Mainos

Rupturen voimasuhdearvio kaudelle 2023–2024

  • 25 881
  • 53

Rupture

Jäsen
Suosikkijoukkue
Läski-Bibeau, WPG
6. HIFK (8,5p)

Ville Peltonen. Hänet OJ:n tapaan muistetaan enemmän pelaajana, mutta on myös kätevä valmentajakin. Vaikka Peltonen pelasi vanhaksi asti, niin on silti tehnyt valmennushommia jo kohta 10 vuotta.

Tämän 10 vuoden aikana Peltonen on tehnyt paljon kaikkea. Kahdessa eri maajoukkueessa apuvalmentajana, Sveitsissä valmentamista mestaruuden kera, sekä nyt HIFKin luotsaaminen.

Viime kaudellahan HIFK:lla oli todella paljon vaikeuksia ja aukkoja pelissä, mutta niin vaan sieltä saatiin suora pudotuspelipaikka ja välierissäkin annettiin Tapolan Tapparalle ihan kohtuu haastekin.

Mitä ensi kaudelta Peltoselta voi odottaa on jopa mestaruus. Hyvä materiaali, hyvä valmentaja, hyvä momentum viime kaudesta. Mikä voisi mennä pieleen? *hymiö* Peltonen on todistanut itsensä hyväksi päävalmentajaksi ja hänestä on vielä iloa Stadissa.

5. KooKoo (8,5p)

Olli Salo. Taktiikkavelho. Sympaattinen nuori valmentaja. Salo on nyt molemmilla kausillaan onnistunut ja ottanut kaiken irti molempien kausien miehistöistään. Ennen kuin Salo valmensi ekaa peliään päävalmentajan Liigassa, niin Salo oli nostamassa Ilvestä takaisin sinne minne kuuluu. Potkut tuli Saksan kakkossarjassa mutta oli silti saanut paljon kehuja Ilvesleiristä. Salo oli myös Jussi Ahokkaan valinta KooKoon seuravaaksi päävalmentajaksi.

Salo on kyllä täyttänyt Ahokkaan saappaat. Takana on KooKoon kanssa kaksi pudotuspelikevättä, joista molemmat ovat nostattaneet Salon osakkeita valmennuskeskusteluissa. Salolla ei kuitenkaan ole ollut helpointa KooKoon kanssa, etenkään runkosarjassa. Peli ei tuntunut kehittyvän kunnes oli pakko alkaa voittamaan, joka on siis toki hyväkin juttu, kun tärkeitä pelejä pystytään kääntämään itselle.

Valmentajana Salo on enemmän taktiikkamiehiä mitä verbaalisia johtajia. Tämä ainakin on monen oletus. Mietinpähän vaan, että jos Salo on kahden täysin erilaisen valmennustiimin kanssa saanut homman rullaamaan viime hetkillä, niin eiköhän siinä jotenkin ole joukkue saatu siihen moodin mitä on tarvittu?

Salolla on takataskussa nuorten maailmanmestaruus Ahokkaan apuvalmentajana. Mietinpä mistä tuo suositus Kultaselle tulikaan?

Paljon on "nuorella" Salolla takana ja jopa edessä. Olli on kovaa valuuttaa penkin takana ja voi olla että tämän KooKoon kanssa olevan projektin jälkeen pääsee johonkin suurseuraan valmentamaan. Ensi kaudella odotan Salolta taas sitä, että maaliskuun viimeisinä pelipäivinä laitetaan jalka kaasulle.
 

Rupture

Jäsen
Suosikkijoukkue
Läski-Bibeau, WPG
4. TPS (8,75p)

Tommi Miettinen on mielenkiintoinen nimi. Vuodesta 2009 asti oli KalPan organisaation sisällä hommissa. Pelaajana, apuvalmentajana, päävalmentajana junnuille sekä Liigajoukkueelle. Ensi kaudella hän menee seuraan jossa Miettinen pelasi urallaan, Turun Palloseuraan.

KalPan sisällä Miettinen sai junnujen päävalmentajana valmentaa Juuso Könöstä, Aleksi Klemettiä sekä Kim Nousiaista. Nousiaisen Miettinen lopulta leipoi NHL-varauksen arvoiseksi pelaajaksi joka on urallaan pelannut jo MM-kisoissa. Tämä että sai omista valmennattavistaan apua siirtyessään Liigajoukkueen ruoriin varmasti antoi Miettiselle apua peluuttamisessa ja ylipäätään taktiikkojen käymisessä.

Miettinen valmensi KalPaa neljän kauden ajan. Tämän aikana KalPa on ollut runkosarjan top vitosessa, kerran sääleissä ja kerran kausi päättyi runkosarjaan. Ei ollut paljosta kiinni että KalPa olisi nyysinyt Lukolta tai Pelicansilta viimeisen paikan. Se että viet KalPan kokoisen seuran kaksi kertaa top-5 sijoituksella pudotuspeleihin on kovaa valuuttaa.

Miettistä odottaa Turussa uusi haaste. Onnistumisen paineita on enemmän mitä Kuopiossa. Miettisellä on kuitenkin ennakkoon parempi materiaali mitä viime kaudella. Miettinen on useampaan kertaan melkein maksimoinut joukkueistaan irti. Tämän tapahtuessa Palloseurassa niin jälki voi olla tuhoisaa.

3. Tappara (9p)

Rikard Grönborg. Erittäin kokenut ruotsalaispäävalmentaja on vahvin ensi kauden päävalmentajadebytanteista. Uusi aikakausi Liigassa kun ulkomaalainen on päävalmentajana Liigaseurassa sitten Glen Hanlonin ja Paul Baxterin.

Grönborgissa on se, että kenelläkään muulla päävalmentajalla ei ole harmainta aavistusta minkälaista pelityyliä hän käyttää alkuun. Sieltä voi tulla hurlumhei-kiekkoa, sieltä voi tulla vahvaa maalineduspeliä, sieltä voi tulla vaikka puolustuspäässä träppiä. Kukaan ei tiedä ja se antaa Grönborgille yllätyksen sala-aseen.

Meille suomalaisille Grönborg on erittäin tuttu henkilö. Grönborg oli Ruotsin U20-joukkueen penkin takana kun RR55 ratkaisi Suomelle kultaa. Grönborg myös näki penkin takana kun Mörkö otti ekan askeleen kansallissankariksi tulemisessa Bratislavassa. Grönborg oli myös Bratislavassa näkemässä legendaarista 6-1 matsia.

Seurajoukkueen päävalmentajana Grönborg on ollut Zürichissa tasainen suorittaja. Debyyttikaudellaan 19/20 voitti runkosarjan. Pudotuspelejä ei ollut erään pandemian takia. Sen jälkeen Grönborg vei ZSC Lionsin kahdesti välieriin ja kerran niin kauas kuin jopa finaalien game seveniin. Seurajoukkueesta ja kovasta maajoukkueesta on näyttöjä. Im sold.

Grönborg voi ekalla kaudellaan vielä totutella Liigan säveliin, mutta samaan aikaan Grönborg voi olla Jokisen kanssa jonkinlainen suunnanmuuttaja. Grönborg saa laadukkaan materiaalin käsilleensä kun Tapparaa valmentaa. Hyvät asetelmat on Rikardilla päästä totuttelemaan Liigaan.
 

Pervert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nuijasodan veteraanit - Kiitos 1596-1597
Nyt näkyy vähän analyysia. Jospa tekisit samalla tasolla jokaisesta valmentajasta? Nyt paistaa pahasti antipatiat läpi.
 

WayneTrain

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Philadelphia Flyers
Nyt näkyy vähän analyysia. Jospa tekisit samalla tasolla jokaisesta valmentajasta? Nyt paistaa pahasti antipatiat läpi.
Minne itse sijoittaisit ja/tai minkä arvosanan antaisit Sportin valmennukselle? Mielestäni Rupturen antamassa 5,5 pisteessä on vähintään puoli pistettä liikaa sijoituksen ollessa kyllä oikea, eikä tässä mitään antipatioita näy olevan, vaan arvioidaan rehellisesti Dufvan nykytasoa.
 

Rupture

Jäsen
Suosikkijoukkue
Läski-Bibeau, WPG
Nyt näkyy vähän analyysia. Jospa tekisit samalla tasolla jokaisesta valmentajasta? Nyt paistaa pahasti antipatiat läpi.
Myönnettäköön, että teksi Dufvasta oli lyhyt ja ei niin laadukas mitä muut, mutta siinä silti tulee pointtini läpi. Sen arvion jälkeen olen analysoinut tarkemmin ja heitellyt nippelitietoa ilmoille, koska en itsekään ollut kovin tyytyväinen siihen tekstiin. Jos yksi teksti ei ole yhtä hyvä kuin muut ja se osuu suosikkijoukkueesi kohdalle niin kyseessä ei ole kuitenkaan antipatia. En muutenkaan kanna kaunaa mitään Liigaseuraa kohtaan, koska en ole sen kaltainen henkilö. Jos minulla olisi vastenmielisyyksiä, niin subjektiivisen näkemyksen tekeminen näyttäisi siltä kuin se olisi suoraan lottokoneesta nappastu.
 

Jalmus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara. One and only.
Grönborgin eduksi laskisin sen, että hän sai harvinaisen pitkän ajan tutustua organisaatioon ja joukkueen pelitapaan. Iso leikkaus Tapolasta Grönborgiin saattaa olla pienempi kuin arvataankaan. Tai sitten ei. Ylivoimaisesti kovimmat meriitit ensi kauden liigavalmentajista, mutta miten sitten uusi ympäristö ja kulttuuri vaikuttaa?
Sen näemme.
 

Rupture

Jäsen
Suosikkijoukkue
Läski-Bibeau, WPG
2. Ilves (9,75p)

Antti Pennanen on saavuttanut paljon, lähivuosina on takonut hienoa tulosta ja on valmentanut Liigassakin loistavalla menestyksellä. Kaikki näistä tärpeistä antaa Pennaselle erittäin suotuisat asetelmat kun voimasuhteita arvioidaan.

Minun kirjoissa Pennasen uran kohokohta on kun hän vei HPK:n mestaruuteen heikon alkukauden jälkeen. Se että valmennat ennakkoon jumbosijoista kamppailevan joukkueen mestaruuteen on käsittämättömän kova saavutus. Tämän lisäksi Pendo valmensi Kerhon kerran top vitoseen, sekä kerran yli sataan pisteeseen kaudella 19/20. 102 pistettä riitti sillä kaudella vain seiskasijaan. Silloin oli monta kovaa joukkuetta.

Maajoukkueissa onnistumisesta annan Pennaselle paljon krediittiä. 2016 Pennanen oli nuorten kisoissa Suomen apuvalmentajana ja tilille tämän myötä napsahti kultaa. 2019 Bratislavassa Pennanen oli Leijonien matkassa mukana. Pari viime kautta Pennasella meni taas Nuorissa Leijonissa. Pendo klaarasi mukaan pronssin ja hopean, ja ei muuten kaukana ollut että hopea olisi muuttunut kuullaksi. Sen välissä oli Mason McTavish, joka otti once in a lifetime paraatipelastuksen.

Viime kaudella Ilves otti riskin erottamalla Jouko Myrrän ja ottamalla Antti Pennasen tilalle. Lopulta se päättyi pettymykseen, mutta minä en näe viime kautta kovin isona tahrana Pennasen ansioluettelossa. Takana on niin paljon hyvää niin sisälle pitää mahtua ikävää nieltävää. Ei pronssikaan mikään turha saavutus ole.

Pennaselle on ensi kaudelle hommattu hyvät rakennuspalikat, mutta kuten viime kaudella nähtiin, niin mestaruus ei ole silti takuuvarma. Pennasella on hyvä mahdollisuus unohtaa viime kausi ja korvata se kirkkaammalla mitalilla.

1. Pelicans (10p)

Tommi "Hölö" Niemelä, sympaattisin päävalmentaja Liigassa löytää tiensä voimasuhteitten vahvimpana päävalmentajana ensi kauteen. Niemelä on valmentanut ulkomailla, maajoukkueissa ja Liigassakin.

Ennen seuravalmentamista, Niemelä oli pitkään Suomen nuorten ikäluokkien piireissä mukana. Niemelä oli paljon 2000/2001 ikäluokkien kanssa tekemisissä. Vuodesta 2014 asti Niemelä valmensi kyseistä ikäluokkaa vuoteen 2018 saakka. Tämä prosessi päättyi mestaruuteen.

Tuosta ikäluokasta ja mestaruusjoukkueesta on ollut ja on nykyäänkin paljon pelaajia Niemelän valmennuksessa Pelicansissa. Toni Utunen, Aleks Haatanen, Otto Kivenmäki Konsta Hirvonen, Jasper Patrikainen, Niklas Nordgren sekä Lenni Killinen.

Niemelällä on paljon saavutuksia mistä voi laittaa sulkaa hattuun. Äsken mainittu mestaruus Pikkuleijonien kanssa, Sveitsissä Lausannen valmentamista Peltosen kanssa sekä upeaa tulosta Liigassa Kalevi Numminen- palkinnon kera. Kausina 20/21 ja 22/23, Pelicans oli ennakkoissa pohjilla, mutta Hölö sai molemmilla kausillaan maksimin irti materiaalistaan ja vei Pelicansin top kutoseen kahdesti. Viime kaudella Niemelä näytti syömähammasta ja vei Pelicansin finaaliin, vaikka sija 14. piti olla taattu kohtalo.

Hölön osakkeet ovat tällä hetkellä korkeat viime kauden takia. Ensimmäiseksi Pelicansin kuskaaminen puolivälieriin kotiedulla, sen jälkeen Tommi Miettisen nujertaminen jota seurasi Antti Pennasen kaato. Tapolan Tappara oli lopulta liian kova luu Pelicansille. Viime kausi oli kuiteniin puhtaasti Tommi Niemelän mestariteos.

En usko ensi kaudella samaan tulokseen, mutta Niemelän panokseen Pelicans tuskin kaatuu. Niemelä on varmasti kuumimpia nimiä valmentajamarkkinoilla tällä hetkellä ihan syystäkin. Lahdessa on parasta ottaa kaikki irti tästä kaverista kun se vielä mahdollista on.
 

Rupture

Jäsen
Suosikkijoukkue
Läski-Bibeau, WPG
Päävalmentajien jälkeinen tilanne.

1. Pelicans (10p)
2. Ilves (9,75p)
3. Tappara (9p)
4. TPS (8,75p)
5. KooKoo (8,5p)
6. HIFK (8,5p)
=======

7. Jukurit (8p)
8. JYP (7,75p)
9. Kärpät (7,5p)
10. Lukko (7,5p)
=======

11. KalPa (7p)
12. HPK (6,75p)
13. Ässät (6,5p)
14. SaiPa (6p)
15. Sport (5,5p)

Nyt on päävalmentajat rankattu, seuraavaksi on luvassa maalivahtiosastot.
 

Rupture

Jäsen
Suosikkijoukkue
Läski-Bibeau, WPG
15. Jukurit (5,25p)

Jukurien maalivahdit ensi kaudelle ovat Markus Ruusu ja Rasmus Korhonen. Aloittaen Ruususta, niin Ruusu on Liigan mittapuulla kakkosveskarinakin melkein riittämätön. Korkea katto kuitenkin Ruusulla on, kuten viime kaudella nähtiin, mutta Ruusun näytöt Liigassa ovat olleet pitkälti aika heikkoja. Potentiaali on aina ollut siellä, mutta viime vuosina ollaan alettu näkemään että ehkä sitä lunastamatonta potentiaalia ei enää ole. Tämä viime kauden hurmio antaa kuitenkin vielä hivenen toivoa Ruusun uralle. Ruusuhan lähestyy parasta peli-ikäänsä, niin ei onnistuminen ihan täyttä hölynpölyä ole.

Nuori ja lupaava Rasmus Korhonen on Ruusun backup-maalivahti. Korhosella on takana 20 ottelua Liigaa urallaan, joitten sisälle mahtuu upeita esityksiä sekä täysin shokeeraavia. En kuitenkaan pane epätasaisuudelle painoarvoa, sillä kyseessä on vielä nuori kaveri. Takataskussakin on varaus NHL:ään kahden vuoden takaa. Voihan Korhosesta tulla loistava veskari Liigaan, mutta vielä ei sitä ole. Näytettävää on ja näytönpaikan saakin Mikkelissä.

Jukurit tarvitsee Ruusulta ja Korhoselta sitä, että toinen lunastaa potentiaalinsa ja kuoriutuukin selkeäksi ykkösveskariksi. En näkisi sitä mahdottomana, että tämä tandemi olisi ensi vuonna korkeammalla voimasuhteissa. Aika näyttää miten tämä kaksikko alkaa lopulta operoimaan.
 

Rupture

Jäsen
Suosikkijoukkue
Läski-Bibeau, WPG
14. SaiPa (6p)

Jan Lukas ja Kari Piiroinen ovat tolppien välissä SaiPan paidassa ensi kaudella. Lukas on pitkään pelannut Tšekissä ja takonut hyvännäköistä tulosta siellä. Lukas on myös Slovakiassa pelannut ja sai sieltä muistoksi mestaruuden. Ilmeisesti on myös saanut kutsua maajoukkueeseen, mutta ei lopulta matkustanut turnaukseen omasta halusta. Nyt on edessä siirto Suomeen ja Lappeenrantaan. Vastuuta on tarjolla. Saadessaan pelinsä tuotua Suomeen samalla tasolla, niin SaiPalla voi olla hyvä tutkan alle mennyt maalivahti käsissään.

Kokeneen tsekkiläisveskarin kakkosena on nuori ja lupaava Kari Piiroinen. Piiroisella on jo takana paljon. Kausia Kanadan juniorisarjoissa, nuorten maajoukkueturnauksia sekä hyvä ja ehjä kausi Allsvenskanissa. Näyttöjä on Liigassakin eikä niistä mitään valittamista ole, pari nollapeliäkin on sekaan mahtunut! Viime kausi oli hyvä esitys Piiroiselta. Ei hän joukkueensa paras maalivahti ollut, mutta oli silti hyvä. Seuraava kausi on sitten uusi mutta tavallaan tuttu tilanne. Taas on miesten sarjassa luvassa vastuuta kokeneemman maalivahdin aisaparina, mutta nyt on Liiga edessään. Piiroinen voi hyvinkin kesken kauden syrjäyttää Lukasin ja ottaa ykköstorjujan roolin.

13. TPS (6,25p)

Turussa on tällä hetkellä maalivahtitilanne totuttua heikompi. Lassi Lehtinen on siirtynyt ulkomaille ja tällä hetkellä ykköskoppaajana on Filip Lindberg. Lindbergillä on muutaman vuoden aikana kasa saavutuksia. Nuorten maailmanmestaruus, yliopistomestaruus sekä finaalipaikka Massachusettsin yliopiston alaisena. Yliopistoaikanaan hän pelasi todella hyvää maalivahtipeliä. 20/21 oli kaiken huipentuma. Sarjan paras maalivahti torjuntaprosentissa, päästettyjen maalien keskiarvossa sekä nollapeleissä mitattuna. Tämä oli samalla mestaruuskausi.

Tämän jälkeen oli aika alkaa lähestymään NHL:än kirkkaita valoja, eikä se alkanut toivotulla tavalla. Viime kahden kauden aikana, Lindberg loukkaantui useampaan otteeseen, vaikeuttaen nuorukaisen läpimurtoa. Väläyttelyjä tuli silloin tällöin, mutta hänen oli vaikeaa pysyä pelikunnossa. Seuraavaksi on luvassa kausi Artukaisissa, Turussa. Ollessaan pelikuntoinen, Lindberg on varmasti top-10 maalivahti Liigassa, mutta loukkaantumisia ei ole ollut yksi suuri vaan useampi pienempi, niin voi olla mahdollista että Lindbergin aika Palloseurassa jää pannukakuksi.

TPS:än kakkosmaalivahti on Eetu Anttila. Anttila esitti debyyttikaudellaan merkkejä, että kyseessä voi olla hyvä, perusvarma maalivahti Liigaan. Edelliskausi oli sitten täysin päinvastainen. Anttila oli erittäin epätasainen. Pitää kuitenkin muistaa, että kyseessä on nuori kaveri jolla on vielä paljon edessään. Molemmathan Tepsin tämän hetkisistä maalivahdeista on 99- syntyneitä, mitä vaan voi vielä tapahtua. (poislukien Noa Vali)
 

Rupture

Jäsen
Suosikkijoukkue
Läski-Bibeau, WPG
12. Pelicans (6,75p)

Jasper Patrikainen on jo todistanut tasonsa Liigassa ja varmasti pystyy vielä ottamaan viimeisen napsun ja varmistamaan paikkansa Pelicansin ykkösveskarina. Patrikainen on jo näyttänyt omistavansa jääkylmän hermoston joka on suhteellisen nuorelle maalivahdille kova työkalu. Vaikka Liigapelejä ei ole vielä kovin montaa takana, niin arvokasta kokemusta on. Patrikainen voi todella hyvin ottaa kauden aikana ykkösvahdin viitan taakseen tai voi tehdä niin ennenkin kautta, riippuen paljon siitä kenet Pelicans hankkii vahvistukseksi.

Tämänhetkinen kakkosmaalivahti on 18-vuotias Niklas Nikkilä. Hänestä minulla ei ole niin paljon sanottavaa. Alaikäisenähän Nikkilä kuitenkin pelaa U20-sarjaa. Ikäluokassaan ei ole mikään huippuprospekti, mutta ei missään nimessä mikään toivoton tapaus. Varmasti ihan kelpo kolmosveskari jos Patrikainen tai ikuinen herra "X" loukkaantuu.

11. HPK (7p)

HPK:n kassarit ensi kaudella on Sami Rajaniemi ja Juho Markkanen. Rajaniemi on yllättävän kokenut maalivahti. Kokeneempi mitä olisin ajatellut. Rajaniemihän oli maalissa legendaarisessa SaiPa - JYP game sevenissä, kunnes Dennis Saikkonen vaihdettiin luukulle. Nopeat pätkät Pelicansissa ja Kärpissä jota seurasi 5 kautta Jukurien ykkösvahtina, ja pisti pöytään hyvää tulosta, kun ottaa huomioon Jukurien materiaalin laadun kyseisinä vuosina. Oli ilmeisesti maajoukkuetasollakin jossain vaiheessa.

Tämän jälkeinen ulkomaanvalloitus ei onnistunut. Ruotsissa putoajajoukkue Timrån luukkuvahtina hääppöisillä tilastoilla verrattuna joukkueen ykkösvahtiin. Viime kausi oli Rajaniemeltä perushyvää tekemistä. Tulevaisuus voi tuoda tullessaan Rajaniemelle vielä muutaman hyvän kauden jopa jonkun kärkijoukkueen kakkosmaalivahtina.

Rajaniemen parina on nuori Juho Markkanen, joka siirtyy Saksasta Hämeenlinnaan. NHL:ään varatulla Markkasella on jo kokemusta Liigasta SaiPan paidassa. Suomenmaassa pelit meni vähän penkin alle. Toki, kyseessä oli uppoava laiva jääkiekkojoukkueen muodossa, mutta vähän vaikea on hakea hyvää siitä että Westerholmin ollessa maalissa voiton tai pisteiden todennäköisyys oli paljon suurempi. Markkaselle pitää kuitenkin nostaa hattua siitä, että on voittanut matsin Sveitsin ykkössarjassa. Harva noin nuori veskari joka on tulossa Suomeen pelaamaan on tuohon pystynyt.

Markkanen on ihan mielenkiintoinen nimi, vaikka se ei siltä vaikuta ensisilmäyksellä. Nuori maalivahti NHL-varaus takataskussaan, joka on pelannut kokonaisen kauden sarjassa joka on lähellä Liigan pelillistä tasoa. Maajoukkuepelejäkin on nuorukaisella tilillään. Tulevaisuus voi olla ihan kirkas Markkaselle. Rajaniemi on kelpo mentori Markkaselle. Tuskin ensi kaudella kuitenkaan nähdään mitään kukan puhkeamista Rajaniemen ollessa hänen edellään.
 

Rupture

Jäsen
Suosikkijoukkue
Läski-Bibeau, WPG
10. Sport (7,25p)

Sportin maalivahdit ovat mukiinmenevät. Meille suomalaisille vieras Miroslav Svoboda, ja kokenut Rasmus Reijola. Svoboda on hyvässä iässä oleva maalivahti, joka on onnistunut Tšekissä todella hyvillä tilastoilla. Joka kaudella ollut joukkueensa ykkösmaalivahti peleissä mitattuna ja vain kerran oli tilastollisesti heikompi mitä joukkueen luukkuvahti. Svoboda ei kuitenkaan tule Suomeen ihan täysnoviisina. Takana on Tapparasta jonkinlainen stintti joka ei sitten lopulta päättynyt mihinkään huomioitavaan. On Svoboda kuitenkin ollut Suomessa tolppien välissä. LeKissä muutama matsi Tappara-sopimuksen alaisena.

Svoboda on todennäköisesti hyvä maalivahti Sportille ja tuskin hirveänä esteenä pudotuspeliunelmille. Vertailuja tehdessä, minulle tuli Svobodasta todella paljon SaiPan Jan Lukas mieleen. Svoboda on kuitenkin hiukan tasaisempi suorittaja ja hyvät kaudet sijoittuvat lähemmäs tätä päivää.

Rasmus Reijola on ollut pitkään Liigassa. Minulle tulee usein mieleen että Reijola olisi noin 25-vuotias, koska on ollut Liigassa vasta 4 vuotta. Reijola kuitenkin meni yliopistopolun kautta, jonne meni 5 vuotta urastaan. Suomeen Reijola pääsi vastaa palaamaan pelihommiin 25-vuotiaana Rovaniemelle. RoKi-kausien jälkeen oli Reijolan aika allekirjoittaa hänen ensimmäinen sopimus Liigaan. HPK:n luukkuvahti Joona Voutilaisen takana oli Reijolan tehtävä. HPK sai kyseisellä kaudella yli 100 pistettä, niin kai Reijola jollain tavalla onnistui.

Hämeenlinnan jälkeen alkoi Reijolan aikakausi Sportissa. Takana on heikkoja tuloksia, kun vieressä Niko "Pappi" Hovinen pelasi hyvin ja oli hyvä takalukko Sportille. Hovisen tähden sammuessa, Reijolan vastuu nousi ja prosentit pysyivät samana. Reijola on varmasti hyvä aisapari pienemmällä vastuulla Svobodan vierellä. Pystyy voittamaan pelin omalla taidollaan silloin tällöin.


9. Kärpät (7,5p)
Kärppien maalivahtiosasto on paljon selkeämpi mitä viime kaudella. Viime kaudella sinne oli heittää Joel Blomqvist, Leevi Meriläinen, Niklas Kokko, Niclas Westerholm ja Karolus Kaarlehto (jonka kokemus Kärpissä jäi lyhyeksi ja painajaismaiseksi). Nyt veskarien määrä on pienentynyt, ja jäljelle jäi Niclas Westerholm ja Niklas Kokko.

Aloittaen Westerholmista, viime kausi oli pettymys. Odotin itsekin enemmän. Westerholm oli pelannut muutaman kauden osoittaen hyvää pelaamista SaiPassa ja pidin hänen tekemisestään paljon. Saihan hän myös nopean kurkistuksen EHT-kiekosta. Viime kaudella alkoi kuitenkin Westerholmille uppoamaan paljon enemmän helppoja kuteja ja surriaisia. Kyse ei välttämättä edes ollut siitä että SaiPan materiaali olisi ollut jotenkin heikompi mitä aiemmin. Pakistossa oli paljon samoja nimiä mitä 21/22 kaudella. Westerholmista kaikui vahvasti itseluottamuksen puute, Oulun Kärpissäkin.

Westerholm siirtyi jo viime kaudella Kärppiin, eikä esittänyt mitään jälkipolville kerrottavaa, tosin Kärppien peli Westerholmin ruvetessa hommiin oli jo näyttänyt pidempään heikolta. Voihan Westerholm alkaa suorittamaan hyvin paperilla kovan Kärppäpuolustuksen takana.

Minun mielestä on myös aika jännää ja jopa ironistakin, että Westerholm on nyt Kärpissä. Joskushan Kärppien ollessa SaiPan vieraana, Kärppien kannattajat huuteli Westerholmille jotain henkilökohtaisempaa ja jotain uhkailevaakin, eikä Westerholm uskaltanut pelin jälkeen poistua hallista. En muista monta vuotta tästä on, joku asiasta paremmin selvillä oleva voi selventää.

Niklas Kokko on viime vuonna NHL:än uusimpaan seuraan varattu nuori maalivahti. Kokko on pelannut Suomen nuorempien ikäluokkien maajoukkueissa ja oli niissä peleissä ihan hyvä. Kokon uran kohokohta on joko pronssi U-18 kisoista, tai sitten viime kaudella upea ja ennakkoluuloton esiintyminen SaiPan paidassa. Kokkoa oli upea katsoa. Heikoimmassaan kokonaisessa pelissä oli silti todella hyvä KooKoota vastaan. Melkein torjui voiton, kun toinen joukkue on kaikin keinoin taistelemassa playoff-paikasta. Tepsiä, Lukkoa, Sportia ja KalPaa vastaan pelasi suvereenisti tyhjennysmyynneistä kärsineen SaiPa-puolustuksen takana. Voi olla, että poika pelasi hyvin ihan vaan sen takia että suoriutumispaineita oli nolla, mutta en uskoisi että niitä ei olisi ollut. Siinähän oli Kokon paikka näyttää osaamistaan Kärppien organisaatiolle ja onnistui siinä hyvin.

Ensi kaudesta on vaikea kuitenkin sanoa mitään. Westerholmilla on totuttua heikompi kausi takana ja Kokolla on hyväkin kausi takana. Westerholm on kuitenkin lähtökohtaisesti ykkösmaalivahti, sillä parannustahan voi vielä tapahtua. Westerholm on lähtökohtaisesti parempi kuin Kokko puhtaan kokemuksenkin takia. Kokko voi kuitenkin jo räjähtää metaforamaisesti ja ottaa ykkösveskarin viitan itselleen.

Kärppien maalivahtiduosta tulee vahvasti mieleen HPK. Kaksi veskaria, jotka ovat pienemmissä seuroissa kannattelemassa joukkuettansa niin hyvin kuin selkäranka kestää. (Westerholm ja Rajaniemi), sekä kaksi NHL:ään varattua nuorta maalivahtia, joilla on jo hyvää näyttöä aikuisten sarjoissa (Kokko ja Markkanen).
 
Viimeksi muokattu:

Rupture

Jäsen
Suosikkijoukkue
Läski-Bibeau, WPG
Nöyrät pahoittelut julkaisujen hitaasta tahdista. Arvioitten tekijä on nauttinut kesälomasta päiväreissujen merkeissä ja paiskinut myös duunia. Ensi viikolla pääsen taas kunnolla tositoimiin. Tänään tulee pari arviota julki.

Lisään myös avausviestiin linkit, kuten McTorson arvion avausviestissä on. Paljon käytännöllisempää se on sieltä katsoa oman tai muitten joukkueitten osa-alueita.

Kiitos että jaksatte lukea näitä ja hyvää loppukesää kaikille!
 

Rupture

Jäsen
Suosikkijoukkue
Läski-Bibeau, WPG
8. Ilves (7,75p)

Jonas Gunnarsson ja Jakub Malek pukevat vihreän paidan ensi kaudella. Ilveksen maalivahdit ovat yleensä paperilla parempia, mutta eihän tilanne todellakaan toivoton ole.

Kaksikosta kokeneempi on Jonas Gunnarsson. 31-vuotias ruotsalaismaalivahti menee toista kertaa urallaan ulkomaille pelaamaan. Gunnarsson on pitkän linjan HV71-mies. Hän on rakentanut itselleen hyvän reputaation jönköpinglaisseuran kannattajien sisällä, eikä ilman syytä. Eniten nollapelejä SHL:ssä kaudella 18/19, monta kautta organisaation sisällä takana sekä seuran nostaminen takaisin SHL:ään kautena 21/22 yhtenä pääfiguureista.

Gunnarssonin partner in crime on nuori tshekkimaalivahti Jakub Malek. Tshekkimaalivahdit ovat olleet Ilveksessä ennen käsittämättömän hyviä. Dostal ja Langhamer. Malek oli viime kaudella jo nauttimassa Liigasta ja runkosarjassa oli hyvä backup Langhamerille. Pudotuspeleissä tuli sitten kumma sulaminen. Kyseessä on kuitenkin nuori kaveri, niin eihän siitä voi hirveästi noottia antaa.

Gunnarsson ja Malek on paperilla mielenkiintoinen kaksikko. Kaksi ulkomaalaista maalivahtia, toinen nuori ja lupaavakin, toinen muotista joka voi olla mahdollisesti kovakin. Rutkasti kokemusta ykkös- ja kakkosmaalivahtina Liigaa kovemmasta sarjasta. Todennäköisyydet siihen, että molemmat floppaavat kammottavasti on yllättävän minimaalinen. Kaksi maalivahtia jotka ovat uran tilanteissaan täysin eri paikoissa.

7. KalPa (7,75p)

KalPan maalia suojelee ensi kaudella Juha Jatkola ja Stefanos Lekkas. Jatkola on nuori ja lupaava maalivahti, jonka viime kausi päättyi todella surullisiin kuviin. Loukkaantuminen keskellä playoff-sarjaa jossa oli hyvässä vireessä. Jatkola varattiin tänä kesänä NHL:ään, Nashville Predatorsiin Pekka Rinteen, Juuse Saroksen ja Kevin Lankisen seuraksi.

Vähän tarkemmin syventyen nuorukaiseen, Jatkola on pitkälti KalPan juniorimyllyn tuotos. Ennen KalPan junioriliuskaan siirtymistä, Jatkola oli leppävirtalaisseura LeKi-75:n junioripiireissä. Jatkola teki debyyttinsä kaksi kautta sitten. Lainapesti Kärppiinkin oli siinä välissä, ja Jatkola pelasi nollapelin SaiPaa vastaan. Nuorempanahan Jatkola ei esittänyt mitään ihmeellisempää, mutta lähivuosina on alkanut olemaan luotettava veskari Liigaan, Nuorten Leijonien kanssa voitetulla hopeamitalilla höystettynä. Viime kausi oli Jatkolalta oikea askel tulevaisuutta varten. Hyvää, ehjää peliä, ja myös Matej Machovskyn syrjäyttäminen ykkösveskarin paikalta takaisin Tsekkiin huimien sometrollien kera.

Jatkolan parina on taas ulkomaalainen maalivahti. Tämä maalivahti on 26-vuotias jenkki, Stefanos Lekkas. Lekkas on jo pelannut itselleen kauden alle Euroopassa, Tanskassa. Lekkas oli sarjan parhaimpia maalivahteja runkosarjassa, mutta pudotuspeleissä tuli outo numeroiden romahdus. Yliopistopolku oli Lekkasin vaihtoehto USHL:n jälkeen. Varausta NHL:ään ei tullut, mutta se ei häntä pysäyttänyt. Hyvän yliopistoajan jälkeen hän kokeili onneaan ECHL:ssä, josta sai itselleen NHL-sopimuksen Buffalo Sabresin kanssa. Jatkotarjousta ei tullut, jonka jälkeen jatkoi ECHL-taivaltaan, jonka jälkeen tuli siirto Eurooppaan, ja nyt Kuopioon.

Jatkolalla on täysin erilainen tilanne edessään toisin kuin viime kautena. Jatkola lähtee nyt ykkösmaalivahtina kauteen mutta KalPan onneksi se ei ole Jatkolalle vieras haaste. Lekkas oli viime kaudella Odense Bulldogsin ykkönen, niin nyt hän on lähtökohtaisesti kakkonen. Mitä vaan voi kuitenkin tapahtua, eihän Lekkas ole todellakaan vanha.
 

LiutunLätty

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Pudotuspeleissä tuli sitten kumma sulaminen. Kyseessä on kuitenkin nuori kaveri, niin eihän siitä voi hirveästi noottia antaa.
Malek ei kyllä sulanut pudotuspeleissä mitenkään. Kyllä se oli muu joukkue mikä siellä suli.

Ja himpun verran olisin jossain sivulauseessa maininnut toisesta Tsekki veskarista, nuoresta Harmlasta. Kaveri on siinä määrin lahjakas molari, että en yllättyisi vaikka kamppailisi ihan tosissaan pelaavan veskan paikasta
 

Milvus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampere
Malek ei kyllä sulanut pudotuspeleissä mitenkään. Kyllä se oli muu joukkue mikä siellä suli.

Ei varsinaisesti sulanut, mutta ei kyllä esittänyt mitään sellaista ihmeellistä, joka kannattelisi joukkuetta sen vaikeimpina hetkinä.
Sen sijaan välierissä kaukalon toisella puolella liimattiin lähes kaikki mahdollinen.
 

Raymond Pearl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ei varsinaisesti sulanut, mutta ei kyllä esittänyt mitään sellaista ihmeellistä, joka kannattelisi joukkuetta sen vaikeimpina hetkinä.
Sen sijaan välierissä kaukalon toisella puolella liimattiin lähes kaikki mahdollinen.

Ilves - Pelicans 6.4.: Tulos 2-3, laukaukset 55 - 31, torjunnat 14 - 23, 82,35% - 92,00%
Ilves - Pelicans 8.4.: Tulos 3-2, laukaukset 52 - 41, torjunnat 20 - 22, 90,91% - 88,00%
Ilves - Pelicans 11.4.: Tulos 0-2, laukaukset 61 - 29, torjunnat 13 -23, 86,67% - 100%

Malekin 2,39 / 87% ei ollut mitenkään heikko suoritus noissa pelaamassaan kolmessa välieräottelussa. Bartosak oli toki selkeästi voittava maalivahti ja suurin syy siihen, että Pelicans meni finaaliin. "Kummasta sulamisesta" puhuminen on kuitenkin täysin liioittelua.

Ilves voitti tappio-otteluissakin maalipaikat ja laukaisumäärät. Syyttävä sormi osoittaa enemmänkin hyökkääjiä kuin maalivahtia. Jos lauot 61 kertaa ja saat 4 ylivoimakertaa, eikä tuloksena ole maalin maalia, ei kahta maalia päästänyttä maalivahtia voi oikein laittaa jalkapuuhun.
 
Viimeksi muokattu:

Beast

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Malek ei kyllä sulanut pudotuspeleissä mitenkään. Kyllä se oli muu joukkue mikä siellä suli.

Ja himpun verran olisin jossain sivulauseessa maininnut toisesta Tsekki veskarista, nuoresta Harmlasta. Kaveri on siinä määrin lahjakas molari, että en yllättyisi vaikka kamppailisi ihan tosissaan pelaavan veskan paikasta

Malek ei sulanut pudotuspeleissä. Hän oli kehittyvän keskinkertainen koko kauden. Tietyt puutteet ja epävarmuus oli koko ajan, mutta kehittyi hieman kauden edetessä. Kyllä Ipalla olisi silti ollut Lankun terveenä ollessa paljon paremmat mahkut Pelsuja vastaan.
 

Samppakalja69

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen ILVES
Kuten yllä mainittu, Malek oli todellakin se kakkosveskari ja ilman Lankun loukkia olisi pelannut varmasti todella paljon vähemmän poffeissa. Taso ei ihan noin kovaan paikkaan vielä riittänyt, eli se päällään seisominen ei onnistunut joukkueen voittoon viemiseen, samalla kun kenttäpelaajat alisuoritti. Mutta sai tulikasteensa ja se toivottavasti näkyy alkavalla kaudella tason nousuna joka jo riittää poffeissa isompaankin vastuuseen.
 

Rupture

Jäsen
Suosikkijoukkue
Läski-Bibeau, WPG
Olen pahoillani, mutta minulla ei riitä motivaatio ja jaksaminen arvioitten loppuun tekemiseen. Ajattelin, että kotona oleminen olisi antanut enemmän aikaa ja pirskettä arvioitten kirjoitteluun. Asia ei olisi voinut olla kauempana totuudesta. Kun pohdiskelin, että mitäs veskareitten jälkeen, niin älysin että minulla on noin 90 % Liigan pelaajista vielä arvioimatta, ja se söi motivaatiota niin pitkälle että en vaan yksinkertaisesti pysty enää jatkamaan.

Aivan helvetin iso hatunnosto nimimerkille @McTorso . En tiedä miten jaksat tehdä tällaisen joka vuosi, mutta herranjestas minä arvostan sinua siitä kuinka kovaa työtä teet tämän palstan eteen. Eri mieltä saa aina olla asioista, etenkin kun arvioidaan ensi Liigakauden voimasuhteista, mutta en suvaitsisi sitä yhtään, jos näkisin jonkun väheksyvän sitä työtä, mitä Torso tekee joka kesä.

Nöyrät pahoittelut, myönnän virheeni etten ollut todellakaan valmis tällaisen tekemiseen, vaikka niin aloitusviestissä väitinkin. Jos joku odotti innolla nähdä loppuja arvioitani, niin pyydän anteeksi, koska puolustus- taikka hyökkäysarvioitten sijoituksia en ole edes ajatellut. Laitan vielä wyhden arvion jonka tein ennen tätä päätöstä.
--
6. KooKoo (8,5p)

KooKoon maalivahtiosasto loistaa siinä, että siellä on 2 maalivahtia, jotka antavat joukkueellensa mahdollisuuden taistella voitosta joka ilta. Nick Malik ja Oskari Setänen ovat kaksi hyvää maalivahtia jotka rakentavat toimivan duon KooKoon maalille nyt kolmatta kautta putkeen.

Entisen NHL-pelurin Marek Malikin poika, Nick on puoliksi tshekkiläinen ja puoliksi amerikkalainen maalivahti, joka kiekkoili Tshekissä nuorempana. Malik kokeili onneaan Kanadassa OHL:ssä. Nuorten maajoukkuepelejäkin on tällä kaverilla jo alla. Malikin siirtyessä Liigaan ja Kouvolaan, kukaan ei ollut oikein varma mitä odottaa, ja Setäsen piti olla kauteen lähdettäessä selkeä ykkösmaalivahti. Malik kuitenkin ylitti odotukset moninkertaisesti ja veti Setäsen kanssa pelit tasan. Pudotuspeleissä Malik oli käsittämättömän kova. Puolivälieräsarjassa Jukureita vastaan, Malik pelasi seitsemästä pelistä kuusi, ja hänen huonoin torjuntaprosentti oli 95 %. Seiskapelissä Malik nollasi Jukurit monen läpiajon ja vaarallisen tilanteen jälkeen. Tappara-sarjassa tuli sitten fyysinen raja vastaan.

Viime kausi oli Malikilta pettymys. Muutamia valonpilkahduksia siellä täällä, mutta jonkinlainen epävarmuus huokui suurimman osan kaudesta. Pudotuspeleissä Malik pelasi kuitenkin kiitettävästi. Voittoa ei tullut, mutta game 3:ssa Malik oli man of the show jatkuvilla gamesavereillaan. Malikin heikko viime kausi ei ollut mikään este KooKoon playoff-paikalle kuitenkaan, kun Oskari Setänen astui kuvaan. Setänen sai viime kaudella kasaan monta upeaa peliä, joilla paikkasi Malikin ailahtelua.

Suomen mestari Oskari Setänen on Malikin pari. Setänen on pelannut koko uransa Suomessa ja pääosin Liigassa. Tepsissä, Lukossa, ja Ässissäkin (legenda) pelannut maalivahti on pelannut kaksi kautta KooKoossa. Setänen on KooKoossa ollut sellainen kaveri, jonka voi heittää luukulle ja lopputuloksena voi tulla joko 53 torjunnan voitto vieraissa, hyvä perussuoritus joka riittää voittoon, vähän heikompi peli jolla sitten voitetaan tai hävitään, tai sitten peli jossa hänet ammutaan vaihtoon viiden minuutin jälkeen. Yleisimmin tuloksena on kuitenkin perushyvä suoritun tai vähän heikompi matsi. Ensi vuonna 30 vuotta täyttävä kokenut maalivahti aloittaa kymmenennen kautensa Liigassa.

Kaksikkona Malik ja Setänen on varmaan Liigan tasaisin suhteutettuna laatuun. Kyseessä on kuitenkin hyvä resepti joita moni joukkue on käyttämässä ensi kauden niiden maalivahtiosastoihiin. Kokeneempi konna ja nuorempi uralla eteenpäin menevä jannu, joista jompikumpi vaan voi lopulta olla ykkönen tai kakkonen.
--
Loput arviot olisi mennyt näin.
5. Lukko (8,5p)
4. HIFK (9,25p)
3. Tappara (9,5p)
2. JYP (9,75p)
1. Ässät (9,75p)

(Pelicans on kärjessä kymmenellä pongolla Olkinuoran ollessa rosterissa. Jussin mentäessä ulkomaille pisteet palaavat 6,75:ään.)
--
Lopuksi kerron vielä miltä tilanne olisi näyttänyt päävalmentajien ja maalivahtien jälkeen.

1. Pelicans (10+10=20p)
2. Tappara (9+9,5=18,5p)
3. HIFK (8,5+9,25=17,75p)
4= Ilves (9,75+7,75=17,5p)
4= JYP (7,75+9,75p=17,5p)
6. KooKoo (8,5+8,5=17p)
=======

7. Ässät (6,5+9,75=16,25p)
8. Lukko (7,5+8,5=16p)
9= TPS (8,75+6,25=15p)
9= Kärpät (7,5+7,5=15p)
=======

11. KalPa (7+7,75=14,75p)
12. HPK (6,75+7=13,75p)
13. Jukurit (8+5,25=13,25p)
14. Sport (5,5+7,25=12,75p)
15. SaiPa (6+6=12p)
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Aivan helvetin iso hatunnosto nimimerkille @McTorso . En tiedä miten jaksat tehdä tällaisen joka vuosi, mutta herranjestas minä arvostan sinua siitä kuinka kovaa työtä teet tämän palstan eteen. Eri mieltä saa aina olla asioista, etenkin kun arvioidaan ensi Liigakauden voimasuhteista, mutta en suvaitsisi sitä yhtään, jos näkisin jonkun väheksyvän sitä työtä, mitä Torso tekee joka kesä.
Kiitos, kiitos. Rennosti ja rauhassa tekemällä homma hoituu. Kirjoittaminen on minulle muutoinkin harrastus, joten voimasuhdearviota tekemällä pääsen harrastamaan. Toki ammatin suoma pitkä kesäloma auttaa asiaa, samoin se, ettei perheessämme ole enää pieniä lapsia.

Kun näitä arvioita tekee tällaiselle palstalle, asettaa kirjoitukset ja nimimerkin alttiiksi kritiikille. Kritiikki on hyvästä ja pitää keskustelun pyörät pyörimässä. Mitä tulee väheksyntään ja erotan sen tarkoituksella kritiikistä, niin sitä tulee myös aina ja satavarmasti. Kuuluu kuvioon, kun niin tunteikkaasta asiasta kuin urheilu keskustellaan keskustelupalstalla. Olen ajatellut asian niin, että jokainen vastaa omista kirjoituksistaan. Kuten Forest Gump sanoi, tyhmyys ihmisen tyhmentää.
 

Sturba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aimo, Myllykosken imuri, Kärpät, Canes
Omalta osaltani voin sanoa, että hienoa työtä tähän asti! Harmi, ettei tule enempää mutta jos ei ole motivaatiota ja jaksamista, niin sitten sitä ei ole. Tämmöinen viidentoista joukkueen neljän eri osa-alueen arviointi on helvetin kova homma.

Täältäkin hatunnosto @McTorso että jaksaa tehdä näitä!

Mutta siis, ei voi mitään. Itselläkin oli yksi mielenkiintoinen projekti tuossa maaliskuussa, jonka aloitin hirveällä innolla ja olin aivan varma, että siitä tulee hyvä. Totuus oli kuitenkin se, että viikon-kahden jälkeen oli jo motivaatio täysi 0. Ymmärrän siis täysin miltä sinusta tämän jatkamisen suhteen tuntuu. Kun ei pysty, niin ei pysty. Eikä kukaan sitä voi myöskään vaatia.

Kiitos, että jaksoit tämän verran!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös