Pitäisikö Suomi siirtää Keski-Euroopan aikavyöhykkeelle?

  • 2 297
  • 14

Pitäisikö Suomen luopua kesäajasta ja siirtyä Keski-Euroopan aikavyöhykkeelle?

  • Kyllä

    Ääniä: 47 73,4%
  • Ei

    Ääniä: 17 26,6%

  • Äänestäjiä
    64
  • Poll closed .
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Kesäaika on kansainvälisesti vaihtelevasti käytetty järjestely, jossa virallista kellonaikaa siirretään tunnilla normaaliajasta eteenpäin valon määrän tasaamiseksi yleensä yhdellä tunnilla. Suomessa kesäaikajärjestely on ollut vakituisessa käytössä vuodesta 1981 asti, ja sen mukaisesti kesäaikaan siirrytään normaaliajasta maaliskuun viimeisenä sunnuntaina aamuyöllä. Normaaliaikaan palataan lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Kesäaika kestää maassamme näin ollen vuositasolla seitsemän kuukautta.

Lukuisat asiantuntijat, mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri, tutkimusprofessori Timo Partonen, ovat viime vuosina esittäneet, että kesäajasta voitaisiin luopua maassamme mm. kansanterveydellisin perustein, ja siirtää Suomi samalla kansainvälisin sopimuksin Keski-Euroopan normaaliaikaan, joka on käytössä mm. koko läntisessä Manner-Euroopassa sekä kaikissa muissa Pohjoismaissa Islantia lukuun ottamatta. Kesäajasta luopumisesta on jo laadittu vuonna 2012 kansalaisaloite joka kuitenkin raukesi tuolloin liian vähäisen kannatuksen vuoksi.

Pitäisikö Suomen luopua kesäajasta ja siirtyä Keski-Euroopan aikavyöhykkeelle?

Lähteet:
THL: Kesäajasta pitäisi luopua - Suomen Lääkärilehti - Finlands Läkartidning
THL toivoo, että kesäajasta luovuttaisiin EU:ssa - Tiedote - THL
Ursa: Otsikon takana | Kello käy epänormaalia aikaa
 
Viimeksi muokattu:

A Siente

Jäsen
Pitäisi. Hajoaa aina pää kun kelloja runkataan eteen ja taakse. Ei se niinkään unirytmiin vaikuta, mutta pari viikkoa on hankala hahmottaa ajan rakennetta.
 

SgtMarkov

Jäsen
Oikeastaan voitaisiin siirtyä aikavyöhykkeeseen UTC +03:00, eli kellot vielä tunnilla eteenpäin. Saataisiin sillä sompuille vieläkin kotoisammat oltavat. Ei sitten tarvitsisi näiden ressukoiden edes kellojaan kääntää tänne saapuessaan.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Ei pitäisi siirtyä, sillä ei me voida alkaa ärsyttää Venäjää länsimaistumalla. Ajatelkaa nyt, millaisen viestin se lähettää Putinillekin, jos Suomi alkaa käyttää samoja kelloja saksalaisten kanssa. Tässä on nyt kansamme turvallisuus kyseessä. Täysin edesvastuuttomia lausuntoja näiltä ns. asiantuntijoilta.
 

Hippi Hiiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Nanna Karalahti
Siirretään vaan, niin päästään pois Venäjän naapurista. Olisiko vaikka Norjan ja brittien välissä sopiva kolo Suomelle?

Nykyinen tilanne, jossa Suomi on heti Venäjästä seuraavalla aikavyöhykkeellä aiheuttaa ainakin minulle univaikeuksia. Töissäkin on vaikea keskittyä, kun on joutunut pyörimään yön sängyssä.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Ehdottomasti KYLLÄ. Olisi voimakas poliittinen linjaus ja ideologinen valinta osoittaa Moskovalle ja Washingtonille ettemme kuulu Baltiaan.
 

Baldrick

Jäsen
Koitettais olla edes vähän originaaleja, eikä niiattaisi jokaisen nippelijutun kohdalla itään tai länteen. Seuraavaksi varmaan haluatte yhden Rieseneistäni?

Mua ei kellonkäännöt jaksa haitata. Aikavyöhykekin on kunnossa, sillä meillä on velivenäläisen kanssa suht samaan aikaan silmät ummessa, niin eivät pääse aikaeron turvin yllättämään nukkuvaa Suomen kansaa. Samalla myös änäripelit tulee kuitenkin hieman inhimillisempiin aikoihin kuin Moskovassa, jos siis seuraa itärannikon joukkueita. Tästä kellon siirrosta ainut hyöty olisikin juuri NHL-matsien aikaisempi ajankohta, muita hyötyjä en suostu uskomaan.
 

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
Kesäajasta pitää luopua, mutta voimme ihan hyvin pysyä UTC+2-aikavyöhykkeellä.
Joo, mutta luitko tuon avausviestissä olleen viimeisen linkin jossa ainoana perusteltiin aikavyöhykkeen vaihtoa? (Muut käsittelivät vain kesäajasta luopumista.) Keväällä Suomessa on liian valoisat illat tähtitieteen harrastamiselle. Siksi pitäisi ehdottomasti vaihtaa aikavyöhykettä jotta saadaan yksi valoisa tunti kevätilloista siirrettyä aamuviiteen.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Joo, mutta luitko tuon avausviestissä olleen viimeisen linkin jossa ainoana perusteltiin aikavyöhykkeen vaihtoa? (Muut käsittelivät vain kesäajasta luopumista.) Keväällä Suomessa on liian valoisat illat tähtitieteen harrastamiselle. Siksi pitäisi ehdottomasti vaihtaa aikavyöhykettä jotta saadaan yksi valoisa tunti kevätilloista siirrettyä aamuviiteen.
Alkuperäisen viestin muokkaaminen ei nykyisellä palstasoftalla ole mahdollista, joten ohessa muutama linkki lisää:

Asiantuntija siirtäisi Suomen Ruotsin aikavyöhykkeelle | Yle Uutiset | yle.fi

Epäterveelliselle kesäajalle on hyvä vaihtoehto: siirretään Suomi toiselle aikavyöhykkeelle - Blogi - THL
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En ole koskaan huomannut kellonsiirtojen vaikutusta. Itse asiassa en edes huomaisi koko kellon siirtoa jos sitä ei Iltalehdissä kahdesti vuodessa hehkutettaisi.

Olen lähes täysin vuorokausirytmitön ihminen muutenkin. Voin valvoa yöt, nukkua päivät ja vaihtaa tätä toisinpäin vaikka 5 kertaa viikossa ilman mitään ongelmia.

Kellojen siirto on turhaa. Aikavyöhykkeetkin ovat tarpeettomia.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Ei minun mielestäni ole mitään syytä luopua tästä kellojensiirtelystä. Onpahan syytä herätä ja lukea internetistä ihmisten avautumista siitä kuinka tämä kellojen siirtäminen kahdesti vuodessa pilaa elämänrytmin viikoiksi kerrallaan ja vaatii vielä sen fyysisen aktiviteetin että siirretään kellon viisaria tunnilla johonkin suuntaan.

Tähtitieteily on huono tekosyy. Talvella ei aurinkoa näy ollenkaan ja silloin voi katsoa tähtiä jo kello neljästä eteenpäin aina seuraavaan aamuun kello kahdeksaan saakka.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Mulle tuo kellojen siirtely ei varsinaisesti aiheuta ongelmia, mutta en näe oikein syytä noita siirrelläkään. Talvella aurinkoa tuppaa näkemään vain ikkunasta ja kesällä tuota pukkaa liikaa noin muutenkin, niin samapa tuo mulle on. Lopettaisin turhana kikkailuna, mutta en nyt lähtisi tuota aktiivisesti ajamaan.

Ruotsin kanssa sama aikavyöhyke olisi tosin ihan OK. Perusteluja en jaksa vääntää.
 

Squit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja KaMa
Aikakikkailu ei ole vituttanut siita lahtien, kun kannykat ovat osanneet itsekseen siirtaa kelloa. Mutta silti lopettaisin ton kellojen siirtelyn. Itse en koe sen tuovan mitaan iloa. Jos jotkut ihmiset menevat siita viela sekaisin, niin kaipa se olisi kansanterveydellisestikin jarkevaa lopettaa kyseinen mouhoaminen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös