Paras Westerlund & Summanen -joukkue?

  • 2 008
  • 13

rossoblu

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Nyt kun voimakaksikon tiet eroavat, lienee paikallaan tehdä pientä analyysia kuluneesta neljästä kaudesta.

Mikä on mielestänne paras heidän valmentamansa joukkue?

Tärkeimmät faktat ovat tässä:

runkosarja play-offs

HIFK '97-'98 2. mestari
HIFK '98-'99 2. loppuottelu
Jokerit '99-'00 5. loppuottelu
Jokerit '00-'01 1. puolivälierä

Minun mielipiteeni: paras on tietenkin HIFK 97-98, jolla ainoa mestaruus. Toiseksi paras HIFK 98-99.
Kolmanneksi taitaa sittenkin tulla kauden 99-00 Jokerit, sillä play-offs -menestys on ratkaisevaa.

Sarja on omituisesti laskeva. Ovatko Summanen&Westerlund jääneet ajastaan jälkeen, vai ovatko vain muut yksinkertaisesti oppineet pelaamaan heitä vastaan?

Heidän valmennustaidoistaan keskinkertaisiin valmentajiin (Pietilä, Lundmark, Kapanen, Lahtinen, Lehkonen, Blomqvist, Matikainen) nähden ei liene epäilystä, sillä HIFK:n ja Jokereiden operoidessa lähes identtisillä pelaajabudjeteilla, ovat S&W hakanneet edellämainitut vastustajansa runkosarjassa n. 10-20 pisteellä/kausi.

[Sorry tuosta taulukosta, tämä editori näyttää vääntävän sen kummalliseen muotoon. Toivottavasti saatte selvää]
 
Viimeksi muokattu:

Johnny99

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
W & S:stä

Ovatko nuo W & S kuitenkaan niin maagisia valmentajia? Upeaa työtähän he ovat viime vuosina tehneet, ei siinä mitään. Kolmesta finaalista kuitenkin vain yksi on voitettu, kaksi muuta eivät olleet edes lähellä. 98-99 finaalissa W & S eivät saaneet pidettyä IFK:n tunnetilaa kurissa. Siihen hävittiin.


Onko esim. IFK:n menestys 98-99 kausilla kuitenkaan niin paljon heidän ansiotaan, kuin olen luullut? Viime aikojen tapahtumat ovat pistäneet miettimään. IFK:n joukkue noina kahtena kautena oli niin hyvä, että en usko, että kukaan valmentaja olisi pystynyt menestystä tuolloin "estämään".


Luulen, että W & S ovat erinomaisia valmentajia, mutta eivät mitään poppamiehiä kuitenkaan. Tuskin hekään mitään rupujengiä pystyisivät finaaliin nostamaan.


Samalla alkoi miettimään Lehkosen esityksiä uudessa valossa. Vaikka en edelleenkään ukosta persoonana tykkää, niin eipä hän taida niin kehno olla kuin välillä tuli lauottua. Tosiasiahan on, että Lehkosen aikana IFK:n joukkue oli heikentynyt huomattavasti edellisistä kausista. Se tuli välillä Lehkosta mollatessa unohdettua. Vika taisikin olla suurimmaksi osaksi siinä, ettei enää ollut Kekäläistä hoitamassa hankintoja; ei niinkään Lehkosessa.


Mielenkiintoinen kommentti muuten Matikaiselta IFK:n eilisessä käsiohjelmassa. Tässä ote:

"on itsestään selvää, että jatkuvien epäonnistumisien edessä aletaan puristaa mailaa ja otteista häviää se rentous", Matikainen analysoi. Matikainen sanoo, että kokeneen valmentajan onkin tultava esiin juuri hädän hetkellä.
"Silloin kun joukkueella menee hyvin, osaa kuka tahansa sanojensa mukaan valmentaa. Silloin heille kelpaisi valmentajaksi vaikka oma isoäitinsä. -Nyt tarvitaan juuri valmentajan oikeita ratkaisuja, niin kaukalossa kuin pukukopissakin. Kaikki lähtee pienistä asioista."
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
97-98 oli parasta...

...mitä E & R ovat saaneet aikaan. Ja joukkuehan oli tietenkin HIFK. Sillä kaudella natsasi kaikki; joukkue (kiitos Kekäläisen) oli loistava ja hankinnat lievästi sanoen kohdallaan (Caloun, Davidson, Halkidis, Thomas...), valmentajat toivat jotain uutta ja totaalista koko kuivettuneeseen SM-liigaan ja mediakin lähti mukaan. Sillä kaudella ei muusta puhuttu kuin HIFKistä, monessa mielessä. E & R olivat ensimmäinen varsinainen valmennuspari. Vasta sen jälkeen on alettu kunnolla puhua pareista tai tiimeistä.
Lyhyesti sanottuna: homma oli hallussa ja vastustajat oikeasti ajoittain aika neuvottomia.

98-99 ja HIFK oli sitten krapulainen versio edellisestä huippukaudesta. Jotain oli poissa, mutta sen verran jäljellä että finaaliin mentiin, mutta hävittiin selvästi TPS:lle. Tosin joukkuekin heikentyi, mutta valmennuksen keinot ja selitykset tuntuivat jo aika tutuilta. Suurin duon moka oli kovan pelityylin korostaminen finaaleissa TPS:ää vastaan. Se oli hauskaa, mutta järjetöntä ja tulos näkyi nimenomaan Turun matseissa. E & R rankingissa 3.

99-00 ja eka Jokerit-kausi oli itse asiassa aika kova suoritus ottaen huomioon Jokerien konttaamisen edellisellä kaudella. Runkosarjan vitosesta finaaliin oli todellinen ylisuoritus, minkä kruunasi yksi voitto TPS:stä ja hopea. Ranking 2.

00-01 ja Jokerit menee lopputuloksen takia sijalle 4. Runkosarjan voitto ei ole mitään verrattuna playoff-menestykseen. Jotain on todellakin kadonnut 97-98 magiasta ja on hyvä että kaiffarit eivät jatka yhdessä.

Näinä vuosina E & R:n metkut ovat tulleet aika tutuiksi jo kaikille joukkueille ja heitä vastaan osataan varautua. Siinä suurin syy laskevaan kaareen - ei mitenkään katastrofaalisesti laskevaan mutta laskevaan kuitenkin. Uusia kuumia valmentajia ei nyt kuitenkaan ole näköpiirissä ellei Lehkonen sitten onnistu Lukossa. Samanlaista intomielisyyttä on havaittavissa hänessäkin, mutta hänen touhuissaan ei ole niin selkeitä suuntaviivoja kuin E & R:n. Visio ei ole kirkas. Tästä ongelmasta ei taas ole E & R -duoa voinut syyttää!

Ennustus kaudelle 01-02: Summasen eväät eivät yksin riitä Jokereissa, joiden valmennusjohtoon tulee muutos jossain muodossa. Joko Summanen saa kenkää tai sitten Erkka tekee comebackin Fööni-Penan tyyliin Ramin rinnalle tai tilalle.
 

-FlaMe-

Jäsen
Re: 97-98 oli parasta...

Viestin lähettänyt käyttäjä JHag
Ennustus kaudelle 01-02: Summasen eväät eivät yksin riitä Jokereissa, joiden valmennusjohtoon tulee muutos jossain muodossa. Joko Summanen saa kenkää tai sitten Erkka tekee comebackin Fööni-Penan tyyliin Ramin rinnalle tai tilalle.

Samanlaiset ajatukset täälläkin. W&S-parivaljakon tehokkain ase oli se, että nämä lähes vastakohdat kompensoivat toisiaan täydentävästi. Summasen hulluus ja raivo, Erkan rauhallisuuden (siis S:n nähden..) ja tuomari-itkun rinnalla. Karkaako homma kädestä ja tuleeko hommasta kenties vieläkin agressiivisempaa ? Agressiivisuus sinänsä on lätkässä etu, mutta käskytykset eivät.
 

Papa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, FC Bayern
Asiaa

Flame puhut asiaa. Tuskin Summanen koko kautta valmentaa, tai sitten pitää tapahtua kummia. Olen samaa mieltä siitä, että Erkka on ollut se rauhoittava osapuoli. Toivon tietysti parasta mutta samalla pelkään vieläkin enemmän sitä pahempaa.
 

jpp

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManU
Kyllä HIFK mallia 1997-1998 oli niin kova nippu, että oksat pois. Kesken kauden tulleet pelaajat täydensivät paketin kerta kaikkiaan voittamattomaksi. Etenkin puolustus oli omaa luokkaansa, yhtä kovaa pakistoa tuskin enää Suomessa nähdään. NHL tuli ja otti omansa pois, mutta siihenhän W&S pyrkivätkin:kehittämään yksilöistä entistä parempia, jolloin yleensä myös joukkuemenestystä tulee. NHL:ään lähtenyt pelaaja on merkki hyvin tehdystä työstä ja yksi projekti on jälleen valmis.

Viime kaudella Jokereiden luotsaaminen finaaliin oli myös hieno suoritus. Tähän kauteen lähtiessä Niemen ja Väänäsen lähtö toi omat ongelmansa eikä niitä pystytty ratkaisemaan kuin osittain ja kun vielä viime pleijareiden paras puolustaja Gagnon palasi kotimaahansa oli puolustus huomattavasti haavoittuvaisempi. Kekäläinen olisi varmaan pystynyt hankkimaan NHL:ään lähteneille paikkaajat, mutta Virmanen ei.

Mitä valmentajaduo W&S:n hyvyyteen tulee, niin totta kai kaudella 97-98 miehet pääsivät lievästi sanottuna yllättämään eikä menestyspaineita juuri ollut edelliskauden katastrofin jäljiltä. Hyvät yksilöt saatiin pelaamaan joukkueena ja muutaman kerran laitettiin pieni show pystyyn sekä kaukalossa että mediassa ja jonkinlainen henkinen yliote monesta joukkueesta varmasti saatiinkin.
W&S:n koulusta NHL:ään lähteneitä on monia ja pelaajat kuten Rafalski ja Timonen oppivat HIFK:ssa fyysisen pelin, jota aina tarvitaan rapakon takana, oli kuinka taitava tahansa. Pelaajat ovat myös kiitelleet Summasen "luistelukoulua", joten ei Rami pelkkä fyysisen pelin asiantuntija ole. Toki esim. Josef Boumediennen agentti kiitteli Ramin kesätreenejä, jonka jälkeen Boumedienne teki New Jerseyn kaikkien aikojen parhaat tulokset kuntotesteissä.

Erkan ja Ramin sekä esim. Jortikan paremmuutta on vaikea arvioida. Paljon riippuu siitä, mitä mittaria käytetään ja minkälaisesta kiekosta kukin pitää. Itse pidän nykyisestä Jokereista jopa enemmän kuin 90-luvun kultajoukkueista, vaikkei mestaruutta ole tullutkaan. Mieluummin katson kaukalossa kovaa peliä ja (yleensä kiisteltyjä) räiskyviä persoonia kuin tasaisen konemaisesti etenevää laumaa. Tämä on vain oma mielipiteeni enkä halua mollata tai tuomita mitään joukkuetta, kukin tyylillään eikä yhtä totuutta tässäkään asiassa (onneksi) ole.

Ja mitä ensi kauden päävalmentaja Summaseen tulee, uskon Ramin valmentavan Jokereita kaksi seuraavaa kautta ja hänen olevan valmis ykkösen vaativaan hommaan. Toivottavasti Erkka pystyy vaikuttamaan pelaajahankintoihin, että saadaan koutsille kunnon "työvälineetkin."
 

Iso-Erkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähettänyt käyttäjä jpp

Erkan ja Ramin sekä esim. Jortikan paremmuutta on vaikea arvioida.



Minun mielestäni arviointi on helppoa, Jortikka on parempi.
Jokereiden peli oli koko ajan pelkkää samaa kohellusta ilman mielikuvitusta, TPS:n pelissä taas järjen käyttö on sallittua.
Jokereiden peli oli kuin Summanen aikoinaan, ei käsiä eikä päätä, mutta jalkoja tuplaten.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Viestin lähettänyt käyttäjä Iso-Erkki
Viestin lähettänyt käyttäjä jpp

Jokereiden peli oli kuin Summanen aikoinaan, ei käsiä eikä päätä, mutta jalkoja tuplaten.


Ihan eri mieltä olen. Jokereilta puuttui ennen kaikkea käsiä eikä jalkoja. Maalintekijöitä ei ollut paikkaamaan Variksen (jälleen kerran) ja Hentusen hyytymistä kovassa paikassa. Kyllä Jokerit ihan hyvin Kärppien vauhdissa pysyi ja ajoi neljännessä matsissa ohikin.

Jortikka on varmasti saavutuksineen kovempi kuin S & W, mutta minäkin katson ennemmin rytinää, räiskettä ja vauhtia (ei sikailua siis) kuin konemaista tehokiekkoa. Varmaan ajattelisin toisin, jos Jortikka pelityyleineen olisi huseerannut HIFKissä lähes kymmenen vuotta samaan mitalitahtiin kuin TPS:ssä.

S & W olivat HIFKin kanssa parhaimmillaan ehkä siksi että heidän pelityylinsä sopi kuin nenä päähän HIFKin taustaan ja kulttuuriin. Jokereissahan he joutuivat muuttamaan koko suunnan ja tunnen vieläkin paljon pitkän linjan jokerifaneja, jotka vierastavat S & W:n "hifk-tyyliä" ja haluavat takaisin vanhan, taitavan ja nopean Jokerit...
 

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
97-98 oli parasta, mutta...

1998 IFK:n mestarijoukkueella oli sellainen kokoonpano, että kyllä olisi pitänyt olla täydellisen tumpelo koutsi jos ei sitä ryhmää olisi mestariksi luotsannut! Mr.Kekäläinen oli haalinut kokoon upean ryhmän: Timonen, Linna, Karalahti, Tuomainen, Ruuttu, Rafalski, Thomas, Halkidis, Caloun, Davidsson, Kortelainen, Sihvonen, Ruutu, Hurme, O.Jokinen ym ym.... Väittäisin että edes Mike Eaves ei olisi pystynyt hölmöilemään tuolla porukalla...
 

Iso-Erkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähettänyt käyttäjä JHag



Ihan eri mieltä olen. Jokereilta puuttui ennen kaikkea käsiä eikä jalkoja.


No niinhän minä kirjoitinkin!!!!! Lue uudestaan:-)

Jokereitten pelityyli ei välttämättä sovi parhaalla tavalla ns. "järkipelaajalle/taitopelaajalle", koska fyysisyyttä painotetaan yli kaiken.
 

rossoblu

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Hienoja ja ajateltuja vastauksia monilta kirjoittajilta, kiitos niistä.

Pari lisäpointtia. Jätin ihan tarkoituksella Kekäläisen merkityksen pois tuosta vertailusta, ja toivoin jonkun havaitsevan sen ja samalla eron Virmaseen. Minusta Kekäläisen ansiot ovat aivan kiistattomat ja väitän, ettei kausien 97-99 HIFK olisi ollut sama ilman häntä.

Jotkut näyttävät yhäkin uskovan, ettei sillä valmentajalla nyt ole niin väliä. Muistettakoon nyt kuitenkin, että kauden 97-98 Dream Team ei suinkaan ollut HIFK vaan Jokerit. Katsokaa vaikka kauden alla ilmestynyttä Jääkiekkolehteä: kaikki veikkasivat mestareiksi Jokereita, ja HIFK sijoitettiin sijoille 2-5. Toki joukkueeseen tuli kauden aikana vahvistuksia, joista Jokinen ja Halkidis olivat hyvin merkittäviä mestaruuden kannalta. Näin tältä HIFK-joukkueelta ehkä eniten pelejä koko kauden aikana kuin miltään muulta HIFK-joukkueelta, ja kyllä homma näytti useinkin olevan vaarassa karata käsistä. Väitän, että SM-liigassa valmensi kuluvallakin kaudella useita valmentajia, jotka eivät olisi tälläkään nipulla mestaruutta tuoneet. Eivät ainakaan Blomqvist tai Lehkonen. Eiköhän sekin jo ole jonkilainen näyttö, ettei potkuja tälle S & W -kaksikolle koskaan tullut, kun naapurijoukkueessa vaihdettiin valmentajaa tiheämmin kuin pelipaitaa. S & W eivät ehkä ole yhdessäkään niin hyviä valmentajia kuin Jortikka, mutta ovat varmasti SM-liigan keskitasoa parempia, väitän minä. Tai ainakin heidän joukkueensa pelaavat keskimääräistä viihdyttävämpää kiekkoa...

Kausien 97-98 ja 98-99 HIFK-joukkueita vertailtaessa, pidin itse enemmän jälkimmäisestä. Myönnän toki, että mestaruusjoukkueessa oli jonkin verran paremmat yksilöt, mutta hopeajoukkue oli mielestäni enemmän nimenomaan jääkiekkojoukkue, jossa roolitukset olivat kohdallaan. Myös runkosarjassa se menestyi hiukan edeltäjäänsä paremmin, osaksi tietysti siitä syystä, että osa pelaajista oli jo tottunut pelisysteemiin, rooliinsa ja kovaan harjoitteluun. Tehtyjä maalejakin tuli kaksinkertainen määrä päästettyihin nähden, jota pidän erittäin kovana saavutuksena. Play-offeissa joukkue sitten kaatui (paitsi tietysti TPS:n hyvyyteen - kova joukkue, joka tuotti esim. 4 NHL-pelaajaa seuraavalle kaudelle) omaan typerään uhoonsa, TPS:n provosointiin ja ennenkaikkea Miikka Kiprusoffiin. Täytyy myös muistaa, että urheilussa myös sattumalla on aina sormensa pelissä. Emme esimerkiksi saa koskaan tietää, olisiko kauden 97-98 pärjännyt runkosarjan voittaneelle TPS:lle, mikäli tämä olisi päässyt jatkoon puolivälierästään.
 

wundermann

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, LUFC
Lehkonen huono?

"Väitän, että SM-liigassa valmensi kuluvallakin kaudella useita valmentajia, jotka eivät olisi tälläkään nipulla mestaruutta tuoneet. Eivät ainakaan Blomqvist tai Lehkonen."

Omituista puhetta, siis sinänsä että tuo kuulostaa kovasti siltä kuin pitäisit Ismoa huonona valmentajana. Lehkonen kuitenkin vei HIFKIn kärkikamppailuihin kauden alkupuolella. Suurin virhe HIFKissä silloin ei ollut Lehkosen vaan johtoportaan, kun Caloun hommattiin takaisin. Hyvä paketti hajosi ja sijoitus tippui kovaa vauhtia. Lehkosta ei siis voida käsittääkseni syyttää loppukauden floppista. Lisäksi väitän että Lukko on ensi kaudella järkyttävän kova joukkue Lehkonen peräsimessään.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Viestin lähettänyt käyttäjä Iso-Erkki
Viestin lähettänyt käyttäjä JHag



Ihan eri mieltä olen. Jokereilta puuttui ennen kaikkea käsiä eikä jalkoja.


No niinhän minä kirjoitinkin!!!!! Lue uudestaan:-)


No näinhän se homma etenee, sorry epätarkkuuteni! Jatkoja!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös