RFA, UFA, ....öh... CIA, DEA... ?????

  • 9 584
  • 3

pantteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nyt kun kausi alkaa olla ohi (paitsi NHL:ssä) ja keskustelupalstoillakin aika hiljaista, niin voisiko joku asioista perillä oleva valaista mitä nämä NHL:n sopimuskuviot oikein pitävät sisällään?

Tiedän kyllä mistä sanoista otsikon lyhenteet tulevat, mutta mitä ne oikein tarkoittavat. Koska pelaaja kuuluu mihinkin ryhmään (niitä on kai vielä muitakin?), kuka saa neuvotella kenenkin kanssa ja millä ehdoilla. Kenen pitää hyväksyä mikäkin sopimusehdotus ja kuka saa lähteä minnekkin. Milloin pelaaja pitää treidata ja milloin ei?

Käsittääkseni pelaajat eivät saa neuvotella toisen joukkueen kanssa sopimukseta, vaikka oma joukkue ei olisi edes tarjonnut sopimusta, jos sattuu kuulumaan "väärään" ryhmään, vaan joutuu pyytämään tradea?

Olisi mukava, jos joku pystyisi edes vähän selventämään tätä kuviota....
 

Rocco

Jäsen
Kiitos ja pannaan hoitoon.

Kirjoitan jutun aiheesta pääsivulle kunhan kausi saadaan loppuun ja teen selvityksen pelaajista ja tietysti noista vapaa agentti-statuksista. Vapaiden agenttien metsästys saa virallisesti alkaa 1.7 joten hyvissä aikaa ennen tätä juttu tulee julkisuuteen.

Jos joku keskustelupalstalainen haluaa jo nyt kirjoittaa juttua tänne niin olkaa hyvä!
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Vapaat agentit...

Eli NHL:ssä on ns. Free Agentteja riippuen pelaajan kansallisuudesta, iästä, draft-statuksesta, tuloista ja pelikausien määrästä. Nämä Free Agentit voidaan karkeasti jakaa kahteen eri ryhmään, Unrestricted Free Agents (UFA) ja Restricted Free Agents (RFA). UFAt ovat täysin vapaita agentteja jotka voivat neuvotella minkä tahansa joukkueen kanssa ja heitä ei omista mikään seura joten uusi seura saa pelaajan ilman mitään korvausta toiselle seuralle (tosin joissain tapauksessa vanha seura saa liigalta ylimääräisen varausvuoron hyvitykseksi).

RFA:t ovat ns. rajoitettuja vapaita agentteja eli kaikki joukkueet saavat tehdä tarjouksen pelaajalle mutta vanhalla joukkueella on oikeus vastata tehtyyn tarjoukseen samanlaisella jolloin oikeudet säilyvät automaattisesti vanhalla joukkueella. Jos vanha seura ei vastaa tarjoukseen joutuu uusi seura antamaan vanhalle seuralle korvauksena tietyn määrän varaus-vuoroja jotka vaihtelevat yhdestä 5. kierroksen vuorosta aina viiteen 1. kierroksen vuoroon (jos tarjous on yli $3M per vuosi). RFA:ksi tulee pelaaja joka on yli 23v. ja on pelannut liigassa vähintään 3 kautta ja jonka nykyinen sopimus menee umpeen 1.7 kuluvaa vuotta mennessä.

Free Agent ryhmiä on yhteensä 6 joista yleisin on Group 2 FA joka on nimenomaan RFA. Muut ryhmät ovat pääosin eri UFA ryhmiä eli pelaaja voi saada UFA statuksen usealla eri tavalla, tässä muutama tärkein niistä:

1. Pelaaja täyttää 31v ennen 1. heinäkuuta

2. Pelaaja on pelannut tietyn määrän kausia (10 muistaakseni) ammattilaisliigoissa (NHL, IHL, AHL) alle NHL:n keskipalkan

3. RFA:ksi 1. heinäkuuta tulevalle pelaajalle EI tehdä siihen mennessä ns. qualifying offeria joka on minimissään nykyinen palkka + 10%

4. Pelaajaa ei ole varattu NHL:n pelaajan täyttäessä 26vuotta.

Viimeistä sopimuskauttaan pelaava pelaaja ei saa neuvotella minkään muun seuran kanssa ennen 1. heinäkuuta, jos jokin seura jää tästä kiinni tulee kovat sanktiot liigalta (Blues joutui antamaan Devilsseille 1. kierroksen varauksen useampi vuosi sitten muistaakseni)

Toivottavasti nämä tiedot auttavat ainakin aluksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös