Mainos

Pelitapaketju 2020–2021

  • 4 052
  • 20

Jay Low

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, SHL
Noniin, kohta mennään Liigaa 2020-21!

Aloitetaan samalla myös perinteinen pelitapaketju, johon kerätään analyysiä ja perusteltuja huomioita TPS-joukkueen pelitavallisista asioista. Yksittäiset pelaajien ratkaisut ja v¤%&uper¤%leet pidettäkööt jossain muualla.

Lähtökohta kaudelle preseasonin perusteella - analyysissä viisikkopeli

PAHP

TPS on käyttänyt preseasonin aikana säännönmukaisesti nopeita hyökkäyksiin lähtöjä. Kun TPS saa kiekon puolustusalueella tai keskialueella, on prioriteetti selvä - kovaa ylös. Tässä näkyy usein myös pelipaikattomuutta, eli pakeilla on lupa lähteä mukaan nopeisiin hyökkäyksiin vaikka kärkimiehenä. Muutamissa peleissä näkyi myös pakin nopea jalalla nosto samalla kuin hyökkääjä lähti hakemaan alempaa vauhtieroa nopeaa rintamahyökkäystä varten. Uskon, että vastustajat tulevat iskemään tähän ja nähtäväksi jää, tuleeko preseasonin raikkaasta nopeasta hyökkäämisestä peruskaudella puskemista ja keskialueen miekkailua - tästä oli jo merkkejä esim. Tappara-pelissä.

Palautteluja tai muita rytmitystekoja ei juuri tehdä, vaan pelin rytmittämisessä luotetaan lähinnä yksittäisten pelaajien juonikkuuteen ja satunnaisiin pakki-pakki sivuttaissyöttöihin. Tepsi ei pelkää pitkiä syöttöjä tilanteen tullen, mutta pääasiassa peliä yritetään viedä eteenpäin kovalla jalkatyöllä ja lyhytsyötöillä. Huomioitavaa on, että preseasonin aikana nähtiin 1 (!) alempi viivelähtö, kun Tappara-pelin ekassa erässä Viro pysäytti kiekon oman maalin taakse ehkä 1,5 sekunniksi. Todennäköisesti vahingossa ja vanhasta muistista. Jos omassa päässä on ollut mankelia, turvautuu Tepsi suosiolla siirtokiekkoon punaviivan jälkeen.

HAHP

TPS pyrkii hyökkäämään kolmelta kaistalta kovalla nopeudella ja vauhtieroa hyödyntäen. Kiekkoa ei juuri pelata irtokiekkoina syvään, vaan prioriteettina on nopea yli- tai tasavoimainen suorahyökkäys, joka päättyy laukaisuun ja oikea-aikaiseen irtokiekon hyödyntämiseen.

Alivoimaisissa hyökkäyksissä hyökkääjä ei hakeudu kulmapeliin, vaan prioriteettina on puolustuksen "sitominen" ja toisen aallon odottaminen. Pitkiä hyökkäyksiä ei juurikaan pelata, vaan hyökkäyksissä haetaan nopeita ratkaisuja - joskus malttia saisi olla enemmänkin, nopeat ratkaisut antoivat preseasonilla jossain määrin käännön paikkoja ja ylivoimaisia hyökkäyksiä vastustajille.

HAPP

Pitkien hyökkäyksien vähäisen hyödyntämisen vuoksi TPS pystyy paineistamaan todella nopeasti ja himokkaasti, kun alla ei ole hyökkääjien pitkää vaihtoa. Verrattuna Selinin ja etenkin Kaskisen aikaan paineistus on aggressiivista ja oikea-aikaista, eikä nimellistä ja myöhästynyttä kaartelua vastustajan edessä. Tämä onkin ollut yksi parhaiten toimivia asioita preseasonilla, ja TPS on tehnyt preseasonin otteluissa mukavasti maaleja hyökkäusalueen riistoista.

Kauden ensimmäiset pelit näyttivät siltä, että Tepsillä ei ole muuta vaihetta hyökkäysalueen puolustamisessa kuin törkeä paineistus. Virroilla (vs. Kärpät) otettiin ilmeisesti sen verran oppia viiden erän verran, että viimeiseen harjoitusotteluun oli tullut mukaan nöyrä 1-4 träppipelaaminen, jota Tepsi pelasikin kohtuullisen tiiviisti. HAPP on kaksivaiheista siten, että ohjauspeliä ei juurikaan harjoiteta - prioriteetti on kova paineistus, jos siihen ei päästä tai tarvitaan vaihto, lasketaan 1-4 träppiin, vastustajien viivelähdöissä ns. tolppamiehellä.

PAPP

Sama jatkumo pysyy puolustusalueen pelissä. TPS pyrkii katkaisemaan puolustuspelin nopeasti, jotta saman vaihdon sisällä pystyttäisiin hyökkäämään raikkaasti ja ratkaisuvoimaisesti. Puolustuspelaaminen on pitkälti miesvartiointiin perustuvaa. Puolustuspeli on ollut preseasonilla melko tiivistä ja maalinedusta on pystytty siivoamaan tehokkaasti. Pitkät hyökkäykset ovat Tepsin energiselle puolustustavalle ja miehen pelaamiselle myrkkyä, joten on mielenkiintoista nähdä, tuleeko puolustamiseen aluepelaamisen elementtejä kauden aikana.

Yhteenveto

Preseasonin perusteella TPS pelaa linjassa sen kanssa, mitä julkisuudessa on puhunutkin - liikkeellä on jalkava joukkue, joka pyrkii pelaamaan nopeaa ja puhdasta pystysuunnan jääkiekkoa. Tämä on todella raikas ja kunnianhimoinen, jossain määrin jopa riskipitoinen linjaus. Nähtäväksi jää, muuttavatko perussarjan pimenevät illat ja vastustajien marraskuiset keskialueen 0-5 katiskat pelaamisen kuvaa ja onko valmennuksen (viime kauden tapaan) kaivettava laatikosta Jääkiekkoliiton oppikirja esim hyökkäyksiinlähtöjen eri rytmeistä. Toivotaan, että Tepsin pelaamisen uusi paradigma lähtee lentoon ja tästä tulisi viihdyttävä mustavalkoinen liigakausi! Nautitaan ja analysoidaan lisää kun aihetta on.
 
Viimeksi muokattu:

snake

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS Saku Koivu, Mikko Koivu, Aatos Koivu
Samaa mieltä @Jay Low kanssa... :-) meinasin just tulla kirjoittamaan ylläolevan, mutta JLo kerkesi ensin.
 

Black Star

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Linkkaan tähän Yleltä Juha Juujärven analyysin Liigan vallitsevasta tilanteesta pelitavan suhteen.

Tuosta Jay Low tekstistä on hauska tehdä vertailuja.
 
Viimeksi muokattu:

mikkelson

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS

Hienoa että TPS kiinnostaa. Muista joukkueista varmasti turha odottaa kolmen runkosarjapelin jälkeen mitään pelitapa-analyysiä. Varsinkin sellaisista joilla on uusi valmentaja. Ymmärrän kyllä. Ketä kiinnostaa mitä jossain Hämeenlinnassa tai Lahdessa tapahtuu. Yksi lause täytyy nostaa tuosta jutusta esille: "On jokseenkin osuvaa, että esimerkiksi Lukko-pelissä 3−2-maali lähti norsukiekolla ja siitä pompulla seuranneesta onnekkaasta hyökkäyksestä liikkeelle."

Mitäs vitun väliä sillä on miten sieltä omista tullaan? Ei kai sen aina tarvitse olla mitään taidetta? Tuossa tilanteessa Raipehan suorastaan alistaa Virran peksiä. Aloitusvoiton jälkeen kolme TPS pelaajaa lähtee samantien ylöspäin, kun taas kolme Lukon pelaajaan jähmettyvät hyökkäysalueelle. Rafkin pistää keskityksen Ortegelle joka nappaa kiekon hanskalla alas ja jatkaa sen päätyy. Yksinkertainen on kaunista ja loppu on historiaa.
 
Viimeksi muokattu:

Boulerice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boogaard(R.I.P) ja Twist

Hienoa että TPS kiinnostaa. Muista joukkueista varmasti turha odottaa kolmen runkosarja pelin jälkeen mitään pelitapa-analyysiä. Varsinkin sellaisista joilla on uusi valmentaja. Ymmärrän kyllä. Ketä kiinnostaa mitä jossain Hämeenlinnassa tai Lahdessa tapahtuu. Yksi lause täytyy nostaa tuosta jutusta esille: "On jokseenkin osuvaa, että esimerkiksi Lukko-pelissä 3−2-maali lähti norsukiekolla ja siitä pompulla seuranneesta onnekkaasta hyökkäyksestä liikkeelle."

Mitäs vitun väliä sillä on miten sieltä omista tullaan? Ei kai sen aina tarvitse olla mitään taidetta? Tuossa tilanteessa Raipehan suorastaan alistaa Virran peksiä. Aloitusvoiton jälkeen kolme TPS pelaajaa lähtee samantien ylöspäin, kun taas kolme Lukon pelaajaan jähmettyvät hyökkäysalueelle. Rafkin pistää keskityksen Ortegelle joka nappaa kiekon hanskalla alas ja jatkaa sen päätyy. Yksinkertainen on kaunista ja loppu on historiaa.

Menee linjassa Jatkoajan viime vuosien kehityksen kanssa mitä tulee noihin artikkeleihin.
Noille voi lähinnä nauraa kun pohjatyötä tehdään korkeintaan 5min artikkelin eteen ja tyyli on teksti-tv scouttaus, joten tuloskin on lähinnä paskaa.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Turhapa näistä on triggeröityä enää tai klikkailla edes auki, Kalapuikkoviiksi on joko katkeroitunut keväästä 2010 tai Jatkoaika Ry:n hallitus on määrännyt että Tepsistä vaan huonosti kirjoitettuja artikkeleita tulille kun näyttävät tuovan eniten klikkauksia.
 

Zodiac

Jäsen
Suosikkijoukkue
Thunder Bay Bombers
Rintanen oli saanut onneksi hiukan viilattua tuota yyveetä. Nyt siellä oli ideaakin.
 

Spine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uramaton Turun Palloseura
Toisaalta vastuskaan ei ollut pääsarjatasoa. Miksi ylivoimaa täytyy pelata yhdellä viivamiehellä?

Kyllähän jos ei kaikki niin suurin osa joukkueista pelaa yhdellä viivamiehellä yv:tä. Muutenkin kova luotto Rintasen ylivoimaan. Melkein aina Rintasen aikana ylivoima ollut sellaista top-5 kamaa. Luotto on kova nytkin.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Siirretty huhuketjusta sopivampaan ketjuun.

Itse en sitä ole nähnyt enkä Pullin koomailuja toisessa maalissa, mutta pitää kai myös peluutukselle antaa risuja. Vastustaja on tehnyt juuri maalin erän loppuun ja kaikki tietää, että toista maalia ei saa enää tulla samaan erään. Reilu minuutti jäljellä ja kentälle heitetään kuitenkin joukkueen kokemattomin pakki.
Nyt ollaan asian ytimessä - peluutuksessa!

OK, siinähän oli tietysti pitkään erikoistilanteita ennen 0-2 -maalia (19:24). Erikoistilanteet alkoivat käytännössä jo ajassa 14:10, kun TPS pääsi ylivoimalle. En sen tarkemmin katsonut, mutta olettaisin ylivoimaa pyörittäneen kaksi pakkia: Lajunen ja Larsson. TPS:n ensimmäinen rangaistus (Ukko-Pekka Luukkonen) tuli todella nopeasti ylivoiman päätyttyä. Tässä välissä vain 21sec ehdittiin pelata 5vs5 ilman vaihtoja. Henrik Larsson taisi olla TPS-rangaistuksen tullessa edelleen jäällä?

Ajassa 16:31 TPS-alivoiman aloitti pari Bohm-Viro, joka pelasi noin 20sec. Seuraavaksi laatikkoon hyppäsi pari Anttalainen-Bibic, joka pelasi aina Petteri Wirtasen rangaistukseen saakka eli noin 30sec. 3vs5 alivoima alkoi ajassa 17:23 ja päättyi 18:31, kun Ruslan Ishakov hyppäsi neljänneksi mieheksi kentälle. Verkko pölähti vain 12sec myöhemmin ajassa 18:43. Pari Bohm-Lajunen urakoi kentällä koko tämän ajan aina takaiskuun saakka eli 1min 20sec.

Ensimmäisessä erässä peliaikaa on jäljellä 1:17, vastustaja on juuri tehnyt ylivoimalla 0-1 -maalin. Nää on just niitä hetkiä, joista mä olen paasannut palstalla jo vuosikausia. Alivoimat, maalien jälkeiset vaihdot, erien alut, erien loput, ottelun viimeinen vitonen... nää on just niitä hetkiä, jonka vuoksi meillä oli viimeiset viisi vuotta useimmiten seiskapakkina Jani Forsström. Ei Forre kenenkään junnun paikkaa siellä kokoonpanossa vienyt, vaan hoiti oman ruutunsa. Nyt meillä ei ole enää Forrea viemässä sitä junnun (tässä tapauksessa Valtteri Pullin) pelipaikkaa ja -aikaa. Sitten vaan käy näin! Vastaavasti jos Forsström olisi urakoinut tuon alivoiman ja ollut ottamassa takaiskua vastaan, valmennuksella olisi ollut joka tapauksessa heittää maalin jälkeen kentälle joko Bohm tai Lajunen. Nyt kumpaakaan näistä herroista ei voinut laittaa keskialoitukseen.

Tietysti pisimpään penkillä olivat istuneet Henrik Larsson ja Valtteri Pulli eli tavallaan valinta on ymmärrettävissä. Toisaalta kun miettii tilannetta: erää on jäljellä 1:17, vastustaja on juuri pyörittänyt peliä ylivoimalla yli kaksi minuuttia ja tehnyt vieläpä maalin. Kuinka idiootti pitää olla, että heittää kyseisessä tilanteessa kentälle pakkipariksi sekä hyökkäysorientoituneen että ensimmäisiä liigamatsejaan pelaavan juniori-ikäisen puolustajan? Kyseessä on vieläpä pari, joka ei normaalisti pelaa yhdessä. Johan Ivarssonin poissaolo vaikutti takuuvarmasti puolustajien peluutukseen. Silti... kyllähän tollaisessa tilanteessa pitäisi heittää kentälle varma kaksikko, joka on vieläpä jonkin verran pelannut parina: Anttalainen-Bibic.

Nyt pakkien peluutuksesta jäi vähän sellainen "kaikki pelaa" -fiilis. Penkiltä kaivettiin ne kaikkein kylmimmät äijät, kun eräkin on ihan just loppumassa jne. Luulisi valmennusjohdon osaavan vähän lukea näitä pelin kriittisiä hetkiä ja hoitaa peluutus niiden mukaisesti. Aika harvoin sitä kutsutaan pelin käännekohdaksi, kun ajassa 28:56 vastustaja tekee 5vs5-maalin. Sitä voi sanoa käännekohdaksi, kun vastustaja tekee ensimmäisen erän kahden viimeisen minuutin aikana ylivoimamaalin sekä heti maalin jälkeisestä vaihdosta 5vs5-maalin.
 

septi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Hyvät huomiot edellä @Vode ja @Mr.Fox

Tepsissä on viime vuosina epäonnistuttu etenkin pakkien sisäänajossa Liigakiekkoon, tunnetuin seurauksin. Nämä edellä nostetut ovat juuri niitä pieniä suuria asioita joita pitäisi huomioida, varsinkin puolustajien peluutuksessa, kun virheiden hinta on suurempi kuin hyökkääjillä. Antaa alkuun niitä helpoimpia minuutteja ja kokemuksen kertyessä lisää haastetta. Tätä pitää pystyä jatkossa parantamaan nuorten pelaajien sisäänajossa. Tietysti myös nuorten pelaajien on helpompi ottaa roolia jos joukkueella muuten kulkee eikä joudu kantamaan kykyään suurempaa vastuuta.

Vaikka nyt tuli iso virhe niin tykkään kuitenkin siitä että Pulli jatkoi rohkeaa pelaamista, eikä antanut tuon virheen lannistaa. Jos haluaa olla kiekollinen pakki tulevaisuudessa, pitää pelata kiekolla rohkeasti (mutta omat rajat tuntien ja tietysti jatkossa vastaavia virheitä vältellen). Vaatii aikamoista tasapainoilua, mutta pelkällä rännikiekkojen heittelyllä ja ylivarovaisuudellakaan ei saavuta mitään. Tämän balanssin hakemisessa on valmennuksella iso rooli ja tämän pitää jatkossa onnistua paremmin.
 

Slaigard

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mottipäisillä pelaavat
Sanokaas fiksummat, mikäs järki on pellailla tätä todella kärkästä kolmella ylhäältä karvausta ja heti perään seisten punaisella -settiä sekaisin alusta alkaen? Ja uskooko joku, että tällä matskulla punaisella jöpöttely voi kantaa hetelmää?
 

Turnipsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Sanokaas fiksummat, mikäs järki on pellailla tätä todella kärkästä kolmella ylhäältä karvausta ja heti perään seisten punaisella -settiä sekaisin alusta alkaen? Ja uskooko joku, että tällä matskulla punaisella jöpöttely voi kantaa hetelmää?

Rauhallisesti ylös, ja rauhallisesti alas - ei tässä kannata hätäillä. Tepsi jatkuvasti jäljessä ryhmittymisessä puolustamaan, sekä myös jäljessä hyökkäämään. Hyökkäyksen osalta näkee hyvin selvästi tuon, muut hakee vauhtia omissa, ja yksi tai kaksi pelaajaa lähtee puskemaan hyökkäykseen.

Luulisi että tuossa joko lähdetään vauhdilla ylös viisikkona, tai että lähdetään hitaalla viisikkona. Mutta ei, nyt kolme jää alas ihmettelemään mitä tapahtui raatteentiellä, samalla kun pari kaveria koittaa saada nimensä liigan tilastoihin.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: kopo

Jay Low

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, SHL
Ettäkö jotain mellanmjölk ohjauspeliä pitäis pelata?? Tänään Tepsi oli unohtanut sen väsyneen 1-4 tolppaträpin (joka tosiasiallisesti oli melkein ohjauspeliä) ja pelasi johdonmukaisesti joko painetta tai 0-5 träpiä. Hyvä ratkaisu.

Ihan hyvä vieraspeli kovaa vastustajaa vastaan. Ei jäänyt 5vs5 -pelitavasta kiinni, Tepsi pystyi luomaan ihan hyvän määrän maalipaikkoja, joita ei pystytty käyttämään kaverin tapaan hyväksi.
 

khufu

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Peliitat
Viisikkopelin osalta tämän illan esitys oli mielestäni ehjin palloseuran 60min tällä kaudella. Lukko oli toki kokonaisuutena parempi, mutta niin sen odotusarvoisesti pitäisikin olla kotona, projektin tässä vaiheessa ja materiaaliero huomioiden. Tästä huolimatta lopulta hiukan paremmalla erikoistilannepelaamisella ja/tai viimeistelyllä tästäkin olisi otettu pisteitä. Harmi, kun liigan maalinodottamia ei taida nähdä mistään, ja itse ei jaksa alkaa näitä askarrella.

Mutta tosiaan karvauspelin tasapaino ja keskialueen puolustuspeli oli mielestäni selkeällä marginaalilla parasta mitä tällä kaudella on nähty. Ylivoimahyökkäyksiä ei juuri annettu, ja suhteessa Ilves-otteluun viisikko oli selvästi tiiviimpi kiekottomana. Tunnistettiin tilanteita oikein sen suhteen, että milloin mennän kahdella päälle ja milloin vetäydytään.

Avauspelaaminenkin oli parempaa, joskin kenttien välillä on tässä aika paljon eroa suorittamisessa. Etenkin Wirtasen kentän avauspeli ja muutenkin viisikkopeli mielestäni toimi. Ketjun sentteri on ollut koko vuoden palstan äärimmäisen kritiikin kohteena, mutta esim. avauspelin osalta suoritti tänäänkin parhaiten koko joukkueesta. Haki alhaalta ja tarjosi syöttösuuntia, ja kun laituritkin olivat valtaosan ajasta siellä missä piti, niin Wirtanen jakoi myös onnistuneesti kiekkoa eteenpäin. Pärssisen ketjun tekeminen oli oikeansuuntaista, mutta tasoltaan aika vaihtelevaa. Sentteri itse voisi edelleen yksinkertaistaa omaa pelaamistaan.

Jasun ja Ishakovin kenttien osalta avauspelaaminen oli sitten aika vaikeaa (etenkin jälkimmäisellä poppoolla). Mitään syväanalyysiä syistä ei tällainen oman junioriuran pelitaktisen näkemyksen perusteella operoiva harrastelija pysty tuottamaan, ainakaan ilman huolellista videoiden pyörittelyä. Jätetään tämän analysointi siis tuleviin otteluihin sekä ennen kaikkea Raipen huoleksi.

Pakisto osallistuu tämän vuoden palloseurassa aktiivisemmin myös hyökkäyspelaamiseen, mikä on varmaan osin pelitaktinen valinta ja toisaalta materiaalin suomaa luksusta. Kauden aiemmissa otteluissa nämä nousut ovat monesti jääneet hyökkäyskolmikolta paikkaamatta, mutta tänään tämänkin osalta oltiin aika hyvin hereillä. Jossain Ivarssonin nousussa kenttätasapaino petti, mutta tähänkin reagoitiin suhteellisen nopeasti, vaikka Lukko tuosta vaarallisen vastahyökkäyksen saikin.

Erikoistilannepelaamisen osalta alivoimapelaaminen toimi ainakin tuloksellisesti, vaikka mitään kovin syvää analyysiä tästäkään ei osaa ilman videosulkeisia tuottaa. Ainakin oltiin suhteellisen aktiivisia juoksematta kuitenkaan liikaa ja väärissä tilanteissa.

Ylivoima oli sitten edelleen äärimmäisen vaikeaa, tällä kertaa jo kiekon ylöstuomisenkin osalta. Jäi ainakin minulle hiukan epäselväksi, että mikä se meidän haku ja variaatiot oikein olivatkaan ylöstuonnin osalta. Ainakin menneinä vuosina niin suosituista vauhtieroon nojaavista jättösyöttöhauista on selvästi luovuttu. Tekisi melkein mieli sanoa, että kokeillaan tätä Ishakovin kanssa jos tämä on muuten noin vaikeaa. Mutta tekeminen oli tosiaan tämän osalta hiukan sekavaa, ja toisaalta materiaalin pitäisi riittää laadukkaaseen ylivoimapelaamiseen tässä liigassa. Joten toivottavasti tämä korjataan ja pian.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Tepsissä on viime vuosina epäonnistuttu etenkin pakkien sisäänajossa Liigakiekkoon, tunnetuin seurauksin. Nämä edellä nostetut ovat juuri niitä pieniä suuria asioita joita pitäisi huomioida, varsinkin puolustajien peluutuksessa, kun virheiden hinta on suurempi kuin hyökkääjillä. Antaa alkuun niitä helpoimpia minuutteja ja kokemuksen kertyessä lisää haastetta. Tätä pitää pystyä jatkossa parantamaan nuorten pelaajien sisäänajossa. Tietysti myös nuorten pelaajien on helpompi ottaa roolia jos joukkueella muuten kulkee eikä joudu kantamaan kykyään suurempaa vastuuta.
Paljon viisaita sanoja!

Seurasin tänään (23.10.2020 LUK-TPS) erityisen tarkasti TPS:n peluutusta aiemmassa viestissäni esille nostamillani kriittisillä hetkillä. Ylivoimat, alivoimat, näiden jälkeiset vaihdot sekä maalien jälkeiset vaihdot. Lukko-matsi oli jopa kohtuullisen hyvä ottelu kyseiseen seurantaan. Matsissa oli kohtuullisesti tapahtumia, mutta ei ollut missään vaiheessa täyttä sekoilua. TPS:lla oli myös jalkeilla lähes paras mahdollinen miehistö (miinus Lauri Pajuniemi). Pajuniemen ottaessa oman paikkansa kakkosketjusta se vaikuttanee enimmäkseen ylivoimakoostumuksiin. Todennäköisesti Pajuniemi tulee ottamaan paikkansa ykkösylivoimasta. Tällöin Josh Kestner siirtyy kakkosylivoimaan ja Juhani Jasu jää ilman yv-vastuuta.

02:13 - 04:13 TPS ylivoima
1YV: #51 Markus Nurmi - #46 Juuso Pärssinen - #26 Lauri Korpikoski - #62 Josh Kestner - #47 Ville Lajunen
2YV: #90 Timur Ibragimov - #34 Ruslan Ishakov - #21 Austin Ortega - #61 Juhani Jasu - #94 Henrik Larsson

Ylivoiman jälkeen kentälle hyppäsi:
#56 Hannu Kuru - #13 Petteri Wirtanen - #63 Joel Janatuinen - # 7 Johan Ivarsson - #55 Alen Bibic

22:41 - 24:41 TPS ylivoima
Ylivoiman jälkeen kentälle hyppäsi:
#56 Hannu Kuru - #13 Petteri Wirtanen - #63 Joel Janatuinen - #4 Aleksi Anttalainen - #55 Alen Bibic
Tosin pakkipari vaihtui hyvin nopeasti # 5 Eemil Viro - #33 Oliver Bohm, jotka ottivatkin vastaan Lukon 2-1 -maalin.

30:40 - 32:40 TPS ylivoima
Ylivoiman jälkeen kentälle hyppäsi:
#56 Hannu Kuru - #13 Petteri Wirtanen - #63 Joel Janatuinen - # 5 Eemil Viro - #33 Oliver Bohm

Lukko teki neljä 5vs5 maalia. Viimeinen oli lähinnä kosmetiikkaa. Ottelu oli jo ratkennut, ja aikaa oli jäljellä enää 16sec. Maalin jälkeinen kentällinen riippuu tietysti täysin siitä mikä koostumus oli ottamassa takaiskua vastaan.

16:02 LUK 1-1 (#90 - #34 - #77 - # 4 - #94)
Maalin jälkeen kentälle hyppäsi:
#56 Hannu Kuru - #13 Petteri Wirtanen - #63 Joel Janatuinen - # 7 Johan Ivarsson - #55 Alen Bibic

Logiikalla mennään. Kolmosketju ja kolmospakkipari otti vastaan takaiskun. Seuraavaksi kentälle laitettiin nelosketju + seiskapakki ja Bibicille kaveriksi ykköspakkiparista Johan Ivarsson. Niin tarkasti en seurannut mitä pakistossa tapahtui tämän jälkeen. Hyppäsikö Bibic suhteellisen nopeasti vaihtoon ja Ville Lajunen tuli Ivarssonin pariksi vai jättikö Lajunen yhden kierron väliin ja laatikkoon hyppäsi kakkospari Viro-Bohm?

25:55 LUK 2-1 (#56 - #13 - #63 - # 5 - #33)
Maalin jälkeen kentälle hyppäsi:
#51 Markus Nurmi - #46 Juuso Pärssinen - #26 Lauri Korpikoski - # 4 Aleksi Anttalainen - #55 Alen Bibic

Logiikka löytyy tästäkin. Nelosketju ja kakkospakkipari otti vastaan takaiskun. Seuraavaksi kentälle laitettiin kakkosketju + kolmospakkiparista Aleksi Anttalainen ja seiskapakki Bibic. Nimellisestä ykkösketjusta Austin Ortega ja Juhani Jasu pelasivat ajassa 24:41 päättyneen ylivoiman viimeisen minuutin. Pärssisen ketju oli minuutin verran huilanneempi ja "ehjempi". Kakkosylivoima on kuitenkin kasattu sekä ykkös- että kolmosketjusta.

47:08 LUK 3-1 (#21 - #61 - #62 - # 7 - #47)
Maalin jälkeen kentälle hyppäsi:
#51 Markus Nurmi - #46 Juuso Pärssinen - #26 Lauri Korpikoski - # 5 Eemil Viro - #33 Oliver Bohm

Ykkösketju ja -pakkipari ottaa vastaan takaiskun => kentälle laitetaan kakkosketju ja -pakkipari.
Tasaisella neljän ketjun jauhamisella mennään.

59:44 LUK 4-1 (#51 - #46 - #26 - #34 - # 5 - #47)
Maalin jälkeen kentälle hyppäsi:
#56 Hannu Kuru - #13 Petteri Wirtanen - #63 Joel Janatuinen - # 7 Johan Ivarsson - #94 Henrik Larsson

Peli oli jo ratkennut, joten helposti ajatellaan, että eipä näillä loppusekuntien pelaajilla ole niin väliä. Itse en haluaisi koskaan nähdä esim. Henrik Larssonia kentällä näillä hetkillä. Tänään oli niin siisti matsi, että mihinkään ylilyönteihin ei ollut aihetta. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että juuri näillä hetkillä mitä tahansa voi tapahtua. Selkeästi ratkenneen (kumpaan suuntaan tahansa) matsin viimeiselle minuutille ei koskaan mitään taitopelaajia kentälle. Ainoastaan nelosketjun sarvikuonoja sekä pakistoon vaikkapa pari Bibic-Bohm. Mitään myllytystä ei tarvitse ajatella, mutta puhelinvastaajaa on hyvä pitää valmiudessa. Eniten se vituttaisi, jos vaikkapa tänään noiden viimeisten sekuntien aikana joku Lukon (tai vaikka oma) pelaaja olisi kaatunut vahingossa Larssonin päälle ja polvi paskaksi. Riski on lähes olemattoman pieni, mutta miksi silti ottaa sitä. Rosterissa pitäisi olla täysin muita ukkoja heilumaan kentälle näihin tilanteisiin.

TPS pelasi myös onnistuneesti täydet kuusi minuuttia kolme alivoimaa. Peluutuksesta on löydettävissä selkeitä parivaljakoita. Hyökkääjistä alivoimaparivaljakoita ovat Wirtanen-Korpikoski, Jasu-Haapanen sekä Kuru-Janatuinen. Kolmannessa alivoimassa tärkeä alivoimapelaaja Jasu istui boxissa, joten Wirtanen veti tuplavuorot. Vastaavasti pakistossa pareina toimivat Ivarsson-Lajunen, Viro-Bohm sekä Bibic-Larsson. Kahdessa ensimmäisessä alivoimassa rangaistuna pelaajana oli Aleksi Anttalainen. Jasun rangaistuksen loppupuolella Anttalainen hyppäsikin laatikkoon Larssonin parina. Toisin sanoen alivoimilla mennään pakkipareissa aika pitkälti normaalin rotaation mukaan. Alivoiman jälkeen momentumia yritetään hankkia takaisin kakkosketjulla sekä ykköspakkiparilla.

12:02 - 14:02 TPS alivoima
Alivoiman jälkeen jäälle hyppäsi:
#51 Markus Nurmi - #46 Juuso Pärssinen - #26 Lauri Korpikoski - # 7 Johan Ivarsson - #47 Ville Lajunen

34:28 - 36:28 TPS alivoima
Alivoiman jälkeen jäälle hyppäsi:
#51 Markus Nurmi - #46 Juuso Pärssinen - #26 Lauri Korpikoski - # 7 Johan Ivarsson - #47 Ville Lajunen

37:54 - 39:54 TPS alivoima
Erä oli päättymässä heti rangaistuksen päätyttyä. Erä taisi päättyä samoilla miehillä kuin alivoimakin?

Tänään TPS ei tehnyt kuin yhden maalin. Merkintä tuli kakkosketjulle Nurmi-Pärssinen-Korpikoski pakkeinaan Ivarsson-Lajunen. Myös oman maalin jälkeinen vaihto on erittäin tärkeä. Maalista tullut hyvä momentum on saatava pidettyä yllä. Samalla on kuitenkin varmistettava ettei vastustaja pääse rokottamaan. Tässä onnistuttiin mielestäni erinomaisesti myös peluutuksen puolesta.

06:31 TPS 0-1 (#51 - #46 - #26 - # 7 - #47)
Maalin jälkeen kentälle hyppäsi:
#21 Austin Ortega - #61 Juhani Jasu - #62 Josh Kestner - #55 Alen Bibic - #94 Henrik Larsson

Tehdyn maalin jälkeistä momentumia ei saa missään nimessä hukata laittamalla mitään sarvikuonoketjua kentälle. Tänäänkin kentälle laitettiin hyökkäysorientoitunut ykkösketju. Pakistossa pitää olla kiekkovarmuutta sekä kovuutta. Pari Bibic-Larsson on mielestäni loistava haku tähän kohtaan. Perusrotaatiossa maalin jälkeen vuorossa olisi ollut pari Viro-Bohm. Vaikka Virolla on tiettyä kiekkovarmuutta, oli mielestäni valmennukselta hyvä veto olla laittamatta nuorta kaveria tällaiseen paikkaan. Tiistain matsissa (20.10.2020 TPS-ILV) vastustajan maalin jälkeen kentälle laitettiin pari Pulli-Larsson. Nuoren Pullin kasetti ei kestänyt tärkeässä vaihdossa ja kovassa karvauksessa. Pulli yritti kokemustasoonsa peilaten liian hienoa, ja lopputulos on nähtävissä tulostaululla. Pullin aika tulee kyllä, mutta se ei ole vielä. Tiistaina tästä valmennuksen selkeästä peluutusvirheestä maksettiin liian kova hinta.
 

Jay Low

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, SHL
@khufu :lta hyvä yhteenveto, johon ei paljon lisättävää tämän päivän osalta.

Mielenkiintoista nähdä, pelaako joukkue tällä tavalla hieman harkitsevammin ja tasapainoisemmin lauantain kotipelissä, vai meneekö homma Artukaisissa taas ryntäilyksi, puskemiseksi ja ylipelaamiseksi. Parin 0p pelin jälkeen varmaan kova näyttämisen halu kotiyleisön edessä.
 

Bajsligan

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ilveksestä voisi ottaa mallia. Hyökkäyksessä kiekoton pelaaja etsiytyy tekopaikkaan ja laukoo suoraa syötöstä. Näin syntyisi ainakin maalintekotilanne.
 

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
Ilveksestä voisi ottaa mallia. Hyökkäyksessä kiekoton pelaaja etsiytyy tekopaikkaan ja laukoo suoraa syötöstä. Näin syntyisi ainakin maalintekotilanne.

Tämähän olisi hyvä idea, jos kiekollinen pelaaja pääsisi etenemään tuonne asti. Nyt "hyökkäykset" lössähtää ennen alkujaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös