IceMaster

Jäsen
Suosikkijoukkue
Trashers, Flyers
Korona on sulkenut maailman ja Suomen osana sitä aiheuttaen satojen tuhansien eurojen tappiot jokaista Liiga-seuraa kohtaan. Säästötoimenpiteet ovat jo vaikuttaneet osaan kansalaisista, osaan tulee vaikuttamaan välillisesti vielä tulevaisuudessa, mutta Liigassa pelaajien kohtalo ei ole vielä kaikille selvä. Pelaajayhdistyksen rooli tai osittain jopa roolittomuus on nostanut päätään. Julkisuudessa Pelaajayhdistys on näyttänyt omaan silmiini kapitalistin viholliselta, joka pyrkii luomaan kommunistisen yhteiskuntajärjestyksen. Siitäkin sellaisen satiirin omaisen version, jossa pelaajilla ei saa olla liikaa velvotteita (Pelaajayhdistys pöyristyy työntekovelvoitteesta, linkki vie Ylen sivuille), vaan eipä heitä myöskään saisi lomauttaa niinkuin muut kansalaiset, koska hekin ovat ihmisiä (SM-liigapelaajia uhkaa lomautus, linkki vie Ilta-Sanomien sivuille). Niin vaan kapitalistisika lähti yt-menettelyiden tielle ja eiköhän sieltä lomautuksia ole luvassa, vaan vielä tuo kommunisti pyrkii kampittamaan vakuutushaasteella (Hämeen sanomien uutinen kuinka lomautus vie myös pelaajalta vakuutuksen, en päässyt maksumuurin taakse).

Pelaajayhdistys pitää viimeiseen asti pelaajien puolia ja nyt on paljastunut, että jääkiekkoilijan työttömyysturva ja kaikki muutkin turvat ovat melko olemattomia. Toki, onhan niitä urheilijarahastoja - mutta kukapa säästöihin koskisi, jos on vielä kultapossu jota pumpata. Pelaajayhdistyksen esitys 8,33 prosentin palkanleikkurista oli muutoin hyvä, mutta se ei auta valtaosaa seuroista kuin kuittamaan viimeisen ottelukierroksen ja mahdollisten playoff-otteluiden tulonmenetyksiin - valtaosan osalta ei kuittaa niitäkään menetyksiä. Lisäksi pitäisi pystyä ennakoimaan milloin taas pelataan ja milloin halliin saa tulla ihmisiä. Entä jos pelaajia ei lomauteta? Eikö silloin pelaajia pystyisi lainsäädännön puitteissa, työturvallisuus huomioiden, voisi harjoitella ohjastusti, esiintyä mainoksissa yms pelaajasopimuksen sisältäviä asioita? Pelaajayhdistys käytti harjoittelusta nimitystä etätyö. En ole ihan nuorin, mutta en myöskään boomer. Etätyö ei kuitenkaan tarkoita, että jotain tehdään omatoimisesti. Ainakin itse etätyössä istun palavereissa, puhun puhelimeen, laitan sähköpostia ja teen 90% asioista samalla tavalla kuin lähipäivänäkin. Joten omatoimisen harjoittelun rinnastaminen etätyöhön on melko paskaa. Ei muuta kun pelaajat treenaamaan jonkin videokonferenssipalvelun välityksellä. Nyt näyttää vahvasti siltä, että pelaajayhdistys pyrkii vain tuhoamaan Liiga-seurat. Ryssien ja Jokerien juoni.

Ei. Ei sittenkään. Pelaajayhdistys keikkuu nuoralla kuin trapetsitanssija. Se yrittää auttaa jäsenet tämän kriisin yli kuitenkaan tuhoamatta tulevaisuutta. Työttömyysturvan saaminen jääkiekkoilijoille edellyttäisi merkittävää muutosta koko pelaajasopimusjärjestelmässä, jossa pelaaja olisi todennäköisesti häviäjä. Työttömyysvakuutusmaksut, rahastointioikeuden poistaminen... Muuttuisiko sopimukset lähtökohtaisesti toistaiseksi voimassaoleviksi, joissa aina olisi vähintään 3 kuukauden koeaika? Pelaajia voisi aina irtisanoa tuotannollistaloudellisistasyistä? Eli kun tulee turskaa ja Pena ei tehnyt 15 maalia eikä fanipaitamyynti vedä, Pena ulos, koska saa liikaa palkkaa. Kuulostaa dystopialta, jossa Liiga tuhoutuisi kilpailullisista syistä, kun työehdot olisivat naurettavat muuhun maailmaan verrattuna.

Toivottavasti tähän ketjuun muutkin löytävät keskustelemaan rakentavasti Pelaajayhdistyksestä ja sen vaikutuksesta suomalaiseen jääkiekkoiluun. Työnantaja on aina kapitalistisika ja työntekijä kommunisti, joten jätetään ne venyttely tuonne Vapaa sana -osion ammattiyhdistyskeskusteluihin. Pelaajayhdistys voi luoda paljon hyvää ja ainutlaatuista Suomessa ja nostaa Liigan kilpailukykyä, mutta nyt on vain helvetin huono hetki moiselle, kun kaikki yrittävät pitää nenän pinnalla. Pelaajayhdistys kuitenkin on tehnyt arvokasta työtä pelaajien eteen, mutta siitä huolimatta Pelaajayhdistyksestä riippumattomat teot kuten Raumalla ja Kuopiossa sovitut palkanalennukset ovat olleet myös hatunnostonarvoisia suorituksia. Pitäisikö pelaajien siis järjestäytyä paremmin seuroissa (luottamusmies (esim. kapteeni), työsuojeluvaltuutettu..yms) vai tuleeko jatkossa kaikki sopiminen hoitaa Pelaajayhdistyksen kautta?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy