Mainos

Pelimusiikki

  • 5 762
  • 28

Thoke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Masokistien ja pessimistien suosikki=SaiPa
Tässä ketjussa on tarkoitus keskustella kaikenlaisesta pelimusiikista, niin vanhoista kuin uusista. Valitettavasti CD:eitten tulon jälkeen nykypäivän pelimusiikki ei ole enää sitä mitä ennen.

Mutta onneksi voi aina muistella menneitä. Sitä varten on olemassa soitto-ohjelmia joilla voi kuunnella vanhojen laitteiden, esim. kuusnepan biisejä. Itse olen tässä lähiaikoina perehtynyt juuri kuusnelosen musiikkiin ja täytyy kyllä todeta että parhaimmillaan ne ovat todella loistavia mm. Commando, Monty on The Run, Auf Wiedersehen Monty, Ghost's n' Goblins, Rambo II, Cybernoid jne.

Mutta, varmasti teistä löytyy minua vanhempia jotka ovat pelanneet Amigalla C64:lla, Atari ST:llä... Millaisen vaikutuksen musiikki teki teihin?

Tähän loppuun vielä pari linkkiä keskittyvät pääasiassa kuusnepaan:

http://www.ntrautanen.fi/computers/commodore/c64_songlist.htm

Löytyy muutamia kappaleita mp3 ja sid-muodossa. MM. Jean Michel Jarren tunnetuimpia biisejä kuusneloselle sovitettuna. Kannattaa tsekata. Tuolta sivulta löytyy myös linkki soitto-ohjelmiin joita tarvitsee että voi kuunnella sid-tiedostoja

http://sid.oth4.com/

Tuolta puolestaan löytyy suht runsaasti kappaleita MP3-muodossa

http://remix.kwed.org/

Nykyaikaistettuja versioita kappaleista

http://www.pressplayontape.com/

Tämä on tanskalainen bändi joka tekee rock-covereita tunnetuimmista kuusnelosen biiseistä. Olo oli kyllä hämmentynyt kun kuuli mm. Commandon ja Ghosts'n Goblinsin. Rokkaa kyllä ihan kybällä. Täytyy jossain vaiheessa hommata näitten herrojen albumit.
 
Viimeksi muokattu:

Jj

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, FCB
NHL 06 mukana tullut NHL 94 ja sen tunnari on aika kasarihelmi.
Sopisi aika hyvin kännyn hälyääneksi jos sen jostain saisi.

Itse pelien tunnelman luonnissa ei välttämättä mikään biisi ole
niin toimiva ratkaisu. Fallout ja God of war -pelien äänimaailma
tuli tästä ekana mieleen. GTA tietysti iloinen poikkeus.
 

Slite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
C-64:lla oli pelejä, joita hankittiin ja pelattiin musiikin vuoksi. Erityisesti Rob Hubbard ja Maniacs of Noisen tyypit jättivät nuoren Slitenkin mieleen melkoisesti muistijälkiä, jotka elävät siellä nostalgiaväritteisinä yhä tänäkin päivänä.

Monella tuon ajan pelimusiikin tekijöistä ei ollut käytettävissään minkäänlaista varsinaista ohjelmaa musiikin tekemiseen. Musiikki tehtiin usein heksaeditorilla, eli kirjoittamalla nuotit ja efektit numerokoodeina muistiin. Musiikin tekemisestä ja pelien tekemisestä ei nykymittapuulla maksettu "mitään", työtä tehtiin monesti jääkiekkokliseellä "rakkaudesta lajiin".

Myös aikataulut ovat usein huvittavia; Rob esimerkiksi kertoi erään pelimusiikin tekoprosessista sellaista, että hän sai iltapäivällä soiton pelitalosta, että pitäisi tulla saman tien tekemään musiikki pikaisesti peliautomaattiversion pohjalta valmistumassa olevaan C-64 -peliin. Vaikka Robilla olisi ollut parempaakin tekemistä, hyppäsi Rob junaan, meni valmistajan tiloihin tehdäkseen musiikin, ja väänsi sen yön aikana erittäin nopealla aikataululla kuultuaan alkuperäisen musiikin tasan kertaalleen. Hieman pelitalon orjatyömeiningin suivaannuttama hän päätti asettaa kaikki talosta löytyneet kuusneloset soittamaan tekemäänsä biisiä täysillä kaanon-tyyppisesti siten, että aamulla töihin palaavat pelitalon työntekijät saivat aloittaa aamunsa melkoisen kakofonian säestämänä. Ja mitä syntyikään tämän prosessin seurauksena? Loistava musiikki peliin nimeltä Commando.

Nykyisin ei tule enää pelattua muuta kuin Blockout-nimistä palikkapeliä (vähän kuin 3D-tetris), joten nykyisistä pelimusiikeista ei ole hirveästi kokemusta. Nykyisiin peleihin on hieman liian helppoa tehdä musiikkia, joten siitä ei vain saa sellaisia fiiliksiä kuin ennen, jolloin musiikin tekijät joutuivat tappelemaan monenlaisten teknisten rajoitteiden kanssa. Mutta kaipa nykyisistäkin pelimusiikeista jotakin helmiä myös löytyy.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kenenköhän käsialaa mahtaa olla Max Paynen tunnari. Joskus tuota tuli pelailtua ja jäi mieleen aika tyylikkäänä tunnarina.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Pelimusiikista kautta aikain diggailut tunnustautuu täällä.

Siitä asti kun joskus 90-luvun alussa ensimmäistä kertaa kunnolla videopelien maailmaan uppouduin on musiikki näissä peleissä usein näytellyt erittäinkin suurta roolia. Itseasiassa tunnustan musiikin olevan eräs äärimmäisen tärkeä tunnelmanluoja peleissä, jopa joskus hieman aliarvostettu. Joskus graafisesti hivenen vaatimaton peli voi saada ihan huikaisevan paljon lisää tunnelatausta ja visuaalisuutta, jos taustalle on onnistuttu loihtimaan tarttuvia hienoja melodioita.

Osa pelien tunnareista on ihan ikivihreitä klassikkoja omassa maailmassaan, kuten Super Marion teema, tai Zeldan, puhumattakaan Castlevanioista, Metal Geareista ja Mega Maneista. Osa tunnetaan vieläpä varsin laajaltikin.

Omaan suosikkijoukkoon kuuluu vanhaa pelimusiikkia, sekä uudempaa. Tätänykyäkin sävelletään erittäin hienoa musiikkia peleihin, vaikka lisensoitu musiikki onkin tullut jäädäkseen, joihinkin peleihin se jopa sopii. Eräässä vaiheessa tuli keräiltyäkin pelisoundtrackeja, sekä alkuperäistä tavaraa sisältävää, että sovituslevyjä. Kyllä noita jokunen kymmenen majailee levyhyllyssä.

Säveltäjistä muutamia ihan all time favoureteja on mm. japanilaiset Nobuo Uematsu ja Koji Kondo. Edellämainittu on ehkä tunnetuin japanilaisesta roolipelisarjasta Final Fantasysta, johon mies on 80-luvulta saakka säveltänyt musiikkeja, tosin jäänyt nyttemin sivuun ollen enemmän muissa projekteissa mukana. On herralla jopa oma rockbändi The Black Mages, joka soittaa pelimusiikkisovituksia, hieman enemmän ja vähemmän onnistuneesti, heh. Kondo taasen on tunnetuin varmaan Super Marion ja Zeldan tunnusmusiikkien ja muiden kappaleiden sävellyksistä ja miestä voinee pitää ehkä kaikkein legendaarisimpana videopelisäveltäjänä. Parhaimmuus on sitten taas ihan makuasia.

Pelimusiikkipohjaisia konsertteja on tosiaan järjestetty, enimmäkseen kyllä sinfoniaorkesterin turvin. Ruotsissakin jopa viimevuonna yksi ja taisi olla ihan loppuunmyyty. Tulevana kesänä on myös yksi ja meinaan mennä paikan päälle kuuntelemaan. Tarjolla on sinfoniasovituksia ihan laidasta laitaan pelejä.

Rock- ja pop-muodossa ihan mielenkiinnolla myös seurailisin konsertteja, jos moinen vaan toteutuisi ja olisi siedettävän matkan päässä. Monet tutut nostalgiset melodiat istuisivat varmasti taitavan bändin soittoon ihan mallikkaasti.
 

Beagle Boy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Luomuteurastajat (RIP)
Rinksu kirjoitti:
Kenenköhän käsialaa mahtaa olla Max Paynen tunnari. Joskus tuota tuli pelailtua ja jäi mieleen aika tyylikkäänä tunnarina.

Waltarin Kärtsy Hatakan muistaakseni. Kakkosessa on Poets of the Fallia.
 

Miljonääri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappaja, Nashville Predators, FC Köln
Oma korsi kekoon. Pelimusiikeista ei voi keskustella, mainitsematta erikseen sellaista mestariteosta niin pelinä, kuin musiikkienkin osalta: Michiru Yamanesta tuli legenda, hänen säveltäessään musiikit todella mestarilliseen ja näyttävään peliin: Castlevania Symphony of the night.

Peli julkaistiin ps1 konsolille, se on edelleen parhaita konsolipelejä, joita olen pelannut. Alkuperäisestä painoksesta saa maksaa sellaiset 70-150e kunnosta riippuen. Näitä ei kaikkialta enää todellakaan löydy. Pelistä on myös soundtrack, joka ei meikäläistä ainakaan yllätä pätkääkään. Suosittelen peliä aivan kaikille pelaajille.
 

Master Chief

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Denny Crane
Ei kukaan sattuisi tietämään mistä löytyy Turrican-pelin musiikkeja? Erityisesti Amiga-version tunnari kiinnostaisi kuulla. Jäi aikoinaan kaverin luona pelatessa soimaan päähän.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Miljonääri kirjoitti:
Pelimusiikeista ei voi keskustella, mainitsematta erikseen sellaista mestariteosta niin pelinä, kuin musiikkienkin osalta: Michiru Yamanesta tuli legenda, hänen säveltäessään musiikit todella mestarilliseen ja näyttävään peliin: Castlevania Symphony of the night.
Oikeassa olet ja upea teos kyseessä. Musiikillisesti ainakin, pelannut kun en ole. Melkoisen paljon rockvivahteita goottilaisen kauhumusiikin seassa mielestäni. Kamaluutta tosin kyseisessä pelissä/soundtrackissa edustaa loppukrediittien biisi, joka oli jotain ihan hirvittävää naisen kiekumaa poppia. Tosin säveltäjäkin on eri henkilö kuin Yamane.

***

Akira Yamaokan voisi myös tässä mainita. Mies on etupäässä tutuksi tullut Silent Hill -pelisarjan painajaismaisista musiikeista, jotka sekoittavat ja tarjoavat enemmissä tai vähemmissä määrin ambientia, industrialia, noisea, rockia ja triphoppia noin nyt jotain piirteitä mainitakseni. Aivan uskomattoman outoa ja unenomaista äänimaailmaa, sopisi osin vaikka johonkin Lynchin leffaan. On Yamaokan alunp. peleihin säveltämiä kappaleita kuultu myös tuossa taannoisessa Silent Hill -leffassakin, jossa niitä käytettiin tunnelmaa luomassa ja varsin onnistuneestikin paikka paikoin. Joskin tuntui hieman hassulta välillä, kun ne oli irroitettu alkup. yhteydestään ja soivat ihan erilaisessa kohdissa.
 

Jarvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers, JYP (Never stop the madness)
http://www.machinaesupremacy.com/

releases => webography ja sieltä vanha kunnon Gianna Sisters...TOIMII!!!

ja mainitsemisen arvoinen myös Sidstyler-biisi, parempi kuin alkuperäinen ;)
 

Wilzu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Full Throttle

Tämä nyt ei ole enää mitäät C64-settiä, mutta pistetään ketjun jatkoksi. Varsinkin kun joskus ajankuluksi vanhalla 486:lla tulee tätäkin (NHL Hockey '95:n lisäksi) jauhettua.

Mahtaakohan kukaan muu palstalainen tuntea Full Throttlen? Tämä LucasArtsin vuonna 1995 julkaisema seikkailupeli sijoittui moottoripyöräjengien maailmaan.

Polecats-jengin epäonnisen Benin seikkailu oli varsin hauska, mutta aika lyhyt peli. Pelistä on jäänyt mieleen The Gone Jackals -yhtyeen hard rock-painotteinen soundtrack. Näitä biisejä ei sittemmin olekaan oikein löytänyt mistään.

Kappas. YouTubesta löytyi pelin alkuanimaatiot, vieläpä espanjaksi tekstitettynä..
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
gscorer kirjoitti:
http://www.vgmusic.com/

Tuolla on paljon noita pelimusiikkeja kuuneltavana.


Megadriven Sonic the hedgehog 2:n musat on aika iskeviä, kun on tullut pentuna pelattua kyseistä peliä.

Hauska sivusto.

Megaman 3:en musiikit on kyllä aina yhtä legendaariset :) Ei tuotakaan tullu pelailtua kuin kuka ties kuinka monta sataa tuntia
 

JWill

Jäsen
Suosikkijoukkue
Teppo Winnipegs
Fahrenheit

Ylivertaisesti paras soundtrack, mitä olen koskaan peleissä kuullut. Ja sopii pelin aikanakin taustalle aivan uskomattoman hyvin. Ei tosin tämän erinomaisuus ole mikään ihme, koska peli itsessäänkin on erittäin elokuvamainen kokemus. Super Mario Bros tulee sitten hyvänä kakkosena.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tulevana kesänä on myös yksi ja meinaan mennä paikan päälle kuuntelemaan. Tarjolla on sinfoniasovituksia ihan laidasta laitaan pelejä.
Palataanpas tähän ketjuun. Nimittäin viime viikonloppuna lauma suomalaisia vanhoja ja nuoria pelimusiikin ystäviä matkusti Tukholmaan saakka Konserthusetille Play! A Video Game Symphony -tapahtumaan kuuntelemaan paikallisen sinfoniaorkesterin tulkitsemia uudelleensovitettuja pelien sävellyksiä. Mukaanlukien allekirjoittanut. Paikka oli tupaten täynnä innokkaita pelifriikkejä, enimmäkseen toki Ruotsista, mutta meitä suomalaisiakin oli lähemmäs 40. Muualtapäin Eurooppaa tulleitakin oli, mutta en heihin sen kummemmin tutustunut...

Soittajina oli siis täysi klassinen sinfoniaorkesteri ja monipäinen kuoro yläparvella, lähinnä naisia/tyttöjä, mutta myös miehiä. Ylhäällä katonrajassa oli kolme skriiniä, joista tulvi jokaisen kappaleen aikana kuvamateriaalia peleistä, mistä kyseiset kappaleet oli peräisin. Toki välillä kuvamateriaali kiersi orkesteria ja kapellimestaria lähikuvissa.

Tunnelma oli huikea ja ainakin itselläni nostalgiankyyneleet tulvi silmiin muutamissa kohdissa. Ei raavainkaan aikuinen mies voi olla kyynelehtimättä, jos soitetaan isolla orkesterilla sikermää Super Marioitten parhaita sävellyksiä ja valtavalla skriinillä pyörii kuvia teemojen mukaan sarjan legendaarisista peleistä, joita on pelannut nuorena poikana. eikä Legend of Zelda-sikermä päästänyt yhtään sen helpommalla, sen verran emotionaalinen lataus, puhumattakaan Castlevania-sikermästä, joka oli ehkä yksi huikeimmista tapauksista koko konsertissa. Orkesteri totta vie rokkasi muutamassa kohdin, klassisen musiikin puritaanit varmaan repisivät housunsa sellaista kuullessaan.

Tässä kokonaisuudessaan listaa, millaisia kappaleita soitettiin:

Play! A Video Game Symphony Fanfare
Anno 1701
Commodore 64 -sikermä
Lost Odyssey
Castlevania-sikermä
Silent Hill (Theme of Laura)
Metal Gear Solid (tunnari)
Super Mario Bros. -sikermä
---
Mars ur Planetes -ei-pelimusakappale
The Darkness
Amiga-sikermä
The Elder Scrolls IV: Oblivion
Super Shinobi
Shadow of the Colossus (Epilogue)
The Legend of Zelda -sikermä
Final Fantasy VI (Dancing Mad)

Tuolta voi tosiaan huomata, että kasa Commodore- ja Amiga-klassikoita kuultiin myös. Itselleni osa teemoista ei ollut niin tuttuja, koska kyseisillä laitteilla en niin aikanaan päässyt pelailemaan. Aloitin NES:lla pelaamisen. Useat kappaleet toimivat kuitenkin erittäin mainiosti ja toivat jännän lisämausteen kokonaisuuteen.

Silent Hill -pelisarjan Theme of Lauran teki mielenkiintoiseksi se seikka, että kutsuvieraana konsertissa oli pelisarjan säveltäjä Akira Yamaoka ja tämä astui lavalle soittamaan sähkökitaralla yhdessä orkesterin kanssa kyseisen kappaleen. Hienosti menikin. Ei konsertin tajunnanräjäyttävin esitys, mutta erittäin mieliinpainuva joka tapauksessa.

Viimeisenä kappaleena soitettu Dancing Mad legendaarisesta Final Fantasy -pelisarjasta olikin sitten reilusti toistakymmentä minuuttia kestävä progesinfoniaan verrattava teos. Tässä kappaleessa permannolle asteli orkesteria ja kuoroa tukemaan ruotsalainen Machinae Supremacy, joka päästi kitarat ja rummut valloilleen tietyissä kohdin peliä, tuoden hevielementtejä mukaan. Lopputulos oli aika huumaava, ihan tuollaista ei odota pääpiirteissään klassisen konsertin tunnusmerkkejä täyttävässä tapahtumassa kuulevansa ja ylipäätään konserttisalissa. Oli kyllä eräs mykistävimpiä kokemuksia ikinä tuo. Yleisö oli niin innoissaan ja antoi monen minuutin pituiset taputukset, että encoressa kuultiin osin tuo viimeinen kappale uusiksi, ei toki kokonaan.

Omakohtaisesti jäi todella upea ja täyttymyksellinen fiilis tuosta konsertista. Se palautti paljon hyviä muistoja peleistä ja muutenkin oli jotain erilaista. Luultavasti, jos ensivuonna moinen järjestetään, niin aion mennä jälleen. Vajaa kaksi tuntia meni kuin siivillä musiikkia kuunnellen, lisää olisi maistunut vielä. Hienointahan olisi, jos tälläinen saataisiin järjestymään kotoisessa Suomessa, mutta taitaa olla rahoituspuolen kanssa ongelmia, joten toistaiseksi jäänee haaveeksi.

Edit. Youtubesta löytyy pätkiä konsertissa, hakusana: Play! Stockholm tuottaa varmasti tuloksia. Laatu vaihtelee, mutta ainakin äänipuoli on ihan suht ok.
 
Viimeksi muokattu:

Thoke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Masokistien ja pessimistien suosikki=SaiPa
Latasinpa tossa eilen High Voltage SID Collectionin (http://www.hvsc.c64.org/) ja kuulin lisää loistavia biisejä. Varsinkin Jeroen Telin Turbo Outrun -pelin musan sävellys kuusnepalle iskee tällä hetkellä parhaiten. Kannattaa ladata, biisejä nimittäin löytyy ja paljon. Lisäksi on aika mielenkiintoista kuunnella, kun tunnettuja biisejä on sovitettu c64-muotoon. Mm. Pet Shop Boysin Domino Dancing, Michael Jacksonin Smooth Criminal ja Billie Jean ja Abban Mamma Mia löytyy, samoin kuin pari Depeche Moden kipaletta. Ja tietysti Jarren biisit.
 
Suosikkijoukkue
Espoon Tennisseura, Fc Könsikäs
Etsikääpä tuolta remixistä Last Ninja-kappaleita. Nerokkaita sävellyksiä ja itse pelitkin olivat uskomattoman hyviä.
 

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raimon Rakuunat
Etsikääpä tuolta remixistä Last Ninja-kappaleita. Nerokkaita sävellyksiä ja itse pelitkin olivat uskomattoman hyviä.

Last Ninja kakkosen musiikit olivat ihan loistokkaita aikanaan ja myös kyllä ykkösenkin. Kolmosta minen koskaan pelannut. Ja siis ne pelithän olivat kuusnepan ihan eliittiä.

Mutta ehdottomasti mieleenpainunein biisi commodore 64:n pelimusiikeista on varmasti Commando. Aikanaan hymyilin maireasti kun se soi Kotiteollisuuden dvd:llä :D

Ns. uusista peleistä tulee mieleeni kyllä ensimmäisenä Baldur's Gate 1 & 2 ja lisäosa Throne of Bhaal, missä oli ihan loistokkaat musiikit.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jälleen on ruotsalaisia viihdyttämässä orkesteroitu pelimusiikki. Tukholmassa joulukuun alussa kajahtaa Final Fantasy -aiheinen konsertti Distant Worlds: Music from Final Fantasy. Vieraana on kyseiseen sarjaan joka osaan musiikkia säveltänyt Nobuo Uematsu, joka oli vierailemassa myös viime vuonna Play!-konsertissa. Nyt kuullaan pelkästään miehen teoksia, orkesteroituna ja kuoron avustuksella, tietty.

Pitkän pähkäilyn jälkeen päätin lähteä kuuntelemaan, kun kavereitakin taas sinne matkaa liuta, niin mukana vaan.

Tälläinen hörhö minä. =)
 

ChosenTwo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalaiset NHL:ssä
Muun musiikin ohella pelimusiikki on suuri intohimoni ja ihan ensiksi täytyy mainita mies nimeltä Mark Morgan. Kyseinen henkilö on säveltänyt musiikit maailman parhaaseen peliin, joka myös Fallout kakkosena tunnetaan (ja kyllä ne ykkösenkin musiikit saman miehen käsialaa ovat). Aivan käsittämättömän tunnelmallinen soundtrack, jota tulee kuunneltua kyllä tiuhaan ja joka aiheuttaa aina hyvän fiiliksen. Toki rakkauteni kyseistä peliä kohtaan ja muistot tämän pelaamisesta ovat pääsyyllisenä, mutta kyllä ne musiikit rautaa ovat itsenäänkin.

Toinen suuri suosikkini on Akira Yamaoka. Silent Hill -pelejä en ole oikeastaan edes pelannut, kuin vähän matkaa kakkosta, mutta soundtrackkeja on tullut kuunneltua erittäin paljon. Loistavaa tunnelmaa, joka on omiaan toimimaan taustamölynä vaikka yölliselle surffaamiselle.

Muista mainitsemisen arvoisista säveltäjistä tällä hetkellä tulee mieleen Command & Conquer -musiikkien luoja Frank Klepacki ja ainakin Myth ykkösen soundtrackin tehnyt Martin O'Donnell.
 

lake79

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi, Pahalampi.
Kaikkien aikojen paras taistelupeli ikinä: One Must Fall: 2097, tuosta ei perkele parane pelimusiikki. Itsellä tuo peli koneella vieläkin ja voisi pitkästä aikaa pelata. Youtubessa alkuintro ja pelikuvaa:

http://www.youtube.com/watch?v=15bvpznQP5M

Ai että, muistoja tuo!

Edit: Ja tästä ei sitten väitellä tai tulen sitomaan kyseisen väittäjän tuoliin ja luen hänelle Susanna KurosenRuususen kirjan kolme kertaa putkeen.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös