Kesällä oli haastattelu (SK 15.6.2024), jossa otteluohjelman laatijat Jari Kyngäs ja Cimmo Nurmi kävivät läpi myös lepoetua.
"Kyngäs kaivaa esiin tilaston viimeiseltä kymmeneltä kaudelta, jossa toinen joukkue ei pelaa perjantaina, mutta molemmat lauantaina: Kotivoittoja oli 54,15 prosenttia niistä peleistä, joissa vierailija tuli kamppailuun lepoedun turvin, kun lepoeduttomissa väännöissä kotijoukkueen voittoprosentti oli 54,46 prosenttia. Kotijoukkueen tullessa kamppailuun levolta, se voitti 60,12 prosenttia peleistään.
Neljällä joukkueella lepoetu oli kuitenkin lepohaitta.
Kiva että tilastoja on kaivettu, mutta tuo on täysin turha tilastotutkimus. Tuolla tavalla voitaisiin selvittää lepoedun tuomaa hyötyä JOS joukkueet olisivat lähtövoimaluvuiltaan tasaveroisia. Eli peliin lähettäisiin 50-50 asemasta.
Mutta jos Tappara pelaa B2B pelin ja Jukurit tulee levänneennä Tapparaa vastaan, niin kumpi joukkue voittaa todennäköisemmin? Edelleen Tappara, mutta kyllähän tuo B2B peli vähentää muutaman prosentiin Tapparan todennäköisyyksiä voittaa.
Eli jos ilman B2B asetelmaa Tappara - Jukurit olisi todennäköisyyksissä 80-20, sitten taas Jukurit levoedun turvin sama ottelu voisi olla 75-25. Edelleen Tappara voittaa useammin kuin häviää ja tämän takia pelkkiä voitto% on turha kaivella kun tutkitaan lepoetua. Fyysinen rasitus vaikuttaa ihmiskehoon ja heikentää peräkkäisten päivien suoritusta. Yksilökohtaista se on kuinka paljon, mutta vaikutusta on. Sen takia juuri vedonlyöntimarkkinoilla toimijat tekevät rasituksesta vähennyksiä, mutta eivät ne tietenkään merkittävästi käännä voimasuhteita. Ääritapauksia tietenkin on, toinen pelannut 7 päivään 5 peliä ja pitkiä matkoja, toisella 7 päivään 3 peliä kotona jne. Näissä tapauksissa rasituksesta tehtävä vähennys tietty on isompi kuin pelkästää yksittäisen B2B pelin kohdalla.
Lepoetu on muutoinkin laajempi käsite kuin B2B ottelun aiheuttama rasitus. Rasitusta tulee tarkastella pidemmällä ajanjaksolla, kuinka monta peliä 4 päivään jne... Lisäksi tulee huomioida mahdolliset kokoonpano muutokset. Maalivahdit kärsivät eniten B2B rasituksesta. Jos sama maalivahti pelaa B2B pelit niin suoritustaso laskee muutaman%. Se onkin usein mietinnän paikka, onko kakkosveskari parempi tuoreeltaan kuin rasituksen alla pelaava ykkösmaalivahti, varsinkin jos ykkösveskarilla on jo viikolta alla pelejä.
Huonolla otteluohjelmalla ja otteluruuhkalla on merkitystä yksittäisiin otteluihin, en kuitenkaan usko yhdenkään joukkueen kärsivän siitä niin paljoa, että päätyisi sen takia "väärälle" sijoitukselle runkosarjassa. Enemmän olisin huolissaan pelaajien terveydestä. Rasitus korottaa loukkaantumisen riskiä, joten mielestäni pitäisi mahdollisimman paljon pyrkiä antamaan joukkueille pelien jälkeen tarvittavan ajan palautumiseen ennen seuraavia otteluita. Toki B2B peleissä on sitä mukavaa fiilistä varsinkin paikalliskamppailuissa, mutta esimerkiksi tämän viikon ohjelma Ässien kannalta on kieltämättä hölmö. Miksi viikon kaksi ainoaa peliä pitää pelata pe-la?”Lepoedun huomioinnilla ei ole käytännön merkitystä runkosarjan sijoituksiin. Sen optimointi kuitenkin vähentää spekulaatioita", Nurmi sanoo ja viittaa lepoedusta käytävään keskusteluun."