Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Pesäpallosta baseballin huipulle – onko mahdollista?

  • 6 276
  • 26
Suosikkijoukkue
Sini-puna-valkoinen, Kupittaan ylpeys!
Kaikki urheiludiggarit ovat jo varmasti lukeneet tästä, että Itä-Lännen yhteydessä NY Yankeesin kykyjenetsijä oli lähestulkoon haltioissaan huippupesäpalloilijoiden taidoista ja sanoi ihmettelevänsä, jos 10 vuoden sisällä MLB:ssä ei nähdä yhtään pesäpallotaustaista pelaajaa. Kykyjenetsijän mukaan Suomi on jopa verrattavissa Kuubaan, ja kuten baseballia seuraavat tietävät, on MLB:n isojen starojen joukossa useita kuubalaisia, jotka ansaitsevat miljoonia pelitaidoillaan. Nyt myös paikalla ollut Wall Street Journalin toimittaja on julkaissut oman artikkelinsa: http://www.wsj.com/articles/what-fi...ca-about-baseball-1436453947#livefyre-comment Kyseinen artikkeli on muuten ykkösenä sivuston oikean laidan "popular on WSJ" -osiolla, ja luonnollisesti suomalaiset ovat innostuneet myös kommentoimaan. Sanokaa mitä sanotte, mutta ei se ole mikään myytti että meitä suomalaisia kiinnostaa erityisen paljon se, mitä muualla meistä ajatellaan ja kirjoitetaan. Eikä siinä ole mitään pahaa, kunhan ei suhtauduta liian vakavasti jos joku vahingossa lipsauttaa meidän vaikka olevan jääkarhujen maa.

Jos ihan rehellisiä ollaan, en vielä silmissäni näe sitä päivää kun joku Pohjanmaan tai Kainuun poika pamauttaa Clayton Kershaw'n syötön kunnariksi tai polttaa Mike Troutin kolmella onnistuneella syötöllä (strikeout). Mutta silti olen sitä mieltä, että tämä kortti kannattaa katsoa. Jos Suomesta oikeasti alkaa tulla pesistaustaisia MLB-tähtiä, on kyseessä todellinen jackpot, joka nostaa myös pesäpallon suosion ja harrastajamäärät Suomessa aivan uudelle tasolle. Jos taas joudutaan toteamaan, että ei tämä ole mitenkään mahdollista, voidaan ainakin sanoa että tuli yritettyä. Joskus 25 vuoden päästä sitten muistellaan Elävästä arkistosta legendaarista projektia tehdä pesäpalloilijoista baseball-sankareita vähän samaan tapaan kuin nyt muistellaan jotain Ruokolahden leijonaa.

On tietenkin totta, että suorien lajitaitojen puolesta ainoastaan pallon kiinniottaminen, heittäminen ja juokseminen ovat huippupesäpalloilijoilla lähes suoraan siirrettävissä baseballiin. Lisäksi kentällä sijoittumisen oppisi nopeasti. Mutta näillä ei valitettavasti kuuhun mennä. Baseballissa pärjää vain, jos osaa syöttää tai lyödä. St. Louis Cardinalsin entinen manageri Tony LaRussa sanoi joskus, että sieppari Yadier Molina olisi hänen aloituskokoonpanossaan vaikkei koskaan löisi onnistunutta lyöntiä (hit). Mutta realismia on se, että ihan puhtaita ulkopelispesialisteja ei position playereiden (kenttäpelaajien = ei-syöttäjien) joukossa käytännössä ole vaan kyllä ne parhaatkin ulkopelaajat osaavat lyödä ja ottavat sen vapaataipaleenkin jos paikka tulee.

Mutta varmasti se Yankees-skoutti näkeekin pesäpalloilijat sellaisina projekteina, ei valmiina tapauksina. Pesäpalloilijat ovat kovakuntoisia, nopeita ja heillä on hyvä "pallosilmä" ja käsi-silmä-koordinaatio. Varmasti baseballissa tarvitaan myös älykkyyttä ja henkistä kovuutta, joita esim. Superpesis-lukkareilta löytyy yllin kyllin. Kuuba-vertaus liittyy tavallaan siihenkin, että latinomaista jenkkeihin siirtyvät pelaajat ovat usein sellaisia "raakoja hedelmiä", joilla on urheilullisuutta vaikka muille jakaa mutta vastaavasti esim. taktisessa puolessa riittää hiomista. Ylipäätään jenkeissä harrastetaan nuorina paljon eri lajeja, ja usein tärkeämpää on olla hyvä urheilija kuin erikoistua ja hallita jonkin tietyn lajin kaikki spesifit taidot jo 15-vuotiaana. Ja maailmassa on urheilijoita, jotka ovat ponnistaneet toisen, samantyyppisen lajin piiristä jonkin lajin huipulle. Mietitään vaikka koripalloilija Donald Thomasia, joka kilpaili korkeushypyssä ensimmäisen kerran vuonna 2006 ja voitti Osakassa 2007 MM-kultaa! Ja ihan turha väittää, että korkeushyppy olisi marginaalilaji jota harrastavat vain ne, jotka eivät pärjää koriksen kaltaisessa isossa lajissa.

Täytyy myös nostaa esiin Michael Jordan, joka 1994 vaihtoi koriksesta baseballiin koska hänen isänsä oli kuollut ja faijan unelmana oli ollut tehdä pikku-MJ:stä baseball-ammattilainen. Edellisen kerran MJ oli pelannut baseballia lukioikäisenä. MJ oli aluksi aivan totaalisen pihalla erityisesti lyöjänä pelatessaan toiseksi korkeimmalla farmitasolla eli double-A:ssa (AA). Kuitenkin sen yhden kesän aikana hän kehittyi niin hyvin, että syksyllä hänet valittiin Arizona Fall Leagueen, jonne pääsevät kaikkein lahjakkaimmat farmiliigojen prospektit. Joidenkin arvioiden mukaan MJ olisi päässyt MLB:hen jo seuraavana vuonna ellei hän olisi palannut korikseen. MJ:n tilastot tuolta kaudelta ovat vaisut, mutta ne selittyvät nimenomaan sillä alkukauden surkeudella. Aiheesta tehty dokumentti "Jordan rides the bus" löytyy myös Youtuben perukoilta, jos kiinnostaa tarkemmin. Okei, toki kyseessä oli Michael Jordan eli mahdollisesti jopa Toni Kohostakin lahjakkaampi urheilija. Ja toki hän oli pelannut nuorempana myös baseballia eli hänen ei kokonaan tarvinnut opetella baseball-lyöntiä toisin kuin pesäpalloilijoiden nyt täytyisi. Mutta on tuo silti esimerkki siitä, että baseballissa voi kehittyä huipputasolle vaikkei olisikaan harjoitellut sitä lyömistä joka päivä eskari-ikäisestä lähtien.

Syöttäjänä voisi käytännössä jättää sen lyömisen opettelun väliin. Mutta kysymys kuuluu, kuinka kaukana esim. parin askeleen vauhdilla 97 mailia tunnissa heittävä Niko Korhonen on siitä, että hän pääsisi vastaaviin nopeuksiin ilman vauhdinottoa baseball-kummulta - vielä siten, että syöttö osuisi tarkasti siepparin haluamaan kohteeseen? Paha sanoa, mutta olisi pessimististä väittää ettei kukaan kovakätinen pesäpalloilija pystyisi kehittämään hyvää fastballia kohtuullisessa ajassa. Kun se on hallussa, tarvitsee enää opetella 1-2 muuta syöttöä siihen, että voi ainakin vaihtosyöttäjänä pärjätä ihan kivasti. Japanilaisen aloitussyöttäjän Yu Darvishin huhutaan hallitsevan yhteensä seitsemän eli perus-fastballin lisäksi kuusi eri syöttöä. Mutta ei MLB:hen päästäkseen todellakaan tuollaista määrää tarvitse. Sekin on hyvä muistaa, että monet syöttäjät opettelevat uusia syöttöjä vielä MLB-uransa aikana.

Sekin on virheellistä väittää, että baseball-pelaajat olisivat fysiikaltaan täysin eri tyyppisiä kuin pesäpalloilijat. Esim. ykköspesävahdit ovat toki usein isoja tankkeja, mutta tämä johtuu siitä, että kyseinen ulkopelipaikka on varsin helppo, jolloin kannattaa panostaa massanhankintaan josta on taas apua lyömisessä. Siepparit ovat isoja lihakasoja, koska heidän pitää olla pallon tiellä jos syöttö menee ohi kohteesta. Mutta ainakin kakkospesävahdit, polttajat (shortstop) ja keskikopparit ovat hyvinkin pesäpalloilijoiden kaltaisia ruumiinrakenteeltaan. Täällä myös joskus väitettiin, että kukaan joka nostaa penkistä alle 150 kiloa ei voi lyödä kunnaria MLB:ssä. MLB:n alkukauden paras lyöjä Bryce Harper sanoi juuri eräässä haastattelussa: "I squat 405 and I'm proud of it." Toisin sanoen hän kyykkää hieman yli 180 kiloa, eli tuskin penkiltäkään nousee ainakaan tuota 150 kiloa enempää. Ja nyt puhutaan siis yhdestä MLB:n kovimmista kunnarilyöjistä. Voisin myös kuvitella, että huippupesäpalloilijoiden voimatasot ovat jo nyt kovia, ja voimaahan pystyy aina hankkimaan lisää.

Uskon siis, että ainakin kannattaisi yrittää josko lahjakkaista nuorista pesäpallisteista voisi kehittää baseball-ammattilaisia joko syöttäjiksi tai position playereiksi vaikeille ja urheilullisuutta vaativille ulkopelipaikoille, jolloin ulkopeliosaamisella olisi mahdollisuus kompensoida sitä faktaa että jenkit ovat faijan kanssa opetelleet lyömään baseballia 5-vuotiaasta. Käytännössä tekisin niin, että lahjakkaat ja motivoituneet nuoret koottaisiin about 16-vuotiaina intensiiviseen baseball-harjoitteluun Suomessa tai jossakin muualla Euroopassa. Ne, jotka oppisivat nopeasti, saisivat mahdollisuuden lähteä myöhemmin vaihto-opiskelijoiksi kokeilemaan, millaista on pelata baseballia samanikäisten jenkkien kanssa (ja kunnon opiskelijavaihdon hengessä vastaavasti amerikkalaisia high school -baseballisteja tänne pelaamaan pesistä, tutustumaan yöttömään yöhön ja opettelemaan suomalaisia sivistyneitä alkoholitottumuksia). Parhaimmat voisivat jatkaa siitä eteenpäin myöhemmin jopa ammattilaisiksi. Jos nämä vaihto-opiskelijat olisivat täysiä turisteja ja valovuosia jenkkejä perässä, jouduttaisiin projekti ja unelmat luultavasti hautaamaan. Mutta emme voi tietää. Lähes kaikki suuret ideat ihmiskunnan historiassa ovat aluksi olleet pähkähulluja ja kaukana realismista.

Jos pesäpalloväki on vain asiassa aktiivinen, olisi rahoitusta tällaiselle projektille ihan varmasti mahdollisuus saada myös Pohjois-Amerikasta. Major League Baseball on miljardien bisnes, ja tällainen yhteistyöprojekti pesiksen kanssa olisi kulueränä hiekka siinä meressä. Myös MLB:lle voisi olla hyötyä siitä, että liigaan tulisi lisää eurooppalaisia pelaajia. Jos ei muuta niin ainakin MLB.tv:n tilaajamäärä Suomessa satakertaistuisi, heh.

Jatkuu seuraavassa viestissä...
 
Suosikkijoukkue
Sini-puna-valkoinen, Kupittaan ylpeys!
...jatkoa avausviestiin.

Myös yksittäiset seurat saattaisivat olla kiinnostuneita lähtemään mukaan. Monilla MLB-seuroilla on baseball-akatemioita latinomaissa, ja tavoitteena on haalia ja kehittää lahjakkuuksia, jotka myöhemmin siirtyisivät nimenomaan kyseisen seuran organisaatioon pelaamaan farmiliigoja, ja etenisivät kenties joskus vahvistamaan edustusjoukkuetta siellä myyttisessä MLB:ssä. Tämä on mahdollista hyvin pitkälti siksi, että MLB-draft koskee vain pohjoisamerikkalaisia lupauksia eli Pohjois-Amerikan ulkopuolelta tulevat lahjakkuudet siirtyvät MLB-seuroihin vapaina agentteina. Eli teoriassa jos Yankees-skoutin mielestä Suomi on Euroopan Kuuba, voisi Yankees perustaa Suomeen oman baseball-akatemiansa joka hioisi pesäpallisteista tulevia pinstripes-legendoja. Tosin tässä on sellainen ongelma että toisin kuin latinomaissa, Suomessa ei ole riittävän kovaa baseball-liigaa jossa nämä akatemiapelaajat voisivat hankkia pelikokemusta ennen siirtymistään ammattilaisiksi farmiliigoihin. Jos taas joku näistä menisi jenkkiyliopistoon kehittymään ennen ammattilaisuutta, olisi hän yliopiston jälkeen MLB-draftissa kaikkien varattavana, jolloin Yankeesin akatemian kehittämä pelaaja saattaisi päätyä jonkun muun haaviin. Sama koskisi myös sitä, jos joku pelaisi kokonaisen high school -uran jenkeissä. (Joku voi korjata, jos olen ymmärtänyt nämä asiat väärin.) Se taas, että joku siirtyisi suoraan pesäpalloilijasta parin vuoden intensiivisen baseball-preppauksen kautta ammattilaiseksi johonkin Yankeesin farmijoukkueeseen, lienee liikaa vaadittu. Mutta ihan mielenkiintoista on tällainenkin spekulointi, joka toki perustuu siihen rehtiin ja kenties sinisilmäiseen oletukseen, että Yankees-skoutti oli ihan tosissaan nähdessään Suomessa "kuubamaista" potentiaalia.

Loppupäätelmät

On täysin utopistista ja ylimielistä kuvitella, että yhtäkkiä Suomen atleettiset pesisuroot menisivät ja näyttäisivät läskeille MLB-pelaajille kaapin paikan. Matka Euroopasta MLB:hen on todella pitkä. Hollanti on 20-kertainen Euroopan mestari ja edellisen World Baseball Classicin (ainoa maajoukkueturnaus, jossa MLB-pelaajat mukana) nelonen, mutta silti MLB:ssä pelaa tällä hetkellä vain yksi Alankomaissa syntynyt pelaaja - curacaolaiset ja muut entisiltä Hollannin Antilleilta kotoisin olevat pelaajat ovat oma lukunsa. Mutta jos pesäpallo alkaisi tehdä säännöllistä yhteistyötä ja nuorille annettaisiin mahdollisuus (motivaatiota kyllä riittäisi, ja englannin kielikin on hallussa), voisi joku ne portit murtaa. Ja se taas inspiroisi uusia yrittämään. Ja ja ja... Dream on.

Perustin tälle oman ketjun myös siksi, että asia pysyisi oikeasti esillä eikä tätä jätettäisi vain hauskaksi ajatusleikiksi, jolla iltapäivälehdet keräsivät klikkauksia.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Hyvä avaus ja ihan kiinnostava aihe. En nyt niin sisällä lajeissa ole, että lähtisin kauheasti analysoimaan asioita. Totean vain, että vertailu Hollantiin on sinänsä turhaa, että uskon ettei Hollannissa nuoret juniorit kauheasti Baseballia pelaa. Eli siis siinä nuoruusvaiheessa siellä varmasti on paljon vähemmän lajia pelaavia/sivuavia kuin Suomessa. Suomessa kun taas pesistä pelataan jo paljon juniorina, niin pohja on erilainen.

Uskon että Suomesta löytyisi oikein hyviä jopa MLB pelaajia etenemään, ottamaan palloa kiinni ja jopa syöttämäänkin, mutta lyöminen onkin täysin eri asia. Uskoisin siis, että jos joku Toni Kohonen olisi lähtenyt panostamaan täysillä Baseballin 10-vuotta sitten olisi jopa MLB paikka voinut olla mahdollista. En pidä tuota nyt sinänsä todennäköisenä, mutta ei mahdotontakaan. Ja jos joku maa Euroopassa mistä useampi voisi MLB:n päästä, niin kyllä Suomi on varmaankin juuri se maa.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Syöttäjänä voisi mielestäni olla paras mahdollisuus koska siinä sen spesifistisen taidon varmasti oppii myöhemmin ja nopeammin jos muuten on fyysisesti lahjakas ja kuitenkin tottunut pallon heittämiseen. En sinänsä asiantuntija ole mutta kyllä kaiketi lyömiseen pitää olla aika harjaantunut, pallon lukeminen ja lyönnin ajoitus tuskin ihan nopeasti tulevat.
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Troy Williams otti Hyvinkäällä yhden junnun lähempään tarkkailuun: pisti lyömään laakasyöttöön ja heittämään syöttökorokkeelta tutkaan. Lyönti ei alkuun onnistunut, mutta kun Williams pisti pesislyönnin osiin ja siirsi kontaktihetken kotipesän kohdalle, alkoi pallo saada kyytiä. Tosin syöttö oli helppo (n.100 km/h ja loiva kaari) mutta antoihan ainakin tuntumaa. Heittonopeus oli peruskauraa, ei ihan huippunopeutta, muttei tuo junnu osannutkaan paikaltaan ja korokkeelta heittää niin hyvin, olisi voinut keskittyä kunnolla. Samoin heittojen tarkkuuksissa oli hieman toivomisen varaa. Paikalla olleet suomalaiset baseball-junnut heittivät jo paljon kovemmin ja tarkemmin - luonnollisesti.

Williams olisi halunnut nähdä paljon nuorempia pelaajia. 12-vuotiaat pojat - ja miksei tytötkin - olisi ollut hänen mielestään parempi kohderyhmä. Joka tapauksessa kokemus oli hänelle mahtava.

Mitä taas tulee suomalaisen pääsyyn taalasarjoihin, niin ensimmäisenä pitäisi muuttua asenne: vaikka pesiksessä osataankin kaikki helkkarin hyvin, niin pitäisi pystyä hyväksymään se, että baseballissa jotkut asiat on vain parempi tehdä toisella tavalla (esim. ristiotteella hyvin lyöminen on baseballissa lähes mahdotonta [Kohonen tietää tämän]). Ja jo pelkästään negatiivinen suhtautuminen baseballiin on joillakin pelaajilla suorastaan veressä; yhdelle juniorille tarjottiin mahdollisuutta heittää tutkaan, mutta tämä paiskasi pallon maahan kuin siitä olisi rutto tarttumassa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Mielenkiintoista, vaikka kumpikaan laji ei kiinnosta, niin tälläiset projektit kylläkin. Jonkun pitäisi ottaa tästä koppi (huh, tuota korporaatiojargonia) ja tehdä se kymmenen vuoden suunnitelma. On täysin selvää, että lähivuosina tälle asialle ei suoranaisen mitattavissa olevan edistymisen kannalta paljoa pysty tekemään, mutta jostain se on nyt aloitettava.

Avausta lukiessa tuli juurikin mieleen, että noin 12-vuotiaana se lajitreeni pitäisi aloittaa ihan viimeistään. Kai sitä voisi pelata pesäpalloa normaalisti ja siihen sitten sisällyttäisi baseball-treenejä jotenkin. Taitaisi junnulla loppua into, jos pelkkää baseballia joutuisi pelata, koska missä ja ketä vastaan sitä käytännössä pelattaisiin. Ihan konkreettiseksi ongelmaksi valitettavasti muodustuu myös vanhempien ja kyläyhteisön vastustus. Jos nuori pesäpalloilija alkaa haaveilla Amerikkaan muutosta ja siellä pelaamisesta, niin remmiähän siitä tulee. Ei auta, vaikka Suomesta on jo vuosikymmeniä ponnistettu NHL:ään. Täysin tuntemattomia eivät myöskään suomalaisten NBA- ja NFL-mahdollisuudet ole olleet.

Nyt pitäisi pelata tämä kausi loppuun ja sitten pitkän talven aikana ihan vain saunoa ja pohtia miten tästä eteenpäin. Eihän tälläisestä kokeilusta mitään mahdottomia kuluja esimerkiksi syntyisi, tarvittaisiin vain niitä asiansa osaavia ja innostuneita ihmisiä. Realistinen ennustukseni on se, että kahden vuoden päästä asialle ei ole tehty yhtään mitään.

Pesäpallolta mahdollisesti puuttuu myös sellainen kunnianhimo asian edistämiseksi, kun on ihan kiva pelailla omassa porukassa ja lyödä läpilyöntiä Savonjokeen.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Eikö Kohonen ja joku muukin huippupelaaja kokeillut joskus vuosia sitten baseballia eivätkä osanneet ns. yhtään? Toki käytännössä ilman lajitreeniä. Ominaisuudet ovat varmasti samantyyppiset, mutta helvetinmoinen muutos siinä lajista toiseen kuitenkin on.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tunnustan että minulle tämä on vähän irrelevantti aihepiiri, kun suorastaan inhoan hidasta ja laiskaa baseballia, jossa kaikki kiteytyy aivan absurdisti syötön ympärille ja muut syövät ympärillä hot dogeja 465 kertaa kaudessa. Pesäpallo on valtavasti parannettu versio baseballista ja vapaassa lajien välisessä kilpailussa pesäpallo pyyhkisi baseballilla lattiaa 60-0.

edit: jaa tuo WSJ:n linkki olikin ketjussa ihan kättelyssä.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Eikö Kohonen ja joku muukin huippupelaaja kokeillut joskus vuosia sitten baseballia eivätkä osanneet ns. yhtään? Toki käytännössä ilman lajitreeniä.
Mun entinen opiskelukaveri joka oli ex-pääsarjatason pesäpalloilija mainitsi joskus olleensa tollaisessa kokeilussa. Mainitsi myös että jenkkivaihtoppilasvuotenaan oli kokeillut lajia rapakon takana ja huomannut että aika erillainen laji on kyseessä. Heitti puoli vitsillä että oli ajatellu kun suuntasi Jenkkeihin että ryhtyy baseball ammattilaiseksi, mutta huomasi pian että opiskeluihin on keskityttyävä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Minusta olisi mielenkiintoisempaa tietää, kuinka hyvin hormoonihirmut pärjäisivät siirtyessään baseballista pesäpalloon... Palloon varmaan osuisivat, mutta miten sujuisi mm. eteneminen...
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Eikö Kohonen ja joku muukin huippupelaaja kokeillut joskus vuosia sitten baseballia eivätkä osanneet ns. yhtään? Toki käytännössä ilman lajitreeniä. Ominaisuudet ovat varmasti samantyyppiset, mutta helvetinmoinen muutos siinä lajista toiseen kuitenkin on.

Kohonen kävi maajoukkueen mukana EM-karsinnoissa, pääasiassa syöttäjänä. Olisi kai saanut parempaa tulosta, jos kohdalle olisi osunut tuomari, joka osaisi lukea sivukädellä heitettyjä syöttöjä - tämä maajoukkueen siepparin kertomaa, tuomari antoi tuomionsa liian aikaisin. Lyönnissä taas tuo aiemmin mainitsemani ristiotteen käyttö toi vaikeuksia.
 

Jopetus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Entisenä pesäpalloilijana kävin joskus jossain urheilumessuilla lyömässä sellasessa baseball-syöttökoneessa. Ajattelin, että lyönpä näytiksi pari, mutta en osunut kertaakaan. Joskus kävin myös treenipelissä paikallisen ns. joukkueen mukana, ja totesin että ei tämä mulle sovi lainkaan. En siis pitänyt lajista ylipäätään, vaikka olin sitä joskus televisiosta nähnytkin.

Oma mielipide on, että lajin vaihto on suurinpiirtein yhtä helppoa, kun jos joku salibandymies lyö hokkarit jalkaan ja lähtee Liigaan opettelemaan kiekkoa. Ulkopelin varmasti oppisi, ainakin takakentällä, mutta lyöminen on niin erilaista, ettei sitä voi verrata. Yhtä paljon auttaa pesislyönti golflyönnin opettelussa. Ja syöttäjäksi ryhtyminen vaatii niin paljon muutakin kuin kovaa kättä, kävihän sitä Zeleznykin kokeilemassa. Luulisin että tarkkuus kärsii niin paljon kovaa heitettäessä, ettei sitä muutamissa vuosissa opita. Mutta miksei baseball-pelaajia Suomestakin voisi tulla. Vaatii vaan, että lahjakkaalla urheilijalla on nuoresta asti lajin mukasia harjotteita, tai sitten nuorena on lähdettävä oppia hakemaan muualta. Mutta se että pääsarjatason pesäpalloilija siirtyisi baseballiinn MLB tasolle. En jaksa uskoa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Mutta se että pääsarjatason pesäpalloilija siirtyisi baseballiinn MLB tasolle. En jaksa uskoa.

Vähän tuntuu joidenkin juuri tätä miettivän, mutta siitä tässä ei ole tai ei ainakaan pitäisi olla kyse.
 

Jopetus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Minusta olisi mielenkiintoisempaa tietää, kuinka hyvin hormoonihirmut pärjäisivät siirtyessään baseballista pesäpalloon... Palloon varmaan osuisivat, mutta miten sujuisi mm. eteneminen...

Tuskin sekään ihan noin vaan onnistuisi, Helpotuksena tietysti, että kaikki on lyöneet ainakin junnuna pystysyöttöön. Ulkopelissä voisi tulla hankaluuksia, erityisesti muuttuvan kuvion suhteen. Siinä jenkkitoimittajan jutussa mainittiinkin, että pesiksen ulkopelikuvioiden vaihdot muistuttaa enemmän kainalopalloa kuin baseballia, mikä on mielestäni aika osuva vertaus. Ehkä kuitenkin joku baseballin hyvä ulkopelaaja oppisi koppariksi, siinä missä joku pesäpalloilija vastaavaan rooliin baseballissa.
 

Jopetus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Vähän tuntuu joidenkin juuri tätä miettivän, mutta siitä tässä ei ole tai ei ainakaan pitäisi olla kyse.
No ei kai, mutta jos mietitään lähtökohtana sitä, että ylipäätään joskus pelaisi MLB-tasolla. Suoraan siirtoon tuskin kukaan uskoo. Ajatuksena mulla oli lähinnä se, että jos on pesäpallossa jo päässyt pääsarjatasolle asti aikuisissa, niin on jo liian myöhäistä lähteä opettelemaan kokonaan uutta lajia.
 

kalkkifredi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Trump 2016, IFK, Jerry Springer, Veronica
Mites nämä Japanin, E-Korean ja Meksikon baseball-sarjat, kuinka ne vertautuvat MLB:hen? Muistelisin, että Japani on rankattu korkeimmaksi ja Meksiko sen jälkeen. Ajattelin vaan, että jos suomalainen pesäpalloilija lähtisi tavoittelemaan baseball-ammattilaisuutta, niin olisiko se kannattavampaa lähteä liikkeelle noista sarjoista kuin MLB:n farmien koluamisesta? Toki E-Koreassa ainakin taisi olla tiukka ulkkarikiintiö, joka rajoittaa jo itsessään pelaajavirtaa sinne suuntaan.
 

Lager Lager

Jäsen
Suosikkijoukkue
National Hockey League
Pesäpallo on valtavasti parannettu versio baseballista ja vapaassa lajien välisessä kilpailussa pesäpallo pyyhkisi baseballilla lattiaa 60-0.
Millä tavalla muka? Pesis on nopeampaa, yeah, ja siinä tapahtuu kokoajan, mutta baseballin hienous on erilaiset taitavat syötöt, lyönnit ja ulko/sisäkentän pelastukset etc. Riippuu mistä pitää.

Omasta mielestäni pesäpallossa on tasan kaksi etua baseballiin verrattuna, pelaajat/peli on nopeampaa ja ottelut ovat lyhyempiä. Baseball pelaajat heittävät palloa ja ottavat heittoja/lyöntejä vastaan paremmin. Lyöntejä turha verrata, koska niin erilaista. Tosin pesispelaajat ei saisi mitään aikaiseksi baseball lyöjän paikalla, kun MLB-syöttäjät pistäisi palloa tulemaan.

MLB-liigaan on kaikista ammattilais-sarjoista (NFL,NBA,NHL,yms) kaikesta vaikein päästä. Siellä on lajin todelliset timantit. Ja mitä niihin läskeihin tulee, niin harvemmin niitä näkee ulkokentällä tai sisäkentällä. Ovat maksimissaan ykköspesällä ja usein designated hittereitä, eli ainoastaan mailan varressa.

MLB-syöttäjäksi voisi joku lahjakas Suomalainen ehkä joskus päästäkin, jos muuttaisi jenkkeihin lajia tosissaan harjoittelemaan useammaksi vuodeksi. Muille pelipaikoille aika mahdoton ajatus, syöttäjäksikin pääseminen aika minimaalista.

Molemmissa peleissä lyödään palloa, mutta ovat silti niin erilaisia pelejä.
 
Viimeksi muokattu:

RonSwanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
ManU, HIFK, Pittsburgh Steelers, Die Mannschaft
Baseball pelaajat heittävät palloa ja ottavat heittoja/lyöntejä vastaan paremmin.

MLB-syöttäjäksi voisi joku lahjakas Suomalainen ehkä joskus päästäkin, jos muuttaisi jenkkeihin lajia tosissaan harjoittelemaan useammaksi vuodeksi. Muille pelipaikoille aika mahdoton ajatus, syöttäjäksikin pääseminen aika minimaalista.

Tuli eilen vedonlyöntimielessä katsottua MLB.tv:n free game of the day, matsi oli Padres vs. Giants. Laitan seuraavaksi koosteen ottelusta.

7/22/15: Posey, Cain help Giants top Padres, 7-1 - YouTube

Kelatkaa aikaan 0:26, ja katsokaa siitä lähtevä lyönti ja kiinniottoyritys. Minä jaksan "pesis hyvä baseball huono " ajatusmaailmani ansiosta uskoa, että Superpesiksen parhaat kopparit ala Puputti jne kävisivät hakemassa noi kopiksi, ainakin paremman näköisellä yrityksellä. Esim. Vimpelin Saarikentällä tulee koppareilta välillä aivan uskomattia pelastuksia pallolle, ennen kuin se päätyy järveen.

Sanoin tän silloinkin kun keskustelu alkoi käydä, mutta pitcheriksi en usko kenenkään päätyvän ikinä. Ulkopelissä Superpesiksen parhaat saattaisivat pärjätä jo nyt, ilman sen kummempaa reenausta, mutta se palloon osuminen erilaisesta syötöstä on syy, miksei meidän miehet ole jo nyt dominoimassa jenkkilää :)
 

Lager Lager

Jäsen
Suosikkijoukkue
National Hockey League
Tuli eilen vedonlyöntimielessä katsottua MLB.tv:n free game of the day, matsi oli Padres vs. Giants. Laitan seuraavaksi koosteen ottelusta.

7/22/15: Posey, Cain help Giants top Padres, 7-1 - YouTube

Kelatkaa aikaan 0:26, ja katsokaa siitä lähtevä lyönti ja kiinniottoyritys. Minä jaksan "pesis hyvä baseball huono " ajatusmaailmani ansiosta uskoa, että Superpesiksen parhaat kopparit ala Puputti jne kävisivät hakemassa noi kopiksi, ainakin paremman näköisellä yrityksellä. Esim. Vimpelin Saarikentällä tulee koppareilta välillä aivan uskomattia pelastuksia pallolle, ennen kuin se päätyy järveen.
Joo voisin alkaa vastapallona postaamaan niitä hienoja MLB kiinniottoja tai pesiksen ulkokenttä mokia, mutta jätetään väliin. Suomalaiset on yleisellä tasolla niin kuutamolla mitä tulee MLB-pelaajien taitoihin. Taito erottuu erityisesti sisäkenttäpelaajien heittovarmuudessa/tarkkuudessa, kun poltetaan pelaajia pesille.
 

Hande75

Jäsen
Suosikkijoukkue
LiverpoolFC, Jokerit, suomalaiset NHL:ssä ja Lauri
Kaipa se on mahdollista, jos oikein yrittää, mutta lähinnä kysyisin, että miksi baseballissa syöksytään jalat edellä pesille? Onko se niin kuin epäilen, ettei pallo osu kipeää päähän.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Baseballissa korostuu lyöminen ja syöttäminen. Toki ne on pesäpallossakin isossa roolissa, mutta koen että pesäpallossa pitää olla monipuolisempia pelaajia. Baseballissa, johtuen jo syötön(ja sen lyömisen) myötä taktiset ominaisuudet eivät korostu niin paljoa kuin pesäpallossa. Ns. huippuominaisuudet amerikan vitamiinien kautta varmasti jenkeillä kuitenkin tapissa. Räjähtävyys ja voima. Suomessa sitten enemmän sellaisia "10-ottelijoita", kun baseballin pelaajat ovat "sprinttereitä"
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Kaipa se on mahdollista, jos oikein yrittää, mutta lähinnä kysyisin, että miksi baseballissa syöksytään jalat edellä pesille? Onko se niin kuin epäilen, ettei pallo osu kipeää päähän.

Jalat edellä tullen on helpompi yrittää rikkoa tuplapolttoa käsiä nostamalla. Samoin pesää vasten on helpompi vauhdissa nousta taas pystyyn ja mahdollisesti yrittää tilaisuuden auetessa seuraavalle pesälle. Kädet edellä syöksyssä on vaarana paitsi saada pesävahdin piikkarit näpeilleen myös loukata sormensa niiden joutuessa mahdollisesti pesän alle.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
No ei kai, mutta jos mietitään lähtökohtana sitä, että ylipäätään joskus pelaisi MLB-tasolla. Suoraan siirtoon tuskin kukaan uskoo. Ajatuksena mulla oli lähinnä se, että jos on pesäpallossa jo päässyt pääsarjatasolle asti aikuisissa, niin on jo liian myöhäistä lähteä opettelemaan kokonaan uutta lajia.
MLB-syöttäjäksi voisi joku lahjakas Suomalainen ehkä joskus päästäkin, jos muuttaisi jenkkeihin lajia tosissaan harjoittelemaan useammaksi vuodeksi. Muille pelipaikoille aika mahdoton ajatus, syöttäjäksikin pääseminen aika minimaalista.
Jos joku tuollainen kuvaillut ehdot täyttävä suomalaiskaveri selviäisi MLB:hen niin voitaisiinko sanoa että kyseessä on pesäpalloilija?
 

Jopetus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Jos joku tuollainen kuvaillut ehdot täyttävä suomalaiskaveri selviäisi MLB:hen niin voitaisiinko sanoa että kyseessä on pesäpalloilija?

Riippuu kai siitäkin kuinka nopeasti se MLB-paikka aukeaisi. Jos ajatellaan, että vuodet 5-16 on pelannut pesäpalloa, ja sen jälkeen muutamassa vuodessa MLB-tasolle, niin kyllä ainakin minä ajattelisin että pesäpalloilijasta tuli baseball-pelaaja. Pääosin lajitaidot on luotu pesäpallossa, ja sen jälkeen sopeudutaan vain baseballin erilaisuuteen, erityisesti lyönnin osalta.
 

Defensefirst

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Gylfi Sigurdsson
Tuli eilen vedonlyöntimielessä katsottua MLB.tv:n free game of the day, matsi oli Padres vs. Giants. Laitan seuraavaksi koosteen ottelusta.

7/22/15: Posey, Cain help Giants top Padres, 7-1 - YouTube

Kelatkaa aikaan 0:26, ja katsokaa siitä lähtevä lyönti ja kiinniottoyritys. Minä jaksan "pesis hyvä baseball huono " ajatusmaailmani ansiosta uskoa, että Superpesiksen parhaat kopparit ala Puputti jne kävisivät hakemassa noi kopiksi, ainakin paremman näköisellä yrityksellä. Esim. Vimpelin Saarikentällä tulee koppareilta välillä aivan uskomattia pelastuksia pallolle, ennen kuin se päätyy järveen.

Sanoin tän silloinkin kun keskustelu alkoi käydä, mutta pitcheriksi en usko kenenkään päätyvän ikinä. Ulkopelissä Superpesiksen parhaat saattaisivat pärjätä jo nyt, ilman sen kummempaa reenausta, mutta se palloon osuminen erilaisesta syötöstä on syy, miksei meidän miehet ole jo nyt dominoimassa jenkkilää :)

Taidat myös unohtaa että baseballissa on myös aina pallossa kierrettä ja se lentää suuremmalla nopeudella, ne vaikeuttavat erittäin paljon pallon koppaamista. Pesäpallossa voi jo välittömästi lyönnin jälkeen sanoa mihin kohtaan pallo laskeutuu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös