Mielenkiintoinen aihe jota on kyllä useissa eri ketjuissa jo tullut sivuttua. Laitetaan tähän omakin kontribuutio, kyllähän aihe on ihmiselolle aika merkityksellinen ja jonkun verran on mielenkiintoisiin faktoihin vuosien varrella tullut törmättyä vaikka ei aihe ihan mikään ykkösmielenkiinnonkohteeni elämässäni olekaan.
Syön enimmäkseen vegaanista ruokaa, silloin tällöin myös jotain eläinperäistä, esim. nyt viikon sisään on mennyt pari kananmunaa, kinkkupizza pizzeriassa ja vähän parmankinkkua ja camembertia aamiaissämpylän välissä. Pyrin makroravinteissa about 70-15-15 jakoon (hiilarit, proteiinit, rasvat). Tässä tosin virhemarginaali on aika iso, sillä ei tule kovin tarkasti laskettua mitä suuhun pistän. Suurin piirtein tiedän sen perusteella että oleen pariin otteeseen käyttänyt viikon verran kalorilaskuria nämä selvittääkseni. Lisäksi exän puheista on jäänyt mieleen muutamien elintarvikkeiden ravintosisältöjä. Ja kyllä tuoteselosteita ja fineliäkin tulee joskus selattua. Proteiinia ja rasvaa voisi syödä vieläkin vähemmän jos söisi laadukkaammin, mutta minulle se on raha- , vaiva-, ja ympäristökysymys. Jos asuisin lämpimämmillä vyöhykkeillä jossa hedelmiä ja vihanneksia on tarjolla ympäri vuoden, ja minulla olisi rahaa ostaa niitä rajattomasti, niin korvaisin nyt nauttimiani proteiineja eri kasvisten ja hedelmien aminohappoja yhdistelemällä, sekä samalla tulisin syöneeksi nykyistä suuremman osan kaloreistani hiilareina, ja vastaavasti pienemmän osan rasvoina. Mutta olen kyllä ihan tyytyväinen nykyiseenkin. Voihan se olla että 10v päästä syön jotenkin eri tavalla. Nyt mennään kuitenkin näillä ja katsellaan ja kuulostellaan rauhassa mitä tiede, teknologia ja alkuasukkaiden riistäminen kolmansissa maissa meille tuo tullessaan.
En syö juuri ollenkaan raffinoituja hiilihydraatteja, eli valkoista pastaa, valkoisista vehnäjauhoista leivottuja juttuja, jne. Tämä on helppoa, sillä minusta täysjyvätuotteet maistuvat paremmilta, enkä ole koskaan sietänyt mitään pullamössöä, jo alle kouluikäisenä valitsin mummolassa kahvini kanssa grahampaahtoileipää edamjuustolla kun muut söivät pullaa. Hiilarit nappaan täysjyväriisistä, ohrasta, bataatista, kotimaisista juureksista ja tuoreista hedelmistä. Proteiiniinlähteinäni toimii täysjyvätuotteet (noin 10%), tofu, pavut, hampunsiemenet, idut, palautusjuomat, kananmunat, liha. Rasvat kylmäpuristetusta rypsiöljystä, siemenistä ja pähkinöistä. Jos olen kovinkin rahoissani niin sitten myös esim. avokadoista. Yleensä en kuitenkaan ole. Kesällä pyrin saamaan noin puolet päivän kaloreista tuoreista hedelmistä. Näin talvella hedelmien kulutus putoaa mulla, ja sitä yritetään kompensoida syömällä paljon pinaattia, porkkanaa, kaalia, jne. Niin, kun syön kasviksia, niin syön ne aina tietenkin kypsentämättömänä.
Peruspäivä näin talvella menee suunnilleen näin:
Aamiainen 2dl kaurahiutaleita, sinne vähän macajauhetta, kylmäpuristettua rypsiöljyä, hampunsiemenrouhetta, pellavansiemenrouhetta, desi tai pari marjoja. Kaksi viipaletta Fazerin Realia. 700 kcal, 30g proteiinia, plus aika helvetisti kaikkea muuta hyödyllistä kuidusta kaiken maailman antioksidantteihin. Joka aamu.
Lounas vajaa kilon verran salaattia jne noutopöydästä tai kotona mukaan pakattua ja pari ruisleipää ja vähän pähkinöitä kylkeen. Kaloreita vähemmän kuin aamiaisessa, makroravinteiden osalta (energiakaloriprosentti) aika rasva- ja proteiinipainotteinen, ja ennen kaikkea kropalle hyödyllistä ja mielelle herkullista (verrattuna lounaspaikkojen perusruokaan eli rasvaiseen lihaiseen rekkamiesmättöön) sitäkin enemmän.
Päivällinen
Semmoinen tuhannen kalorin annos vegaanista tai kotimaista kalaa sisältävää lämmintä ruokaa, vaikkapa soijabolognesea, linssikeittoa, tai perunamuusia tai silakkapihvejä. Ei juuri panosteta muuhun kuin siihen että tulee hyvää vähärasvaista ja energiapitoista ruokaa helpolla. Päivän mikrohyvyydet ja proteiinit on jo aika hyvin taskussa iltapäivään mennessä.
Välipaloina sitten hedelmiä ja marjoja, usein smoothien muodossa raakakaakaolla ja hunajalla terästettynä, usein myös joko kotitekoisia tai kaupassa valmistettuja sipsejä ja olutta.
Kesäisin muuten aika sama setti, mutta pääosin päivällisen lämmin ruoka korvautuu pitkin päivää popsittavilla hedelmillä (esim. 1 kokonainen meloni ja 10 banaania), eli aamupuuroa lukuunottamatta mennään pitkälti raakaruualla. Ja nautitun oluen määrä kymmenkertaistuu.
Jos ei maustekastikkeita, sinappeja, hilloja jne lasketa, niin eniten prosessoidut elintarvikkeet mistä kotona säännöllisesti laitan ruokaa ovat soijatuotteet eli tofu ja soijarouhe jne, tomaattimurska johon on lisätty puhdistettua sokeria, sekä täysjyväpasta joka on leivottu jauhoista ja vedestä.
En kuitenkaan ole mielestäni mikään turhantarkka ruuan suhteen, en laske ravintolakäyntejä, jne. Voi olla viikko kun syön ihan päin helvettiä jotain kebabia ja sen sellaista ja istun vaan paikallani niin että selkää särkee, mutta enpä sellaisesta huolestu yhtään, kun tiedän että pian palaan kuitenkin itsestään takaisin terveisiin elintapoihini jotka seuraavat minua hautaan. En myöskään erityisemmin välttele mitään lisäaineita, tai prosessoitua ruokaa, tai esim. tiedä yhtään E-koodia. Satun vaan syömään sellaista ruokaa joka ei satu sisältämään lisäaineita tai prosessoituja juttuja, koska se on hyvää, arjessa helppoa valmistaa, mahdollisuuksiin nähden aika hyvin kotimaista, eettistä ja terveellistä. Ei kannata kiinnittää reduktionistisesti huomiota merkityksettömiin yksityiskohtiin, vaan pistää ne perustukset ja suurimmat ja tärkeimmät elementit, eli nämä joista teille juuri puoli tuntia tarinoin, kondikseen. Eläimet pois, raffinoidut hiilarit pois, 70-15-15. Liikuntaa lähes joka päivä. Se on sen jälkeen sitten ihan sama paljonko menee aspartaamicolaa tai montako e-koodia jääkaapista löytyy.
Näin sinkkuna ei tule kotiruuan laatuun panostettua niin paljon kuin silloin kun kotona on joku muukin niitä tekeleitä syömässä ja toki myös vuokraa jakamassa. Mutta tilanne normalisoitunee. Toivottavasti.
EDIT: Pakko muuten vielä lisätä, että luomu ei juurikaan kiinnosta. Melkeinpä vastareaktio nousee kun kuulee jossain puhuttavan luomuruuasta tai lähiruuasta. Joo hyviä juttuja mutta pitäisitte turpanne kiinni ja söisitte niitä ettekä vain puhuisi niistä luullen että syntinne on anteeksiannettu ja ikuinen elämä saavutettu kun syötte vähän jotain luomu- tai lähipaskaa joka usein on tyhjää markkinointilässytystä. Terveyspuolestahan tutkimustieto kertoo että luomu on hyvin vähän tai ei ollenkaan terveellisempää. Ympäristöpuoli... Kiinasta laivatun soijan MIPS on 3 kun luomulähibroilerin 13. Soija on siis monin verroin ekologisempaa vaikka se tuodaan toiselta puolen maapalloa eikä ole luomua. Kotimaisen voin MIPS on muuten 38. Naudanlihan 46, eli Kiinasta laivattu soija on 15 kertaa kotimaista naudanlihaa ekologisempaa ja varmaankin myös samaa kertaluokkaa terveellisempää. Lihantuotanto on maapallon suurin ekologinen selkäreppu, liikennekin jää kakkoseksi. Jos suomalaiset eivät vetäisi niin vitusti viinaa, niin lihansyönti olisi työikäisten yleisin kuolinsyy. Aika hurjia juttuja mun mielestä. Eikä vielä edes päästy eettiseen puoleen.