No itse en ainakaan ole vertaamassa Helmistä Gretzkyyn tai Lemieuxiin. Gretzky on koko jääkiekkohistorian kaikkien aikojen paras ja Lemieux kaikkien aikojen lahjakkain.
Kyse on siitä, että Suomen ja Euroopan mittakaavassa Helminen on yksi kaikkien aikojen suurimmista. Vaikkakin nimenomaan Euroopassa saavutetut asiat tekevät hänestä yhden kaikkien aikojen suurista eurooppalaiskiekkoilijoista lyhyeksi jääneen NHL-uran sijasta.
Kuten sanottu, toisissa olosuhteissa (esim.pidempään NHL:ssä), hänen saavutuksensa olisivat toisenlaisia ehkä Suomessa vähemmän arvostettuja kuin nyt. Vaikka siis kiistatta parhaassa sarjassa pelattuja otteluja olisi enemmän. Tuskin Helminen koskaan olisi NHL:n pistepörssiä voittanut, ehkä hän olisi siltikin palannut samalla tavalla maitojunalla saattoihan onnistunut tulokaskausi olla pelkkää sattumaa, ehkä olisi pelannut nelinumeroisen määrän NHL-otteluita tai kenties hän olisi neljän NHL-kauden jälkeen kyllästynyt kiekkoiluun ja ruvennut viininviljelijäksi. Kaikki tämä on kuitenkin arvailua. Tiedämme vain, että nuorena hän oli yksi potentiaalisimmista suomalaispelaajista koskaan. (nuorten MM-kisojen, joissa lajin parhaimmistosta suuri osa on urallaan pelannut, kaikkien aikojen piste-ennätys, jonka Peter Forsberg lopulta rikkoi, 2.kierroksen NHL-varaus, SM-liigan pistepörssin kolmossija 20-vuotiaana jne.) Samalla tavalla voi spekuloida monien muidenkin urista, pelaisiko Ville Nieminen jääkiekkoa enää lainkaan jos olisi jäänyt Tapparassa 96-97:kin vielä vilttiketjuun? Jos Mikko Mäkelä olisi joutunut jostain syystä Viktor Tihonovin tyrannikouluun pariksi vuodeksi olisiko hän meriiteiltään Jari Kurrin edellä? Mitä jos Lemieux ei olisi loukkaantunut urallaan ainuttakaan kertaa?
Näissä olosuhteissa Helminen joka tapauksessa on kirjoittanut nimensä historiaan. Yhdeksi kaikkien aikojen suurimmista suomalaiskiekkoilijoista ja mielestäni kaikkien aikojen suurimmaksi Suomen maajoukkuekiekkoilijaksi. Tästä on kyse. Jos jääkiekkomaailma olisi toisenlainen, itä auennut aikaisin ja Pohjois-Amerikka aina fokusoitunut maajoukkueisiinsa, olisivat maajoukkuekiekkoilunkin suurimmat varmasti suurelta osin erinimisiä kuin nyt. Mutta jossittelua siinä missä spekulointi Pelle Lindberghin toteutumattomasta tulevaisuudesta.
Tuohon selkävammakysymykseen, että Euroopassa peli on vähemmän fyysistä ja hidastempoisempaa ja pelejä on harvemmassa, lisäksi jatkuva taistelu pelipaikasta ja mielivaltaiselta tuntuva pompottelu eri roolien ja jopa kaupunkien välillä puuttuu, joten siksi hän mielummin tänne tuli selkävammoineen. Uran jatko pelastui erinomaisella hoidolla. Kyllähän hän yritti selkänsä kanssa NHL:ssäkin pelata, palasi vielä takaisinkin yrittämään, mutta ei onnistunut lyömään itseään läpi. Eikä selkävamma enää pelaamista hoidon jälkeen estänyt, sitä kuinka paljon se pelaamista on uran saatossa vaikeuttanut tietää vain Helminen itse. Me tiedämme vain että pahimmillaan se esti pelaamisen kokonaan ja oli estää sen lopullisesti ja että se vaatii tänäkin päivänä hoitoa. Kun palkkakin oli Malmössä kohdallaan, niin mikäs siellä pelaillessa. (joskin jälkilasku oli luvassa myöhemmin kuten nyt tiedämme) Pelivuodet Malmössä kertovat, että mies viihtyi siellä aidosti. Ehkä Helmiselle tarjottiin myöhemminkin tilaisuutta palata Amerikkaan, Helminen valitsi kuitenkin ilmiselvästi tuolloin toisin.
Komean uran Helminen on saanut kokoon näilläkin valinnoillaan. Palkintoja on sadellut röykkiöittäin ja uran jälkeenkin jaettavista muutama kunnianosoitus on jo nyt täysin selviä. (mm.Jääkiekkoleijoniin ja IIHF:n Hall of Fameen aateloinnit)
Toisaalta, Suomessa muutenkin vanhojen legendojen arvostus on suorastaan naurettavan pientä verrattuna Kanadaan. Jonkinlaista viritelmää sentään ollaan onneksi kokoon saatu, mutta, toisin kuin Kanadassa, Suomessa on täysin mahdotonta saada tietoa yhdestäkään kiekkolegendasta muuta kuin nimenomaan ja tarkasti itse sitä hankkimalla. Kuinka moni suomalainen tietää edes kuka on Aarne Honkavaara? Entä Kanadassa Maurice Richardin tunnettavuus sitten? Silti ensinmainitun vaikutus maansa kiekkoiluun on suurempi. (vaikka jälkimmäinen toki keskinäisessä vertailussa on kuin toiselta planeetalta)