Re: Re: Lisää valistusta asiaan...
Viestin lähetti Jakke Huuliparta
Ja se biisihän on tietenkin "SHEENA is a punk rocker", jonka problems onnistuneesti versioi nimellä "Tiina on niin nuori", muistaakseni. Joku korjannee jos olen väärässä.
Sheenan käänsi suomeksi Yari, eli Se-yhtyeen laulaja-komppikitaristi. Se-yhtye levytti biisin ennen Problemseja nimellä 'Pieni tulitikkutyttö'. Muuten sama biisi siis, mutta suomenkielinen nimi on eri.
Ramonesin It's alive on kaikkien aikojen paras rock-livelevy. Jätkät handlasivat tuohon aikaan kaiken sen mikä tekee rockista rockia ja on olennaista kyseisen musiikkityylin täydelliseksi saattamisessa. Simppelit mutta melodiset biisit, ei turhia koukeroita, äärimmäisen energistä toimintaa, tarvittava määrä itseironiaa ja mikä parasta homma vedetään sataprosenttisesti livenä, ilman hengähdystaukoja ja ilman että touhu horjahtelisi pätkääkään koko keikan aikana. Uuhh.
Myöskin soundillisesti 'Alive' on parasta Ramoa. Kyseessä taitaa ihan oikeasti maailman paras rock-yhtye kautta aikain.
Ramones oli punkkia jos jokin. Uusi aalto on lähinnä brittiläisen taidekoulusuuntauksen ja punkin risteytys. Tarkemmin sanottuna Queensin pojat soittivat surf-punkia. Mm 60-luvun punk- ja garagebändeiltä omittuihin vaikutteisiin sekoitettiin kalifornialaisperäistä surf-musiikkia, etenkin laulumelodioiden ja stemmalaulujen suhteen. Niin, punk tosiaan keksittiin amerikoissa jo 60-luvulla (Sonics jne).
Ramonesin kolme ensimmäistä studio-albumia, eli 'Ramones', 'Leave home' ja 'Rocket to Russia' olivat sitä itseänsä, eli tiukan periaatteellista surf-punk paahtoa hyvillä biiseillä ilman turhia krumeluureja. 'Road to ruin' -levyllä homma alkoi kuitenkin vesittymään mm. kaikenmaailman COUNTRY-vaikutteilla sun muilla koristeluilla, ja bändi alkoi pikkuhiljaa luisua kohti kasvottomuutta. Kahdeksankymmentä-luvulla poppoo menetti lopullisesti omaperäisyytensä studiolevyillä, eikä sävelkynäkään ollut enää terävimmillään. Livenähän homma kannatteli pidempäänkin.
'Road to ruin' levyn kunniaksi on sanottava että siltä löytyy ehkä veljesten paras biisi 'I wanna be sedated'. Surulliselta 80-luvultakin löytyy toki helmiä, kuten 'Somebody put something in my drink'.
Uudistumisessa ei ole mitään vikaa. Ramones ei vain siinä onnistunut, vaan tulos oli melko pliisua keskitien rockia, mikä ei erottanut bändiä enää muista, omaksi ainutlaatuiseksi ryhmäkseen. Esimerkiksi onnistuneesta uudistumisprosessista käy esim. samoihin aikoihin Ramo-veljesten kanssa kultakauttaan elänyt brittiläinen The Clash. He onnistuivat loistavasti sekoittamaan karibialaisia rytmejä punkkiinsa. Clash tosin onnistui myöhemmin munaamaan juttunsa henkilökemiatoilailuillaan.
Ramonesin musiikin nerokkuus ja bändin loistokkuus välittyy parhaiten 'It's Alive' -levyä kuuntelemalla. Jos tykkää rokista, niin...