Helsingin Jokerit kunnioittaa legendaansa, Petri Variksen pelinumero 23 jäädytetään.
Tässä Jokereiden kattava tiedote ja haastattelut kokonaisuudessaan.
Samat jutut kuvien kera löytyy täältä: Jokerit.com - Uutiset
Numero 23 nousee Areenan kattoon
Jokerit jäädyttää kaikkien aikojen pistemiehensä ja eniten SM-liigan runkosarjaotteluita seurassa pelanneen Petri Variksen numeron 23 perjantaina 13. joulukuuta kotiottelussa TPS:ää vastaan.
Kontulan Jokereista jokerilegendaksi
Petri Varis puki Jokereiden pelipaidan päälleen ensimmäisen kerran pienenä poikana koulun aloitettuaan. Kontulan Jokereista tie vei ammattilaisuran ensi askelmille Poriin, josta hyökkääjä palasi omaan seuraan. Loppu on jokerihistoriaa. Numero 23 nousee 13.12. Areenan kattoon.
Varkaudessa syntynyt Varis muutti nopeasti syntymänsä jälkeen Helsinkiin ja Mellunmäkeen. Rintinpolulla kotikenttäänsä pitänyt Kontulan Jokerit oli tulevan jokerilegendan ensimmäinen seura. Joukkuetoimintaan liittyminen vaati kotonakin pientä suostuttelua.
-Ensin piti aloittaa koulu, että pääsin joukkueeseen. Sitten jankutin aina koulusta tullessa, että joko on ilmoitettu joukkueeseen. Pari kuukautta siinä taisi mennä, että toive toteutui, Varis muistelee hymyillen.
Kontulan Jokerit muuttui Kojooteiksi ja myöhemmin Varis siirtyi HJK:n kautta Karhu-Kissoihin, jossa voitti muun muassa B-nuorten SM-kultaa vuonna 1987. Karhu-Kissoissa ja KooKoossa Varis pelasi ensimmäiset miesten pelinsä I-divisioonassa, kunnes kutsu kävi SM-liigaan ja Ässiin.
-Haaveissa ammattilaisuus varmasti oli aina kuten kaikilla pikkupojilla, mutta enimmäkseen pelattiin, koska se oli niin kivaa, Varis muistelee lapsuuttaan.
-Miesten joukkueeseen pääseminen oli iso steppi ja sieltä vielä Ässiin pääseminen liigaan. Porissa ensimmäisen kerran ajattelin, että tästä voisi tulla ammattikin.
Ässissä Varis pelasi kaksi kautta Vasili Tihonovin vaativan silmän alla. Hyökkääjä valittiin ensimmäisellä kaudellaan SM-liigan vuoden tulokkaaksi ja teki tuhojaan myös toisella. Tänä kesänä edesmennyt Tihonov saa suuren kiitoksen Varikselta.
-Vasili oli juuri oikea kaveri minulle siihen uravaiheeseen. Hän oli vaativa, mutta kuitenkin isällinen. Aina hän ei kovin hellästi potkinut eteenpäin, mutta tarkoitus oli silloinkin auttaa pelaajia.
Kahden hyvän Porin-vuoden jälkeen Varis sai tarjouksen lapsuutensa suosikkiseuralta. Yksi unelma toteutui, kun hyökkääjä pääsi pukeutumaan Jokereiden väreihin nyt myös miesten joukkueessa.
-Jokereiden fanipaitaa ei pienenä ollut, mutta fanitakki ja -pipo löytyivät kyllä. Aina piti väriä tunnustaa koulussa ja muualla, Varis hymyilee.
-Pihapeleissä piti ottaa puolensa, onko IFK vai Jokerit. Aina se oli selvää, kumman puolen valitsi. Jonkin verran tuli peleissäkin käytyä katsojana. Se oli sellaista nuoren pojan fanitusta.
-Jossain määrin ensimmäiseen Jokerit-sopimukseen osasi jo suhtautua muutenkin kuin pelkällä tunteella. Useampi sopimus tehtiin kuitenkin senkin jälkeen ja aina tunne on ollut mukana. Pitää muistaa sekin, että Hjalliksen tulon myötä Jokerit oli Euroopan parhaita seuroja eli puitteissakaan ei ollut mitään valittamista.
Varis voitti Jokereissa kolme SM-liigan ja kaksi Euroopan mestaruutta. Ne kaikki tulivat nopeaan tahtiin ja myöhemmällä iällä saavutuksia on oppinut arvostamaan entistä enemmän.
-Kokonaisuutena 1990-luvun puolivälin joukkueeseen oli hienoa kuulua. Se oli harvinaislaatuinen joukkue, jossa oli oikealla tavalla nälkäisiä pelaajia joukkue täynnä. Se oli tiivis porukka myös jään ulkopuolella, Varis kertoo.
Variksen ura Jokereissa päättyi kauteen 2008-09, kun hän oli toiminut viisi edellistä vuotta joukkueen kapteenina. Urallaan hän on edustanut muitakin seuroja, mutta jokeriksi armoton maalintekijä on mielletty kaikkialla. Sellaiseksi hän itsekin itsensä ajattelee.
-Jokerit on aina ollut henkinen koti ja oma joukkue. On ollut helpointa pelata tämän logon puolesta, vaikka muuallakin olen ollut, Varis kertoo.
-Olen erittäin ylpeä, että numeroni jäädytetään ja urani huomioidaan tällä tavalla. Tämä on hienoin kunnianosoitus, mitä seuralta voi pelaajauran jälkeen saada.
Lind: Oikean pelaajan paita jäätyy
Juha Lind ja Petri Varis olivat kuin erottamattomat ketjukavereina Jokereissa 1990-luvulla, mutta myös vuosituhannen vaihtumisen jälkeen. Peliurien päätyttyä yhteys on säilynyt, ja Lind on äärimmäisen iloinen ystävänsä puolesta.
Lindiltä, jos keltä löytyy tarinoita uran varrelta. Jokerit oli 1990-luvun puolivälissä kuin hyvin öljytty kone, joka oli TPS:n ohella SM-liigan suursuosikki kaudesta toiseen. Menestys ei tullut ilmaiseksi, mutta kovan työn jälkeen oli aikaa myös hieman nautiskella ja pitää hauskaa.
-Parhaimmillaanhan meillä oli aikaa jopa harjoitella tuuletuksia. Pete oli maalintekijänä itsekäs ja röyhkeä, eikä 2-1-hyökkäyksissä hirveästi syöttöjä tarvinnut odotella. Piti vain mennä maalille lapa jäässä, jos irtokiekko sattuisi tulemaan kohdalle, Lind muistelee ja jatkaa.
-Joku saattaa muistaa Lapinlahden Lintujen sketsin, jossa esimerkiksi metroon menevällä miehellä oli ympärillään paljon peilejä. Hän katseli peilejä ja totesi ääneen ”minä”. Meillä oli Peten maalien jälkeen tapana onnittelujen yhteydessä hokea samaa, Lind hykertelee.
Kaksikon yhteys ei jäänyt ainoastaan Jokereihin, sillä molemmat ovat Itä-Helsingin kasvatteja. Samoin olivat monet muut 1990-luvun Jokereiden kulmakivet, kuten Waltteri Immonen ja Mika Strömberg.
Pukukopissa Varis ja Lind kuuluivat ranskalaisketjuun, jonka täydensi keskellä istunut Timo Saarikoski. Lind värittää, että Varis saattoi kaukalon ulkopuolella olla siksikin hieman hiljaisempi, että hänen ja Saarikosken luonteet olivat aavistuksen rönsyilevämpiä.
-Pete antoi tekojen puhua puolestaan, Lind sanoo.
-Monet reissut on tullut tehtyä yhdessä ja oikean pelaajan paita kattoon nousee. Ihan vähään aikaan ei tuollaisia numeroita rikota.
Varis on Jokereiden historian viides pelaaja, jonka numero nousee hallin kattoon. -Petri Varis edusti Jokereita täydellä sydämellään 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Häneen kiteytyy valtava määrä seuran menestystä, mikä näkyy niin palkintokaapissa kuin hänen henkilökohtaisissa tilastoissaan, sanoo Jokereiden puheenjohtaja Hjallis Harkimo.
-Varis oli kaukalossa ennen kaikkea maalintekijä ja ratkaisija, johon fanit kiintyivät nopeasti jo ensimmäisistä peleistä lähtien. Samalla hän muistutti kannattajia siitä taituruudesta, josta Jokerit on opittu tuntemaan. 2000-luvulla hän toimi usealla kaudella joukkueen kapteenina ja oli esimerkillinen johtaja. Olemme seurana ikuisesti kiitollisia hänelle ja äärimmäisen ylpeitä, että voimme jäädyttää tällaisen pelaajan numeron.
Varis pelasi Jokereissa kaikkiaan 12 kaudella. Hän siirtyi seuraan kaudeksi 1992-93 Ässissä pelatun vuoden jälkeen, kun hänet oli valittu SM-liigan vuoden tulokkaaksi. Varis edusti Jokereita vuosina 1992-97, 1999-2001 sekä 2004-09. Jokereiden kapteenina hän toimi vuosina 2005-09.
Varis pelasi Jokereissa 501 SM-liigan runkosarjaottelua, joka on seuran tämän hetken ennätys. Pisteitä hän teki näissä otteluissa 200+220=420. Varis on Jokereiden kaikkien aikojen maali- ja pistepörssissä ykköstilalla.
Myös Variksen 95 pudotuspeliottelua Jokereiden paidassa on tämän hetken seuraennätys. Hän on seuran pudotuspelien pistepörssin kaikkien aikojen listalla kakkosena Otakar Janeckyn perässä ja maalipörssin ykkösenä. Pudotuspeleissä Varis teki Jokereiden paidassa 35+34=69 tehopistettä.
Varis voitti Jokereissa SM-liigan mestaruuden vuosina 1994, -96 ja -97 sekä Euroopan mestaruuden 1995 ja -96. Hän saavutti seurassa lisäksi SM-liigan hopeaa 1995, 2000, -05 ja -07.
Henkilökohtaisia meriittejä kertyi myös runsaasti. Varis palkittiin SM-liigan pistepörssin voittajan Veli-Pekka Ketola -palkinnolla kausilla 1996-97 sekä 2000-01. Maalipörssin voittajan Aarne Honkavaara –palkinnon hän pokkasi kauden 1996-97 päätteeksi. Kaudella 1995-96 Varis voitti SM-liigan runkosarjan plusmiinustilaston Matti Keinonen -palkinnon sekä pudotuspelien parhaan pelaajan Jari Kurri -palkinnon.
Varis pitää hallussaan kahta SM-liigan ennätystä, sillä hän on sarjan historian eniten maaleja pudotuspeleissä tehnyt pelaaja 40 osumalla ja myös yhden kauden pudotuspelien maaliennätys on hänen nimissään. Keväällä 1996 Varis viimeisteli 12 osumaa Jokereiden tiellä mestaruuteen.
Laitahyökkääjä esiintyi urallaan useasti myös maajoukkuepaidassa. Hän edusti Leijonia kahdesti arvoturnauksessa, kun Lillehammerin olympialaisista vuonna 1994 oli tuomisina pronssia ja kutsu kävi myös Hartwall-areenassa pelattuihin MM-kotikisoihin keväällä 1997. Kaikkiaan Varis pelasi maajoukkueessa 75 ottelua tehoin 17+24=41.
Jokerit on aiemmin jäädyttänyt Waltteri Immosen (24), Otakar Janeckyn (91), Esa Tikkasen (5) ja Jari Kurrin (17) pelinumerot.
-----
Millaisia muistoja teillä on Petestä? Itselleni on hän yksi suurimmista Jokerilegendoista. Muodosti yhdessä Oton ja Linnun kanssa yhden kovimmista , tai oikeastaan kovimman ketjun mitä tässä maassa ja seurassa on nähty.
Kannattajana voi olla ylpeä sekä Peten pelitaidoista ja panoksestaan seuransa eteen, kuten myös seuran hienosta päätöksestä jäädyttää numero 23. Ylläkerrotut meriitit ovat käsittämättömän kovat.
Tässä Jokereiden kattava tiedote ja haastattelut kokonaisuudessaan.
Samat jutut kuvien kera löytyy täältä: Jokerit.com - Uutiset
Numero 23 nousee Areenan kattoon
Jokerit jäädyttää kaikkien aikojen pistemiehensä ja eniten SM-liigan runkosarjaotteluita seurassa pelanneen Petri Variksen numeron 23 perjantaina 13. joulukuuta kotiottelussa TPS:ää vastaan.
Kontulan Jokereista jokerilegendaksi
Petri Varis puki Jokereiden pelipaidan päälleen ensimmäisen kerran pienenä poikana koulun aloitettuaan. Kontulan Jokereista tie vei ammattilaisuran ensi askelmille Poriin, josta hyökkääjä palasi omaan seuraan. Loppu on jokerihistoriaa. Numero 23 nousee 13.12. Areenan kattoon.
Varkaudessa syntynyt Varis muutti nopeasti syntymänsä jälkeen Helsinkiin ja Mellunmäkeen. Rintinpolulla kotikenttäänsä pitänyt Kontulan Jokerit oli tulevan jokerilegendan ensimmäinen seura. Joukkuetoimintaan liittyminen vaati kotonakin pientä suostuttelua.
-Ensin piti aloittaa koulu, että pääsin joukkueeseen. Sitten jankutin aina koulusta tullessa, että joko on ilmoitettu joukkueeseen. Pari kuukautta siinä taisi mennä, että toive toteutui, Varis muistelee hymyillen.
Kontulan Jokerit muuttui Kojooteiksi ja myöhemmin Varis siirtyi HJK:n kautta Karhu-Kissoihin, jossa voitti muun muassa B-nuorten SM-kultaa vuonna 1987. Karhu-Kissoissa ja KooKoossa Varis pelasi ensimmäiset miesten pelinsä I-divisioonassa, kunnes kutsu kävi SM-liigaan ja Ässiin.
-Haaveissa ammattilaisuus varmasti oli aina kuten kaikilla pikkupojilla, mutta enimmäkseen pelattiin, koska se oli niin kivaa, Varis muistelee lapsuuttaan.
-Miesten joukkueeseen pääseminen oli iso steppi ja sieltä vielä Ässiin pääseminen liigaan. Porissa ensimmäisen kerran ajattelin, että tästä voisi tulla ammattikin.
Ässissä Varis pelasi kaksi kautta Vasili Tihonovin vaativan silmän alla. Hyökkääjä valittiin ensimmäisellä kaudellaan SM-liigan vuoden tulokkaaksi ja teki tuhojaan myös toisella. Tänä kesänä edesmennyt Tihonov saa suuren kiitoksen Varikselta.
-Vasili oli juuri oikea kaveri minulle siihen uravaiheeseen. Hän oli vaativa, mutta kuitenkin isällinen. Aina hän ei kovin hellästi potkinut eteenpäin, mutta tarkoitus oli silloinkin auttaa pelaajia.
Kahden hyvän Porin-vuoden jälkeen Varis sai tarjouksen lapsuutensa suosikkiseuralta. Yksi unelma toteutui, kun hyökkääjä pääsi pukeutumaan Jokereiden väreihin nyt myös miesten joukkueessa.
-Jokereiden fanipaitaa ei pienenä ollut, mutta fanitakki ja -pipo löytyivät kyllä. Aina piti väriä tunnustaa koulussa ja muualla, Varis hymyilee.
-Pihapeleissä piti ottaa puolensa, onko IFK vai Jokerit. Aina se oli selvää, kumman puolen valitsi. Jonkin verran tuli peleissäkin käytyä katsojana. Se oli sellaista nuoren pojan fanitusta.
-Jossain määrin ensimmäiseen Jokerit-sopimukseen osasi jo suhtautua muutenkin kuin pelkällä tunteella. Useampi sopimus tehtiin kuitenkin senkin jälkeen ja aina tunne on ollut mukana. Pitää muistaa sekin, että Hjalliksen tulon myötä Jokerit oli Euroopan parhaita seuroja eli puitteissakaan ei ollut mitään valittamista.
Varis voitti Jokereissa kolme SM-liigan ja kaksi Euroopan mestaruutta. Ne kaikki tulivat nopeaan tahtiin ja myöhemmällä iällä saavutuksia on oppinut arvostamaan entistä enemmän.
-Kokonaisuutena 1990-luvun puolivälin joukkueeseen oli hienoa kuulua. Se oli harvinaislaatuinen joukkue, jossa oli oikealla tavalla nälkäisiä pelaajia joukkue täynnä. Se oli tiivis porukka myös jään ulkopuolella, Varis kertoo.
Variksen ura Jokereissa päättyi kauteen 2008-09, kun hän oli toiminut viisi edellistä vuotta joukkueen kapteenina. Urallaan hän on edustanut muitakin seuroja, mutta jokeriksi armoton maalintekijä on mielletty kaikkialla. Sellaiseksi hän itsekin itsensä ajattelee.
-Jokerit on aina ollut henkinen koti ja oma joukkue. On ollut helpointa pelata tämän logon puolesta, vaikka muuallakin olen ollut, Varis kertoo.
-Olen erittäin ylpeä, että numeroni jäädytetään ja urani huomioidaan tällä tavalla. Tämä on hienoin kunnianosoitus, mitä seuralta voi pelaajauran jälkeen saada.
Lind: Oikean pelaajan paita jäätyy
Juha Lind ja Petri Varis olivat kuin erottamattomat ketjukavereina Jokereissa 1990-luvulla, mutta myös vuosituhannen vaihtumisen jälkeen. Peliurien päätyttyä yhteys on säilynyt, ja Lind on äärimmäisen iloinen ystävänsä puolesta.
Lindiltä, jos keltä löytyy tarinoita uran varrelta. Jokerit oli 1990-luvun puolivälissä kuin hyvin öljytty kone, joka oli TPS:n ohella SM-liigan suursuosikki kaudesta toiseen. Menestys ei tullut ilmaiseksi, mutta kovan työn jälkeen oli aikaa myös hieman nautiskella ja pitää hauskaa.
-Parhaimmillaanhan meillä oli aikaa jopa harjoitella tuuletuksia. Pete oli maalintekijänä itsekäs ja röyhkeä, eikä 2-1-hyökkäyksissä hirveästi syöttöjä tarvinnut odotella. Piti vain mennä maalille lapa jäässä, jos irtokiekko sattuisi tulemaan kohdalle, Lind muistelee ja jatkaa.
-Joku saattaa muistaa Lapinlahden Lintujen sketsin, jossa esimerkiksi metroon menevällä miehellä oli ympärillään paljon peilejä. Hän katseli peilejä ja totesi ääneen ”minä”. Meillä oli Peten maalien jälkeen tapana onnittelujen yhteydessä hokea samaa, Lind hykertelee.
Kaksikon yhteys ei jäänyt ainoastaan Jokereihin, sillä molemmat ovat Itä-Helsingin kasvatteja. Samoin olivat monet muut 1990-luvun Jokereiden kulmakivet, kuten Waltteri Immonen ja Mika Strömberg.
Pukukopissa Varis ja Lind kuuluivat ranskalaisketjuun, jonka täydensi keskellä istunut Timo Saarikoski. Lind värittää, että Varis saattoi kaukalon ulkopuolella olla siksikin hieman hiljaisempi, että hänen ja Saarikosken luonteet olivat aavistuksen rönsyilevämpiä.
-Pete antoi tekojen puhua puolestaan, Lind sanoo.
-Monet reissut on tullut tehtyä yhdessä ja oikean pelaajan paita kattoon nousee. Ihan vähään aikaan ei tuollaisia numeroita rikota.
Varis on Jokereiden historian viides pelaaja, jonka numero nousee hallin kattoon. -Petri Varis edusti Jokereita täydellä sydämellään 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Häneen kiteytyy valtava määrä seuran menestystä, mikä näkyy niin palkintokaapissa kuin hänen henkilökohtaisissa tilastoissaan, sanoo Jokereiden puheenjohtaja Hjallis Harkimo.
-Varis oli kaukalossa ennen kaikkea maalintekijä ja ratkaisija, johon fanit kiintyivät nopeasti jo ensimmäisistä peleistä lähtien. Samalla hän muistutti kannattajia siitä taituruudesta, josta Jokerit on opittu tuntemaan. 2000-luvulla hän toimi usealla kaudella joukkueen kapteenina ja oli esimerkillinen johtaja. Olemme seurana ikuisesti kiitollisia hänelle ja äärimmäisen ylpeitä, että voimme jäädyttää tällaisen pelaajan numeron.
Varis pelasi Jokereissa kaikkiaan 12 kaudella. Hän siirtyi seuraan kaudeksi 1992-93 Ässissä pelatun vuoden jälkeen, kun hänet oli valittu SM-liigan vuoden tulokkaaksi. Varis edusti Jokereita vuosina 1992-97, 1999-2001 sekä 2004-09. Jokereiden kapteenina hän toimi vuosina 2005-09.
Varis pelasi Jokereissa 501 SM-liigan runkosarjaottelua, joka on seuran tämän hetken ennätys. Pisteitä hän teki näissä otteluissa 200+220=420. Varis on Jokereiden kaikkien aikojen maali- ja pistepörssissä ykköstilalla.
Myös Variksen 95 pudotuspeliottelua Jokereiden paidassa on tämän hetken seuraennätys. Hän on seuran pudotuspelien pistepörssin kaikkien aikojen listalla kakkosena Otakar Janeckyn perässä ja maalipörssin ykkösenä. Pudotuspeleissä Varis teki Jokereiden paidassa 35+34=69 tehopistettä.
Varis voitti Jokereissa SM-liigan mestaruuden vuosina 1994, -96 ja -97 sekä Euroopan mestaruuden 1995 ja -96. Hän saavutti seurassa lisäksi SM-liigan hopeaa 1995, 2000, -05 ja -07.
Henkilökohtaisia meriittejä kertyi myös runsaasti. Varis palkittiin SM-liigan pistepörssin voittajan Veli-Pekka Ketola -palkinnolla kausilla 1996-97 sekä 2000-01. Maalipörssin voittajan Aarne Honkavaara –palkinnon hän pokkasi kauden 1996-97 päätteeksi. Kaudella 1995-96 Varis voitti SM-liigan runkosarjan plusmiinustilaston Matti Keinonen -palkinnon sekä pudotuspelien parhaan pelaajan Jari Kurri -palkinnon.
Varis pitää hallussaan kahta SM-liigan ennätystä, sillä hän on sarjan historian eniten maaleja pudotuspeleissä tehnyt pelaaja 40 osumalla ja myös yhden kauden pudotuspelien maaliennätys on hänen nimissään. Keväällä 1996 Varis viimeisteli 12 osumaa Jokereiden tiellä mestaruuteen.
Laitahyökkääjä esiintyi urallaan useasti myös maajoukkuepaidassa. Hän edusti Leijonia kahdesti arvoturnauksessa, kun Lillehammerin olympialaisista vuonna 1994 oli tuomisina pronssia ja kutsu kävi myös Hartwall-areenassa pelattuihin MM-kotikisoihin keväällä 1997. Kaikkiaan Varis pelasi maajoukkueessa 75 ottelua tehoin 17+24=41.
Jokerit on aiemmin jäädyttänyt Waltteri Immosen (24), Otakar Janeckyn (91), Esa Tikkasen (5) ja Jari Kurrin (17) pelinumerot.
-----
Millaisia muistoja teillä on Petestä? Itselleni on hän yksi suurimmista Jokerilegendoista. Muodosti yhdessä Oton ja Linnun kanssa yhden kovimmista , tai oikeastaan kovimman ketjun mitä tässä maassa ja seurassa on nähty.
Kannattajana voi olla ylpeä sekä Peten pelitaidoista ja panoksestaan seuransa eteen, kuten myös seuran hienosta päätöksestä jäädyttää numero 23. Ylläkerrotut meriitit ovat käsittämättömän kovat.
Viimeksi muokattu: