Mies nimeltä Bobby Fischer, shakki ja sen vaikutus johonkin erikoiseen yksilöön, taiteilijaneroonko? Vainoharhautuneen mielen pintaraapaisua, mutta jotenkin auttaa ymmärtämään näitä nykypäivänkin salaliittojen näkijöitä, kuulijoita. Ja elokuvassa myös shakkisiirtoja ja hyvää musiikkia, yhteiskunnan ajankuvausta, lavastajat tehneet myös työnsä hyvin.
Tota leffaa en ole nähnyt, pitää katsoakin se. Onhan tuo Fischerin tarina kohti vuotta 1972 ja maailmanmestaruutta mielenkiintoinen ja kuolematon. Lisäksi mielenkiintoista spekuloida, että mikäli hän olisi jatkanut vielä aktiivista pelaamista voitettuaan maailmanmestaruuden niin millainenkohan ottelu 1975 Karpovia vastaan olisi ollut. No, sitähän emme ikinä saaneet tietää. Kaipa Fischerin elämä jotenkin kulminoitui tuohon maailmanmestaruuteen ja sen jälkeen homma oli yhtä alamäkeä. Toki hän ei nyt psyykkisesti ihan terve ollut ja elämänsä loppuvaiheet olivat melko surullista sekoilua. Fischerin My 60 Memorable Games on todellinen shakkiklassikko, johon kannattaa todellakin syventyä mikäli kiinnostaa opiskella shakkia vähän enemmän. Erittäin mielenkiintoinen kirja on myös Fischer vs. The Russian, joka kertoo Neuvostoliiton puolelta tarinan taistelusta Fischeriä vastaan.
Ehkä itselleni merkittävin shakkikirja on kuitenkin Kimmo Konsalan Shakin maailmanmestareita. Se kertoo kuubalaisesta shakkinerosta Capablancasta (maailmanmestari 1921-1927) sekä venäläisestä Aljechista (maailmanmestari 1927-1935 sekä 1937-1946). Tuota joskus pikkupoikana tuli luettua monta kertaa ja se oli jotenkin äärettömän kiehtova kertomus kahdesta maailmanmestarista ja heidän elämästään. Ei ehkä niinkään, että siitä varsinaisesti shakkia oppisi (muistaakseni ne pelianalyysit olivat melko surkeita lopulta tuossa kirjassa) vaan sitä miten hienosti tuossa on kerrottu mestarin elämää ja vaiheita shakkilaudan äärellä. Suosittelen varauksetta tai kirjasta nauttii, vaikka shakkia ei syvällisesti edes osaa.