyttävän pahana pientä myymälävarkautta tai yksittäistä huumekokeilua.

Tullakseni tämän päivän Ilvekseen väitänkin, että ne parikymppiset kaverit, joita Sakke valmensi ensimmäisellä visiitillään ovat melko eri puusta veistettyjä kuin nykynuoret. Toki samaan aikaan Sakellekin on käynyt kuten monelle hyvin tienaavalle ihmiselle. Mukavuuden olo on voittanut valmentamisen kiiman. Sakke ei hyväksy nykynuorten uusavuttomuutta, vaan uskoo vanhoihin hyviin arvoihin. Hän ei ole mitenkään poikkeus, sillä itsekin päivittelen usein nuorten miesten menoa. Ja tällä en halua loukata palstan nuorempia kirjoittajia. Meistä vanhemmista (ja kalkkiksista) yleistäen nuorten suhtautuminen maailman menoon tuntuu hieman liian rennolta.
Meistä tuntuu oudolta, ettei ”Big Brotherin” asukkaat tiedä mikä eläin on Suomen vaakunassa tai koska itsenäistyttiin. Jääkiekossa tämä näkyy esimerkiksi siten, että tunti tappiollisen pelin jälkeen joku saattaa olla jo huoltoasemalla pelaamassa räiskintäpeliä, kun samanikäinen Raipe aikoinaan itki ja puri hammasta vielä muutama tunti hävityn matsin jälkeen Koikkarin kentällä. Se, että nykynuoren maailmankatsomus ja toimintatavat ovat hyvin erilaiset entisaikoihin verrattuna, ei suinkaan vähennä sitä, että heistä voi tehdä erinomaisia jääkiekkoilijoita. Pitää osata itse ohjaajana muuntautumaan nykyajan vaatimuksiin.

Uusavuttomuus

Ja taas yleistetään. Mitä sitten on nykynuorten uusavuttomuus? Taas taannoin muistelin isäni kanssa, että miten hän menettikin sormensa. Kertomus oli lyhyesti: hän 5-vuotiaana oli naapurin samanikäisen pojan kanssa puita tekemässä ja kaveri löi hieman kirveellä epätarkasti. Nyt kun juttelee parikymppisten kanssa, niin he eivät välttämättä osaa vaihtaa lamppua, enkä kaikkia ainakaan uskaltaisi kirveen varteen päästää. Nykykiekkoilijanuoristakin löytyy niitä, jotka todella suhtautuvat ammattimaisesti urheilijauraansa, mutta suurin osa on rentoa porukkaa ja tekevät vain sen mitä käsketään. He luulevat tekevänsä hommansa täydellisesti, jos kukaan ei tule erikseen neuvomaan tai valvomaan lisäharjoitteita. Ilveksessä Sakke on sietänyt nuoria miehiä huonosti, eikä nuortenkaan kunnioitus taida olla sitä korkeinta tasoa Sakkea kohtaan. Ehkä ikänsä ja hyvän taloudellisen tilanteensa vuoksi Sakke ei ollut enää kiinnostunut opettamaan nuorukaisia ensin konttaamaan, sitten kävelemään ja lopulta luistelemaan. Hän halusi ympärilleen "helppoja" valmennettavia, jotka itseohjautuisivat.

No kuka on hyvä esimerkki uusavuttomasta? Tiedän erään, joka ajelee autolla, jossa on kolmatta sataa hevosvoimaa, hänen hansikaslokeronsa on täynnä parkkisakkoja, hän ei osaa vaihtaa itse talvirenkaita. Lisäksi hän vitsaili, että nuorena oli helppo käydä reeneissä, kun isä ja äiti toi Hummerilla kaukalon viereen. Pelikaverit kertovat, että hänen pysähtyessään jäällä täytyy valvoa, ettei hanskat putoa käsistä. Ei tappelun vuoksi, vaan siksi, että on niin löysä. Kaverin nimi on Jori Lehterä ja uskon, että hän ei olisi Ilveksessä kovinkaan montaa vaihtoa vetänyt matsia kohden, kun Sakke olisi ruorissa.

Ilves-johto omaksuu Saken ajatusmaailman

Poika ja Ilves-projektin alussa Ilveksen johto kertoili maailmalle ylpeänä huippuikäluokistaan. Nopeasti ääni kellossa muuttui, kun kärsimättöminä mestaruutta ei tullutkaan ensimmäisenä kautena. Nyt tilanne on edennyt siihen, että johdonkin suusta kuulee lauseita, että kyllä nuorten pitää itse hoitaa, ei heitä tarvitse opettaa ja kädestä pitäen neuvoa perusasioita. Minäkin toivon tätä. Mikä on sen hienompi kuin ammattimainen nuorukainen, joka tekee kaiken itse viimeisen päälle. Mutta, kun Ilveksen taustana oli se, että olimme koko ajan sijoilla kuusjakahdeksan ja meillä oli vahvaa omaa materiaalia tulossa, niin silloin Ilveksen olisi pitänyt pystyä sopeutua tilanteeseen ja tehdä rajusti töitä näiden nuorten kanssa, eikä edetä omaa mukavaa linjaa ja etsiä siihen sopivia pelaajia ulkoa päin. Olisi pitänyt tiedostaa, että maailma on muuttunut melkoisen paljon ja nuorten pelaajien opettaminen vaatii erilaisia ominaisuuksia. Nyt menestyvät valmentajat, joilla on kokemusta toimia 2000-luvun nuorten kanssa.

Olenkin miettinyt, mikä tämän täyskäännöksen aiheutti. Ilveksen johtohan ei itse ollut syvällisesti tietoinen lahjakkaista ikäluokistaan. Heille kävi useampi oman seuran arvostettu jäsen kertomassa faktoja ja jopa ulkopuoleltakin. Onpa heille kerrottu sisältäpäin sekin, että jos te nämä ikäluokat munitte, teidät tullaan muistamaan Ilves-historiassa pitkään ja erittäin synkissä merkeissä. Oma teoriani - onko se sitten sitä kuuluisa salaliittoteoriaa - on se, että kääntyikö takki senkin vuoksi, että toimiston väkeä alkoi ottamaan pattiin seuran historiasta tunnettujen persoonien vinkit ja Saken ajatusmaailmasta vakuututtiin niin, että päätettiin hankkia nopea menestys lähes päinvastaisella strategialla. Koottiin muukalaislegioona ja viimeisten "tietojen" mukaan jopa pelaajabudjetit ylittävä joukkue. Oliko tarkoituksena näpäyttää "tietäjiä" vai eikö toimistolta löytynyt yhtään henkilöä, joka olisi aidosti puolustanut alkuperäistä strategiaa ja sanonut Sakelle, että nämä omat kasvatit ovat kokoonpanossa ja piste. Ja heille tarjotaan riittävä rooli. Miksi kenestäkään ei ollut miestä puolustamaan Ilveksen strategiaa?

Oliko/Onko Ilves-ikäluokat oikeasti lahjakkaita?

Itsekin aloin jo välillä miettimään, että ovatko Ilveksen esim. 87-88 syntyneet oikeasti lahjakkaita. Tai ovat varmasti, sillä jokainen SM-liigaa pelannut pelaaja on varmasti lahjakas. He ovat käyneet läpi pitkän putken ja raivanneet tiensä miesten peleihin. Yleensä ikäluokasta lasketaan nousevaksi liigaan yhden pelaajan ja Mestikseen toisen. Ilveksen 87-88 ikäluokista liigaa ovat pelanneet Rask, Lindgren, Mielonen, Korhonen, Huhtala, Sandell, Helenius, Lehtivuori, Näppilä, Antonen, Pellinen, Snellman ja aikaisemmin "hukattu" Peltola. Mestistasollakin on esiintynyt muutamia pelaajia mm. Hölli ja Savolainen. Aivan kiistatta voidaan sanoa, että riittävää materiaalia oli omasta takaa. Tämä määrä on käsittämättömän kova. Esimerkiksi tarpeettomana päästetty Tommi Huhtala ei mahtunut Saken kuvioihin ja Ilveksen fanitkin jo pitivät kaveria turhana, mutta muutama päivä sitten 21-vuotta täyttänyt kaveri on ehjänä säilyessään tekemässä kautta, jota Turo Järvinen ei ole tähän mennessä urallaan saavuttanut.

Helppoa työmaata ei nuorten kanssa työskentely olisi tarjonnut, mutta kuka oikeasti menestymään haluava sitä odottaisikaan. Se olisi vaatinut pitkäjänteistä ja kovaa työtä, mutta sellaisestahan maksetaan hemmetin hyvää palkkaa koutsille.

...jatkuu
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
.. jatkuu

Pelaajaa ei saa jättää tarjoamatta työvälineitä

Nyt tullaan ydinkohtaan. Otsikko on varmaan tuttu Ramin kirjasta Meidän Päivä. Vapaasti lainaten Rami kertoo, että pelaajan ominaisuuksia tulee työstää niin paljon, että hän on valmis pelin haasteisiin. Hänen mielestä on suurta laiskuutta, jos pelaajan kanssa ei tehdä kehitystyötä. Sama vaatimustaso Ramilla tuntuu olevan taustaorganisaatiota kohtaan. Sen on myös taattava parhaat olosuhteet pelaajan parhaalle suorituskyvylle. Väitän, että Sakella ei ollut juurikaan kiinnostusta lähteä opettamaan nuorille parhaita työvälineitä, eikä organisaatiokaan varsinkaan aluksi tarjonnut parasta kasvualustaa.

Toinen mielenkiintoinen filosofia kirjassa oli peluutukseen liittyvä. Ykkös- ja kakkosketjut ratkaisukenttiä, kolmosena nuoret kyvyt ja nelosena palokuntakenttä, joka koostuu kokeneista pelaajista, jotka voi laittaa kentälle tilanteessa kuin tilanteessa, mutta ovat kuitenkin peluutuksessa kolmosen takana. Meillä palokuntalaisia olisi voinut olla Jani Keinänen ja Turo Järvinen varsinkin jos heidän palkkatasonsa olisi alempi. Kolmosessa omat lupaukset esim. Huhtalasta Sandelliin ja Rajalaan.

Esimerkki – Sami Sandell kulmissapyörijäkö?

Minua askarrutti se, että miten Sami Sandellille kehittyi Saken aikana kulmissapyörijän maine. Sammeli ei ollut sitä junnupeleissä, ei WHL:ssa, ei tullessaan Ilvekseen eikä myöskään nyt näkemissäni Bluesin peleissä. Kun Ilveksen nuoria haastattelee tulee väkisinkin mieleen se, että Ilveksen nelosen ohjeistus on virheiden välttäminen, virheiden välttäminen ja vielä kerran virheiden välttäminen. Peliajat ovat minimaalisia ja tiukassa tilanteessa toimivat vain penkinlämmittäjänä. Pojat ovat todenneet peliesityksistä, että se tehtiin, mitä käskettiin. Mitä pelaaja sitten tekee, jos päällimmäinen ohje on virheiden välttäminen. Sammelin Ilvesura oli siinä mielessä positiivinen, että pelin painopiste oli hänen ollessaan jäällä useimmiten joko hyökkäyspäässä tai keskialueella. Viime kaudella hän oli yksi ainoista, joka jäi plussalle ja tämä kausi alkoi samalla tavalla. Tulokaskaudellaan hän hankki peliaikaansa nähden eniten jäähyjä vastustajalle. Missä sitten on helppoa välttää virheitä ja antaa huiliaikaa niille, jotka pelaavat paljon? Kulmapeli vastustajan päädyssä on yksi erittäin luonnollinen paikka. Jos ei anna järjetöntä poikkikentän syöttöä vastustajan kulmasta, on vastustajalla pitkä matka maalintekoon. Kun Sakke toistuvasti mediassa kehui poikien esitystä ja hoki ”hyvähyvää”, niin siinä tulee väkisinkin pelaajalle mieleen, että taisin tehdä oikein, kun valmentaja kehui. Tällöin seuraavassakin pelissä lähtökohtaisesti kulma on hyvä ja turvallinen paikka varsinkin kun itseluottamus on alhaalla, koska peliaika on säännöllisesti alhainen.

No mitä muutoksia Bluesin valmennus on tehnyt Samin suhteen? Ensinnäkin luistelurääkki on ollut melkoista. Toisekseen teknisiä muutoksia on tehty. Luistimen terän muotoa on muutettu ja mailan pituutta lyhennetty. Tärkeää rohkaisua on tullut myös henkisellä puolella. Valmennusjohto rohkaisee koko ajan pelirohkeuteen ja käyttämään omia vahvuuksia. Mutta ehkä tärkein on kuitenkin valmennusjohdon toiminta käytännössä. Huonosta otteista rangaistus ja hyvistä otteista välitönkin palkinto. Sandell löysi itsensä katsomosta, kun luisteli löysästi omiin päin yhdessä vaihdossa. Toisaalta hän on hyvien otteiden ansiosta noussut neloskentästä kesken pelin ylemmäksi. Kuopiossa tilaa antoi Stefan Öhman ja viimeksi huippuotteiden ansiosta Sveitsissä Sami otti lopussa Bluesin sydämen Erkki Rajamäen paikan ykkösylivoimassa. Pelaajalle tulee väkisinkin tunne siitä mikä on oikein ja mikä väärin. Tämä esimerkin kautta johtaminen on mielestäni puuttunut Sakelta tyystin. Kokeneilla ja kallispalkkaisilla pelaajilla on kiintiöpaikat. Kun Mikko Peltola pelasi kuudennen huonon matsinsa peräkkäin, ei valmennusjohdolle tullut mieleenkään, että nyt yksi nuorista nostetaan Mikon paikalle yrittämään muutamaksi peliksi. Myöskään kovakuntoinen Näppilä ei ole onnistunut ohittamaan laiskaa Teemu Jääskeläistä tai huonokuntoista ja ylipainoista Nickersonia. Nyt viimeisenä esimerkkinä on hyviä otteita esittänyt Toni Rajala. Miksi hänelle ei voi antaa ylivoima-aikaa peleissä, jotka ovat olleet jo turvallisesti hanskassa tai häviöllä, varsinkin kun Määttäsen otteet ovat ontuneet? Onko siis valmentajan mielestä kaikki kokeneet onnistuneet
jokaisessa pelaamassaan Ilves-matsissa niin erinomaisesti, ettei ole ollut syytä opettaa heille maailman kovuutta
viltin tai nelosketjun kautta ja kääntäen vielä, ovatko neloskentän nuoret ollut lähes jokaisessa pelissään niin huonoja, ettei heitä ole voitu palkita isommassa roolissa kesken pelin. Kun vielä puolikuntoinen Matt pelasi akvaario päässä eli siis loukkaantuneena oli hän silloinkin valmennusjohdon mielestä Näppilän edellä. Eikö nuori oma kuntohirmu saa edes silloin isompaa roolia ja pysty ohittamaan ylipainoista loukkaantunutta pelaajaa?

Sammelista vielä sen verran, että hänellä on tähän asti ollut kummallinen kyky nousta esille tiukemmissa paikoissa. Aikoinaan junnuissa hänen harteilleen jäi pitkälti C:n finaalit, WHL:n tulokaskaudella parhaat pelit tulivat konferenssifinaalissa eikä puntti väpättänyt Calgaryssa yli 13000 katsojan edessä, Ilveksessä hän nousi näkyvimmin esille viime kevään pudotuspeleissä ja nyt viimeisenä näyttönä hän nousi Bluesin kärkeen Mestareiden liigan välierässä. Bluesin kannattajatkin ovat jo kääntäneet kelkkansa. Aluksi ihmeteltiin miksi Uusis vaihdettiin Sandelliin, mutta nyt kauppaa todetaan Holtarilta loistovedoksi. Arviointia varmaan helpottaa sekin, että Sandell on tehnyt kolmessa viimeisessä pelissään enemmän pisteitä kuin Uusis reilun kahden vuoden aikana Bluesissa ja SM-liigassa.

Enemmän kasvatteja, pisteitä enemmän


Tietenkin kovana omien kasvattien kannattajana on useaankin otteeseen tullut tunne, että Ilves pelaa paremmin silloin kun omia kasvatteja on enemmän rivistössä. Alkukaudesta kun mukana oli Sandellia, Näppilää, Roppoa ja muita Ilves keräsi mukavasti pisteitä (vaikka ei nuoret tietenkään merkittävää roolia näytellytkään). Kun Sakke ja Ilveksen johto sai joukkueen lähimmäksi alkuperäistä suunnitelmaansa (Tukonen jaTorkki mukaan, Hacker ja Sandell vaihdettiin Matteihin sekä Näppilää ja Korhosta lähetettiin Mestikseen) katosi joukkueen peliote melko täydellisesti. Nyt kun kokeneita pelaajia on ollut loukkaantuneena ja vuoroin pelikiellossa on nuoria nostettu taas hieman enemmän mukaan ja varsinkin Rajala osittain kannattajienkin paineista, niin pisteitäkin ropisi hieman kivempaan tahtiin. Surkeimpia esityksiä oli silloin, kun muukalaislegioona häpäisi omalta osaltaan Raipen päivää. Raipekin olisi pomminvarmasti nähnyt nimikkopelissään mieluummin 10 paidassa Sandellin ja 25 paidassa Rajalan.


Muukalaislegioona ei saa joutua PlayOut-peleihin

Raipen päivän esitys on kalvanut mieltäni pitkään ja onpa viime aikoina hiipinyt mieleeni kammoittava ajatus siitä, että Ilves ei saa missään nimessä joutua tänä vuonna karsintapeleihin. Kun joukkue koostuu pitkälti pelaajista, joille Ilves ei merkinnyt vuosi sitten yhtään mitään, eikä se merkitse vuoden päästä tästäkään hetkestä juuri mitään, voi tuloksesta tulla se pahin mahdollinen. Joukkueen runkopelaajista jatkopaperi on vain Anttilalla ja Kauvosaarella. Olemme useina vuosina nähneet, että pelaajien ,joilla on paperi jo toiseen joukkueeseen valmiina, suoritustaso laskee dramaattisesti keväällä, varsinkin jos hän on palkkasoturi. Ilvekselle tilanne voi olla kimurantti. Mikäli tämä vuosi oli ainoa Sakkekiekkoilun vuosi, on turha sitouttaa äijäkiekkoilijoita jatkosopimuksilla ja tällöin vaanii vaara, että pelaajan intressi pelata seuralle laskee. Kun muukalaisten mielenkiinto loppuu Ilvestä kohtaan on keväällä liian myöhäistä laskea junnujen varaan, koska heitä ei mitenkään valmisteta peliin kasvavalla vastuulla jo syyspimeillä.

Toivottavasti pelkotilani on turha ja joukkue ryhdistäytyy vieraspeleihin nopeasti. Kuuden joukkoonkin on vielä mahdollisuuksia, jos joukkue pystyy kääntämään kelkkansa täydellisesti vieraspeleissä. Mutta Ilveksen helppo otteluohjelma kääntyy tammikuussa vaikeammaksi ja muutamalla päävastustajalla on puolestaan ennakolta helpompaa ohjelmaa luvassa. Toisaalta joukkuehan on valmistettu vain kevään pelejä silmällä pitäen.

Yhteenvetoa

Toivottavasti tätä raapustaessani Ilveksellä on jo uuden päävalmentajan nimi paperissa. On se nimi mikä tahansa, niin täytyy muistaa, että se ei vielä paljoa ratkaise. Jos esimerkiksi JYPin tai Bluesin valmentajat siirrettäisiin suoraan tänne, niin en uskoisi, että se vielä kääntäisi kelkkaa ratkaisevasti. Heidän työtään tuetaan koko organisaation voimin. Ilveksen palapeliin ei riitä yksi tai kaksi nimeä vaan kokonaisuus ratkaisee. Linjan pitää olla yhtenäinen ja suunnan ennenkaikkea oikea.

Lopuksi haluan vielä sanoa, että Sakke on hieno ihminen. Hän ei ole ilkeä, eikä varmastikaan pahantahtoinen ja olisikin enemmän kuin suotavaa, että Saken tarina Ilveksessä saisi ainakin kohtuullisen hyvän lopun. Itse uskon, että Poika ja Ilveksen kaatoi lopulta se, ettei organisaatiossa ollut syvää ymmärrystä, mitä 2000-luvun nuorten kanssa menestyvä työskentely vaatii.
 

Hejony

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi
Ehdotan, että Kunto lähettää tekstinsä sähköpostitse myös Takojankadulle. Toki joku organisaatiosta varmasti Jatkoaikaa tutkailee ja Kunnolla lienee keinot saada äänensä kuuluviin muutenkin, mutta silti. Erinomainen teksti, joskin hyvin satuttava. Kirpaisee syvältä kun miettii sitä missä voisimme jo nyt olla päämäärätietoisella strategian toteuttamisella. JYPin paikalla?

Sakesta on päällimäisenä jäänyt mieleen täydellinen reagoimattomuus pelin sisällä, keppi-ja-porkkana -järjestelmän puuttuminen sekä haastatteluiden puheet suhteessa olemattomiin tekoihin. Kaikki kestämättömiä ominaisuuksia nykyvalmentajalle.

Olen aidosti surullinen että Pietilä on (toistaiseksi) epäonnistunut Ilveksessä. Kaiken sen perusteella mitä hänestä tiedän, Sakke on mukava tyyppi. Olin innoissani kun hänet palkattiin Pirin tilalle. Sääli ettei Sakke näytä olevan 2000-luvun jääkiekkovalmentajan tasolla.
 

Ragulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Todellakin,

Loistava kirjoitus.

Olen viime kuukausina seurannut Ässien, Lukon ja Bluesin pelejä lähes yhtä tarkasti kuin Ilveksenkin. Olen iloinnut joka kerta, kun Huhtala, Lindgren ja Sandell ovat onnistuneet. Joonas Rönnberginkin onnistuminen on ollut mukavaa seurattavaa.

Ikävä kyllä, tuo varsin analyyttinen kirjoitus väläyttää lukijalle kuvaa Ilveksen tulevaisuudesta, joka ei juuri tätä nykytilannetta aurinkoisempi ole.
 

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Nimi alle, niin painoarvo nousis huomattavasti. Valitettava tosiasia on se, että nykytavan mukainen nimimerkkien takaa kirjoittelu ei saa kovin suurta "näkyvyyttä", vaikka teksti olisikin muuten ansiokas, kuten yllä.

Jälleen kerran nimimerkki Kunto ottaa esiin myös Sandell-kortin, johon jo ehdin kyllästyä, mutta Samin kehittymisen Bluusissa nostaa tuon kortin arvoa huomattavasti. Ilveksessä yksinkertaisesti epäonnistuttiin Sandellin kohdalla ja pahasti. Jatkuvasti potentiaali on näköjään ollut olemassa, mutta kukaan ei ollut ottanut asiakseen hioa timanttia.

Jos Tommi Huhtala ja Ville Korhonen saisivat samanlaisen tilaisuuden, niin kehityskaari nousisi rajusti. En tiedä tarkkaan miten Ässissä junnukehitys hoidetaan, mutta uskoisin ettei hirveän paljon Ilvestä paremmin viitaten Huhtalan kehitysympäristöön. Korhonen on tällä hetkellä Ilveksen paras kärkikarvaaja Geoff Plattin ohella, mutta hänessä lienee potentiaalia muuhunkin.

Mutta en silti lähtisi Sakari Pietilän niskaan koko likaämpäriä tyhjentämään. Koko organisaatiossa on vikaa ja vaatimustaso lähtee aina ylimmältä taholta. Jos siellä ei omistauduta asiaan täysillä, ei sitä tee valmennuskaan. Eivätkä sitä myöten myöskään pelaajat.
 

Grub

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Bravoo Kunto, Vuoden paras kirjoitus Jatkoajassa on tässä, ei epäilystäkään!

Loistavasti perusteltu, kaikki kohdat paikkaansa pitäviä. Saku sen jo heittikin, ja toivon itsekin, että Kunto lähettää tuon kirjoituksensa Takojankadulle. Ja samalla vaikka Aamulehden yleisönosastolle, tuo kirjoitus avaisi varmasti myös suuren yleisön silmiä ja katson, että Ilves- yhteisön on aika viimein nostaa kissaa pöydälle.

Itse tekstihän on riipaisevaa luettavaa, säälittävältä tuntuu käsittää, kuinka Ilves on sössinyt tilanteensa vain siksi, ettei toimistolla ole kerta kaikkiaan ole ollut käsitystä seurasta ja seuran tilasta ja siitä, miten nykymaailmassa pitää toimia. Ainoahan pelastus tässä lienee enää se, että Ilves on onnistunut säilyttämään hyvät välinsä "hukattuihin" pelaajiinsa, ja heidät saadaan houkuteltua vuoden-parin sisällä takaisin Tampereelle, omat kasvatit muistetaan kyllä täällä, vaikka olisivat olleet hetken muualla. Samalla on lisäksi vielä aikaa nauttia vuosi-kaksi näistä Rajaloista, Raskeista ja kumppaneista, ennenkuin Amerikka heidät vie. Toivon itsekin todella, että seuraavan valmentajan nimi on jo selvillä. Onko se sitten märkäuni Summanen vai loogisempi Mälkiä, vai kuka. Rami ainakin arvostaisi varmasti tämän seuran perinteitä ja juniorituotantoa, vaikka varmasti haluaakin menestystä heti, tosin väitän, että oikealla joukkueen kokoamisella, näistä junnuista ja sopivilla vahvistuksilla voidaan heti rakentaa menestyvä joukkue. Ja Rami ainakin osaa vaatia, niin pelaajilta, kuin seurajohdolta...
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Erinomainen kirjoitus ilman muuta.
Ja turha sitä Takojankadulle on lähettää. Kyllä siellä näitä palstoja ainakin ajoittain luetaan. Ja mitä varmimmin näin laadukas juttu herättää keskustelua.

Se, että kulkeutuuko juttu H&H akselia pidemmälle on arvoitus. Operatiivisen johdon yläpuolella kuitenkin moni asia konkretisoituu.
 

Fordél

Jäsen
Väitän, että Sakella ei ollut juurikaan kiinnostusta lähteä opettamaan nuorille parhaita työvälineitä, eikä organisaatiokaan varsinkaan aluksi tarjonnut parasta kasvualustaa.

Kuten täällä on jo sanottu niin erittäin hieno ja syvälle menevä kirjoitus. Näitä lisää!

Itse esittäisin kuitenkin pienen kysymyksen Kunnolle ja muillekin koskien tuota lainattua kohtaa sekä ylipäänsä nuorten pelaajien sisäänajoa Ilveksen edustuksessa. Eli tosiaan valmennuksen pitäisi tarjota nuorille niitä työvälineitä, joilla nuori pelaaja voi kehittää itseään ja nousta seuraavalle tasolle. Tässä on ilman muuta epäonnistuttu Ilveksessä. Itseäni jäi kuitenkin mietityttämään tuon kirjoituksen perusteella, että onko tähän syypää Sakke, Juujärvi vai koko organisaatio.

Olin nimittäin innoissani aikanaan siitä kun Juha Juujärvi palkattiin Ilveksen valmennukseen. Mielestäni se oli Ilvesorganisaatiolta loistava veto ja ajattelin, että taustalla täytyy olla nuorten pelaajien tarpeet. Edellinen kausi LeKissä oli vakuuttava esimerkki siitä, kuinka hyvin Juujärvi pystyy toimimaan nuorten pelaajien kanssa. Voin toki olla väärässäkin, koska enempää kuin tuon yhden kauden verran en ole miehen otteita päässyt katsomaan.

Kysymys kuuluukin, että kuka riisti Juujärveltä mahdollisuuden tarjota näitä työvälineitä nuorille pelaajille. Onko a) Juujärvi itse epäonnistunut tehtävässään, b) Sakke jotenkin tahattomasti tai tahallisesti torpedoinut Juujärven työskentelyä vai c) pyrittiinkö Juujärven palkkaamisella vain vaientamaan kritiikkiä eikä miehelle annettukaan edes mahdollisuuksia toimia nuorten pelaajien kanssa eli organisaatio ei ole seissyt tämän palkkauksen takana?

Se mikä itseäni Ilveksen touhussa eniten kyrsii on tämä jatkuva hapuilu. Onko sitten itseluottamus johdossa niin nolla, että selvää visiota ei vain pystytä luomaan vaan koko ajan poukkoillaan visiosta toiseen. Tai toisaalta kyllähän niitä visioita saadaan luotua, mutta niissä pysyminen pitkäjänteisesti ja niiden toteuttaminen kokonaisvaltaisesti onkin kaikkea muuta kuin helppoa Ilvesorganisaatiolle. Ongelmana taitaa olla yksinkertaisesti ammattitaidon puute.

Itse olen tuolla Mestispuolella ja KooKoon palstalla peräänkuuluttanut munaa KooKoon junnujen sisäänajamiseen. Siellä se on ymmärrettävästi vaikeampaa, koska KooKoon junnutuotannon laatu ja leveys on vain murto-osa siitä mitä se on Ilveksellä. Täällä tosiaan koko homma voitaisiin rakentaa omien junioreiden varaan ja sitä kun höystettäisiin todellisella kärkiosaamisella, olisi menestyminen hyvässä ja oikeanlaisessa valmennuksessa taatusti parempaa kuin nykyisellä menolla. Sijat 6-8 saavutettaisiin aivan varmasti ja varmasti neljän sakkikin tulisi vuosittain paljon tutummaksi kuin nykymenolla. Lisäksi ahaa ei kuluisi yhtään enempää ja Hakametsässä nähtäisiin illasta toiseen taisteleva Ilvesryhmä, joka olisi sekoitus oikeita tähtiä ja tulvia nuoria tampereilaisia tähtiä.
 

Ragulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kuten täällä on jo sanottu niin erittäin hieno ja syvälle menevä kirjoitus. Näitä lisää!

Itse esittäisin kuitenkin pienen kysymyksen Kunnolle ja muillekin koskien tuota lainattua kohtaa sekä ylipäänsä nuorten pelaajien sisäänajoa Ilveksen edustuksessa. Eli tosiaan valmennuksen pitäisi tarjota nuorille niitä työvälineitä, joilla nuori pelaaja voi kehittää itseään ja nousta seuraavalle tasolle. Tässä on ilman muuta epäonnistuttu Ilveksessä. Itseäni jäi kuitenkin mietityttämään tuon kirjoituksen perusteella, että onko tähän syypää Sakke, Juujärvi vai koko organisaatio.

Olin nimittäin innoissani aikanaan siitä kun Juha Juujärvi palkattiin Ilveksen valmennukseen. Mielestäni se oli Ilvesorganisaatiolta loistava veto ja ajattelin, että taustalla täytyy olla nuorten pelaajien tarpeet. Edellinen kausi LeKissä oli vakuuttava esimerkki siitä, kuinka hyvin Juujärvi pystyy toimimaan nuorten pelaajien kanssa. Voin toki olla väärässäkin, koska enempää kuin tuon yhden kauden verran en ole miehen otteita päässyt katsomaan.

Kysymys kuuluukin, että kuka riisti Juujärveltä mahdollisuuden tarjota näitä työvälineitä nuorille pelaajille. Onko a) Juujärvi itse epäonnistunut tehtävässään, b) Sakke jotenkin tahattomasti tai tahallisesti torpedoinut Juujärven työskentelyä vai c) pyrittiinkö Juujärven palkkaamisella vain vaientamaan kritiikkiä eikä miehelle annettukaan edes mahdollisuuksia toimia nuorten pelaajien kanssa eli organisaatio ei ole seissyt tämän palkkauksen takana?

Se mikä itseäni Ilveksen touhussa eniten kyrsii on tämä jatkuva hapuilu. Onko sitten itseluottamus johdossa niin nolla, että selvää visiota ei vain pystytä luomaan vaan koko ajan poukkoillaan visiosta toiseen. Tai toisaalta kyllähän niitä visioita saadaan luotua, mutta niissä pysyminen pitkäjänteisesti ja niiden toteuttaminen kokonaisvaltaisesti onkin kaikkea muuta kuin helppoa Ilvesorganisaatiolle. Ongelmana taitaa olla yksinkertaisesti ammattitaidon puute.

Itse olen tuolla Mestispuolella ja KooKoon palstalla peräänkuuluttanut munaa KooKoon junnujen sisäänajamiseen. Siellä se on ymmärrettävästi vaikeampaa, koska KooKoon junnutuotannon laatu ja leveys on vain murto-osa siitä mitä se on Ilveksellä. Täällä tosiaan koko homma voitaisiin rakentaa omien junioreiden varaan ja sitä kun höystettäisiin todellisella kärkiosaamisella, olisi menestyminen hyvässä ja oikeanlaisessa valmennuksessa taatusti parempaa kuin nykyisellä menolla. Sijat 6-8 saavutettaisiin aivan varmasti ja varmasti neljän sakkikin tulisi vuosittain paljon tutummaksi kuin nykymenolla. Lisäksi ahaa ei kuluisi yhtään enempää ja Hakametsässä nähtäisiin illasta toiseen taisteleva Ilvesryhmä, joka olisi sekoitus oikeita tähtiä ja tulvia nuoria tampereilaisia tähtiä.

Tämä on mietityttänyt myös minua, tämä Juujärven ja Pajuojan toimenkuva. Kumpainenkin on saanut aikaan tuloksia nuorten pelaajien kanssa.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kuudenteen sijaan on matkaa enää 2p ja meno on ollut viimeisten kymmenen pelin ajan jos ei vakuuttavaa niin ainakin rohkeita mielikuvia ruokkivaa. Perinteiseen tapaanhan nyt olisi paikallaan hehkuttaa onnistumisista joukkuetta valmentajan sijaan, mutta jotain pisteitä kai tästä ryhdistäytymisestä tai kurssin löytymisestä voi jakaa Sakellekin?

Näkeekö kukaan toinen tässä aineksia uudelle klassiselle Ilves-legendalle: karmeiden vaikeuksien jälkeen sisuuntunut ja yhteenhitsautunut joukkue tekeekin ihmeen ja juhlii keväällä keskustorin suihkulähteellä - ja valmentaja poistuu takavasemmalle tehden tilaa "uudelle projektille"? Se olis mun Ilves.
 

Loktev

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Niin, jospa tänä keväänä finaalissa kohtaavatkin etukäteen (ja kauden aikanakin) heittopusseiksi veikatut Ilves ja TPS?!
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kuudenteen sijaan on matkaa enää 2p ja meno on ollut viimeisten kymmenen pelin ajan jos ei vakuuttavaa niin ainakin rohkeita mielikuvia ruokkivaa. Perinteiseen tapaanhan nyt olisi paikallaan hehkuttaa onnistumisista joukkuetta valmentajan sijaan, mutta jotain pisteitä kai tästä ryhdistäytymisestä tai kurssin löytymisestä voi jakaa Sakellekin?

Näkeekö kukaan toinen tässä aineksia uudelle klassiselle Ilves-legendalle: karmeiden vaikeuksien jälkeen sisuuntunut ja yhteenhitsautunut joukkue tekeekin ihmeen ja juhlii keväällä keskustorin suihkulähteellä - ja valmentaja poistuu takavasemmalle tehden tilaa "uudelle projektille"? Se olis mun Ilves.

Sehän olisi naapurin toistoa kuuden vuoden takaa eli Rautakorvelle annettiin ajoissa ymmärtää, että tämä projekti loppuu tähän ja joukkue marssi mestaruuteen...

"Ilves-perinne" on syöpynyt jo liikaakin omaan selkärankaani ja tämä kausi näyttää vielä tällä hetkellä hyvinkin tutulta eli kautta on sössitty alku- tai keskitaipaleella sitä tahtia, että viimeiset viikot juostaan kieli vyön alla, jotta himoittu kuudes sija toteutuisi. Viime kaudella vastaavaan aikaan oli kasassa 81 pistettä ja jäljellä olevista viidestä matsista tuli kolmesti täydet pinnat. Nyt toki kuudes sija on paljon lähempänä, vaan ei vieläkään omissa käsissä.

Hyvä juttu on se, että liigapakka näyttää tällä hetkellä sekaiselta. Kaikilla kärkijoukkueilla takeltelee. JYP oli tammikuun heikoimpia joukkueita, Jokerit esiintyi hyvin epätasaisesti ja huipensi otteet murskatappioon Lahdessa, Bluesilla on rikkinäisiä miehiä telakalla ja riveissäkin pelin takeltaessa, KalPa ei porskuta ja HPK ei marssinutkaan kotivoittoputkeen pitkän ja hyvän vieraskiertueen jatkeeksi. Vain Kärpät kärkijengeistä oli nousubuumissa, mutta viimeisen tauon jälkeen ote on kirvonnut. Tämän hetken kuumimmat joukkueet ovatkin villikorttia tavoittelevat Ilves, TPS ja Pelicans.

Kärkijoukkueiden huono vuosi 2009 tietenkin herättää suurta kummastusta. Olisi ymmärrettävää, että jos 1-2 joukkueella takkuaisi, mutta tämä massatakkuaminen on ihmeellistä ja samalla kruunaa tasaisimman runkosarjan miesmuistiin. JYP voi maksimissaan päästä 113 pisteeseen, mikä on kolmen pinnan aikakauden "huonoin" runkosarjavoittajan saldo, vaikka tänä vuonna on kaksi matsia enemmän. Kärkijoukkueiden takkuaminen luo aidomman tunteen, että alemmilta sijoilta voi nousta korkeammalle.

Plussaksi lasken sen, että Ilves ei vieläkään ole saanut miehistään parasta esiin. Toivonen voi löytää koko loppukaudeksi "HPK-matsin" tason ja riveissä on useampiakin pelaajia, jotka eivät ole vielä parhaalla tasollaan (Tukio, Lehtivuori, Nickerson, Määttänen, Anttila, Marjamäki jne..). Rahkeissa löytyy vielä varaa. Ja sitten se playoffeihin sopiva tyyli on vielä katsomatta.

Pahimmaksi uhkakuvaksi näen sen tutun "puhkipeluuttamisen". Eilen liigajumboa vastaan juostiin loppua kohden kapealla materiaalilla. Pudotuspelit alkavat 18 päivän päästä ja välissä seitsemän matsia. Jos seitsemän matsia mennään eiliseen peluutustahtiin tulee meidän saavuttaa se kuudes sija, jotta saataisiin huilia. Muuten on uhkana jatkaa kautta väsyneillä miehillä eli sillä viime vuosien tutulla Ilves-mallilla. Tietenkin mietityttää viimeiset kotiesiintymisetkin. Onnikin on ollut matkassa, mutta samaan hengenvetoon täytyy todeta, ettei pakkovoiton edessä ole helppoa esiintyä vapautuneesti.

Ja Sakesta. Eihän hyvää jaksoa voida ohittaa sillä, että kunnia annetaan muille miehillä ja alamäessä syljetään Sakkea. Me rivikannattajat emme tietenkään tiedä tosiasioita. Joukkueen lähellä kuiskitaan, että ryhtiliikkeen takana oli pitkälti se, että Saken ryminälinjasta luovuttiin ja siirryttiin kohti Juujärven filosofiaa. Samalla alkoi muutaman pelaajan nousu, joille Saken ryminälinja ei selkeästikään sopinut (mm. Kauvosaari, Anttila). Jos tämä kuiskinta (en ota itse kantaa pitääkö paikkansa) on totta, voidaan siinäkin tapauksessa kunniaa antaa Saken suuntaan. Hänhän olisi voinut jääräpäisesti sanoa, että omalla alkuperäisellä linjalla mennään. Joustavuus on aina hyve ja valmennus on nykyään paljon myös tiimityöskentelyä. Tietenkin Juujärven ja Pajuojan jatkosopimus osoittaa sen, että he ovat tehneet oikeita asioita johdon mielestä.

Tämä edellä käyty pitkä höpötys ei liity tämän ketjun alkuperäiseen ajatukseen, joten siitä voi todeta, että siinä asiassa ei ole muutosta tapahtuntut. Voisin kuvitella, että tällä hetkellä pari aikaisempaa nuorempaa raapii päätänsä miettien, että mitä teki väärin. Peli kulkee hyvin, palkkioksi tulee Saken kehut, mutta ne realisoituivat penkityksellä.

Mutta mikäs sen upeampaa, kun Sakke kruunaisi toisen aikakauden Keskustorin kansanjuhlaan.
 
Mainio kirjoitus, kiitos vaivannäöstä.

Tartun case-Sandelliin jälkiviisauden suomalla varmuudella. Ottamatta kantaa suuntaan tai toiseen, niin aika marginaaliseksi on Sandellin rooli Bluesissakin jäänyt. Alla Samin tilastot ketjun avausviestin jälkeen, eli kiikareilla on menty siitälähtien ja trendi peliajassakin näyttäisi olevan laskeva. Ikäähän miehellä ei tietysti vieläkään paljoa ole, ja vielä on ne tämän kauden kotimaiset tosipelitkin edessä, mutta ainakin toistaiseksi läpimurto antaa odottaa itseään Bluesissakin.

Koodi:
#	Päivä	Ottelu	M	S	P	+	-	±	L	R	Aika
27.	17.12.	JYP - Blues	0	0	0	0	0	0	3	0	7.59
28.	29.12.	Blues - KalPa	0	0	0	0	0	0	0	0	9.12
29.	30.12.	HIFK - Blues	0	0	0	0	0	0	2	0	8.51
30.	03.01.	Kärpät - Blues	0	0	0	0	0	0	0	0	5.05
31.	24.01.	SaiPa - Blues	0	0	0	0	1	-1	0	0	7.46
32.	31.01.	Kärpät - Blues	0	0	0	0	0	0	2	0	2.24
33.	10.02.	Blues - JYP	0	0	0	0	0	0	2	12	10.53
34.	12.02.	Blues - Pelicans	0	0	0	0	0	0	0	0	4.08
35.	14.02.	KalPa - Blues	0	0	0	0	0	0	0	0	9.36
36.	19.02.	SaiPa - Blues	0	0	0	0	0	0	0	0	2.05
37.	21.02.	Blues - Lukko	0	0	0	0	0	0	1	0	5.03
 
Viimeksi muokattu:

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mainio kirjoitus, kiitos vaivannäöstä.

Tartus case-Sandelliin jälkiviisauden suomalla varmuudella. Ottamatta kantaa suuntaan tai toiseen, niin aika marginaaliseksi on Sandellin rooli Bluesissakin jäänyt. Alla Samin tilastot ketjun avausviestin jälkeen, eli kiikareilla on menty siitälähtien ja trendi peliajassakin näyttäisi olevan laskeva. Ikäähän miehellä ei tietysti vieläkään paljoa ole, ja vielä on ne tämän kauden kotimaiset tosipelitkin edessä, mutta ainakin toistaiseksi läpimurto antaa odottaa itseään Bluesissakin.

Pitää täysin paikkansa. Tosin Sandell loukkaantui tuossa JYP-matsissa joulukuussa. Piti loukkaantumista hetken pimennossa, mutta jalka petti lopullisesti reeneissä tammikuun alussa. Suurin osa noista loppukuun peleistä on ollut lähinnä 13.miehenä istumista siltä varalta, jos peleissä tapahtuisi loukkaantumisia. Käytännössä ei harjoitellut ollenkaan joukkueen mukana vaan Bluesin ns. loukkaantuneiden ryhmässä. Sammelin itsensä kannalta loukkaantuminen tuli paskimpaan mahdolliseen paikkaan, kun matsit kulkivat ja koko tammikuun Blues eteni loukkaantumisten kanssa. Näyttöpaikkoja isossa roolissa olisi ollut tarjolla. Mutta näitä sattuu aina urheilussa. Voisin kuvitella vielä, että kokemattoman nuoren pelaajan on vaikeampi löytää takaisin huippurytmiin loukkaantumisen jälkeen kuin kokeneen pelaajan, joka osaa kuntouttaa itseään maltilla. Tästä esimerkkinä Joonas Lehtivuori, joka harjoituspelien perusteella oli nousemassa liigatähdeksi, mutta alkukauden loukkaantumisen vuoksi menetti täysin kosketuksen ja itseluottamuksen. Vasta kevään korvalla on Joonaksen otteissa ollut väläyksiä tasosta, jolla hän pystyy pelaamaan.

Mutta tuossa kappaleesta Case-Sandell ei ole kyse Sammelista vaan siitä käy käy hyvin ilmi se Ilveksen toimintatapa nuorien kanssa. Siinä voisi lukea esimerkiksi case-Huhtala, joka oli joidenkin mielestä vain lahjaton, eikä nähty Ilveksessä käyttöarvoa. Ilveksen tarjonta Hotsille oli pari peliminuuttia ja palauttavat reenit. Valmennuksellisesti Ässissä ei tartuttu yhtä voimakkaasti teknisiin puutteisiin, vaan Hotsille annettiin vain se tärkein eli mahdollisuus. Joillakin viime kierroksilla Hotsi on pelannut SM-liigan hyökkääjistä yksiä isoimpia peliminuutteja. Huhtala ja Sandell eivät ole enää Ilveksen pelaajia, vaan ovat kantaneet jo muiden seurojen paitoja. Valitettavasti näiden nimien tilalle on tulleet jo uudet nimet. Rajala pelasi erinomaisen Lukko-matsin, sai palkkioksi kehut ja kolme peliä vilttiä, SaiPa-matsissa Sakke kehui Rajalaa erityisesti 4 vs. 4-pelissä, palkkiona viltti. Nyt pelottaa, kun Rajala pelasi erinomaisesti Jokereita vastaan ja kehutkin taas tulivat, niin onko palkkioksi yksi peli vilttiä vai kenties enemmän. Ja vuorovapaaparina pyöritettävä Joonas Rask puolestaan pelaa myös pirteästi. Ei tämä systeemi ainakaan helpota seuraavan valmennusjohdon lähtökohtia.
 
Suosikkijoukkue
Ilves, Edmonton
Rajala pelasi erinomaisen Lukko-matsin, sai palkkioksi kehut ja kolme peliä vilttiä, SaiPa-matsissa Sakke kehui Rajalaa erityisesti 4 vs. 4-pelissä, palkkiona viltti. Nyt pelottaa, kun Rajala pelasi erinomaisesti Jokereita vastaan ja kehutkin taas tulivat, niin onko palkkioksi yksi peli vilttiä vai kenties enemmän. Ja vuorovapaaparina pyöritettävä Joonas Rask puolestaan pelaa myös pirteästi. Ei tämä systeemi ainakaan helpota seuraavan valmennusjohdon lähtökohtia.


Tämä tässä itseäkin lähes itkettää. Meillä on riveissä yksi valtakunnan lahjakkaimmista junnuista ja päävalmentajamme siunaa häntä yhdellä pelillä silloin, toisella tällöin. Minuutit ovat luokkaa - jämä.

Toivon mukaan Mälkiä, astuessaan keväällä remmiin, tekee saman tien selväksi omille nuorillemme, että meno muuttuu. Vastuu ja pelipaikat jaetaan näyttöjen eikä nimen ja iän mukaan.
Siis toivottavasti Mälkiä ajattelee ja toimii näin.
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Toivon mukaan Mälkiä, astuessaan keväällä remmiin, tekee saman tien selväksi omille nuorillemme, että meno muuttuu. Vastuu ja pelipaikat jaetaan näyttöjen eikä nimen ja iän mukaan.
Siis toivottavasti Mälkiä ajattelee ja toimii näin.

Homman täytyy lähteä jo ylempää, jos sitä todella haluttaisiin. Jonkun täytyy olla isännän ääni ja jo valmentajan sopimukseen laitetaan tämä kohta ja se vaaditaan ennen nimen kirjoitusta. Tämän jälkeen rosteria ei täytetä turhilla miehillä, vaan valmentajalle sanotaan, että siinä on ulkopuoliset pelaajat ja tässä omat. Täksi kaudeksi toimistolla painettiin osta-nappulaa jopa yli budjettirajojen, vaikka tarvetta ei olisi ollut.
 
Suosikkijoukkue
Ilves, Edmonton
Homman täytyy lähteä jo ylempää, jos sitä todella haluttaisiin. Jonkun täytyy olla isännän ääni ja jo valmentajan sopimukseen laitetaan tämä kohta ja se vaaditaan ennen nimen kirjoitusta. Tämän jälkeen rosteria ei täytetä turhilla miehillä, vaan valmentajalle sanotaan, että siinä on ulkopuoliset pelaajat ja tässä omat.

No, näinhän sen täytyisi mennä.
Muistan viime talvelta Pietilän höpisseen, että seuraavan kauden joukkue (08-09) tulisi rakentaa niin, että ulkopuolelta hommataan sitä kärkiosaamista ja sitten omille nuorille annetaan saumoja. Tämä oli tietenkin taas tätä Saken paskanjauhantaa. Jos Pietilä olisi halunnut ja viitsinyt, olisi hänellä ollut täksi kaudeksi käytössään varsin käyttökelpoisia omia nuoriamme. Ei vain Sakaria ole enää raaka työnteko kiinnostanut.
 

Ragulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mitä tulee Ilveksen tulokselliseen menestymiseen SM-liigakaudella 2008-2009, niin syyssesongin lopulla tehtyjen korjausliikkeiden ansiosta joukkue taistelee nyt playoffien ekan kierroksen kotiedusta ja onnen ollessa kohdallaan ehkä jopa paikasta kärkikuusikossa. Ilman noita radikaaleja muutoksia Ilves kärvistelisi liigan pohjasakassa Tapparan ja muiden rupujengien kanssa.

Jos niistä syyskauden noin tusinasta vieraspelistä olisi saatu vaikkapa vain kolme voittoa (sekin olisi ollut aivan paska saldo!), painisi Ilves kärkinelikossa. Korjausliikkeiden jälkeiset tulokset todistavat kiistatta, että pelaajamateriaali riittäisi niihin kinkereihin.

Kyllä näinkin. Ja jos katsotaan tilastoja ja mietitään miksi näin ei ole (siis Ilves neljän sakissa), tulevat vastaan Ilveksen huono ylivoimapeli ja erittäin huono alivoimapeli vieraskentillä. Millään muulla joukkueella alivoimapelin ero ei ole vieraissa ja kotona noin suuri.

Ja kun mietitään tilastojen takana olevia asioita, niin ne ovat toisaalta valmennuksellisia. Ilveksellä olisi ollut riittävä materiaali parempaan ylivoimaan ja aivan varmasti materiaalin olisi pitänyt riittää parempaan alivoimapeliin vieraskentällä. Heikko alivoimapelaaminen vieraskentällä on siinäkin mielessä kummallista, että suurin osa isoja alivoimaminuutteja pelaavista pelaajista ei ole Hakametsän kasvatteja.

Tilastoja voidaan miettiä myös pelaajahankintojen kautta. Ilveksen keskeiset pelaajahankinnat epäonnistuivat jossain määrin. Toivonen oli alkukaudesta ailahteleva. Taso on nyt noussut, mikä on osaltaan kohentanut myös vieraspelaamista. Ykköspakki Milam ei sellaiseksi osoittautunut, mutta onneksi Seikola täytti "tyhjän tilan". (Seikolasta huolimatta yv on vain välttävää, eivätkä Milam ja Tukiokaan aivan luokattomasti ole pelanneet. Milam on kuitenkin ollut koko kauden huomioon ottaen 2-3 pakki.) I-sentteri osoittautuikin hyvän laukauksen omaavaksi laituriksi. Joka tapauksessa pelinteko-ominaisuuksiltaan paremmilla keskushyökkääjillä Ilveksellä olisi tehokkaampi ylivoima.

Kun pelit kovenevat sarjan loppua lähestyttäessä ja maalin tekeminen vaikeutuu, on oletettavaa että maalien tekeminen kulminoituu kevätjäillä erityisesti Pietilän Ilveksen ongelmaksi. Tehokas ylivoima auttaisi kovasti. Kannattaisiko Rajalaakin kokeilla yv:ssä useamman pelin ajan?

Viisikkopuolustuksen tulisi tiivistyä entisestään, hyökkäyspään tyhmät koukkimis- ja korkea maila jäähyt olisi karsittava pois, ettei tuota huonosti vieraissa toimivaa av:tä koiteltaisi liikaa. Viimeistään nyt erikoistilannepelaamisen tason olisi noustava selvästi.

* * *

Toivoin Pietilälle potkuja syksyllä. Nyt olen tämän kauden näkökulmasta tyytyväinen, että niitä ei annettu, mutta ilmeisesti jotain säätöä valmennusvastuiden suhteen troikan sisällä tehtiin. Ja tuloksena oli tämä piristyminen ja selkeämmän 5-5-pelitavan löytyminen.

Surullinen olen siitä, että joukkueen kasaaminen jouduttiin aloittamaan ensi kautta silmälläpitäen jälleen osittain alusta. Omat lupaavat nuoret hyökkääjät eivät ole Pietilän valmennuksessa menneet juurikaan eteenpäin. Tai sitä on vaikea nähdä nuorten pelaajien pienestä peliajasta johtuen. Sen sijaan Niemi ja Näppilä ovat nousseet vähäisestä peliajastaan huolimatta selvästi liigatason puolustajiksi.

Lisäksi ensi kausi näyttää olevan valmennuksen osalta jälleen täysi mysteeri. Itse en usko tällä saralla mihinkään erityisen valoisaan tulokseen, jos kohta en mihinkään romahdukseenkaan.

Tosin uskon, että Mälkiä entisenä erittäin laadukkaana kahden suunnan sentterinä näkee pelaajien ominaisuudet Pietilää paremmin ja osaa antaa vastuuta kiekollisesti lahjakkaille pelaajille, jos he ovat halukkaita työtä tekemään.
 
Viimeksi muokattu:

"Jalkakynä"

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Täälläkin on parjattu voimakkaasti kuinka heikko vaatimustaso Ilveksessä on vallinnut. Kiekkopiirien takapiru, valmentajana itsekkin heikko P.Sihvonen matkasi Tampereelle ja katsasti Ilveksen hatjoitukset ja avaa tuoreessa Urheilulehdessä harjoituksia.

"Professori käskee pelamaan syöttöketjun pakki-pakki-sentteri-laituri. Mutta käsky ei mene perille. Jo ensimmäinen viisikko lähtee syöttöketjulla pakki-pakki-laita-sentteri. Kolmetoista muuta Sm-liigan päävalmentajaa viheltäisi pelin poikki, mutta Pietilä ei. Vaatimustaso treeneissä on surkea.Tämä yksittäin harjoite kuvaa mielestäni juuri sitä mitä olen täältä saanut lukea muutaman jäsenen kommenteista.

Ja vielä samaisessa artikkelissa P.Sihvonen kehuu Ilveksen ovat taistelunhaluisimpia sotureita koko Sm-liigassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös