Praha

  • 46 692
  • 183

Baritoni

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES, Vasen Pakki Kerho, Murskeat Lokit, TurHmA
Ollaan äijäporukalla menossa tuohon legendaariseen kaupunkiin kohtapuoliin, joten nyt otan mielelläni vastaan kaikenlaisia vinkkejä Pragueen liittyen. Yllättäen etenkin ruokailu, juomailu ja edullinen majoitus keskeisellä paikalla kiinnostaa...

B
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Kiekkoniilo Baritonin kannattaa ehdottomasti vierailla Jaromir Jagr:n baarissa joka on ihan Vaclavin aukion lähellä.

Kaupunkihan on täynnä kohtuuhintaisia hotelleja, jopa melkein Vaclavin aukiolla, johon välimatkoja yleensä verrataan (1km Vaclavin aukiolta) jne. Mutta kaupungissa on hyvä raitiovaunuverkosto ja niitä kulkee todella tiuhaan, eli välttämättömyys ei ole asua ihan keskustassakaan. Ainakin muutama vuosi sitten alle 100 vanhalla rahalla sai kahden hengen huoneen runsaalla aamiaisella, kun suostui menemään vähän kauemmaksi Vaclavin aukiolta.

Oluthuoneita löytyy jokapaikasta, niitä on ihan turha alkaa neuvomaan.
 

Woland

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues, Suomen maajoukkue
Praha - Itä-Euroopan eldorado

Viime kesänä tuli vietettyä viikko kyseisessä kaupungissa ja tulevana perjantaina on jälleen lähtö edessä - ei siihen ihanuuteen kyllästy.


Turistina omat intressini painottuvat kulttuuriin, historiaan ja - ennen kaikkea - olueen. Kammoksun hikisiä diskoja ja yökerhoja, jumaloin rauhallisia iltoja idyllisissä oluttuvissa hyvien ystävien seurassa. Tämä esittely on siis kirjoitettu omista subjektiivisista lähtökohdistani käsin ja sellaisenaan toivottavasti vastaa edes jossain määrin oman seurueesi tarpeita.


Majoituspuolesta en osaa sanoa oikein mitään, kun ei liiemmin kokemusta ole. Ystäväni ja matkakumppanini läheinen tuttu on duunissa Suomen suurlähetystössä Prahassa ja saamme majoittua ilmaiseksi hänen luksuskämppäänsä.


Nähtävyyksiähän kaupungissa riittää. Prahan linna ja sen seutu nyt on pakollinen kohde, etenkin jos liikkuu kaupungissa ensimmäistä kertaa. Alue kokonaisuudessaan on varsinkin historiasta kiinnostuneelle todellinen herkkupala. Baritonille kirjallisuusihmisenä voin suositella tältä alueelta erityisesti Kultaista kujaa, josta löytyy muuan Franz Kafkan kotimuseo.


Linnalta ihan parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä on Strahovin luostari, jota ei kannata jättää väliin. Luostarin kirjastosalit ovat jotakin aivan käsittämätöntä: lentokoneen pituisia, kerrostalon korkuisia, mitä henkeäsalpaavimmin maalauksin täytettyjä avaria kammioita. Esteettisenä, historiallisena ja kulttuurisena kokemuksena aivan ylittämätön.


Erikseen voisi mainita vielä Troijan linnan seudun, jonne pääsee edullisesti pikkupurkilla. Tämä on sellainen puolen päivän reissu: jos aamupäivästä lähtee, varmasti alkuillasta on takaisin. Ei ole samalla tavalla ohittamaton kuin esim. edellä mainitut paikat, mutta ihan käymisen arvoinen kuitenkin.


Elämyksiä kannattaa hakea myös näiden ns. ydinalueiden ulkopuolelta. Itseäni vaivaa näissä paikoissa toisaalta ääretön ihmismäärä, toisaalta kaupallisuus. Toki on olemassa juuri näitä muutamia pakollisia paikkoja, mutta yleisemmin pyrimme ainakin oman seurueeni kanssa välttämään turistirysiä. Jos haluan pilata päiväni ihmisruuhkissa kiemurtelemalla ja maksaa tuopista kuusi euroa, voin toki tehdä sen myös Helsingissä.


Pitkälle ei tarvitse lähteä. Viiden minuutin kävelymatkan myötä ruuhkainen, hikinen terassi ja viiden euron tuoppi voi muuttua idylliseksi, originelliksi ja perinteiseksi oluttuvaksi, jossa kalja maksaa kaksi euroa.


Pitkälle tosin kannattaa lähteä - myös maantieteellisesti. Hinnat muuttuvat halvemmiksi ja kulttuuri paikallisemmaksi. Eräs parhaista elämyksistäni oli retki erääseen lähiöön, jossa söimme maittavat annokset perinteistä tshekkiläistä kotiruokaa ja joimme muutaman tuopin n. 15 markan hintaan henkeä kohti. Tämän kesän matkalla on suunnitelmissa tehdä pidempi, vaikka päivän parin reissu jonnekin vielä kauemmas.


Tärkein tulkoon viimeisenä. Olutvalikoimat ovat laadukkaita, monipuolisia ja halpoja - tästähän Praha on tunnettu. Itselleni olutkulttuuri on merkittävämpi tutustumisen kohde kuin mikään muu kulttuuri. Tuopista ei kannata maksaa kahta euroa enempää - sekin on itse asiassa jo aika kova hinta.


Kuten jo aiemmin mainitsin, kannattaa valita paikkansa oikein. Tässä on muutamia, joita voin suositella:


U Fleku: Virallisesti maailman vanhin kapakka, perustettu v.1499. Tarjoaa omaa tummaa Flekovske-oluttaan, jota ei panna missään muualla kuin U Flekun omassa panimossa eikä sitä saa mistään muualta kuin U Flekun ravintolasta. Tähän turistirysään jopa minä voin astua jalallani. Aika lailla ohittamaton paikka. Sijaitsee jossain siinä Tanssivan talon(jollet vielä tunne, tulet kyllä tuntemaan) ja kansallisteatterin (vai -oopperan?) välissä.


Konirna: Viiden minuutin kävelymatkan päässä Raatihuoneentorilta, löytyy oppaista. Tämän viihtyisämmässä kapakassa en ole lyhyen elämäni aikana käynyt. Paikka jakautuu idyllisiin kammioihin. Heikko valaistus tuottaa mahtavan hämyisen tunnelman. Vaikka tarjolla ollut olut (Gambrinus) ei ollut suosikkilaatuani, olin silti vielä pitkään baarista poistumisen jälkeen täydessä ekstaasissa.


U Medviku: Mukava terassi, hyvää Budejovicky Budvar-olutta. Löytyy oppaista.


U Kalicha (Pikari): "Kello kuusi sodan jälkeen Pikarissa." Näin lausui kunnon sotamies Svejk Jaroslav Hasekin kuuluisassa romaanissa. Varmasti vierailemisen arvoinen paikka. Tämä on kyllä turistien keskuudessa sen verran suosittu kohde, että ilman varausta lienee paikalle turha vaivautua. Itse en ehtinyt vielä viime kesänä käydä, mutta josko sitten jo tulevalla matkalla...


Peklo(Helvetti): Tästäkään ei ole omakohtaista kokemusta, mutta onpahan ainakin kuuluisa ja suosittu paikka. Kuulunee omiin kohteisiimme tulevalla matkalla.


Niistä lukemattomista hienoista oluttuvista, joissa tuli viime kesänä vierailtua, aika harva on kuitenkaan jäänyt mieleen nimeltä. Prahassa kuitenkin etsivä löytää varmasti.


Syömisestä vielä sen verran, että enempää kuin 20-30 markkaa ei kannata maksaa täysipainoisesta ateriasta ruokineen ja juomineen. Aika vaikeaa se tosin onkin, jos vähänkin osaa käyttää järkeään eikä ryntää heti ensimmäiseen vastaantulevaan rysään.


Liikkuminen tapahtuu apostolinkyydin lisäksi kätevästi ja halvasti metroilla, ratikoilla ja takseilla. Takseista kuitenkin haluaisin lausua varoituksen sanan. Kaupungissa toimii monia eri taksiyhtiöitä, joista vain yhtä kannattaa käyttää. On olemassa ainakin yhden, kahden ja kolmen A:n takseja. Mikäli käytätte kyseistä matkusmuotoa(esim. lentokentältä keskustaan matkustettaessa), käyttäkää ehdottomasti kolmen A:n taksia(lukee selvästi takseissa). Muut yhtiöt huijaavat tietämätöntä turistia armottomasti:hinnat ovat nelin- viisinkertaisia verrattuna kolmen A:n takseihin - jotka taas ovat hyvin halpoja.


Olikohan tästä mitään hyötyä? No, minulle ainakin oli. Oma matkani on viikon kuluttua jo hyvässä käynnissä. Tämä viesti lievittää mukavasti matkakuumehoureitani.


Mitä ikinä teettekään - nauttikaa.
 

gordion

Jäsen
Suosikkijoukkue
Koiraporin Veto
Praha - 2000-luvun Torremolinos, tai jopa Pattaya

Edellinen kirjoittaja vuolsi suorastaan ekstaasin partaalla ylisanoja ja kauniita määritelmiä Prahasta, jota matkaoppaissa myös Itä-Euroopan helmeksi kutsutaan. Olen itse käynyt kyseissä kaupungissa kahdesti. Ensimmäinen oli työmatka, toinen pyhitetty pelkästään kulttuurutarjonnasta nauttimiselle. Kokemukseni eroavat melkoisesti edellisestä viestistä, mutta kukin näkee ja tulkitsee tavallaan.

Prahan halpa hintataso on nykyisellään jo optimaalinen harha, mikäli ei sitten halua lähteä seikkailemaan epämääräisten lähiöiden keskelle. Tuonne betoniviidakkoon en itse halunnut lähteä, joten pulitin kiltisti lähes paikassa kuin paikassa tuopistani sen kaksi euroa. Sanovat, että se on paljon. Minusta normaali hinta Prahassa. Ja en puhu nyt niistä ensimmäisistä baareista... Siitä seuraavassa.

Halusimme nauttia seurueeni kanssa tasokkaan lounaan lähes heti sen jälkeen, kun saimme tavaramme purettua hotellissa. Etsimme sopivaa paikkaa ja sellainen löytyikin. Ei keskustassa vaan noin kilometrin kävelymatkan päässä siitä. Mukava terassi, houkutteleva lista, kohtuulliset hinnat - siis sisään.

Ruokailimme pitkän kaavan mukaan. Pöperöt eivät todellakaan saaneet aikaan mitään kulinaristista orgasmia, mutta menettelivät. Kun pyysimme laskun, vinkkasi tarjoili sen tuodessaan, ettei tarjoilupalkkio sisälly hintaan. Ahaa, siitä pitää siis erikseen mainita. Näytämmeköhän todella siltä, että olemme ensimmäisellä lomamatkallamme? Ja oikein ravintolassa syömässä.

Kenelläkään ei ollut edes vyölaukkua, saati suoralla lipalla varustettua Nousiaisten Osuuspankin lippalakkia, mutta silti tuo yksi pieni lause kiehautti ainakin minun mieleni. Tosin pidin kiukun sisälläni. Laitoimme sitten laskun päälle 10 prosenttia tippiä. Kun tarjoilija tuli hakemaan hilloja, katsoi hän setelinippua kuin edellisviikolla vanhaksi käynyttä lauantaimakkaraa. Kysyinkin häneltä, eikö siinä ole tarpeeksi. Nuori kloppi vastasi, että on, mikäli ette olleet tyytyväisiä. Siinä vaiheessa eräs seurueemme nainen otti taskustaan 200 korunaa ja laittoi pöydälle. Poistuimme paikalta ja retkemme ensimmäinen rasti oli ollut todellinen hutilaukaus.

Huonosta nimimuististani johtuen en muista kaikkia niitä kirkkoja museoita, linnoja ja rakennuksia, joissa kävimme. Siksi en voi suositella mitään. Ja en oikein tiedä, haluanko edes. Siksi karmeita turistimagneetteja nuo arkkitehtuurisesti upeat rakennukset ainakin kesällä ovat.

Oiva osoitus tuosta on joen vuoren puolella oleva kirkko. Sen ympärillä vellosi populaa kuin Alkon loppuunmyynnissä, mutta sisällä vasta tungosta olikin. Siellä sekoittuivat herran huoneessa sulavasti niin saksa, englanti, kiina, espanja, italia, ruotsi kuin suomikin. Ja mikä oleellisinta, kamerat naksuivat ja salamavalot tuikkivat. Siitäkin huolimatta, että ovensuussa oli selkeä kyltti, joka ilmaisi kuvaamisen olevan kielletty. Enemmän oli kuitenkin niitä, jotka kuvasivat, kuin niitä jotka eivät sitä tehneet. Siis kirkossa, jossa voisi antaa ajatusten tasaantua ja mielen keventyä... Ei Prahassa.

Kun lähdimme kävelemään kohti keskustaa, tunsin deja'vu-ilmiön. Olenko sittenkin vanhempieni kanssa Rhodoksella, josta piti saada 80-luvulla tuliaiseksi neonkeltainen t-paita ja väärennetyt Lacosten verkkarit? Kojuja ja kauppoja oli vieri vieressä ja tarjolla oli kaikkea mahdollista turistikrääsää. Väärennettyjä pelipaitoja, lasia, rihkamaa - todellinen Veljekset Keskinen tshekkiläisessä formaatissa.

Pitihän meidänkin sitten käydä kurkkaamassa sisälle yhteen kioskiin. Kun emme löytäneet mitään ostettavaksi kelpaavaa, katsottiin meitä poistuessa alta kulmien. No, ehkä noilla slaaveilla on siihen varaa ja oikeutus. Pitävät suomalaisia varmasti venäläisinä, joten ymmärtäähän tuon katkeruuden...

Vaclavin aukion kauppojen hinnat ovat vaatteiden osalta huomattavasti kalliimpia kuin Suomessa. Uskokaa tai käykää itse todistamassa. Löytyy Gantia, Marlboroa, Pumaa, Adidasta, kaikkea, mutta hinnat ovat pilvissä ja palveluasenne liikkeissä kuin elokuvasta Uuno rautakauppiaana. Kielitaito on paikallisilla pienen otoksen perusteella saksan osalta viikonpäivät-tasoa ja englannissa nekin tuottavat vaikeuksia. Kun kysyin yhdessä liikkeessä, puhutteko saksaa tai englantia, oli vastaus kuin suoraan Ranskasta plagioitu: Olemme Tshekissä, puhun tshekkiä. Ja tuo edellinen siis heikolla englannilla. En ostanut mitään- sieltäkään kaupasta.

Minulle nämä kaksi kertaa riittävät varsin hyvin tätä kaupunkia ja sen epämiellyttävää ilmapiiriä. Saattaa olla, että minulla ja seurueellani oli vain huonoa tuuria. Ehkäpä Praha aukeaa sinulle ihan eri tavalla. Valitettavaa vain on, että liian monille Praha on nykyään köyhän miehen vaihtoehto Pattaysta. Mikäli liikut iltaisin vanhassa kaupungissa tai Vaclavin aukiolla, ymmärrät, mitä tarkoitan. Mikäli jostain kuuluu tuttua kieltä, ei välttämättä kannata jäädä juttelemaan. Keskustelu koskee harvemmin kulttuuria tai hyviä ruokapaikkoja.

Tai ei siinä mitään. Valinta on sinun. Hyvää matkaa Prahaan!

Ja loppuun vielä tunnelmapala eräältä lauantai-illalta kotisohvalta. Vuosi oli ehkäpä 1993 ja televisiossa pyöri Napakymppi. Voittajat saivat palkinnon Prahaan. Oman "hassunhauskaan" tyyliinsä Kari Salmelainen kaivoi taskustaan todellisen puujalkaletkauksen, jonka halusi antaa ohjeeksi tuoreelle parille:

- Ja jos kaikki ei mene ihan nappiin, voitte aina soittaa kotijoukoille ja pyytämään lähettämään prahaa, mikäli tshekit loppuvat...
 

Woland

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues, Suomen maajoukkue
Gordion

Tuon kuvauksesi perusteella näyttää siltä, että olette osuneet juuri niille pahimmille turistialueille, joista edellisessä viestissäni yritin varoitella.


Kritisoit esimerkiksi kalliita hintoja, keskinkertaista ruokaa ja huonoa palvelua. Itse en törmännyt yhteenkään noista kertaakaan.


Tämä on kiinni toisaalta tuurista, toisaalta taidosta. Sattumallakin on toki osuutensa esim. laadukkaiden ruokapaikkojen löytämisessä.


Omalla suunnitelmallisuudella voi kuitenkin vaikuttaa paljon. Oman seurueeni kanssa olemme sikäli onnellisessa asemassa, että juuri tuo ystäväni tuttu, jonka lukaalissa pidämme majaamme, on asunut Prahassa jo muutaman vuoden ja tuntee kaupungin hyvin. Pelkästään hänen neuvojensa turvin tiedämme, missä kannattaa käydä, missä ei, mitkä nähtävyydet ovat kiinnostavia, mitkä ei, missä on kallista, missä halpaa, missä on palvelua, missä "palvelua".


Mutta jokaisen, joka Prahaan on lähdössä, kannattaa ehdottomasti tutustua kaupungin matkaoppaisiin. Niistä löytyy erinomaista aineistoa nautinnollisen loman viettämiseen.


Praha on kolikko, jossa on kaksi puolta - siinä olet gordion varmasti aivan oikeassa. Ratkaisevaa on kuitenkin se, että osaa kääntää näkyviin sen oikean puolen. Mikäli lähtee kaupunkiin täysin ummikkona ilman minkäänlaisia ennakkotietoja, riskit ovat toki olemassa. Siksipä kannattaakin luoda edes löyhä konsepti matkan varalle ja ottaa selvää asioista. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.


Hyvä ruoka, juoma, halpa hintataso, vahvat ja aidot kulttuuriset kokemukset, mukava ilmapiiri, kokonaisvaltainen idylli, täydellinen loma - kaikki nämä ovat löydettävissä, mikäli vain osaa etsiä. Muussa tapauksessa Itä-Euroopan eldorado voi muuttua pelkäksi pahaiseksi Pattayaksi.


En ehdi kirjoittaa lisää kuin vasta huomenna. Pitää lähteä terassille lämmittelemään tulevaa reissua.
 

Cosmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
JB & KG
Prahassa on pari kertaa tullut käytyä vuonna 2000 ja 2001. Paljon hyvää, mutta kun siitä nurkilta lähtee vähän pidemmälle niin ei Praha tunnu enää juuri miltään. Vanha kaupunki ei juuri Tallinnan vastaavasta eroa, mitä nyt isompi on. Originaalia tahi paikallista meininkiä ei sieltä löydy.

Sen sijaan kun painelet "uuteen kaupungiin", "nove mesto", niin lähestytään vähän sitä normaalia meininkiä. Vähän hymyä ja hyvää olutta, muutakin kuin sitä kuselta maistuvaa Urquellia ja tietysti ystävälliseen hintaan. Yökerhoja, jossa on paikallisten generoimaa menoa.

Hitto kun en muista yhtään mestojen nimiä. Yövyttiin kuitenkin molemmilla kerroilla pikku pensionaatissa, n. 8€/yö hintaan. Mestan nimestä ei ole tietoa, mutta kartalta voisin kyllä näyttää.

Tämän mestan lähellä on kaikki mitä tarvitsee; kulman takana on pieni yökerho, parin korttelin päässä taiteilija/viskibaari, ja joku pihvitupa, jossa ainakin v. 2000 syötiin aamiainen, luonas ja päivällinen saman kaavan mukaan; iso tumma, iso medium (pihvi siis), lisukkeet vaihteli kellonajan mukaan. Koko roska aina 20mk.

Pensionaattia piti Martin-niminen tyyppi, aidolla Tsekki-tukalla varustettuna. Prohaskaksi miestä siitä lähin kutsuttiin.

Prahasta on hyviä ja huonoja muistoja, hyvät kuitenkin voiton vie. Prahasta kun ottaa junan vähän etäämmälle johonkin suurehkoon kaupunkiin (tai suosikkimaahani Slovakiaan), niin maisemat ja kustannutehokkuus paranee. Laatuhaitari tietysti vaihtelee, mutta Itä-Euroopan reissuilla en koskaan nälkäiseksi jäänyt ravintolaillan jälkeen. Prahassa hinnoissa alkaa olla turismi-boostia aika lailla, mutta onneksi sieltäkin junat kulkee minne vain.

Joo-o, niin se matkakuume taas nousee. Lennot tosta Wieniin ja junalla tunnissa Bratislavaan. Voi bojat!
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Viestin lähetti Cosmo
Vähän hymyä ja hyvää olutta, muutakin kuin sitä kuselta maistuvaa Urquellia ja tietysti ystävälliseen hintaan.
Öh? Jos Urquell maistuu kuselta, niin mikä mahtaa olla kuvaus kotimaisesta lagerista? No, makuasiat jne.

Itsekin olen lähdössä ensimmäistä kertaa Prahaan elokuun alussa. Pitäkäähän tämä ketju vireänä siihen asti ;)
 

Baritoni

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES, Vasen Pakki Kerho, Murskeat Lokit, TurHmA
Kiitoksia kaikille (etenkin Wolandille) tähänastisista vinkeistä vinkeistä.

Omaleimainen tunnelma kiinnostaisi. Tiedän, että sen etsiminen on koko ajan yhä haasteellisempaa.

B
 

Cosmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
JB & KG
Viestin lähetti Ossi
Öh? Jos Urquell maistuu kuselta, niin mikä mahtaa olla kuvaus kotimaisesta lagerista? No, makuasiat jne.

Kotoiset lagerit ovat kusta joka on vain vedellä jatkettua. Vaalea Urquell maistuu ainakin mun mielestä oudon kitkerälle. Tutut tummat Staro, Zlato ja Budvar saavat veen kielelle! Ja tottakai olueen vaikuttaa hieman ilmapiirikin ja nautintaympäristö. Jossain hämyisessä pikkukapakassa korttia lyöden mikä vaan litku maistuu paremmalta kuin tavallisesti. Paitsi ehkä Lapin Kulta.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Viestin lähetti Cosmo
Vaalea Urquell maistuu ainakin mun mielestä oudon kitkerälle.
Se kitkerä maku tulee humalasta ja kenenkään mieltymyksiä mollaamatta suomalaiset tasapäistetyt lagerit ovat loukkauksia olutta kohtaan juuri olemattoman humaloinnin takia. Mutta koska tämä ei ole varsinaisesti olutketju, pysytään siis mieluummin asiassa.

Praha tulee siis toivottavasti nähtyä elokuussa Czech Openin merkeissä, lajina salibandy. Löytyykö palstalta kohtalotovereita, mikä on joukkueenne ja mennäänkö oluelle? Minut saattaa löytää kentältä SBMR:n keltasinisessä paidassa numerolla 12.
 

Sparta Magic

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
MM-2004 lähestyy ja olisi aika käydä tutustumassa tulevaan kisa-arenaan paikanpäällä.

Onko jollakin tietoa tulevan areenan sijainnista, mielummin hyvien ohjeiden kanssa .
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Viestin lähetti Sparta Magic
MM-2004 lähestyy ja olisi aika käydä tutustumassa tulevaan kisa-arenaan paikanpäällä.

Onko jollakin tietoa tulevan areenan sijainnista, mielummin hyvien ohjeiden kanssa .
Jos kyseessä on Sparta Prahan stadioni, sinne on todella helppo löytää. Vihreällä metrolla (A) Hradcanskalle ja siitä ratikalla yksi pysäkki Holesovicen suuntaan (ainakin linjat 1, 8 ja 26 menevät sinne). Matkalla ei pitäisi pystyä eksymään. Vaihtoehtoinen suunnitelma on punaisella metrolla Vltavskalle ja 1-2 pysäkkiä (?) jollain ratikalla Hradcanyn suuntaan. Sitä en tosin itse testannut. Hradcany ja Holesovice ovat siis kaupunginosia, jotka sijaitsevat ydinkeskustasta Vltavan (kaupunkia halkova joki) toisella puolella. Veikkaisin kyllä, että kisojen aikaan opastus toimii erittäin hyvin, olivat pelit sitten missä hyvänsä. Lisäksi Prahassa on helppoa ja edullista liikkua metrolla ja ratikalla. Baareja ja ravintoloita on niin tiheässä, että niitä on ihan turha neuvoa etukäteen. Kaikissa on hyvää ja edullista syötävää ja juotavaa, mutta osa ruokalistoista sisältää käännöslisän, jos se on englanniksi ;) Ihan ydinkeskustan turistihelvetissä ei kannata syödä tai juoda. Hinnat ovat kolminkertaisia muihin paikkoihin verrattuna.

Lisäys: Spartan stadioni sijaitsee Milady Horákovén varrella. Saattaa helpottaa suunnistamista hitusen.
 
Viimeksi muokattu:

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
en jaksa avata uutta ketjua toisen itäblokin kaupungin takia l.
vanhemmat suuntaavat lokakuussa varsovaan ja koska luontoni ei kestä kieltäytymistä ilmaisesta matkasta päätin mennä mukaan.
Kyse on siis pitkästä viikonlopusta jonka aikana olisi tarkoitus käydä ilmeisesti Krakovassa ja Auscwitchissa( pitääkin testata miten siellä suhtaudutaan tekstiviesteissä tunnetuksi tulleeseen "veikeä pieni juutalaisnukke"-keräilysarjaideaan : ) )

Eli jos joku on sattunut varsovassa käymään ja osaa siellä sanoa jotain kiinnostavankin oloista katsottavaa, oikeastaan minulle riittää että paikka on 50 km säteellä varsovasta, ainahan sitä voi junilla kulkea tms.
Olutta en juo joten baarit eivät oikeastaan kiinnosta.

Joku mainitse Prahasta JJ:n baarin...jos joku sattuu mainitsemaan Varsovan yhteydessä Mariusz czxczherkawskin baarin niin siitä ei hyvä seuraa...

Montrealistakin varmaan löytyisi joku "Donald's Deli"....

Mainittakoon nyt hitaammillekin(lue porin_karhu) että en tiedä onko Chowlla baaria, eikä minua edes kiinnosta vaikka olisikin.
 
Viimeksi muokattu:
Eipä minua oikeastaan kiinnosta sinun matkasi tai sen onnistuminen. Ei ollenkaan.

Älä kuitenkaan innostu liikaa Auschwitzissa. Vaikka toisaalta - ei kai sitä nyt tosielämässä uskalla samalla tavalla käyttäytyä kuin jossain nettipalstalla.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti porin_karhu
Eipä minua oikeastaan kiinnosta sinun matkasi tai sen onnistuminen. Ei ollenkaan.

Älä kuitenkaan innostu liikaa Auschwitzissa. Vaikka toisaalta - ei kai sitä nyt tosielämässä uskalla samalla tavalla käyttäytyä kuin jossain nettipalstalla.

Millä muotoa viestisi liittyy ketjuun?

Miksei uskaltaisi, olenhan minä(kin) tosielämässä yhtä mulkku kuin täällä..

vlad#16.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
porin_karhu:

Oliko tämän ketjun aihe "kerrotaan matkasuunnitelmista ja arvostelkaamme niitä"...ei, ketjun aihe oli kysyä kaupungista nimeltä Praha ja vastaavasti esitin kysymyksen Varsovasta.
En ole siellä koskaan käynyt ja tiedän kaupungista suunnilleen sen verran mitä se on käynyt läpi historiassa.
Enkä minä liioin kysynyt kannustusta tai liveseurantaa matkastani, eli voit aivan vapaasti olla kiinnostumatta.

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa niin voit aina miettiä kannattaako viestiä lähettää. Lisäksi kannattaa aina yrittää lukea tekstiä ja yrittää edes sisäistää sitä ja yrittää analysoida sen tarkoitusta.

Ihmettelen vain mikset ollut sanomassa samaa Baritonille.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti HN
Eiköhän varjo osaa tarvittaessa itse puolustaa itseään, vlad. Ja moderaattoritkin varmasti hoitavat oman hommansa. Ja minäkin tsättään nyt täysin ketjun aiheen ulkopuolella. Siksipä lopetankin tähän.

Osaa varmasti.

Itseasiassa minä ihmettelenkin, että mitä (sensuroitu) minä oikein teen tässä ketjussa koska en ole koskaan käynyt Prahassa ja vielä vähemmän Varsovassa, joten vinkkejä en osaa antaa tippaakaan. Ehkäpä korkeintaan sitä, että mielessä on käynyt lähteä reissuun Prahaan - kaupunki vaikuttaa mielenkiintoiselta mutta onpa vaan reissu jäänyt tekemättä. Ehkäpä joku päivä näen Prahan sillat tjsp.

Helpollahan pääsisin poistamalla tuon edellisen viestin mutta olkoot siellä osoituksena harkintakyvyttömyydestäni!

Pitää kuitenkin Prahaa koskevat vinkit laittaa korvan taa, eihän sitä koskaan tiedä milloin niitä tarvitsee.

vlad#16.
 

Lapster

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Maple Leafs, Kärpät NE Patriots, RoPS
Itse olen kaksi kertaa käynyt Prahassa. Czech Open 2000 ja 2002 käyntien syynä eli salibandyturnee. Ensimmäisellä kerralla tietty kaikki oli hienoa ja jokaisessa turistirysässä piti käydä. Suu auki pojjaat käveli pitkin Prahaa, on se meinaan niin hieno kaupunki. Toisella kertaa olimme jo kyllästyneet kuuluisaan Lavkaan (Vltavan varrella, Kaarlen sillan kupeessa oleva yökerho joka on erittäin suosittu ulkomaalaisten keskuudessa) ja siinä vieressä olevaan 5-kerroksiseen mestaan, joten lähdimme rohkeasti vaan kiertämään alueen muita, tuntemattomia yökerhoja. Ja kuinkas ollakaan löysimme muutaman todella mahtavan menomestan joka ei kadulle näyttänyt miltään, pieni kyltti eikä paljoa mainoksia, ei jonoja. Sisällä taasen loistavaa musaa, paljon kansaa (paikallisia) ja helposti juotavaa tiskiltä(ei tarvinnut jonottaa n.5 min kuten Lavkassa). Jos joku on katsonut XXXn ja siinä se eräs yökerho mihin Vin menee siinä alussa tutustuakseen siihen mafia-Paveliin. Sellaisen oloisia oli muutamat. Tosin siellä ei ollut mitään eliitti-Vip-pöytiä kuten elokuvissa. :)

Ruokailusta sen verran että kannattaa poiketa paikallisiin pikkuBistroihin rohkeasti vaan. Hinta ei ole korkea mutta yleensä listalla on jotain paikallisia sapuskoja(pakollinen hapankaali) jotka yllätys yllätys ovat maukkaita.(en tarkoita hapankaalta :p)

Kun joku aikaisemmin mainitsi Flekun niin pitää sitten tietty mainita myös kuuluisa Sota mies Svejkin pubi. Pieni paikka mutta siellä on kuuluisuuksien kirjoituksia seinillä ja tarjoilijat ovat ystävällisiä. Osaavat muutaman sanan suomea kuten kippis jne. Ei pitäisi olla kovinkaan kaukana Flekusta.

Takseista myös sen verran että kannattaa tinkiä hinnasta, kuskit yleensä pyytävät reilusti liikaa mutta reilulla tinkimisellä saa kyllä yleensä hintaa alas ja jos ei niin sitten kannattaa vaihtaa seuraavalle autolle. On se uskomatonta miten hinnat vaihtelee.
 

Kempes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Varjoa ei Varsovan baarit kiinnosta, mutta laitan tähän vinkiksi erään Varsovalaisen irkkubaarin nimen ja osoitteen:
Irlandzki Pub, ul. Miodowa 3, tel. 826-25-33. Nimittäin juuri sattuu olemaan päällä baarin t-paita.

Palvelu tässä baarissa oli loistava. Olimme kaverin kanssa Varsovassa 3 yötä ennenkuin jatkoimme Krakovaan. Sinä viikonloppuna oli formula-kisat muisaakseni Unkarissa ja kysyimme perjantai-iltana kyseistä baarista, näkyykö heillä formulat. Kerroimme olevamme Suomesta ja heput lupasivat selvittää, näkyykö heillä käytössä olevilta kanavilta F1-ajot. Seuraavana päivänä baarista soitettiin, että tervetuloa katsomaan, kanava löytyi.

Menimme katsomaan aika-ajoja tähän pubiin ja meille oli varattu oma pöytä telkkarin eteen. Samalla eteen tuotiin litran kolpakko olutta, jonka talo tarjosi. Liekö syynä ollut se, että edellisenä iltana juotiin aika paljon ja jätettiin hyvät tipit, kun kaverit neuvoivat hyviä menopaikkoja (niistä ei sen enempää...).
Itse kisakin katsottiin samassa mestassa ja tietysti viivyimme siellä alkuillat kuuntelemassa hyviä bändejä. Pub oli hyvin suosittu myös paikallisten keskuudessa. Sunnuntai-iltana lähtiessämme baarista jatkoille, tarjoilijat antoivat vielä t-paidat muistoksi.

Niin ja porukka kannusti helvetisti Häkkistä ja Saloa, sillä saksalaisista (Schumit) puolalaiset eivät pidä.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nostanpa tämän ketjun ylös, kun tuo kyseinen kaupunki on minullekin ajankohtainen tuossa vajaan kolmen kuukauden kuluttua.

Isäukko täyttää 60 vuotta ja äitimuori voitti sopivasti 1000€ matkalahjakortin arpajaisista. Tästä syystä vanhempani päättivät ilahduttaa aikuisia lapsiaan - eli tuolloin 24-vuotiasta meikäläistä ja 20-vuotiasta siskoani - ja pistivät hieman vielä lahjakortin päälle lisärahaa ja ostivat neljän päivän kaupunkiloman tähän kaupunkiin.

Hyviä vinkkejä täällä jo olikin Prahan suhteen, mutta jos jollakulla olisi vielä hyviä ehdotuksia, niin kertokaa toki. Mitkään känni- tai biletysmestat eivät nyt oikein kuulu tähän reissuun johtuen matkaseurastani. Meille kun on varattu 2x2 hengen huoneet, eli yöpynen isäukkoni kanssa samassa luukussa, ei oikein voi mitään rankkaa toimintaa harrastaa... tai no eihän sitä isukista tiedä, jos ukko vielä vanhoilla päivillään innostuu toiminnan mieheksi. =)

Ennen kaikkea kiinnostaisi köyhänä osa-aikatyöläisopiskelijana kaikki hyötyesineet, joita Prahasta kannattaisi ostaa. Onko jokin käyttötavara tms. huomattavasti edullisempaa siellä? Siis jokin, jota voi lentokoneessa kuljettaa. =)
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Viestin lähetti Sistis
Nostanpa tämän ketjun ylös, kun tuo kyseinen kaupunki on minullekin ajankohtainen tuossa vajaan kolmen kuukauden kuluttua.

Isäukko täyttää 60 vuotta ja äitimuori voitti sopivasti 1000€ matkalahjakortin arpajaisista. Tästä syystä vanhempani päättivät ilahduttaa aikuisia lapsiaan - eli tuolloin 24-vuotiasta meikäläistä ja 20-vuotiasta siskoani

Outo ajoitus, koska mita jarkea menna mestoille juuri ennen kisoja. No, eihan kaikki voi olla kiinnostuneita kiekosta(:

Ketjun nostin siksi, etta nyt on kisamatka maksettu.

Siksi toisekseen, saavun Prahaan kymmenen jalkeen illalla. Paasen hotelliini vasta seuraavana paivana. Onko tietoa olisikohan Prahan kentta millainen yopymispaikkana? Kyselin hostelleista, mutta niissa on ollut taytta... Hotellista en muutaman tunnin takia maksa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti pernaveikko
Outo ajoitus, koska mita jarkea menna mestoille juuri ennen kisoja. No, eihan kaikki voi olla kiinnostuneita kiekosta(:

Eipä isäukko voinut syntyessään 60 vuotta sitten tietää, että Prahassa olisi vuonna 2004 MM-kisat vasta parisen viikkoa myöhemmin...

Kyllä... kiekko kiinnostaisi minuakin, mutta... no-can-do. Onhan siellä hyviä korvikkeita, kuten tummat tshekkiläiset... oluet.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Viestin lähetti pernaveikko
Outo ajoitus, koska mita jarkea menna mestoille juuri ennen kisoja.

<klips>

Paasen hotelliini vasta seuraavana paivana. Onko tietoa olisikohan Prahan kentta millainen yopymispaikkana? Kyselin hostelleista, mutta niissa on ollut taytta
Ehkä tässä on syy, miksi joku haluaa nauttia Prahan keväästä ENNEN kisoja ;)

Suunnittelimme meinaan kavereiden kanssa uusintainvaasiota tuohon hyvän ruuan ja juoman luvattuun kaupunkiin, missä kukkarokaan ei liikoja kevene pämpätessä. Ajankohdaksi oli muotoutumassa pääsiäisen ja kisojen välinen viikonloppu. Villi veikkauksemme oli, että hotellit sekä syöttö&juottolat saattaisivat olla a) täynnä b) turistihintaisia kisojen aikaan. Tosin nyt en ole enää ihan varma, ovatko matkasuunnitelmat edenneet. Kattellaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös