Ootko itse vakavissasi? NCAA:n kovatasoisuudesta ei kerro se, jos ainoat keksimäsi esimerkit ovat 20-30 vuoden takaa ja pelaajia, jotka ovat jo 10 vuotta sitten ropustaneet hokkarit naulaan. Rafalski ei edes tullut Suomeen NCAA:stä vaan SHL:stä.
Olen vakavissani. USA:n yliopistourheilu on ollut maailman kovatasoisinta ja laadukkainta "amatööriurheilua" vuonna 1980, 20-30 vuotta sitten ja se on sitä edelleen. USA:n yliopistourheiluohjelma on tuottanut varmasti enemmän maailmanmestareita ja olympiavoittajia kuin mikään muu organisaatio tai kattojärjestö maailmassa.
Ja kiitos tiedosta, tämä oli minulle tosiaan "uusi tieto", että Rafalski ei tullut Suomeen suoraan NCAA:sta. Varmaan otti tuon yhden Brynäs kauden aikana ihan poskettoman kehitysloikan NCAA-pelaajasta liigapelaajaksi. Aivan kuten maalivahti Tim Thomas, joka NCAA:n ja SM-Liigan välissä 1 ottelun IHL:ssa ja 6 ottelua ECHL:ssa.
Viime kauden NCAA:n pistepörssin ykkönen Will Smith on mukana jenkkien maajoukkueessa tämän kevään MM-kisoissa, pistepörssin kakkonen Cutter Gauthier tulee tekemään suoran NHL-sopimuksen kesällä Anaheimiin. Muutenkin jenkkien kevään MM-joukkueessa on mukana kolme NCAA:ssa viime kaudella pelannutta pelaajaa. Pistepörssin kolmonen, kanadalainen Macklin Celebrini, tullaan 99,9% todennäköisyydellä huutamaan ensi kerään varaustilaisuudessa ykkösenä. Huomiona mainittakoon vielä sellainen, että Jenkkien viime talven juniorimaajoukkueen tähti, St. Louis Bluesin varaus Jimmy Snuggerud mahtui juuri ja juuri NCAA:n pistepörssin top 70:een.
Jos enemmän kiinnostaa, niin eliteprospectsista voi käydä laskemassa kuinka monta NHL:n ykköskierroksen varausta on pistepörssin top 10:ssa. Pistepörssin top 100:ssa on enemmän varattuja kuin varaamattomia pelaajia ja varaamattomistakin huomattava osa on sellaisia, jotka vasta tänä kesänä tulevat varausikäiseksi (kuten mainittu Celebrini).
Teemu Selänteen pojat Eetu ja Leevi tulivat Suomeen NCAA:n alemmalta tasolta (div.3), jossa olivat rivipelaajia. Tältä pohjalta ovat nyt optimistisesti ja kohteliaasti ajateltuna sellaisia ehkä keskitason Mestis -pelaajia Suomessa. Eetu kävi yrittämässä NCAA:n ylemmällä tasolla sarjan "keskitason" Northeastern Universityn joukkueessa, mutta siellä paikka ei auennut kahtena kautena kuin satunnaisiin otteluihin pohjaketjuissa.
Jos nyt vielä historiaa kaivellaan, niin USA:n vuoden 1980 Neuvostoliiton ja olympiakultaa voittanut Miracle On Ice -joukkue koostui NCAA -taustaisista pelaajista, joskin toki tuon kyseisen kauden olympiajoukkue oli ajan hengen mukaisesti pelannut ja treenannut yhdessä.
Youtube on täynnä hyvää materiaalia NCAA:sta, sitä kannattaa käydä vilkuilemassa ja verrata vaikka kisapuiston meininkiin, jos yliopistokiekko kiinnostaa.