Sääntömuutoksista

  • 1 085
  • 8

D4

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, futiksessa Tottenham
Uusi kausi, uudet säännöt, tai ainakin viime vuosina jääkiekon SM-liigaankin on ollut kovasti leviämässä kansallispelistämme pesäpallosta tuttu tarve keksiä jotain uutta sääntöjen saralla joka kaudelle. Viime vuonnahan meidät tutustutettiin kahteen uuteen sääntöön, jatkoajan pelaamiseen neljällä neljää vastaan sekä jäähyyn kiekon lentäessä katsomoon puolustavan joukkueen toimesta. Näistä jälkimmäinen sitten poistettiin puolessa välissä kautta epäonnistuneeksi kokeiluksi tuomittuna.

Tänä vuonna meitä odottaa jälleen pari muutosta. Pelikatkoja pyritään lyhentämään antamalla molemmille joukkueille viisi sekuntia vaihtoaikaa ennen kiekon pudottamista jäähän. Toinen uudistus on jo NHL:stä tuttu yhden pisteen antaminen jatkoajalla hävinneellekin joukkueelle.

Pelikatkojen lyhentäminen on pääsääntöisesti nähty hyvänä tavoitteena, vaikkakin säännön toimivuudesta on esitetty epäileviäkin mielipiteitä. Itsekin olen sitä mieltä, että pelin saaminen dynaamisemmaksi väsyneemmän/huonomman joukkueen vaihtovitkuttelua estämällä, on kannatettava asia. Tässä kohdin täytyy vain luottaa tuomareiden jämäkkyyteen ja siihen, ettei SM-liiga, valmentajien ja heihin epäilemättä jossain vaiheessa yhtyvän median painostamana, lähde poistamaan sääntöä, ainakaan ennen kuin sitä on toden teolla saatu ajettua sisään.

Tasapelipisteen antaminen jatkoajan hävinneelle joukkueelle onkin sitten huomattavasti enemmän mielipiteitä jakava juttu. Muutosta puoltavat tahot haluavat korostaa jatkoaikojen pelityylin näin muuttuvan ennen kovin puolustusvoittoisesta, pistettä varmistelevasta tyylista viihdyttävän hyökkäysvoittoiseksi. Myös NHL:ssä sääntömuutoksen mainitaan olleen kaikin puolin onnistunut ja yleisöön menevä.

Minä en yhdy tämän sääntömuutoksen puolestapuhujiin. Itse asiassa olin kovasti vastaan jo viimekautista 4-4-jatkoaikapeliäkin. Perusteluja tälle mielipiteelleni minulla on monia, niistä seuraavassa.

Ensinnäkin en voi mitenkään ymmärtää, miksi jatkoaikakiekkoilusta pitää väkisin yrittää tehdä eri peli, kuin normaaliajalla pelattavasta kiekkoilusta. Onko kenties niin, että jääkiekko on kertakaikkiaan nykyisen kovasti keskittymiskyvyttömän "suuren massan" mielestä perusmuodossaan niin tylsä laji, ettei sitä pitkästymättä voi katsella? Jotenkin en tähän usko, jo pelkästään lajin nauttiman selkeän yleisösuosion takia.

Toiseksi, minä en kertakaikkiaan pidä ajatuksesta, että jääkiekkoon, kuten muihinkin palloilulajeihin, oleellisena osana kuuluvasta puolustuspelistä tehdään jatkoajalla lähes täysin toisarvoinen asia. Mitäs väliä sillä on, jos vastustaja tekee maalin, kun piste kerran kuitenkin on varma? Minä en usko pystyväni iloitsemaan Ilveksen jatkoajalla tekemästä maalista yhtä paljon, jos vastustaja ei edes ihan tosissaan yritä sitä estää.

Kolmanneksi, jatkoajalle kuuluu "elämän ja kuoleman" tunne. Jatkoajalla saatu voitto on tähän asti ollut sitäkin hienomman tuntuinen, kun tietää vastustajajoukkueen häviön tuntuvan kahta katkerammalta kovan taistelun ja sitä seuranneen äkkikuoleman jälkeen. Vastaavasti jatkoaikahäviön täytyy tuntua pahalta: "Me hävittiin, vaikka niin hyvin taisteltiin ja oli niin tasainen matsikin!". Tieto siitä, ettei tätä jälkimmäistä tunnetta enää tarvitse oikeastaan pelätä vie myöskin suloisuuden tuntua jatkoajalla saavutetusta voitosta.

Neljänneksi, tämä muutos mahdollistaa entistä helpommin "sopupelailun" runkosarjan viimeisissä kamppailuissa. Oletetaan, että vastakkain pelaavista joukkueista toinen tarvitsee yhden pisteen selvitäkseen play-offeihin ja toinen tarvitsee voiton vaikkapa varmistaakseen runkosarjan voiton. Mitäpä muuta tässä tilanteessa joukkueiden kannattaisi tehdä, kuin vaikka sanattomalla sopimuksella pelailla matsi jatkoajalle, jossa sitten kahta pistettä tarvitseva joukkuen hoitaa homman kotiin. No, uskon ja toivon, etteivät liigajoukkueet sentään tässä asiassa ala ottamaan pesäpallosta mallia, mutta auta armias mikä meteli siitä syntyy, jos tällainen ottelu kuitenkin päättyy edellämainitun kaltaiseen tulokseen. Miksi tehdä tällaisia epäilyjä edes mahdolliseksi?

Viidenneksi, ehkä enemmänkin meta-tason asia, mutta minkä ihmeen takia sitä NHL:ää täytyy joka asiassa apinoida? Ensin kavennetaan kaukaloita samaan aikaan, kun valitetaan, että nykykiekossa ei ole tilaa entisenlaisille taitopelaajille (ja tämän takia sitten pelataan se jatkoaikakin vähemmillä miehillä) ja sitten vielä tämä "et menetä mitään, vaikka et viitsisi puolustaa" -sääntö. Minusta tuolla rapakon takana vallitseva ainoastaan pinnallisiin asioihin (kuten maaleihin) keskittyvä, "suurta yleisöä" kosiskeleva tapa yrittää väkisin lisätä "vauhtia ja vaarallisia tilanteita" lajiin kuin lajiin, piittaamatta näiden lajien perusluonteesta, ei ole mitenkään kannatettavaa.

Yhteenvetona ylläolevasta saarnasta sanoisin, että maalimäärien lisäämien ja hyökkäyspelin saattaminen jälleen kovempaan arvoon valmentajienkin keskuudessa on sinänsä minustakin hyvä asia, mutta siihen ei pidä pyrkiä keinotekoisin menetelmin lajin luonnetta muuttaen. Tällaisten sääntömuutosten sijaan tulisi pyrkiä karsimaan lajiin kovasti pesiytyneet alunperin (ja tietysti oikeasti vieläkin) sääntöjen vastaiset keinot, kuten kahvaus ja maalivahtien ylisuuret varusteet, joilla estetään vastustajaa tekemästä maalia. Minä en ole sääntömuutoksia vastaan yleisellä tasolla, mutta näiden sääntömuutosten tulisi pysyä sellaisina, ettei suosikkilajini perusluonteeseen kajota.
 

Kyyberi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit,Preds,Jordin Tootoo,M.O.P.A.K.
Jatkoajasta

Omasta mielestäni tämä jatkoaika-uudistus tälle kaudelle on hyvin positiivinen asia, oisin halunnut nähdä tämän jo viime kaudella.

Viime kaudella jatkoaika oli aina HYVIN tylsää katsottavaa. Molemmat joukkueet keskittyivät sen pisteen varmisteluun, ja tuloksena oli 10min tylsää jääkiekkoa. Olisiko kenelläkään tilastoja nhl:stä viime kaudelta, kuinka monta jatkoaikaa siellä päättyi tasan, ja kuinka monessa se voittaja saatiin selville?
 

axe

Jäsen
Mua taas kiinnostaisi enemmänkin tilasto siitä, kuinka montaa jatkoaikaa NHL:ssäkään ei olisi edes tarvinnut pelata, jos noita ilmaisia extrapisteitä ei olisi jaettu.
 

Gagarin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ensinnäkin katkouudistuksesta: tämä sääntö tulee poistumaan SM-liigasta viimeistään joulutauolla. Se on täysin epäonnistunut ja kuuluu samaan sarjaan kuin viime kauden kiekko katsomoon -sääntö. Viime vuonna katkosääntöä kokeiltiin mm. Tampere Cupissa, jossa se hylättiin yhden päivän jälkeen. Tänä vuonna sitä ei kokeiltu viime vuodesta viisastuneena, vaan otettiin suoraan liigaan. En ole nähnyt sen toimivan kunnolla vielä missään. Siinähän on sisäänrakennettu paradoksi: kiekkoa ei saa tiputtaa jäähän ennen kuin joukkueet ovat omalla puolella aloituslinjaa. Tähän olen nähnyt erilaisia ratkaisuja, ja kaikki ne ovat epäonnistuneita tavalla tai toisella.

Eli yhteenvetona: samoin kuin tahallaan kiekon katsomoon ampuvalle voi antaa jäähyn pelin viivyttämisestä ilman sitä viimevuotista sääntöäkin, voi myös pelin viivyttämisestä katkoilla antaa jäähyn ilman tätä sääntöä. Tuomarit vain ovat ilmeisesti niin munattomia tai ainakin luotto heihin on niin nollassa, että sääntöjen tulee olla ehdottomia että ne toimisivat. Tulkinnanvaraa ei saa jäädä.

Ja tottahan on, että ennen kiekko katsomoon -sääntöä ja sen poistamisen jälkeen en ole koskaan nähnyt annettavan pelin viivyttämisjäähyä ko. aiheesta, vaikka aihetta olisi ollut. Myös pelikatkoilla pelin viivyttämisestä annetaan yleensä jäähy vasta aivan äärettömän selvästä tilanteesta, kun joukkue suorastaan kieltäytyy tulemasta jäälle.

Sitten jatkoaikasäännöstä

Jatkoaikaa voi uudistaa, ja on totta että jossain mielessä vanha (ennen viime kautta) jatkoaika oli sekin vähän tylsä, ja maaleja tuli todella vähän. Viime kauden jatkoaika oli vielä tylsempi, koska neljällä pelaajalla ei kukaan uskalla hyökätä.

Jos halutaan uudistaa jatkoaikaa iloisemmaksi hyökkäyspeliksi, niin ensimmäinen asia on palata 5-5-peliin. Toiseksi voidaan tehdä pisteenjako-uudistuksia. Tänä vuonna voimaan tuleva on huonoin kaikista tarjolla olleista vaihtoehdoista:

1) Jatkoaika siirtyy pelattavaksi normaalipeliajalla, eli pelin ollessa tasan odotellaan jatkoaikaa, koska silloin maalia voi yrittää ilman riskiä.

2) Sarjamatematiikka kärsii, kun toisissa peleissä on jaossa 2 ja toisissa 3 pistettä.

3) "sopupelaaminen" tulee kehiin aivan varmasti, ainakin kohdan 1 muodossa.

Huomattavasti parempi vaihtoehto olisi ollut normaalimiehistöillä alusta loppuun pelattava peli, jossa jaossa on kolme pistettä. Voitto varsinaisella peliajalla = 3 pinnaa, voitto jatkoajalla = 2 pinnaa ja häviö jatkoajalla = 1 pinna. Tässä järjestelmässä tulisi myös olla rankkarikisa jatkoajan jälkeen sen yhden pisteen jakamiseksi, jotta joka pelissä olisi jaossa yhtä monta pistettä.

Tässäkin on tietysti se, että kun urheilussa oma riemu perustuu toisen pohjattomaan vitutukseen, ei riemu voi olla täydellistä jatkoaikamaalin tullessa, kun toiset eivät menetä sitä pistettään. Hyvänä puolena on kuitenkin se, että varsinaisen peliajan viime minuuteillekin jää panosta: kukapa ei halua kolmea pistettä kahden sijasta.

On kyllä mielenkiintoista nähdä mihin tämä nyt käyttöön otettava sääntö johtaa. Varsinkin tilanteissa, joissa joukkueet eivät kilpaile pisteistä "keskenään" (toinen on viivataistelussa ja toinen taistelee runkosarjan voitosta) nähdään varmasti hassuja jatkoaikoja.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Matematiikkaa sivuten

Jalkapallossahan on juuri tämä systeemi, että on ns. kahden pisteen ja kolmen pisteen otteluita, koska voitosta saa kolme pistettä ja tasurista pisteitä jaetaan yksi kummallekin. Kolmesta tasurista pistepotti lihoaa saman verran kuin se lihoaisi yhdestä voitosta.
 

axe

Jäsen
Aloitussäännöstä

Myös tuo aloitussäntö tuntuu niin kovin heppoiselta ja keinotekoiselta, yhtä muoviselta pikkuasioiden kanssa kikkailulta kuin nämä liigan muutkin viime aikojen uudistukset ja kokeilut. Milloin tuodaan vilkkukiekkoa, milloin vihellellään jäähyjä tahattomista pelin "viivytyksistä", milloin järjestetään tyhmää tuomarishowta kun aloituksia katsellaan kello kädessä.

Tuon viisi sekuntia voi kiertääkin niin helposti. Pistetään vaan joku jututtamaan toista päätuomaria tai esittelemään muka-rikkinäistä mailaansa että saisi vaihtaa uuden, eikä peli ala kun päätuomari ei ole valmis.

Tai kun viisi sekuntia on käynnissä, niin vaikka pakki soheltamaan siihen aloituspisteeseen ja pistämään linjatuomarin vaihdattamaan itsensä pois siitä. Sen jälkeen mitään viittä sekuntia ei tunnu olevankaan, vaan se oikea aloittaja saa tulla tilalle ja asetella itsensä siihen niinkuin tykkää. Ja tunnetustihan kaikki pilkkiminen ja aloitusasennon vaatiminen lakkaa tuomarilta heti kunhan se eka aloittaja on saatu vaihdetuksi.

Tai kun kiekko pitäisi pudottaa jäähän viiden sekunnin kuluttua, oli aloittajat ja joukkueet valmiina tai eivät. Entäs sitten se sääntö, että kaikkien pelaajien pitää olla aloituspisteen tason takana omalla puolellaan? Kumpi sääntö kumoaa toisen? Toisessa erässäkö saa sitten madella aloituksiin kun vaihdot tapahtuvat pääsääntöisesti sen aloituskohdan hyökkäyspuolella? Ja jos kiekko voidaan silti pudottaa jäähän, niin mitäs jos vaikka oman puolustuspäädyn aloituksessa jätetäänkin yksi pelaaja maleksimaan aloitukseen hitaammin eli toisin sanoen kyttäämään jo valmiiksi keskialueelle?

Saas taas nähdä miten käy. Vaikka onnistuisikin, niin hyvin mitättömästä ja ennen kaikkea keinotekoisesta asiasta on taas kyse.
 
Viimeksi muokattu:

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Viestin lähetti Gagarin
Huomattavasti parempi vaihtoehto olisi ollut normaalimiehistöillä alusta loppuun pelattava peli, jossa jaossa on kolme pistettä. Voitto varsinaisella peliajalla = 3 pinnaa, voitto jatkoajalla = 2 pinnaa ja häviö jatkoajalla = 1 pinna. Tässä järjestelmässä tulisi myös olla rankkarikisa jatkoajan jälkeen sen yhden pisteen jakamiseksi, jotta joka pelissä olisi jaossa yhtä monta pistettä.

Tätä mieltä myös minä olen. Sarjataulukko on selkeämpi kun joka pelistä jaetaan yhtä paljon pisteitä, panosta riittää pelin joka vaiheessa ja sopupelaamista tuskin paljon esiintyy.

Todennäköisesti joku homma kuitenkin kusee taas ja sm-liiga muuttaa sääntöjä jälleen seuraavaksi kaudeksi, ellei sitten jo kesken kauden.
 

OldTimeHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Bayern München, Deutschland
Poliitikkomeininkiä

Jääkiekkopomot ovat oppineet poliitikoilta yhden läksyn suorastaan esimerkillisesti. Kun keskittyy kaikella tarmollaan muutamaan pikkudetaljiin, joita sitten rummutetaan joka foorumissa, voi todellisiin haasteisiin tarttumista lykätä jälleen eteenpäin.

Tätähän tämä on. SM-liigassa prioriteetti numero yksi, jota seuraa kaksi tyhjää sijaa, olisi tehdä jotain kahvakiekolle ja kiekottomien pelaajien estämiselle. Mutta ei, rukataan vähän jatkoajan pisteytystä ja keksitään aloituksiin joku hienolta kuullostava, mutta todellisuudessa omaan mahdottomuuteensa kaatuva sääntö. Sitten voidaankin hyvillä mielin lähteä risteilylle pitämään juhlapuheita.

En vielä nykytiedoillani lähde kommentoimaan sitä, ovatko nämä uudet sääntömuutokset hyviä vai huonoja, mutta fakta on se, ettei kummankaan konkreettinen vaikutus pelin laatuun voi olla kovin merkittävä. Siksi ne tuntuvat ajanhukalta, kun oikeitakin ongelmia on olemassa ja lähestulkoon kaikki lajin ympärillä pyörineet ovat ne tiedostaneet jo vuosikausia sitten.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Re: Matematiikkaa sivuten

Viestin lähetti Patarouva
Jalkapallossahan on juuri tämä systeemi, että on ns. kahden pisteen ja kolmen pisteen otteluita, koska voitosta saa kolme pistettä ja tasurista pisteitä jaetaan yksi kummallekin. Kolmesta tasurista pistepotti lihoaa saman verran kuin se lihoaisi yhdestä voitosta.


Tämä pistesysteemi on erinomainen sen takia, että sillä saadaan joukkueet tavoittelemaan vain ja ainoastaan voittoa. Tasapeli tuntuu lähes tappiolta, jos kerran kolmekin pinnaa ois ollu tarjolla. Saman voisi ottaa jääkiekkoonkin. Jatkoajan voisi pelata 5-minuuttisena ja tarjota siitä ylimääräistä pistettä. Jos se ei kuitenkaan kummallekaan kelpaa, niin pisteet jakoon 1-1 eikä käydä ampumaan mitään vi**n rankkareita.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös