Politiikka & käytöstavat – Päiväkoti Arkadianmäki?

  • 851
  • 3

Baldrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pimeä Aitio
Nyt, kun tapetilla on jo battleksi muodostunut pilkkabiisitaisto Persujen ja Vasemmistoliiton välillä, niin olisi virkistävää keskustella siitä, että mikä on sopivaa käytöstä ja etiketin mukaista edustamista poliitikoille ja merkittäville virkamiehille.

Eduskunnan historia tuntee lukuisia kohuja, joista varmasti on erimielisyyttäkin palstan keskuudessa ja ajatkin muuttuvat, jolloin sopimaton muuttuu sopivaksi. Erilaisia otsikoita on revitty mm. Veltto Virtasen päähineestä, naispoliitikkojen vapaasta pukeutumisesta useamminkin, Stubbin shortseista, eduskunnassa imettämisestä, kielenkäytöstä, vittuilusta, satujen lukemisesta ja monesta muusta.

Niinpä tässä ketjussa keskustellaankin, että milloin rikotaan kirjoittamattomia sääntöjä sopivasta käytöksestä ja toimintatavoista, sekä voidaan käsitellä myös kuumat perunat sitä mukaa, kun kansan mandaatilla edustustehtäviin nousee nuorison villitsijöitä ja muita hunsvotteja vailla hyviä käytöstapoja. Oma veikkaus on, että rajatapausten ja räikeiden ylitysten määrä tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa.
 

Jerry100

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vihdoin Oranssi
Jokin koodi rikottiin minusta eilen, kun Orpo käytti eduskunnassa sanaa "valehteleminen". Tuota sanaa yleensä eduskunnassa kierretään muilla ilmaisuilla.

Ylen artikkeli aiheesta

Mielestäni on typerää joutua käyttämään kiertoilmaisua ilmiselvistä asioista.

Et saa sanoa toisen valehtelevan mutta saat kyllä vapaasti sanoa toisen puhuneen "muunneltua totuutta", saat sanoa vapaasti toisen "käyttävän totuutta säästelevästi" ja muuta naurettavaa.

Mutta kun toinen selvästi ja tietoisesti valehtelee ja sen sanoo ääneen, pöyristytään ja järkytytään ja mennään julistamaan tätä someen "kuinka toinen käytti kiellettyä sanaa". Itse valheesta ja sen sanojasta ollaan tottakai hiljaan mikäli se ei sovi omaan agendaan.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eduskunnan tuolloin jättäneen Mikko Alatalon haastattelu vuodelta 2019 kenties ajankohtaisempi kuin koskaan.
Alatalo pohtii, että eduskunnassa oli alkuvuosina rauhallisempaa ja käytös jotenkin arvokkaampaa.

– Minua ärsyttää joskus se nykyinen meininki. Liidellään pintailmiöillä, riidellään ja huudetaan sitä omaa totuutta niin lujaa, ettei enää kuunnella toisia.

Politiikan muutosta selittää ainakin uusi tulokas some. Alatalon mielestä sosiaalinen media on tuonut mukanaan lyhytjännitteisyyttä ja polarisoitumista.

– Annetaan viestejä Twitterillä, jopa ministerit antavat.
Twitter/X ja toki alustana kätevä ottaa reaaliajassa kantaa asioihin, mutta nopeasti poliittinen ilmapiiri on muuttunut kireämmäksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös