Saako lapselle antaa vitsaa? (äänestys)

  • 7 881
  • 36

Saako lapselle antaa vitsaa?

  • Kyllä saa, ken vitsaa säästää hän lastaan vihaa

    Ääniä: 45 38,1%
  • Ei, ruumiillinen kuritus on aina väärin

    Ääniä: 61 51,7%
  • En tiedä

    Ääniä: 12 10,2%

  • Äänestäjiä
    118

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Kysymyksen asettelu on ongelmallinen. Omaa fyysistä koskemattomuuttani on jonkin verran loukattu vanhempieni toimesta, mutta ne olivat poikkeuksellisia tilanteita. Poikkeuksellisissa tilanteissa pieni fyysinen ojennus saattaa olla paikallaan, mutta normaalitilanteessa en pidä sitä hyväksyttävänä. Esim. jos lapsi ei siivoa huonettaan ei ole tarvetta fyysiseen väkivaltaan. Jos lapsi taasen käyttäytyy holtittomasti (sanotaan koittaa karata kotoaan) fyysistä koskemattomuutta saa mielestäni vähän loukata. Kysymyksen asettelu taas antaa kaksi suhtautumismahdollisuutta=joko fyysinen väkivalta hyväksytään tai se ei ole sallittavaa missään tilanteessa. Kolmas vaihtoehto en tiedä päätyy siis omaksi vaihtoehdokseni.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Poikkeuksellisissa tilanteissa pieni fyysinen ojennus saattaa olla paikallaan, mutta normaalitilanteessa en pidä sitä hyväksyttävänä. Esim. jos lapsi ei siivoa huonettaan ei ole tarvetta fyysiseen väkivaltaan.

Juurikin näin. Fyysistä kuritusta ei voi missään tapauksessa käyttää normaalin kurinpidon korvikkeena, vaikka tietysti tajuan että helpoin tiehän se on sipaista koijaria korville jos vähän menee vinoon. Helppoa, mutta luiskahtaa nimenomaan kategoriaan "sä teet sen väärin". Fyysinen rangaistus voi toimia oivallisena tehostekeinona poikkeuksillisissa tilanteissa. Fyysisellä kurituksella ei ole enää mitään virkaakaan jos se on se normitapa. Se on vahva tehostekeino, joka toimii sitä paremmin mitä harvemmin siihen turvaudutaan.

Kysymyksen asettelu ja muutamat vastaukset täällä kuitenkin vain alleviivaavat omaa mielipidettäni aiheesta. Todella monella ei ole selkeää käsitystä siitä, mikä on "kasvatuksellisen kurituksen" ja "pahoinpitelyn" ero. Lasta ei saa pahoinpidellä. Koska tämä ero on monelle hyvin vaikeaa löytää, tai edes ymmärtää että tapahtumien luonteella voi olla radikaalikin ero toisiinsa nähden, on parempi että fyysinen kurittaminen on lähtökohtaisesti kielletty. Toisaalta taas, tuon demonisointi kaikkien osalta on sekin ihan puusilmäistä touhua, saati sitten kiellon valvominen äärimmilleen asti.

Fyysisen "kasvattavan kurituksen" kauhistelu on kuitenkin siinä mielessä vähän hölmöä, että esim. läpsäyttäminen takamukselle on jopa turvallisempi vaihtoehto kuin vaikka tiukka sulkeminen syliotteeseen. Napakka syliote saattaa synnyttää itsehillintänsä menettäneessä lapsessa myös muita pelkotiloja, kuten tukehtumisentunnetta tai pakokauhua koska on sidottuna. Tämä usein vain pahentaa tilannetta. Se voi myös olla epäterveempi kokemus, kuin rehdin ja ennalta ilmoitetun pepulleläpsäisyn vastaanottaminen. Takapuoli on myöskin biologian puolesta valmiiksi pehmustettu, joten vaikka läpsäisy saattaa jopa hieman kihelmöidäkin, niin varsinaista vaaraa fyysisestä vahingoittumisesta ei pitäisi olla. Lähden tässä olettamuksesta, että kukaan ei ole niin sekaisin että raivopäisenä aikuisen "kaikin voimin" nyt lähtisi tätä "turvallista metodia" toteuttamaan. Lisäksi erilaiset luunapit, tukistamiset, voimakkaat tarttumiset ovat mielestäni alttiimpia vahingoille kuin pepulle läpsäiseminen.

Lisäksi tuota kasvatuksellista näkökulmaa ei voi liiaksi nostaa esiin. Fyysinen rangaistus on turha, ellei se sisällä kasvatuksellista osiota! Et tee sillä mitään, jos lapsi ei tiedä tai ymmärrä mistä rangaistuksen sai! Mielestäni fyysinen kuritus tulisikin suorittaa niin, että tilanteen ollessa päällä, lapselle ilmoitetaan rangaistus. Rangaistus kuitenkin pannaan toteen vasta myöhemmin; tilanne ja osapuolet (kaikki osapuolet, myöskin aikuinen) ovat rauhoittuneet ja on käyty läpi puhumalla, millainen rangaistus nyt tulee ja miksi se tulee. Oletetaan nyt tässä kuvitteellinen tilanne (älkää nyt tähän esimerkkiin takertuko, se on vain esimerkki eikä tarkoita että juuri tästä pitäisi langettaa tällainen rangaistus - vain esimerkki), että rangaistus langetetaan vaikkapa lasten kiivettyä leikkimökin katolle ja lapsi A on työntänyt tahallaan lapsi B:n katolta alas, ehkä ymmärtämättä seurauksia. Halutaan painottaa että tilanteessa on välitön vakavan loukkaantumisen riski ja tehostaa tätä opetusta fyysisellä "lihasmuisti - paras muisti" -tehosteella. Akuutti tilanne käydään läpi, kuten pitääkin. Lapselle ilmoitetaan rangaistus. Lapsi rauhoitetaan tilanteesta puhumalla, ehkä eristämällä esim. omaan huoneeseen. Kun osapuolet ja tilanne on rauhoittunut, lapsen kanssa keskustellaan tilanteesta ja miksi on syntynyt vaaratilanne. Kerrotaan rangaistuksesta, mitä tuleman pitää ja suoritetaan rangaistus - rauhallisesti, mutta määrätietoisesti. Tämän jälkeen lapselle tarjotaan turvaa, ja painotetaan että rangaistuksesta huolimatta lasta rakastetaan ja tämä on tärkeä. Tässä mallissa on mukana kasvatuksellisuutta. Suutuspäissään luunapin kopsaus tai ohimennen tukistus ei ole mitään kasvattamista, vaan ihan turhaa kiusaa aikuisen osalta.

Kurittaessakin täytyy muistaa, että vaikka aikuinen onkin osapuolela kurinpitotoimessa, on tällä vastuu ja velvollisuus myöskin valvoa että toimenpide pannaan täytäntöön turvallisesti ja kasvattavasti. Suutuspäissään ei saa ikinä kurittaa, vaan odottaa että myös se oma mindset on oikeanlainen.

Lisäksi myöskin noin periaatteessa vastustan sitä että lapsi voisi puhua tiensä ulos rangaistuksesta, mutta toisaalta joskus, etenkin vastuultaan tai tapahtumiltaan epäselvissä tapauksissa "armo käyköön oikeudesta" ja rangaistus voidaan peruuttaa, mutta silti ei tulisi laiminlyödä tuota tapahtuman kasvatuksellista osuutta.

Pidän fyysistä kuritusta kasvatuksellisesti hyvänä, jopa rakentavana ja oikein käytettynä täysin turvallisena tehostekeinona kasvatuksessa. Ymmärrän kuitenkin paremmin kuin hyvin, että merkittävän suuri osa ihmisistä ei ymmärrä mitä kasvatuksellinen fyysinen kuritus tarkoittaa. Fyysisen kurituksen kauhistelun pauloissa ikävänä tosiasiana on, että kun keskitytään sättimään fyysistä kurittamista kovin paljon, niin samalla jää huomioimatta se että fyysisesti koskemattakaan, lasta voidaan suorastaan kiduttaa pahoinpitelemällä tätä henkisesti. Alistaminen, nöyryyttäminen, musertavan auktoriteetin alle painaminen, ehdottomuus, rakkaudettomuus, välinpitämättömyys, väheksyntä, haukkuminen, kiusanteko, jne. ovat mielestäni usein paljon surullisempia, tuhoisampia ja ennenkaikkea valitettavasti hyväksytympiä tapoja "kasvattaa" lasta. Tekopyhää olla tuolloin tuomitsemassa oikein suoritettua fyysistä kurittamista.

Sitä taas en usko hetkeäkään, kun joku Internetpalstan Valkoinen Ritari ilmestyy mestoille kertomaan ettei ole koskaan joutunut turvautumaan mihinkään näistä toimenpiteistä vanhempana. That is a load of bullshit. Tai sitten kyse on siitä, että käytät näitä metodeja jatkuvasti, muttet itse edes huomaa sitä. Ei siitäkään välttämättä paljoa hyvää sanottavaa.
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Raamatun monista hyvistä viisauksista yksi kuuluu näin: "Joka vitsaa säästää, se lastaan vihaa." Hyvin oivaltavaa, vaikkei tuota välttämättä kirjaimellisesti käsittäisikään. Aasiassa muuten aika laajasti käsitetään, ja lapset hymyilevätkin enemmän (kosketus on rakkautta) sekä ovat tottelevaisempia. Go figure. Kyllä vanhemmilla tulee olla auktoriteetti näissä asioissa.
 

Timppa73

Jäsen
Ei saa. Mikäli ei osaa puhumalla selvittää asioita ja asettaa rajoja, ei pidä hankkiman lapsia.
Olisikin näin helppoa. Lisääntymiseen tulisi mielestäni saada lupa tai vähintään jokin vanhemmusajokortti olla suoritettuna. Nythän kuka tahansa tahtomattaankin saa hankkia kakaroita ilman vähäisintäkään kykyä huolehtia jälkikasvustaan.
Tiedän, että on hyviä vanhempia - valitettavasti näitä "ei voisi vähempää kiinnostaa", "uraohjus", "kivoja FB-profiilissä mainita" - vanhempia on yhä enemmän ja enemmän.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Saatteko ajatuksistani kiinni?
Kyllä vain, ja minun on helppo jakaa ajatuksesi aika pitkälle.

Lisäisin vielä sen verran, että koti on paras paikka lapselle harjoitella sellaisten tunteiden käsittelyä kuin esimerkiksi suuttumus, viha ja pettyminen. Vituttaa katsella vanhempia, jotka kaikin voimin koettavat varjella lapsiaan näiden tunteiden kokemiselta. Vaikeaa tulee olemaan lapsella myöhemmin, jos ihminen ei pienestä pitäen hallitse itseään ja käytöstään näihin tuntemuksiin törmätessään. Negatiivisten tunteiden käsittelyn oppiminen pienestä pitäen on siinäkin mielessä hyvä, että väittäisin tämän vuosien varrella vähentävän niitä tilanteita, jolloin ennen vanhaan haettiin piiskaa tai remmiä ns. palautteen antamista varten.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Äänestyksen vaihtoehdoista ei sopinut mikään, joten itkupotkin ja jätän vastaamatta. Jos jotakuta kiinnostaa, niin en hyväksy kurittamista varsinaisesti, mutta toiminnan rajoittaminen tai käytökseen puuttuminen voimaa käyttäen on mielestäni ok, kunhan aikuinen saa pidettyä itsensä hillinnässä. Tarkoitan siis esimerkiksi sitä, että kiukuttelevan lapsen ohjaa tilanteesta pois vaikka väkisin tai nappaa kädestä kiinni, jos kakara meinaa karata tekopaikalta, ja näissä tapauksissa pitää olla riittävän napakka. Tarkoitus ei ole vahingoittaa, mutta sellainen viitsistsä etsäviitsis -jahkailu ei johda mihinkään. Esimerkiksi eilen kauppajonossa poika alkoi haluta ilmapalloa, vaikka asiasta oli jo keskustelu etukäteen. Jalkaansa siinä polki ja alkoi varoituksen jälkeen vielä korottaa ääntänsä, jolloin nappasin hartiasta napakasti kiinni, laskeuduin silmien tasolle ja sanoin, että tämä asia on loppuun käsitelty ja kiukuttely vain huonontaa mahdollisuuksiasi. Kuusivuotias tajusi sanoman hyvin, vaikka osoitti ilmeellään vielä parkkipaikalle mennessämme, että piti minua natsina. Kotona juttelimme asian loppuun ja tulimme siihen lopputulokseen, että pallot oli sovittu ostettavaksi muualta jo aiemmin. Jonkun mielestä saatoin käyttää väkivaltaa, omasta mielestäni en, vaikka otteeni varmasti tuntui. Ei ne muksut kuitenkaan lasia ole, varsinkin jos rakkautta osaa jakaa myös.

Edit: @tulevaton muotoilikin asiaa jo hyvin samansuuntaisesti tuolla aiemmin.

Edit2: Näissä ruokakauppa-analyyseissä toisten kasvatusmetodeista kannattaa olla varovainen, lapset kun tahtovat olla hyvin erilaisia. Suht kiltin leikki-ikäisen tytön isukkina tuntui välillä hupaisalta katsella itsepäisiä poikiaan komentavia auktoriteettivajeisia isukkeja, tai niin minä heidät analysoin kaikkivoipaisuudessani. Nyt sangen itsepäisen pojan ja oman luonteensa löytäneen esiteini-ikäisen tytön isänä en enää niin kovin paljon jaksa puuttua muiden metodeihin, ellei nyt silkkaa väkivaltaa harrasteta. Joskus joutuu sanomaan saman asian viisi kertaa saman kauppareissun aikana ja silti saada mökötykset niskaansa, näin se vain on. Jalostaa luonnetta, katsos.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Nyt on pari vuotta toiminut koululaiselle kun uhkaa kuvata töllöilyt ja rääkyraivarit ja laittaa ne youtubeen. Loppuu ku seinään tavaroiden potkiminen.

Jännä. Sama keino käytössä. Ei toki mikään ihan uusi keksintö. "Uhkailu, lahjonta ja kiristys" sekä johdonmukaisuus ja ennakoitavuus. Noilla kyllä pärjää läpsimättä. Jäähypenkit toimii, mutta vaatii vanhemmalta kärsivällisyyttä. Lapsi viedään vaikka 50 kertaa takaisin jäähylle ja häntä ei palkita muulla huomiolla. Minuutti ikävuotta kohden on aika hyvä ja nopeasti äkkäävät, että parempi vaan lusia se nätisti ennen kuin tapella tunti ja sitten lusii. Toki toisten kanssa täytyy tapella 10 tuntia ennen kuin homma toimii.
 

attendo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvinkään Ahmat
Täällä on jo kyllä kaikki sanomisen arvoinen sanottu, mutta todetaan nyt silti että yleensä ruumiillinen kuritus alkaa siinä vaiheessa kun auktoriteetti loppuu. Mun vanhemmilla auktoriteetti aina välillä loppu ja mulla omien lapsien kohdalla auktoriteetti aina välillä loppu. Musta on kasvanut silti helvetin hieno ja täysipäinen kansalainen ja samaa voi jo sanoa mun täysi-ikäisistä lapsista. Se joka kuritta kasvaa se kunniatta kuolee. Koivuniemen herraa se taitaa kolkuttaa. No joo nyt alko naurattaa....Hyvää Wappua kaikille!!!!
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Yksi ongelma ruumiillisessa kurittamisessa on se, että lähes aina vanhempi tekee sen raivon vallassa. Eli oma pinna palaa ja sitten lasta tukistetaan tai piiskataan. Mikäli täällä joku isä tai äiti näitä ruumiillisia kurituskeinoja käyttää niin ensi kerralla suosittelen laskemaan rauhassa vaikka kahteenkymmeneen. Silloin on saattanut muuttua jo ääni kellossa.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tämä nuori on saanut sellaisia raivokohtauksia, että alta pois. On tainnut myös virtsata kodin eteiseen "kostoksi", kun pelaaminen kiellettiin.

Kyllä mä luulisin, että se "ammattiapu" on kuitenkin kokonaisuutta ajatellen parempi keino tällaisissa tapauksissa kuin uhkailu youtube-julkisuudella.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tietysti fyysistä rajoittamista joutuvat useimmat vanhemmat tekemään. Se ei kuitenkaan ole kurittamista, jota ilman pystyy kyllä selviämään. Tietenkään se ei ole mikään maailmanloppu lapselle, jos kurittava vanhempi on hollilla, mutta tämä lienee melkoisen harvinainen yhdistelmä.
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Itse olen periaateessa sitä mieltä, että lasta ei saa fyysisesti kurittaa. Eihän sitä esimieskään saa töissä lyödä huonosti käyttäytyvää työntekijää. Ja vaikka saisikin, niin onhan lapsi heikommassa asemassa kuin aikuinen.

Mutta omiin kokemuksiin perustuen niin onhan sitä äiti (isä ei koskaan) tukkapöllyä tai luunappia antanut tai käskenyt hakemaan sitä kuuluisaa koivunimenen herraa kylään. Muistan kyllä hakeneeni joskus risua paikalle, mutta liekkö sitä koskaan edes käytettiin.

Mutta näinhän suurin osa nisäkkäistäkin toimii minun ymmärtääkseni. Kyllä ne emot käpälää antaa, jos pennut toimii miten sattuu. Mutta oma mielipiteeni on se, että pieni fyysinen kurittaminen on ihan ok, kun tarkoituksena ei ole tosiaan lapsen fyysinen kurittaminen vaan asioiden opettaminen (itse varmaan viimeiset fyysiset kuritukset koin siinä 5-6v vanhana ja sen jälkeen siiryttiin puheeseen. Jälkikäteen ajateltuna tosiaan helvetin hyvin vedetty, siinä ekaluokkalaisena se puhe jo toimii ja ymmärtää 3-6v ei välttämättä). Uskoisin, että kun itse vaikka 4-5 vuotiaana tyrkkäsin siskon kuralätäkköön, niin perus tiukka ote hiuspehkosta ja sen jälkeinen keskustelu toimi paremmin kuin pelkkä keskustelu.

Mutta se olen vain minä mielipiteideni kanssa ja ehkä vappuaatona ei nyt vaan ajatus tulostu ruudulle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös