Peliesitykset 2019–2020 – juhlakauden seuranta

  • 158 654
  • 625

Uncle Ben

Jäsen
Eihän siinä, ihan kohtalaisen uskottavaa vastustahan KalPa pystyi Kerholle antamaan, vaikka pisteitä ei odotetusti mukaan tarttunutkaan. Jäähyjäkin toki oli melkoinen määrä.

Benjamin Korhosen peliaika reilut kuusi minuuttia ja sekin oli paljolti selviytymistä. Ei kovin paljon annettavaa liigatasolla vielä tässä kohtaa.
 

Haalariosasto

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Voivoi, tähän sitten on tultu. Kauden tärkeimmät pelit edessä ja KalPan tulostaso rypee pohjamudissa. 10 pelin kuntopuntarissa Pelsut pysyy sentään vielä perässä mutta eip juuri muut. Romahdus kuntopuntarin yläpäästä pohjille on ollut käsittämättömän nopea pudotus. Valitettavasti tällä hetkellä liikaa korjattavaa tämän kevään aikana kun oikein mikään ei ole kunnossa. Tietenkin loistavaa että pelit jatkuvat mutta näillä esityksillä harmi että näyttävät jäävän siihen yhteen kotipeliin. Pitänee ottaa ilo irti siitä yhdestäkin.
 

TykkiJutila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalle Rovanperä, KalPa, Leijonat, ManU, KuPS
Vastustaja on siis joku kolmikosta JYP, HPK tai HIFK. Toiveissa olisi, että viime aikaiset otteet ovat vaan olleet savolaista viekkautta todellisesta iskukyvystä ja tosipelien alkaessa joku kolmikosta laitetaan lauluun...ehkä eniten itse toivoisin IFK-KalPa sarjaa =P
 

Uncle Ben

Jäsen
Voivoi, tähän sitten on tultu. Kauden tärkeimmät pelit edessä ja KalPan tulostaso rypee pohjamudissa. 10 pelin kuntopuntarissa Pelsut pysyy sentään vielä perässä mutta eip juuri muut. Romahdus kuntopuntarin yläpäästä pohjille on ollut käsittämättömän nopea pudotus.

Minusta tuo HPK -peli ainakin oli enemmän positiivinen kuin negatiivinen yllätys. Kerho vääntää edelleen paikasta kuuden joukkoon ja KalPa pelasi ihan tasaväkisen matsin heitä vastaan vieraissa. KalPa vielä pelasi paljolti kolmella ketjulla, kun Ruuttu oli sitten lopulta poissa ja Virtasen ja Korhosen peliajat jäivät pieniksi.

Tämä runkosarjan loppuohjelma on KalPalla vaikea. Esimerkiksi 10 viimeistä runkosarjan ottelua pitää sisällään vain kolme kotipeliä. Lisäksi vastustajina on esimerkiksi Lukko kahteen kertaan ja KooKoo, HPK, HIFK, Ilves ja Kärpät kertaalleen, ja nämä kaikki ovat kuuden joukossa tai siitä paikasta juuri taistelemassa. TOP 7 -joukkueista vain Tapparaa ei kohdata tällä jaksolla.

Lähtökohtaisesti vähän helpompia vastuksia ovat ainoastaan Ässät, TPS ja Pelicans. Ässät KalPa voitti vieraissa ja Pelsut kotona. Tappio Turussa on oikeastaan ainoa sellainen peli, joka KalPan olisi pitänyt voittaa tai sanotaanko, että olisi voinut voittaa. Se ei ollut kaksinen suoritus se. Toisaalta Kärpistä KalPa nappasi jatkoaikavoiton, joka taas oli enemmän kuin olisi voinut odottaa.

Että minusta tämä nyt on ollut suht odotetun kaltainen suoritus tähän mennessä, siis kauden yleiseen tasoon nähden. Valitettavasti se taso ei tällä kaudella ole niin korkea, että KalPa kuuluisi kärkikaartiin.
 

A.P.Järvi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jyväskylän Lohi
Tässä omat arvioni KalPerin maineikkaan The Juhla Joukkueen pelisuorituksista kesken jääneellä kaudella kouluarvosanoin. Kiitokset kaudesta myös kaikille mukana eläneille! 48 KalPan ottelua tuli tällä kaudella halleissa nähtyä.

PUOLUSTAJAT

Jesse Graham 40 4+16=20 22 +9 20.33, arvosana 8,5
- Artistisopimuksella loppusyksystä hankittu liukasliikkeinen ja kevytrakenteinen nikkari otti heti saavuttuaan paikkansa alakerran kiekollisena liiderinä. Avut nimenomaan hyökkäyspäässä, vaikka ei saanutkaan KalPan surkeaa ylivoimapelaamista kuntoon. Oman alueen kiekottomassa pelissä vaikeuksia. Hallihuhut kertovat, että ei ollut mikään erityisen tunnollinen harjoittelija.

Kim Nousiainen 51 6+13=19 26 -7 19.18, arvosana 9
- Vuoden läpimurto. Kovalla itseluottamuksella varusteltu suurlupaus kasvoi kaikin puolin kauden aikana. Fyysisesti raakile, mutta menee koko ajan eteenpäin. Ensi vuonna eväitä jo 30 pisteeseen.

Lasse Lappalainen 40 4+11=15 32 -5 19.25, arvosana 7,5
- Edellisvuotta tasapainoisempi esitys, vaikka loukkaantuminen vei kolmanneksen kaudesta. Grahamin tulon ja Wilsonin loukkaantumisen myötä rooli muuttui alkukautta puolustavammaksi. Puutteellinen luistelutaito vaikeuttaa pelaamista.

Otto Huttunen 45 4+6=10 37 -6 14.20, arvosana 7-
- Puolustuksen äijä. Ei odotettu juuri mitään, mutta Huttunen nousi vanhemmilla päivillään liigapelaajaksi ja jopa eräänlaiseksi kulttisuosikiksi. Ampuu kovaa ja melko hyvällä sihdillä. On käsistään taitava rakentamaan hyökkäysalueen peliä oman joukkueen saadessa pyörityksen päälle. Hukkaili kuitenkin helppoja kiekkoja siniviivalla. Omassa päässä välillä suorastaan huono.

Mikael Seppälä 51 2+7=9 28 -2 19.17, arvosana 7,5
- Nousu maajoukkueeseen vaikean loukkaantumisen jälkeen oli kova suoritus. Esitykset liigassa jäivät kuitenkin jonkin verran pettymyksiksi. Teki jonkin verran merkkausvirheitä ja loisto jäi muutenkin puuttumaan. Pystyy parempaankin.

Joona Riekkinen 43 2+7=9 16 -3 18.16, arvosana 8
- Nostettiin jo alkusyksystä paikkaamaan loukkaantumisia eikä luopunut enää liigapaikastaan. Aloitti erittäin vahvasti, mutta väsyi ehkä hieman kauden edetessä ja virheitä alkoi tulla enemmän. Hieno ura vähintään liigatasolla kuitenkin edessä.

Ryan Wilson 35 0+6=6 10 -5 18.19, arvosana 6+
- Paha pettymys. Alakerran ankkuri ei ollut enää parin vuoden takaisella tasollaan. Jalkanopeus verkkaista. Rooli henkisenä johtajana edelleen merkittävä.

Jussi Timonen 50 0+5=5 +8 15.58, arvosana 7+
- Pelasi ehkäpä yleistä käsitystä paremmin. Joutui välillä pelaamaan vähän liian suurta ruutua. Uransa loppumetreillä parhaimmillaan kuutos-seiskapakkina. "Kovakätisyys" häirinnyt läpi kiekollista peliä läpi uran. Helpotkin syötöt tuottavat haasteita. Hyökkäyspäässä ei annettavaa.

Saku Kinnunen 1 0+2=2 0 +2 12.49, arvosana "10"
- Kuuden vuoden takainen nuorten maailmanmestari on tyytynyt Mestis-jyräksi. Sai vielä Sami Kapasen valmentajakauden alussa reilun mahdollisuuden liigaan, mutta epäonnistui täydellisesti. Kävi kevätkaudella paikkaamassa loukkaantumisia ja pelasi loisto-ottelun. Vaikealuonteisen pelaajan maineessa.

Valtteri Parikka 4 1+0=1 4 +1 13.01, arvosana 6-
- Kakkosvalmentajan aikanaan Peliitoista tuoman pelaajan KalPa-ura loppui ennen aikojaan. Oli KalPa-kausiensa aikana pitkiä aikoja loukkaantuneena eikä oikein missään vaiheessa päässyt kunnolla sisään joukkueeseen. Repaleisesta kaudesta jäi mieleen lähinnä Parikan älytön pelikieltoa poikinut Neanderthal Show Iisalmessa. Päätti kautensa Allsvenskanissa.

Santeri Salmela 7 1+0=1 4 -3 12.35, arvosana 6,5
- Urallaan jollain tavalla paikallaan polkemaan jäänyt lupaus kävi paikkaamassa loukkaantumisia vuodenvaihteen tienoilla. Peruspelaamisessa tekemistä.

Ari Gröndahl 11 0+1=1 10 -2 17.41, arvosana 5-
- 2010-luvun surkeimpia scouttauksia. Hyvä laukaus mutta siihenpä se jääkin. Ei pysynyt liukkaasti luistelevien vastustajia mukana. Jollain tavalla antoi kasvot häviämiselle.

HYÖKKÄÄJÄT

Balázs Sebök 59 8+33=41 38 +1 17.44, arvosana 9-
- Surkean edelliskauden jälkeen epäonnistujaksi tuomittu unkarilainen yllätti useat (mm. sivuunkirjoittaneen) ja paukutti komeat tehopisteet. Luotettava, vahva ja hyväjalkainen atleetti. Ylivoimalla ei erityisen luova, koska pelikäsitys ei tule selkäytimestä.

Matti Järvinen 59 18+22=40 26 +3 18.25, arvosana 9
- Hankittiin kesällä paikkaamaan ykkössentteriksi kaavailtua Jaakko Rissasta. Alkuvaikeuksien jälkeen oli yllättävänkin tehokas rikottuaan selvästi omat maali- ja piste-ennätyksensä. Hyvä kaksinkamppailuissa ja muutoinkin älykäs pelaaja. Antaa pomminvarmaa perussyöttöä, mutta ei ole mikään varsinainen playmaker. Ajoittain häviää kuvasta, mikä on ollut hänen ongelmansa edellisissä seuroissaankin. Joukkueen paras, vaikkakaan ei mikään maaginen, aloittaja.

Kai Kantola 58 20+19=39 32 +5 17.28, arvosana 9+
- Jatkosopimus päättyneelle kaudelle arvelutti Spengler Cupissa tapahtuneen pahan loukkaantumisen vuoksi. Oli kuitenkin varmastikin jokaisen euron arvoinen. Paukutti Järvisen tapaan omat tehoennätyksensä. Ajoi hyökkäykset totutun suoraviivaisesti kohti maalia. On myös erittäin hyvä esimerkki kuopiolaisille junioreille osoittamalla, että jääkiekossa keskeistä ei ole "kikkakuutosten" veivailu keskialueelta. Paras meno tasaantui hieman helmi-maaliskuussa.

Janne Keränen 54 19+15=34 16 0 17.18, arvosana 8
- Niiralan montun takavuosien suosikki teki kokonaisuutena kohtuullisen paluun kilpipaitaan. Syyskausi oli vaikea ja Keränen ehdittiin tuomita jo entiseksi pelimieheksi. Liike ei ole enää aivan parhaiden vuosien tasolla. Sai kuitenkin kauden edetessä koneet käyntiin ja keräsi uransa toiseksi korkeimman maalisaldon. Yv-rooli jäi yllättävän rajalliseksi, vaikka osui silti neljästi.

Aleksi Klemetti 59 13+18=31 18 12 13.31, arvosana 8,5
- Hiljensi epäilevät tuomaat iskemällä rajallisella peliajalla hienon pistesaldon. Oli alkusyksystä KalPan tehotykki tehtyään nopeasti kuusi maalia, mutta sitten hanat menivät kiinni eikä onnistumisia tahtonut tulla. Kevätpuolella löysi hienosti yhteyden Järvisen ja Keräsen kanssa. Tekee peliä eteenpäin vieviä ratkaisuja ja antaa oivaltavia syöttöjä. Omaa hyvän peliälyn ja on hyvin pelissä sisällä. Fysiikassa on tekemistä, minkä vuoksi elää hyökkäyspään ratkaisuistaan. Myönteinen yllätys allekirjoittaneelle.

Miikka Pitkänen 55 10+17=27 57 -4 15.55, arvosana 6
- Olipa vieressä Strömwall tai ei, niin putoaminen liigan kymmenenneksi parhaasta pistemiehestä KalPan kuudenneksi parhaaksi pistemieheksi vain vuodessa on raju. Taitopelaaja aloitti lupaavasti, mutta hyytyi syksyn pimentyessä, kun onnistumisia ei tullut toivotusti. Vuoden vaihteen jälkeen hyökkäysorientoitunut sentteri keräsi vain kuusi tehopistettä 21 ottelussa. Vaikutti ajoittain turhaantuneelta ja otti typeriä jäähyjä pelin ulkopuolella. Pettymyskausi päättyi maaliskuun alussa Ilveksen soittoihin kurinpitäjälle. Ensi vuonna luvassa paljon parempaa(?).

Mikko Nuutinen 57 6+19=25 30 -13 14.36, arvosana 7+
- Sai valmentajalta yllättävän ison roolin ylivoimapelissä läpi kauden. Syyspuolella käytettiin ampujan paikalla, mutta kudit suuntautuivat minne sattui. Kevätpuolella esiintyi yv:llä jopa playmakerinä. Rajallinen pelikäsitys ja taitotaso. On parhaimmillaan kolmoskentän repivänä ja raatavana laiturina. Pelaa pikkusikaa ja menee sopivasti vastustajan ihon alle.

Tommi Jokinen 59 11+10=21 16 -8 15.40, arvosana 7+
- Pidetty kapteeni ylitti viime viikolla 700 runkosarjaottelua. Ei ollut ehkä aivan parhaimmillaan, vaikka pelasikin varsin tasapainoisen kauden. Rooli kentällä hieman vähenemään päin. Raatoi alemmissa ketjuissa. Kevättalvi meni hieman vieraalla paikalla keskushyökkääjänä. Toi hyvää fiilistä myös lehtereille jakseltuaan kiitellä faneja jokaisen ottelun jälkeen.

Juuso Könönen 55 7+9=16 24 +3 12.56, arvosana 8-
- Jossain vaiheessa näytti jo, että on pelaamassa itseään ulos liigassa, koska tulosta ei vain tullut. Sai kuitenkin marraskuussa tilaisuutensa Sebökin ja Kantolan vieressä, eikä jättänyt sitä käyttämättä. Vaikka tehopisteitä ei loppukaudesta enää kovin paljon syntynytkään, osoitti fyysisesti taitavana ja taistelevana pelaajana olevansa kätevä pelaaja KalPalle.

Tuomas Vartiainen 53 7+7+14 14 -6 13.04, arvosana 7
- Valmentajan suosikkipelaaja sai oletettua suuremman roolin. Kärppäkasvatti on pikkunäppärä ja hyvä luistelija mutta laukauksensa nallipyssytasoa. Viimeisteli tilanteisiin nähden vaatimattomasti. Osoitti kuitenkin pystyvänsä pelaamaan Liigassa.

Alexander Ruuttu 42 6+4=10 20 -15 14.40, arvosana 4,5
- Kauden ylivoimaisesti pahin pettymys. Sai valmistautua kauteen edelliskesää terveempänä. Odotukset olivat sen vuoksi tapissaan onnistuttuaan mainiosti edellistalvena - kirjoittelivat jotkut Jatkoajan keskustelupalstalla Ruutusta jopa potentiaalisena NHL-pelaajana. Jo alkusyksystä huomattiin, että kaikki ei ole aivan kunnossa. Yritti paukuttaa kiekkoa 15 metristä yläpeltiin, mutta ei tainnut onnistua siinä kauden aikana kertaakaan. Kulmikkaana luistelijana ei tuntunut pääsevän oikein paikoillekaan. Kaipasi jaakkorissasmaista tarjoilua. Ylivoimalla rightin pelaajalle olisi saattanut olla käyttöä, mutta valmennus luotti enemmän esim. Mikko Nuutiseen.

Mikko Virtanen 52 3+4=7 6 -4, 11.07 arvosana 6,5
- Hankittiin nelossentteriksi ja alivoimapelaajaksi Ville-Vesa Vainiolan tilalle. Perusjärkevä sentteri pystyi ruutunsa nippanappa täyttämään. Hyökkäyspään onnistumiset jäivät kovin vähiin. Liike kovin verkkaista. Ei saavuttanut vankkumatonta suosiota kannattajien keskuudessa.

Leevi Aaltonen 45 1+6=7 4 -13 9.56, arvosana 5
- Muutaman vuoden takainen ikäluokkansa suurimpiin lupauksiin kuuluva ex-mikkeliläinen sai valmennukselta reilun mahdollisuuden, mutta epäonnistui melko täydellisesti. Kiekolliset taidot ovat riittävät, mutta voiman puute silmiinpistävää. Laukaus on melko kevyttä kauraa. Omalla alueella erittäin suuri riski omalle joukkueelle. Mestis olisi ollut tässä vaiheessa uraa sopivampi taso.

Henri Knuutinen 11 0+2=2 0 -1 6.21, arvosana 5
- Muodosti aika lupaavan neloskentän Eetu Luostarisen ja Topi Piipposen kanssa jo KalPan finaalikaudella. Sen jälkeen onnistumiset olleet vähissä. Kiuruvetisen ura on pikemminkin alamäessä. Neloskentän jyyränä ja av-raatajana voisi olla vielä annettavaa. Loukkaantumiset häirinneet.

Benjamin Korhonen 1 0+0=0 0 0 6.08, ei arvosanaa
- Pelasi Hämeenlinnassa, mutta en nähnyt sitä peliä, joten muut arvioikoot.

Pekka Suhonen 1 0+0=0 0 0 0.19, 6-
- Liigaura alkoi 19 sekunnin vaihdolla. Luisteli päättävännäköisenä keskialueella ja pudotti melkein mailansa omia aikojaan. Arto Javanaisen pelinumerosta ponteva plussa.

Julius Rantaeskola 13 0+0=0 0 3.57, arvosana 4,5
- Melko epäselväksi jäi, miksi tämä pelaaja sai alunperinkään liigasopimukseen. Vuotta aiemmin olisi halunnut tulla Imatran Ketterään, mutta ei kelpuutettu. Ei esittänyt Kuopiossa yhtään mitään. Täydellisen tyhjä arpa. Teki tosin syksyllä 2018 IPK:n paidassa KalPaa vastaan maalin. Hyvät raamit, liigatasolla puhdas täytemies.

MAALIVAHDIT

Eero Kilpeläinen 43 2.87 88.42, arvosana 6,5
- Odotettu paluu ei mennyt putkeen. Ura vääjäämättömässä alamäessä. Ruotsiin lähti eri maalivahti kuin siltä tuli takaisin. Ennen kauden alkua Kilpi ennakkoarvioitiin jopa sarjan parhaaksi maalivahdiksi. Jäi kauas näistä arvioista, joskaan puolustuksen läpi kauden jatkunut "häröily" ei sekään auttanut. Syvällä maalissa pelaaminen ja iän mukanaan tuoma hidastuminen alkavat haitata pelaamista. Paransi hieman loppukauteen.

Samu Perhonen 18 2.95 88.07, arvosana 7
- Epäonnistuneiden Kouvolan vuosien jälkeen sai viimeisen(?) mahdollisuuden liigassa. Täydensi vanhan tandemin ja onnistui kohtuullisen hyvin. Keräsi enemmän voittoja kuin häviöitä. On aina ollut teknisesti taitava, mutta paletti hajoaa ajoittain kesken ottelun. Pystyy pelaamaan kakkosmaalivahtina liigassa. Tasaisuuden löytäminen haaste.

Henri Kiviaho 2 3.07 88.24, arvosana 7-
- Ässien floppikauden jälkeen Iisalmeen siirtynyt pelaaja kävi tuurailemassa loukkaantumisia parissa pelissä. Hoiti hommansa. Vastuurooli liigassa taitaa olla aika kaukana, sillä uran 58 liigaottelusta vain kuusi on päättynyt oman joukkueen voittoon.
 

Laps Suomen

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS
Jos saa opponoida arvioita, niin mielestäni täydelliset arviot kahta pelaajaa lukuunottamatta. Jussi Timonen oli vain selviytymässä kentällä, ei tuottamassa. Tuntui, että se kuuluisa eka helppo syöttökin tuotti vaikeuksia. Vippiä ei saanut maalille asti kuin Pelsun junnuja vastaan. Tuomas Vartiainen puolestaan kikkailisi varmaankin porukan kahville alasarjoissa, kaukalopallossa tai salibandyssä miten tahtoisi, mutta liigatasolla pelkkä näppäryys ei näytä riittävän. Jospa hän vielä kehittyisi, koska soppari taitaa löytyä kai ensi kaudeksikin ja Toma tosiaan jaksaa häntä kehua hämmästyttävän paljon verrattuna muihin pelaajiin. Mutta nämä vain minun mielipiteitä. Muutoin tosiaan mielestäni loistavat arviot.
 

Laps Suomen

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS
Itselleni jäi kaudesta mieleen päällimmäisinä kaksi pelaajaa: Joona Riekkinen ja Otto Huttunen. Joona tosiaan tuntui väsyvän loppua kohti, mutta jotenkin hänestä tuli mieleen vanhan liiton peruspakki, joka hoitaa ruutunsa moitteetta puolustuspäässä ja välillä tekee pisteitäkin. Tykkään. Otto Huttusesta tuli mieleen myös vanhan liiton pakki, mutta erilailla. Tuli ihan Juha Tuohimaa mieleen tästä kaverista! Välillä riskillä omassa päässä ja sitten saattaa olla vastustajan maalin edessä viimeistelemässä maalia kylmänviileesti. Juha Tuohimaan sanoin: "maalinteko on kuin hatun laittaminen naulaan." Ja Huttusen lämäri on kyllä huikee!
 
Viimeksi muokattu:

A.P.Järvi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jyväskylän Lohi
Arvosanoihin vaikuttaa hyvin pitkälti tuo oma oletusarvioni molemmista pelaajista. Kovinkaan moni ei varmaankaan osannut olettaa, että Jussi Timppa palaisi enää Liigaan lähdettyään Saksaan 2017. Odotusarviot hänen suhteensä olivat hyvin rajalliset. Vaikka joku viisas on joskus sanonut "valhe, emävalhe, tilasto", niin esim. komean teholukemansa (+8) perusteella Timonen suoriutui urakastaan yllättävän hyvin. Koko kauden pelanneista puolustajista se oli joukkueen ylivoimaisesti paras lukema. Minun mielestäni plus-miinus-tilastoon kannattaa yleisesti suhtautua pienellä varauksella, mutta toki se usein suuntaa antaa. Jotkut palsta-asiantuntijat sen sijaan arvioivat pelaajan puolustusonnistumista pelkästään tämän tilaston perusteella - ilman lahjontaa - kuten esim. tämä kirjoittelija:
Tehotilasto kertoo vielä tälläkin vuosituhannella lahjomattomasti onnistumisen pelissä tasakentällisin.
Vartiaiseen pätevät hieman samat asiat. Arvelin, että kausi menee lähinnä Kuopion ja Iisalmen väliä ajellessa ja että häntä voidaan käyttää enimmillään nelosketjussa Virtasen vierellä energisenä pörrääjänä. Olikin aika yllätys, kun hän oli pitkät ajat kaudesta Toman ykkösvalinta Juhlajoukkueen ykkösylivoimaan.
 

Laps Suomen

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS
Mutta etkös Sinäkin rivien välistä myönnä, ettei Timosen tai Vartiaisen taso ole liigataso? Voi kertoa myös Toman ja toimiston vaatimustasosta. Et uskonut, että Timonen Saksan vuosiltaan palaa liigaan. Noh, palasi ja jopa seiskan arvoisesti. Tuomas Vartiainen mielestäsi pystyy pelaamaan liigaa. Onko se joku meriitti? Haluat antaa heille seiskan, jotta akatemian jätkänä olet olevinaan viisaampi. Ei siinä, muuten loistavat arviot. Itsetunto on ihmeellinen elukka.
 

Dragon's Den

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS
Minun mielestäni plus-miinus-tilastoon kannattaa yleisesti suhtautua pienellä varauksella, mutta toki se usein suuntaa antaa.
"Minun mielestäni" ei tee tästä väitteestäsi tieteellisempää kuin omasta väitteestäni. Sitten kun pystyt esittämään väitteeni absoluuttisesti kumoavan faktan, voimme jatkaa asiallista keskustelua.
 

A.P.Järvi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jyväskylän Lohi
"Minun mielestäni" ei tee tästä väitteestäsi tieteellisempää kuin omasta väitteestäni. Sitten kun pystyt esittämään väitteeni absoluuttisesti kumoavan faktan, voimme jatkaa asiallista keskustelua.
Kuten aiemmin kirjoitinkin, nykyään taidetaan antaa enemmän painoarvoa sille CORSI-arvolle. Voin oikein mainiosti elää sen tiedon kanssa, että sinun mielestäsi Jesse Graham oli KalPan parhaiten puolustava puolustaja ja Aleksi Klemetti parhaiten puolustava hyökkääjä. Näinhän se menisi lahjomattoman plus-miinus-tilaston mukaan. Itse en ole noista aivan samaa mieltä, mutta juuri näissä asioissa jääkiekon hienous tulee esiin. Asiat voi nähdä niin monella lailla.
 

Dragon's Den

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS
Kuten aiemmin kirjoitinkin, nykyään taidetaan antaa enemmän painoarvoa sille CORSI-arvolle. Voin oikein mainiosti elää sen tiedon kanssa, että sinun mielestäsi Jesse Graham oli KalPan parhaiten puolustava puolustaja ja Aleksi Klemetti parhaiten puolustava hyökkääjä. Näinhän se menisi lahjomattoman plus-miinus-tilaston mukaan. Itse en ole noista aivan samaa mieltä, mutta juuri näissä asioissa jääkiekon hienous tulee esiin. Asiat voi nähdä niin monella lailla.
Kyllä, muttei se edelleenkään tee sinun mielipiteestäsi korkeampaa totuutta minun mielipiteeseeni nähden. Kun nyt kerran hyökkäsit suoraan ja vähättelevästi mielipidettäni vastaan, odotan luonnollisesti joitakin painavampia perusteluja kuin esittämäsi mielipiteet. Jos niitä ei ole, kannattaa mölähtelyt varmaan jatkossa jättää mölähtelemättä.
 

A.P.Järvi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jyväskylän Lohi
Kun nyt kerran hyökkäsit suoraan ja vähättelevästi mielipidettäni vastaan, odotan luonnollisesti joitakin painavampia perusteluja kuin esittämäsi mielipiteet. Jos niitä ei ole, kannattaa mölähtelyt varmaan jatkossa jättää mölähtelemättä.
Hyvä on. Muutama nopea havainto: Plus-miinus-tilastossa (tehotilastossa) huomioidaan tasakentin ja alivoimalla tehdyt maalit, tasakentin ja ylivoimalla päästetyt maalit sekä ilman maalivahtia tai tyhjään maaliin tehdyt ja päästetyt maalit (eli esim. kuudella viittä vastaan tai viidellä kuutta vastaan tehdyt), ellei kyseessä ollut jo valmiiksi erikoistilanne ennen maalivahdin poisottoa. Plus-miinus ei siis aukottomasti kerro pelaajan puolustusonnistumisesta pelkästään tasakentin (kuten väität), vaan siihen vaikuttavat myös monet muut tekijät. Tässä muutama esimerkkitapaus:
* Jos pelaaja esimerkiksi pelaa liigan parhaan ylivoiman vakiomiehenä, mutta vastustaja tekee kauden aikana kolme tai neljä alivoimamaalia, merkitään pelaajan sarakkeeseen -3 tai -4. Paljon yv:tä pelaavilla pelaajilla on tehotilastossa siis vain hävittävää, jos valmentaja suo heille yv-aikaa. Vastaavasti neloskentän pelaaja, joka ei välttämättä ole yhtä hyvä puolustamaan (saatika hyökkäämään) saa vastaavalta ajalta saldo "nolla", koska istui kaikki mainitut yv-ajat penkillä. Pelkästään plus-miinus-tilastoa seuraamalla yv-pelaajan puolustusonnistuminen ikään kuin koko ajan hieman huonontuu neloskentän pelaajaan verrattuna, vaikka jälkimmäinen joi koko ajan mehua vaihtopenkillä.
* Alivoimalla pelaajan puolustusosaaminen on merkittävästi "testissä". Vaikka alivoima olisi miten surkeaa, kauden aikana sitä paljon pelaava pelaaja kerää av-ajastaan vähintään saldon "nolla", todennäköisesti jopa ainakin pari plussaa, koska kaikki joukkueet tekevät ainakin muutaman alivoimalla.
* Tappiolla oleva joukkue hakee lopussa tasoitusta ilman maalivahtia. Päästetty maali on tuossa tilanteessa huomattavasti todennäköisempi kuin tehty maali. Välillä saattaa olla, että vastustaja iskee saman miehen jäällä ollessa jopa kaksi maalia tyhjään rysään. Siellä on usein samat pelaajat hakemassa tasoitusta tai kavennusta, joten voi olla, että heille merkitään useampi miinus, kun sen sijaan neloskentän pelaaja on taas kerran mehulla vaihtoaitiossa, jolloin hänen tehotilastonsa, tai kuten sanot: "puolustusonnistumisensa", "paranee" suhteessa kentällä olleisiin pelaajiin. Eli kun Sebök, Kantola ja kumppanit päästävät maalin tyhjään maaliin, on Leevi Aaltonen tai Mikko Virtanen heihin verrattuna taas hitusen parempi puolustamaan.
* Ja vielä paluu sinne 90-luvulle: Jos pelaaja on riittävän hyvä tai jopa ylivoimainen, ei hänen tarvitse juurikaan osallistua puolustuspeliin, mutta plus-miinus-saldo voi olla hyvinkin muhkea. Joku Mario Lemieux veti kertaalleen saldon +55, vaikka ei osallistunut puolustuspelaamiseen käytännössä ollenkaan. Vastaavasti joku tehoton jarruketju voi pitää vastapuolen supermiehet esim. nollassa tai yhdessä maalissa, kun hatarampi osasto päästäisi kolme-neljä maalia, mutta tehotilaston valossa jarruketju hieman epäonnistui vedettyään illan miinukselle, kun taas jälkimmäinen ketju saattoi selvitä illasta paremmin plus-miinuksin pelattuaan heikompaa vastustajan ketjua vastaan. Jos oma kentällinen on "tuhnu" eikä osu vastustajan maalin kuin harvoin, jää tehotilasto helposti miinukselle, vaikka kentällä olevat pelaajat olisivat kuinka puolustusorientoituneita tahansa.
* Ja vielä yksi NHL-esimerkki. Frank J. Selke Trophyä parhaalle puolustavalle hyökkääjälle ei jaeta plus-miinus-tilaston (tai minkään muun tilaston) perusteella. Uskoisin, että niin tehtäisiin, mikäli katsottaisiin, että puolustusonnistumisen voi nähdä suoraan tilastosta.

Kokonaan plus-miinus-tilastoa ei toki kannata hylätä. Mm. edellä mainittujen esimerkkien vuoksi sitä ei kuitenkaan kannata lukea kuin "piru raamattua". Vaikutus on enemmänkin suuntaa antava.
 

Dragon's Den

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS
Hyvä on. Muutama nopea havainto: Plus-miinus-tilastossa (tehotilastossa) huomioidaan tasakentin ja alivoimalla tehdyt maalit, tasakentin ja ylivoimalla päästetyt maalit sekä ilman maalivahtia tai tyhjään maaliin tehdyt ja päästetyt maalit (eli esim. kuudella viittä vastaan tai viidellä kuutta vastaan tehdyt), ellei kyseessä ollut jo valmiiksi erikoistilanne ennen maalivahdin poisottoa. Plus-miinus ei siis aukottomasti kerro pelaajan puolustusonnistumisesta pelkästään tasakentin (kuten väität), vaan siihen vaikuttavat myös monet muut tekijät. Tässä muutama esimerkkitapaus:
* Jos pelaaja esimerkiksi pelaa liigan parhaan ylivoiman vakiomiehenä, mutta vastustaja tekee kauden aikana kolme tai neljä alivoimamaalia, merkitään pelaajan sarakkeeseen -3 tai -4. Paljon yv:tä pelaavilla pelaajilla on tehotilastossa siis vain hävittävää, jos valmentaja suo heille yv-aikaa. Vastaavasti neloskentän pelaaja, joka ei välttämättä ole yhtä hyvä puolustamaan (saatika hyökkäämään) saa vastaavalta ajalta saldo "nolla", koska istui kaikki mainitut yv-ajat penkillä. Pelkästään plus-miinus-tilastoa seuraamalla yv-pelaajan puolustusonnistuminen ikään kuin koko ajan hieman huonontuu neloskentän pelaajaan verrattuna, vaikka jälkimmäinen joi koko ajan mehua vaihtopenkillä.
* Alivoimalla pelaajan puolustusosaaminen on merkittävästi "testissä". Vaikka alivoima olisi miten surkeaa, kauden aikana sitä paljon pelaava pelaaja kerää av-ajastaan vähintään saldon "nolla", todennäköisesti jopa ainakin pari plussaa, koska kaikki joukkueet tekevät ainakin muutaman alivoimalla.
* Tappiolla oleva joukkue hakee lopussa tasoitusta ilman maalivahtia. Päästetty maali on tuossa tilanteessa huomattavasti todennäköisempi kuin tehty maali. Välillä saattaa olla, että vastustaja iskee saman miehen jäällä ollessa jopa kaksi maalia tyhjään rysään. Siellä on usein samat pelaajat hakemassa tasoitusta tai kavennusta, joten voi olla, että heille merkitään useampi miinus, kun sen sijaan neloskentän pelaaja on taas kerran mehulla vaihtoaitiossa, jolloin hänen tehotilastonsa, tai kuten sanot: "puolustusonnistumisensa", "paranee" suhteessa kentällä olleisiin pelaajiin. Eli kun Sebök, Kantola ja kumppanit päästävät maalin tyhjään maaliin, on Leevi Aaltonen tai Mikko Virtanen heihin verrattuna taas hitusen parempi puolustamaan.
* Ja vielä paluu sinne 90-luvulle: Jos pelaaja on riittävän hyvä tai jopa ylivoimainen, ei hänen tarvitse juurikaan osallistua puolustuspeliin, mutta plus-miinus-saldo voi olla hyvinkin muhkea. Joku Mario Lemieux veti kertaalleen saldon +55, vaikka ei osallistunut puolustuspelaamiseen käytännössä ollenkaan. Vastaavasti joku tehoton jarruketju voi pitää vastapuolen supermiehet esim. nollassa tai yhdessä maalissa, kun hatarampi osasto päästäisi kolme-neljä maalia, mutta tehotilaston valossa jarruketju hieman epäonnistui vedettyään illan miinukselle, kun taas jälkimmäinen ketju saattoi selvitä illasta paremmin plus-miinuksin pelattuaan heikompaa vastustajan ketjua vastaan. Jos oma kentällinen on "tuhnu" eikä osu vastustajan maalin kuin harvoin, jää tehotilasto helposti miinukselle, vaikka kentällä olevat pelaajat olisivat kuinka puolustusorientoituneita tahansa.
* Ja vielä yksi NHL-esimerkki. Frank J. Selke Trophyä parhaalle puolustavalle hyökkääjälle ei jaeta plus-miinus-tilaston (tai minkään muun tilaston) perusteella. Uskoisin, että niin tehtäisiin, mikäli katsottaisiin, että puolustusonnistumisen voi nähdä suoraan tilastosta.

Kokonaan plus-miinus-tilastoa ei toki kannata hylätä. Mm. edellä mainittujen esimerkkien vuoksi sitä ei kuitenkaan kannata lukea kuin "piru raamattua". Vaikutus on enemmänkin suuntaa antava.
Hyvä yhteenveto tehotilaston heikoista puolista, mutta eipä oikeastaan muuta. Tuossa nyt ei ollut mitään uutta, joka ei olisi ollut jo yleisesti tiedossa.
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Ensinnäkin kiitokset varsin onnistuneista pelaaja-arvioista. Joku puolikas numero sinne tai tänne, mutta pääosin sitä kuuluisaa SAMAA MIELTÄ.

Kevennyksenä:
Kun nyt on mainittu keskustelussa +/- tilasto ja Juha Tuohimaa edes jotenkin samassa asiayhteydessä, niin voidaan kertoa miten Tuohimaa pääsi pääosin plussan puolelle. Hänellä kun oli tapana kiirehtiä omiin suuntautuvan ylivoimahyökkäyksen takaa vaihtoon, että ehti jäältä pois ennen kun omissa helisi....
 

A.P.Järvi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jyväskylän Lohi
Kuka on väittänyt sitä aukottomaksi?

Tässä yhteydessä käytettynä se on ymmärrettävissä ainakin melko lähellä olevaksi synonyymiksi "lahjomattomalle":

Tehotilasto kertoo vielä tälläkin vuosituhannella lahjomattomasti onnistumisen pelissä tasakentällisin.

Jos muuten ihan tarkkaan mietitään, niin myös maalit ja syötöt taitavat vaikuttaa siihen onnistumiseen. Joillekin tärkeää on myös ottelun lopputulos.
 

Dragon's Den

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS
Tässä yhteydessä käytettynä se on ymmärrettävissä ainakin melko lähellä olevaksi synonyymiksi "lahjomattomalle":



Jos muuten ihan tarkkaan mietitään, niin myös maalit ja syötöt taitavat vaikuttaa siihen onnistumiseen. Joillekin tärkeää on myös ottelun lopputulos.
Nyt kannattaa, herra Järvi, lopettaa ennen kuin nolaat itsesi lopullisesti.
 

KiekkoMes

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Detroit Red Wings, KuPS
Samaa mieltä AP:n kanssa, +/- on lahjamattoman paska tilasto.
 

Hupsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Jep, plusmiinus tilasto kertoo mielestäni niin vähän, että sitä on ihan turha käyttää minkäänlaiseen vertailuun pelaajien kesken.
 

Dragon's Den

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS
Kuten aiemmin kirjoitinkin, nykyään taidetaan antaa enemmän painoarvoa sille CORSI-arvolle.
Ketkä antavat, ketkä eivät. Tässä on pari otantaa hehkuttamasi Corsi-tilastoinnin ongelmista:
1) Why Corsi numbers are an unreliable base stat for rating players | Edmonton Journal
"...Corsi fails to fix the other other major problem with official plus-minus, the high percentage of false positive and negatives handed out in on-ice plus-minus systems..."
"...Let’s say a player is out on the ice for 30 shots at net for in a game and 20 shots at net against. The player is a defensive defenceman and he only helped to create 5 of those shots at net, while he made mistakes that led to 15 shots at net against. His real impact on the game is -10 Corsi, but the mechanical system now being used would give him a +10 Corsi plus-minus. He got that positive mark only because he was on the ice with better players who created a positive but unearned differential for him. This same dynamic can happen game after game, month after month, giving a player an unfair and inaccurate Corsi rating over a full season..."

2) NHL-joukkueita rakennetaan Corsi-tilastoin, supertähtien silmissä täysi vitsi - "Mikä Corsi edes on?" | NHL Suomi

"...Oikeastaan kaikkein parhaimmin pelaajien suhtautumista Corsi-tilastoihin kuvasi Oshien kommentit.

– En ole koskaan kuullut yhdenkään pelaajan sanovan: ”Voi hemmetti, olipa minulla hyvä Corsi viime ottelussa. Minä suorastaan jyräsin (sillä saralla)!” – me naureskelemme asialle harjoituksissa ja kesäliigoissa. Minulle se ei merkitse juuri mitään.

Hieman nuorempaa kaartia edustava Columbus Blue Jackets -puolustaja Seth Jones tuntuu tietävän aiheesta hieman paremmin, mutta hän ei henkilökohtaisesti pidä Corsi-tilastoja juuri minään.

– Jos saisin poistaa jääkiekosta yhden tilaston, se olisi Corsi. Mielestäni se ei anna täyttä kuvaa pelistä. Saatat joutua tilanteisiin, jotka eivät ole sinun syytäsi. Vastustaja saattaa laukoa neljä laukausta, eikä sinulla ole mitään tekemistä koko asian kanssa..."

Tehotilastossa on omat haasteensa, mutta käsittääkseni jääkiekko on edelleen maalintekopeli. Tehotilastossa painoarvo on maaleilla, ei maalipaikoilla. Ei se absoluuttinen mittari ole, tietenkään, mutta kyllä se mielestäni edelleen pitkässä juoksussa lahjomattomasti kertoo, soiko reppu pelaajan jäällä ollessa keskimäärin enemmän omassa vai vastustajan päädyssä.
 

A.P.Järvi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jyväskylän Lohi
Ketkä antavat, ketkä eivät. Tässä on pari otantaa hehkuttamasi Corsi-tilastoinnin ongelmista:
No, jos "nykyään taidetaan antaa enemmän painoarvoa" on hehkuttamista niin OK. Mikään yksittäinen tilasto ei yksinään täysin riittäne arvioimaan kenttäpelaajan kokonaissuoritusta puolustussuuntaan.

Plus-miinus-tilastoakaan ei toki kannata aivan täysin hylätä. Esim. päättyneen kauden pahin floppi Alexander Ruuttu vaikutti olevan pulassa joka puolella kenttää läpi kauden ja tätä havaintoa näyttää odotetusti tukevan myös hänen plus-miinus-tilastonsakin.
 

P.P.

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalmanPallo
Kyllä viime kaudella Lappalainenkin veti ihan oman sfäärin pohjat noilla plusmiinuksilla ja kun peliä katsoi niin ei kyllä onnistunut tehtävässään kummoisesti. Kaikki pitää suhteuttaa. Peliaika, paikka ja av/yv kuviot. Se ei kerro mitään jos pelaajat ei arvosta corsi järjestelmää eikä pelkät plusmiinukset kerro myöskään täysin koko kuvaa. En ota kantaa kumpi olis luotettavampi vain ja ainoastaan paperilla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös