Rule Britannia! - JA:n anglofiilien ketju

  • 4 893
  • 26

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
En löytänyt vastaavaa ketjua, mutta jos historian hämärissä on joskus avattu niin yhdistetään tämä sitten siihen. Oma inspiraatio tuli tuosta Jatkoajan germaani-ketjusta, mutta samalla tulin kyllä ajatelleeksi, että aika helppoa eräillä: hapankaali bratwurstilla, nahkahousut, maailmansodat, Deutschmark, Die Totenhosen ja vehnäolut, joku hassu ehkä vielä lukee Goetheä ja Schilleriä näiden lisäksi, mutta siinäpä aika lailla kaikki. Britannia - olennaisesti tietysti Englanti - on puolestaan edelleen sangen konkreettisesti kulttuurinen maailmanvalta: ei tiedä mistä aloittaisi ja mihin lopettaisi...

No, itselläni alku oli klassisessa brittiläisessä lastenkirjallisuudessa: Rautatielapset, Talo rannikolla, Liisan seikkailut ihmemaassa - muistan edelleen elävästi miten äiti näitä minulle luki - sanaa "sir" ei useinkaan käännetty ja minuuttiakaan englantia lukematon äitini äänsi sen tietysti foneettisesti, ja jäin sitä sanaa pienenä lapsena ihmettelemään. Mutta jo näissä kirjoissa tulee esille se tietty englantilainen vapaamielisyys ja, no, läntisyys, tietty rationaalisuuden ja humanismin, älyn ja tunteen, yhdistelmä. Oma maailmankatsomukseni, liberalismi, käytännössä keksittiin Britanniassa, ja tietysti englannin kieli itsessään, pragmaattisuudessaan ja tietyssä "löysyydessään" kuvaa hyvin tätä peri-brittiläistä rationaalisuutta, avomielisyyttä, ja epäjäykkyyttä.

Englanti oli tietysti myös ensimmäinen moderni kansakunta - kun meillä kirjoitettiin enimmäkseen ruotsiksi ja hyvin vähän suomeksi vielä 1800-luvulla jotain äärimmäisen puujalkaisia ja kömpelöitä kristillisiä tekstejä ja virsiä, oli Englannissa ollut jo 1500-luvun puolella Shakespeare, joka kuvasi modernin ihmisen tilanteen käsittämättömän loisteliaalla ja joustavalla kiellä. Eikä pelkästään Shakespeare vaan myös Marlowe, Kyd ja Jonson ja heitä vuosisataa ennen jo Chaucer, profaani, huumorintajuinen, ironinen, inhimillinen, peri-englantilainen.

Anyway, tästä voi jo aika pitkälle päätellä, ettei omalla anglofiliallani ole kauhean suurta tekemistä modernin Britannian reaalisten olosuhteiden kanssa. Dublinissa asuneena ja työtä tehneenä omat kokemukseni huonoista suihkuista, hatarista taloista, epäsiisteydestä ja yleisestä vanhanaikaisuudesta yhdistyvät vielä voimakkaammin Irlantiin kuin Britanniaan, eivätkä ne mitenkään ole vaikuttaneet omaan hibernofiliaani ja suureen kiintymykseeni Irlantiin. Kuka nyt on kiinnostunut huonoista hampaista, slummialueista ja potkupallo-huligaaneista, kun puhutaan jonkun kansakunnan sivilisaatiosta? Britannia tietysti on joka tapauksessa vauras länsimaa, mutta miten voidaan sanoa, vaikka jostain venäläisestä yhteiskunnasta ja politiikasta, että se jotenkin vähentäisi Pushkinin, Tolstoin ja Akhamatovan loistavuudesta ja venäläisen kulttuurieliitin äärimmäisestä lahjakkuudesta ja kosmopoliittisuudesta?

Lontoon olympialaiset jotenkin kiteyttivät oman Englannin ja Britannian ystävyyteni. Ensiksihän niitä oli pilkattu koko kansakunnan erinomaisen kehittyneen ironian- ja huumorintajun voimin, ja valitettu jokaiselle vastaantulijalle, ettei siitä mitään tule, että vain nolataan itsemme. Ja sitten kun Romney viattomuudessaan yhtyy kritiikkiin muutama viikko ennen kisoja niin saa päälleensä valtaisan loukkaantuneisuuden ja panettelun. Minkä jälkeen itse kisat ovat valtavan loistava menestys ilman suurin piirtein mitään suurempia ongelmia ja suuret yleisömassat kannustavat kaikkia hyviä suorituksia (verrattuna esim. kourallisiin moskovalaisia ja venäläisiä, jotka vähän jaksoivat innostua edes omiensa menestyksestä). Brittiläinen joustavuus, improvisaation taito, huumorintaju ja kärsivällisyys saivat järjestelyt toimimaan suorastaan loistavasti.

Puhumattakaan sitten avajais- ja päättäjäis-seremonioiden itseironiasta ja huumorista (tässä yhteydessä pyydän tarkistamaan ylistettyjen Pekingin avajaisten ihmisrobotti-seremonian itseironian ja huumorin määrän, hyvin oli ohjelmoitu esittäjät, ja jos ei olisi sujunut niin sitten olisi varmasti löytynyt Kazakstanin rajan läheltä hyvä uudelleenkasvatus-leiri - miten sitten jokin USA pystyy tälläiseen tosikkouteen ilman leirejä onkin melkoinen mysteeri...) Näiden seremonioiden inhimillisyyteen ja suhteellisuudentajuun yhdistyi kuitenkin myös suorastaan absurdi itseluottamus: pitkät osuudet olivat melko lailla ymmärrettäviä vain briteille itselleen, mutta ei pienintäkään anteeksipyyntöä tästä. Siinä kai näemme tätä vanhan maailmanvallan reagointia. Anyway, eipä voisi kuvitella esim. amerikkalaisia juhlallisuuksia, jossa olisi esitetty Life of Briania tai laulettu ihannoiden Lennonin sanoin maailmasta ilman uskontoa...

Hmm, kyllähän ylläoleva varmasti kuulostaa vähän siirappiselta. Tietenkin ne suihkut ovat huonot, nurkissa vetää, suuret massat ovat käsittämättömän huonosti koulutettuja, rumasti pukeutuvia, rumia ja rasvassa upotettua roskaruokaa loputtomasti syöviä ihmisraunioita ja sikäläisten sontalehtien rinnalla joku Ilta-Sanomat lähentelee Hegelin ja Heideggerin syvällisyyttä ja vaikeatajuisuutta. Puhumattakaan tory-Englannin tunkkaisesta itsetyytyväisyydestä ja ahdasmielisyydestä. Tietysti tämäkin puoli on totta. Mutta näin anglofiilinä en näe sen leimaavan kansakuntaa vaan näen että se tietty läpi tunkeva vapaamielisyys, toleranssi, joustavuus ja huumorintaju ovat ne asiat mitkä lopulta määrittävät Englannin ja Britannian.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Kaikesta huolimatta, tai ehkä juuri sen vuoksi, mjr osoittautuukin hienoksi mieheksi! Respect.

Minä en osaa noin hienosti kirjoittaa tuntemuksiani mutta tunnen jonkinlaista hengenheimolaisuutta englantilaisten ja irlantilaisten kanssa, mahdollisesti pärjäisin skottienkin kanssa vallan mainiosti.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kaikesta huolimatta, tai ehkä juuri sen vuoksi, mjr osoittautuukin hienoksi mieheksi! Respect.

Minä en osaa noin hienosti kirjoittaa tuntemuksiani mutta tunnen jonkinlaista hengenheimolaisuutta englantilaisten ja irlantilaisten kanssa, mahdollisesti pärjäisin skottienkin kanssa vallan mainiosti.

Olen jopa hienompi mies kuin Johtava! Anyway, olisi pitänyt arvata, ettei JA:n germano- ja slavofiilien joukkoon mahdu juurikaan kunnollisia ja rehtejä Englannin ystäviä. Laitanpa lipun liehumaan, samalla kun ketju mitä ilmeisimmin tämän jälkeen vähitellen painuu JA:n unohduksen mereen kuin aikoinaan Brittiläinen imperiumi...

BBC Last Night of the Proms 2012 - Rule, Britannia! - YouTube

Tyypillisesti tässä on huomattavasti pilkettä silmäkulmassa eikä brittiläinen patriotismi sulje pois muiden maiden osallistumista...
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ennenkuin Skotlanti on vapautettu kaikkine oikeuksineen ja vääryydellä anastettuine alueineen, en voi täysin siemauksin tyhjentää punch-lasiani. Tokikin allekirjoitan avausviestin lyhyentiiviin tiivistyksen.
 
Suosikkijoukkue
Mestaruuden jälkeinen krapula 2022-
...mahdollisesti pärjäisin skottienkin kanssa vallan mainiosti.

Pärjäisit. Ovat ehkä vieläkin letkeämpiä, kuin em. Irkut ja lädit. Tai otantahan tietysti ei ole kovin suuri, mutta tavatessani pari Celticin kannattajaa HJK-matsin jälkeen eräässä pubissa, olinkin jo lähdössä näiden kanssa jatkamaan iltaa ja varaamaan reissua yläville maille.

Täältäkin löytyy jonkinlainen mystinen yhteenkuuluvaisuuden tunne näitä saarien ihmisiä kohtaan. Minulla on käynyt tuuri saada ystäväpiiriini muutama ehta engelsmanni ja jokaisesta huokuu välittömyys/luonnollisuus ja positiivinen asenne.
Mistä lie saanut aikakanaan alkunsa, ehkä Ylen lauantaisista futismatseista, monista monista komedia-sarjoista, sekä huikeasta musiikkiannista.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tyypillisesti tässä on huomattavasti pilkettä silmäkulmassa eikä brittiläinen patriotismi sulje pois muiden maiden osallistumista...

...kunhan vain pysyvät heille varatussa alamaisen osassa.

Ihan kelpo pläntti Englanti köyhine serkkuineen on, vaikken mitenkään erityisesti symppaakaan. Kerran olen käynyt pohjoisosissa ja ainakin Lontooseen joskus vielä haluan. Samoin Guinness-tuopillinen Irkuissa kuuluu to do -listaani.

Huumori ja historia on engelsmanneissa se kiehtovin juttu. Muuten ovat vähän sellaisia ihmiskunnan vanhoja poikia, joista ei ota selvää, tykkääkö ne kyläilyistä vai ei.
 
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers
Palstan anglofiileille suosittelen luettavaksi Bill Brysonin kirjaa Notes from a Small Island, joka tarjoaa humoristisen ja tarkkanäköisen kuvauksen Britanniasta. Vaikka Bryson ei olekaan syntyperäinen britti, vaan tuontitavaraa Iowasta, on hän silti asunut saarella yli puolet elämästään.

Miehen tuotannosta löytyy muutakin mielenkiintoista luettavaa melkeinpä kaikilta elämänalueilta.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Eipä tässä ole pahasti mitään hampaankoloon jäänyt. Olen saanut Britanniassa liki kuninkaallista kohtelua, kun olin erään sidosryhmäyrityksen vieraana Lontoon ulkopuolella maalaiskartanossa. Yksityinen autonkuljettaja haki minut hotellista pitkällä isopomo-Lexuksella, ja takapenkillä sain lukea päivän lehdet ja siemailla kivennäisvettä. Tosin samantasoista palvelua olen saanut vastaavissa tilaisuuksissa manner-Euroopan puolellakin, mutta osansa hoitivat Tommytkin pätevästi, ei siinä mitään.

Erityisesti Lontoossa on helvetin hyviä ravintoloita, vaikken nimittäisi Lontoota varsinaiseksi gastronomiapääkaupungiksi. Tuollaisessa metropolissa on syytäkin olla kunnon tarjontaa. Lädien hotelleissa aamiainen voi osoittautua alavireiseksi rasvapommiksi, jopa suht hyvässä paikassa. Poikkeuksia tietysti on. No olutta Britanniassa on mukavasti tarjolla, tosin lähinnä happamia ipoja ja parhaimmillaankin stouteja ja aleja. Ei niinkään herkullisia trappisteja tai lambiceja belgialaiseen tapaan, mehevistä vehnäoluista puhumattakaan. Mutta oluen nauttimisen sosiaalinen ulottuvuus on parhaimmillaan toimiva konsepti englantilaisillakin. Palan painikkeeksi tosin vetäistään jotain malt vinegariin pyyhkäistyä kalaa ranskiksilla, joka kyllä parhaimmillaan menettelee, muttei korvaa mannermaisten makkaroiden herkullista ruokaisuutta. Viineistä lädit taas eivät ymmärrä laukkahevon vittua.

Britannia on tuottanut maailmalle erinomaittain laadukkaita rock- ja progeyhtyeitä, joskin lähinnä vain 1960- ja 70-luvuilla, mutta niinä vuosina sitäkin runsaammin. Myöhempien aikojen brittiläinen populaarimusiikki on taas pitkälti rasittavaa kuonaa, etenkin järjettömän yliarvostettu englantilainen vaihtoehtorock.

Englantilainen pöyhkeys ja ylimielisyys on rasittava piirre. Sitä ilmenee kaikissa kansankerroksissa, tyyli vain vaihtelee. Esimerkiksi brittiläinen alhaiso ylläpitää etelän lomakohteissa englantilaisten ääliömainetta perinteisin menoin sukupolvesta toiseen. Valkokaulustyökaverina engelsmanni käyttäytyy toisinaan imperialistin ottein, mutta myös miellyttäviin poikkeuksiin olen joskus törmännyt.

Lontoon metro on mukava ja tunnelmallinen, snadisti kulahtanutkin, mutta ehkä juuri siksi se tunnelma. Toimintavarmuus saisi vaan olla parempi, joka kerta tuntuu että taas on joku linja pois pelistä, ja vähän ajan päästä jokin toinen.

Englantilaiset ovat sympaattisen höpsöjä krikettinsä ja jalkapallonsa kanssa. Molemmissa lajeissa englantilaiset luulevat olevansa maailman parhaita, mutta lajien mm-tittelit ovat karttaneet saarikansaa jo kohta puolen vuosisadan ajan. Toki yhteisöllinen kulttuuri, joka esimerkiksi futiksen ympärille on Englannissa rakentunut, on monilta osin arvostettava piirre.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
No olutta Britanniassa on mukavasti tarjolla, tosin lähinnä happamia ipoja ja parhaimmillaankin stouteja ja aleja. Ei niinkään herkullisia trappisteja tai lambiceja belgialaiseen tapaan, mehevistä vehnäoluista puhumattakaan.

Taivahan jumala, rusina-, pähkinä-, pihlajanmarja- sekä hiivaoluita, jotka muka voittaisivat tuon taivaallisen valikoiman?
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
No en nyt varmasti anglofiiliksikaan tunnustaudu, kuten en ole se saksafanikaan. Joka tapauksessa muutaman kerran Lontoossa käytyäni voin sanoa, että veri vetää kyllä sumuiselle saarellekin. No olen tuon lisäksi käynyt Edinburghissa myös, mutta Skotlanti lienee vähän eri juttu tässä yhteydessä?

Niin Englanti, valehtelisin jos sanoisin, että englantilainen populaarikulttuuri ei olisi sydäntäni lähellä. Pitkälti hyvän sketsiviihteen syntymämaa tai ainaskin tärkeimpiä vaikuttajia, Monty Python nyt on oma ilmiönsä ja kulmakivi, mutta toki löytyy muitakin hienoja sarjoja. TV-viihde on siis ollut tuolla aina kunnossa ja monipuolista ja laadukasta.

Musiikki on sitten oma osa-alueensa ja siitä voisi puhua vaikka millä mitalla. Tiivistettynä: Englanti ja laajemmin tässä yhteydessä Iso-Britannia on yksi tärkeimpiä musiikkimaita ja ei tuon rokin ja popin sekä tietenkään metallimusiikin vaikutuksessa voida vähätellä. Iso kööri suurimpia suosikkiyhtyeitäni on putkahtanut tuolta ja jos niitä ryhtyisi nyt listaamaan niin hikihän siinä tulisi.

Sitten se suosikkiaiheeni, eli olut. Nohh, se Saksa on ehkä omissa kirjoissani hiukan edellä, mutta kyllähän Albionistakin maittavaa juomaa tulee ja yksi tärkeä asia joka tulee ottaa esille on tietysti se, että aika monet oluttyylit on saaneet alkunsa juuri Englannissa ja ovat juuri niitä omia lemppareitani. India Pale Ale kehittyi osittain siirtomaavallan siivellä (jotain konkreettista hyvää siitäkin!) ja tietysti porterit ja stoutit on perinteisesti saarilta kotoisin. Sitten on vielä bitterit ja muut. Eli kyllä tuo puoli on kunnossa, jos nyt ihan siellä kärkipäässä ei lemppareita juuri Englannista löydykään.

Kyllä olisi mukava käydä Brittein saariakin koluamassa ajan kanssa enemmänkin ja sinne Lontooseen nyt täytyy päästä uudelleen.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Taivahan jumala, rusina-, pähkinä-, pihlajanmarja- sekä hiivaoluita, jotka muka voittaisivat tuon taivaallisen valikoiman?
No onhan noita saarelaisillakin omasta takaa, myönnetään. Lisäksi vielä kelpo inkiväärioluet, niihin jää helposti koukkuun.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
No onhan noita saarelaisillakin omasta takaa, myönnetään. Lisäksi vielä kelpo inkiväärioluet, niihin jää helposti koukkuun.

Hmm, tuntui vain jotenkin absurdilta että jokin mustaviinimarja- tai vadelma/puolukkaolut voittaisi nuo mainitut pale alet, bitterit, stoutit ja alet. Tai se inha lähinnä hiivalta maistuva vehnäolut. Mutta makuasioista ei käy kiisteleminen...
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kaikissa oluissahan sitä hiivaa on. Jaotellaan karkeasti pinta- ja pohjahiivaoluisiin. Lambicit on sitten hiukan sellainen oma lajityyppinsä.

Mutta tosiaan, maistamani englantilaisoluet on usein aika varovaisella otteella tehdyn oloisia. Saman tyylilajin oluita tunnutaan monissa muissa maissa osattavan tehdä rohkeammin mm. humaloinnin suhteen.

Kaikkein perinteisimpiä tarjoilutapoja Brittein saarilla taitaa olla real ale. Eli tankissa kehittyvä olut, jossa ei ole hiilihappoja ja joka pumpataan lasiin. Samaa menetelmää sovelletaan siidereissä (real cider) myös. Niistä en erityisemmin osaa puhua, kun en juurikaan tuota juomatyyppiä harrasta.
 

H.Incandenza

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, SiiPe, Chelsea FC
Olen viime vuosien aikana löytänyt itsestäni ei ihan niin pienenkään anglofiilin. Hankala sanoa mistä kaikki on saanut alkunsa. Ehkä valioliigan seuraamisesta, ainakin teoreettisella tasolla olevasta viehtymyksestä tietynlaiseen konservatiivisuuteen ja klassisuuteen pukeutumisessa, käytöksessä ja elämässä yleisesti tai maittavista ale-oluista ja skottiviskeistä.

Vuosi vuodelta on tullut tutustuttua aiheeseen enemmän. Olen päässyt käymään saarilla vain kertaalleen. Silloin vierailin Lontoossa, Yorkissa, Dublinissa ja Belfastissa. Skotlannin läpi vain ajettiin, joten se olisi tarkemman tutustumisen tarpeessa tulevaisuudessa. Ja Lontoossa pitää käydä vielä pidemmällä reissulla.

Anglofiilisyys näkyy ulospäin ainakin kaapista löytyvänä Barbourin Classic Beuford öljykangastakkina ja tweed flat capina; lisäksi tunnen kasvavaa kaipausta perinteistä tweed-takkia kohtaan ja pahaenteistä himoa brittiläisiin autoihin, vaikka ymmärränkin viimeisen kohdan irrationaalisuuden.
 
Suosikkijoukkue
Mestaruuden jälkeinen krapula 2022-
Anglofiilisyys näkyy ulospäin ainakin kaapista löytyvänä Barbourin Classic Beuford öljykangastakkina ja tweed flat capina; lisäksi tunnen kasvavaa kaipausta perinteistä tweed-takkia kohtaan ja pahaenteistä himoa brittiläisiin autoihin, vaikka ymmärränkin viimeisen kohdan irrationaalisuuden.

Tarvitset talveksi ehdottomasti duffelin!
Perskeles, myös täältä löytyy lippahattuja. Barbourilta toki kaulaliina.
Jees, syyllisiä ollaan. Olen tainnut ostaa lädi-liikkeistä kaikki vaatteeni viimeisen kolmen vuoden ajalta. "Jee!"
 

H.Incandenza

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, SiiPe, Chelsea FC
Tarvitset talveksi ehdottomasti duffelin!
Perskeles, myös täältä löytyy lippahattuja. Barbourilta toki kaulaliina.
Jees, syyllisiä ollaan. Olen tainnut ostaa lädi-liikkeistä kaikki vaatteeni viimeisen kolmen vuoden ajalta. "Jee!"

Duffeli löytyy, merkkiä Gloverall. Etsiskelin niitä pari talvea ja kun löysin sopivan niin huomasin harmituksekseni, että ne olivat tulleet muotiin ja katukuvassa vilisi duffeleita.

Pitänee mainita, että penskana (ala-asteikäisenä) pidin Lätsä, eli Andy Cap -sarjakuvasta vaikka se on aihepiiriltään aika aikuinen...
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Englantilaiset ovat sympaattisen höpsöjä krikettinsä ja jalkapallonsa kanssa. Molemmissa lajeissa englantilaiset luulevat olevansa maailman parhaita, mutta lajien mm-tittelit ovat karttaneet saarikansaa jo kohta puolen vuosisadan ajan.

Jalkapallon tilanteen kaikki urheiluihmiset tietävät, mutta se nyt ei pidä paikkansa, että kriketissä eivät pärjäisi. Totta, yhden päivän otteluiden mm-titteli onkin voittamatta, mutta se on aika pientä.
 

kananlento

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins, ManU, NP Ice Hawks
En osaa itseäni anglofiiliksi luokitella. Mutta siitä lähtien, kun vuonna 2002 kävin ensimmäisen kerran Lontoossa ja samalla reissulla katsottiin täyteen ahdetussa pubissa Englanti - Argentiina -peli, olen tuntenut jonkinlaista yhteenkuuluvuutta brittien kanssa. Se oli nuorelle kananlennolle hieno kokemus, vaikka edes olutta ei mahtunut tiskiltä hakemaan.

Sittemmin olen ollut vaihdossa Skotlannissa, käynyt useamman kerran Lontoossa ja tänä kesänä tuli myös poikettua Irlannissa. Ne paikat, jotka itse olen noilla saarilla nähnyt ovat olleet aika surkuhupaisia. On jäänyt remontit tekemättä, ikkunat vuotaa tai on ainakin niin ohuita, ettei juuri pidä lämpöä, suihkuista loppuu lämmin vesi jne. Mutta siitäkin huolimatta olen tykännyt joka kerta. Erityisesti pubi-kulttuuri on kiehtova, vaikka en itse välttämättä joka päivä yhdelle töiden jälkeen menisikään. Pubeissa on kuitenkin aina mukavan leppoisa tunnelma.

Skotlannista tykkäsin jo pelkästään murteen takia. Hetki meni toki opetellessa ja silti osa jutuista meni ohi, mutta on se vaan niin hienon kuulosta, että parempaan aksentiin en ole vielä törmännyt. Muutamassa kuukaudessa aksenttikin ehti jo hiukan tarttua, mutta kyllä se on vuosien saatossa jo valitettavasti ehtinyt hävitä.

Jos isoja kaupunkeja vertaa, niin jostain syystä Lontoo maistuu itselleni tuhannesti paremmin kuin vaikka New York. Toki suurkaupunkeja on molemmat, mutta Lontoossa on jotain sellaista arvokkuutta, mitä en hyvällä tahdollakaan löydä NYC:stä.

Musiikki saarilla on ollut aina hienoa. Harvasta maasta löytyy Brittien kattausta ja sillä saralla olen ehdottomasti fani.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Jalkapallon tilanteen kaikki urheiluihmiset tietävät, mutta se nyt ei pidä paikkansa, että kriketissä eivät pärjäisi. Totta, yhden päivän otteluiden mm-titteli onkin voittamatta, mutta se on aika pientä.
Kun englantilaiset poistuvat kulloisistakin kriketin mm-kisoista hävinneinä, niin he voivat lohduttautua sillä että voitto menee aina jonnekin brittiläisen imperiumin entisistä "maakunnista". Onhan lajissa tietyllä tavalla kyse jonkinlaisesta mannertenvälisestä pesäpallosta, globaalista nurkkakuntalaisuudesta.

Brittiläisen pukeutumisen parhautta on luonnollisesti musta puku, mielellään kolmiosainen, jonka kruunaa musta knalli. Kaikista saakelin typeristä traditioista englantilaiset pitävät kynsin ja hampain kiinni, mutta tyylikäs knalli on käytännössä kokonaan kadonnut katukuvasta jo sukupolvi sitten. Tuosta persehtimisestä iso löpsöttävä rectum englantilaisille!

Omistin knallin 90-luvulla. Valitettavasti se turmeltui, joten päätin luopua päähineestä. Nyttemmin olen toisinaan katsellut netistä eri valmistajien knalleja, ja Christy's olisi tietysti merkkinä mitä klassisin. Myös eBayssa näyttää olevan hyvin tarjontaa. Mustan bisnespuvun suosijana kokisin knallin jopa kotoisaksi hattuvaihtoehdoksi.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Englanti, tuo mainio maa! Ohessa kymmenen syytä rakastaa Englantia:

1. Komedia (Yes Minister, Not nine o'clock News, Fawlty Towers etc.)

2. Rikoskirjallisuus (Rodney Wingfield, Reginald Hill, Stephen Booth, Peter Robinson, Colin Dexter etc. etc.) Huom. Ian Rankin ei ole listalla koska on skotti, pitäydyn tässä englantilaisiin sanan tiukassa merkityksessä.

3. Matthew Le Tissier (surkean potkupallokansakunnan ainoa valonpilkahdus).

4. Real Ale

5. "Oxfordin" englanti (maailman hienoin kieli, jolla tehdään samaan aikaan ero rahvaaseen = working class ja moukkiin = jenkit).

6. Understatement -kulttuuri (lähes hämäläinen tapa olla tekemättä asioista numeroa).

7. Valtakulttuurista poikkeavat musiikilliset innovaatiot (Punk, Neo-Rockabilly, Psychobilly etc. The Clash, Pogues, The Men They couldn't Hang, The Meteors, Guana Batz etc. etc.).

8. Pub -instituutio ("Your last orders, please!")

9. Maailman tasokkain yliopistolaitos (Oxbridge)

10. Ylempien luokkien sisäsyntyinen tyylitaju


Ja tasapainon vuoksi muutama syy miksi Englantia ei kuitenkaan voi jumaloida liikaa:

1. arroganttius (puolet "brittiläisestä" kulttuurista EI ole englantilaista, esim. Burns, Seamus Heaney, Oscar Wilde, Sir Walter Scott ja monet muut eivät olleet englantilaisia).

2. potkupallo (kuka täysipäinen jaksaa katsella pitkä päätyyn ja halulliset perään -sähellystä).

3. työväenluokkaiset brittituristit ulkomailla. Näihin verrattuna kotimaiset vodkaturistitkin tuntuvat sivistyneiltä ihmisiltä.

4. englantilainen "ruoka".
 
Suosikkijoukkue
Hiroshima Toyo Carp
Olin pikkupoikana orastava anglofiili kunnes vanhemmat (onneksi) veivät mut lomalle Länsi-Saksaan. Sitten parisen vuotta myöhemmin Italian MM-kisoissa todistin TV:n välityksellä kuinka Saksa ensin raivasi Englannin kliinisen tarkoilla rankuilla pois tieltä ja lopuksi löi finaalissa Argentiinan. Valinta oli tehty.

Lähellä siis käytiin, mutta onneksi kehityksen ratkaisevassa kohdassa en lähtenytkään purjehtimaan sumuisille saarille. :)
 

Kumielvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paltamon Pantterit
Kaksi kertaa olen käynyt Lontoossa ja nyt syyslomalla kolmatta kertaa sinne menen. Jotenkin olen aivan lumoutunut koko kaupungista, kulttuurista ja maasta. Jos jonnekin ulkomaille muuttaisin, muuttaisin Lontooseen. Rakastan sitä kaupunkia, enkä toiseen vastaavanlaiseen ole vielä törmännyt. Toki otanta on vielä pientä, mutta on siihen syy, miksi Lontooseen taas lähden, vaikka rahaa ei oikeastaan siihen olisikaan. Tulevaisuudessa haluan myös matkustaa Englannin maaseudulle, kunnon baskerville-nummille. Myös Skotlanti, Wales, Irlanti kiinnostaa minua kovasti.
Brittikulttuurissa on sitä jotain. Tarkoitan nyt enemmänkin musiikkia, kirjallisuutta ja televisiota kuin brittituristeja, arrogantteja paskanaamoja. Jos pitäisi kolme parasta juttua luetella ne olisivat Terry Pratchett, brittiläiset poliisisarjat ja Joe Strummer. Strummeri on mulle henkilökohtaisesti se kaikkien aikojen kovin, suurin, viisain. The Clashin tahtiin olen kasvanut koko elämäni kiitos punkkarivanhempieni. Mistä tulikin mieleen punk. Brittipunkki vie jenkkejä 100-0.
Pratchettilla taas on mielestäni käytössään toinen ase, jonka britit hallitsevat huomattavasti jenkkejä paremmin, eli huumori. Toki Pratchettin kirjoissa on kyse niin paljon muustakin kuin vain huumorista, mutta huumorikin on aika pirun hyvää. Briteistä on tullut myöskin aivan loistavaa, vähän vähemmälle huomiolle jäänyttä huumoria, mistä meinasin itse asiassa avata oman mustan huumorin ystävät- ketjunsakin mutten ole vielä saanut aikaiseksi. Darkplace, Snuff Box ja IT-crowd ovat aivan huikeita sarjoja (IT-crowd näkyi ylellä jokin aikaa sitten) osittain samalta porukalta. Myös vanhempi brittihuumori puree, Monty Python nyt esimerkiksi.
En nyt voi sanoa itseäni aivan anglofiiliksi mutta voi pojat onhan tuo nyt aivan huikea kulttuuri!
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Muutama sana tännekin. Jos saksa on autoilijan mekka, hieno maa ajella pitkin moselin vartta tai painella vain tuhatta sataa läpi saksan lautalta pohjois-italiaan niin Britanniaa lähestyn aivan tyystin eri tavalla.

Lontoo on mulle viihteen mekka, teininä tullut käytyä useasti. Faijan kanssa kierrettiin jos jonkinlaista häppeningiä: englanti-ranska potkupallomatsia, claptonin keikkaa, romurallia wimbledonissa, musikaaleja(mm blues brothers, starlight express, buddy holly), leffanäytöksiä empiressä ja odeonissa, levyjä/VHS:siä niin pikkupuljuista kuin HMV:ltä ja Virginistä. Sit muistan sellaisen rennon ravintelin missä tarjoilijat rullaluistimilla ja taisivat heittää jotain tanssiesitystäkin(ihan siveellistä) kesken lounaan.
Yli 20 vuotta sitten lontoon pelihalleissa skulasin räiskintäpelejä missä vedetään kypärä päähän ja eletään sitä peliä online neljän muun vastaavan pelaajan kanssa, se oli sellainen metri x metri alue missä kaide ja ase kädessä(tuliko niitä ikinä tänne härmään?).

Pubikulttuuria en ole kokenut muuta kuin lounaspaikkoina minä ne toimi muistaakseni ihan jees. Asuttu nämä lomaviikot aika eri puolella cityä, on ollut tyylikkäämpää Kensingtonia ja rahvaampaa aluetta Paddingtonin aseman vieressä.

Käytännön vinkkeinä tuolloin 90-luvun vaihteessa oli olennaisimpina, hanki metrolippu loman ajaksi ja nappaa kiskalta What's On mistä tsekkaat häppeningit.

Jerseylläkin on tullut majailtua useampi viikko. Hieno paikka ja mukava kontrasti tuohon lontoon hulinaan.

_
 
Viimeksi muokattu:

mikse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Edmonton Oilers
Käsi ylös myös täältä. Jokavuotinen Lontoonreissu on ollut jo viisi vuotta ohjelmassa keväisin. Loisimme lankomiehen serkulla, joka perheineen asuu Gerrards Crossissa, joka taitaa olla Suur-Lontoon ulkopuolella melkein kallein postinumeroalue Englannissa. Siellä sitä meikäläinen laskee taksirahoja juna-asemalle väistellen tienposkessa paikallisten Range Rovereita. Tämän lisäksi Manchesterissa tulee käytyä kerrasta kahteen kaudessa budjettimatkalla Unitedin peliä tsiigaamassa.

Aikalailla erilaisia ovat mestat kyllä. Karrikoiden, Manchesterissa elän herroiksi ja rullaan pirssillä pubista pubiin, Lontoossa dalsin kiltisti muiden melkein persaukisten kanssa ja ostan kaljani kaupasta. Viihdyn tosin molemmissa oikein hyvin ja paikallistuntemus on jalostunut jo perusturistia paljon paremmalle tasolle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös