Paras voileipa

  • 8 543
  • 39

Mats Bedö

Jäsen
Suosikkijoukkue
TrailBlazers, HIFK, Bruins & Raiders
Heittakaas esimerkkeja parhaasta ja parhaimman makusesta voileivasta. Mista jauhoista on itse leipa tehty, mita laitetaan valiin ja milla se huuhdotaan alas.

Rupean tekemaan niita sita mukaan kun makoisia ilmaantuu. Paasis tosta juusot-salami-ruisleivasta eroon... Oluen kuitenkin jatan poydalle odottelemaan lahtolaskentaa ;-)
 

JMK81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport, Aston Villa
1Timer kirjoitti:
Heittakaas esimerkkeja parhaasta ja parhaimman makusesta voileivasta. Mista jauhoista on itse leipa tehty, mita laitetaan valiin ja milla se huuhdotaan alas.

Rupean tekemaan niita sita mukaan kun makoisia ilmaantuu. Paasis tosta juusot-salami-ruisleivasta eroon... Oluen kuitenkin jatan poydalle odottelemaan lahtolaskentaa ;-)

No kuule leikkaa ranskanleipää (pullaa) 4 siivua. Voita (minun käsitys voista on kaikki joka näyttää voilta, margariinilta jne.), valkosipulimeetvurstia ja juustoa päälle. Juustolla ei ole merkitystä kunhan ei ole sulatejuustoa taikka homejuustoa. Puolitoista minuuttia mikrossa ja suussa sulava makunautinto on taattu.

Toinen vaihtoehto on myös ns. uunileipä, kunhan voin korvaat vaikka ketsupilla, ja maustat sen joko pizza mausteella tai oreganolla.

Kolmas vaihtoehto olisi sitte semmonen jonka pääainetta, ja ehdottomasti parasta leivän päälle ei saa kuin yhdestä paikkaa suomesta. Joten jätän sen mainitsematta ettei lopu kesken tänä kesänä.

Edit: tuli nälkä..
 
Viimeksi muokattu:

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raimon Rakuunat
Tuore Vaasan Ruispala, sen väliin levitteeksi sörsseliä, missä on purkki tonnikalaa öljyssä ja kermaviiliä, mausteena vielä vähän punaista tabascoa ja valkosipulia, sitten väliin paistettu kanan muna ja pari siivua keittokinkkua ja tomaattia ja kurkkua ja fetaa jos makuun käy, (itsehän syön kaikki juustot kilokaupalla mitä kilometrin säteeltä löytyy), pari salaatinlehteä vielä siihen höytsteeksi ja tuoretta basilikaa jos on tarjolla, niin tuollaisia settejä muutama niin on elämä taas yhden päivän aivan jumalaista.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Ainekset:
- paahtoleipä (4 viipaletta; kooltaan paras Vaasan Iso Paahto)
- margariini tms. levite (itse käytän Keijua)
- ketsuppi (EuroShopper käy oikein hyvin)
- tonnikalahiutaleet öljyssä (1 purkki; tähänkin soveltuu EuroShopper)
- tomaatti siivutettuna
- sinihomejuusto (joko kunnon Aurajuusto tai sitten esim. Pirkan sinihomejuusto)
- juusto (raasteena; Pirkka Emmental-Mozzarella tai viipaleina lähes mikä tahansa)
- mausteina aromisuola, grillaus- ja yleismauste tonnikalan päälle sekä juuston päälle aimo tujaus rakuunaa (itse käytän Santa Marian mausteita).

Ensin paahtoleivän viipaleet voidellaan huolellisesti, mutta ohuesti. Lopullisen maun kannalta tavallinen vehnäpaahtoleipä on parasta, mutta myös muut käyvät, jos vehnäleipä tuntuu liian pullalta. Levitteen päälle levitetään ohut kerros ketsuppia.

Tonnikalapurkki avataan ensin noin 3-4 sentin matkalta ja kannen avulla puristetaan ylimääräiset öljyt ulos. Tällä tavoin tonnikalaan jää juuri sopivasti öljyä. Tonnikalapurkki jaetaan mahdollisimman tasaisesti kaikkien neljän leivän kesken (pienemmissä paahtoleipäsiivuissa purkillisesta riittää kuuteen leipään). Tonnikala maustetaan sekä aromisuolalla että grillaus-/yleismausteella.

Haluttaessa tähän väliin voidaan asettaa siivu tomaattia (tavallisen kokoisesta tomaatista tehdään neljä-kuusi siivua). Tomaatin/tonnikalan päälle ripotellaan murennettua sinihomejuustoa (tyyliin: parempi liikaa kuin liian vähän, sanoi Pikku Myy...), sekä peitetään koko komeus juustoraasteella taikka kahdella-kolmella juustonviipaleella.

Juustojen päälle ripaus rakuunaa. Myös oregano/pizzamauste käyvät myös vallan mainiosti ihan oman maun mukaan. Sitten joko kolmeksi minuutiksi mikroon (800W) tai seitsemäksi minuutiksi uuniin (225 astetta; rapeampi versio).

Nautitaan välittömästi.

Tällainen annos, litra jääkaappikylmää maitoa ja päälle vielä pari kupillista kahvia. Joku 80-90-luvun perustoimintaelokuva (Commando/Tango&Cash/Passenger 57/Lionheart/Last Boy Scout) tai pari jaksoa Knight Rideria/MacGyveria sekä kyytipojaksi iso pussillinen irtokarkkia, niin krapulapäivät ovat melkein jopa odotettuja päiviä...

Ei suositella nautittavaksi useina kerta-annoksina opinnäytetyön teon yhteydessä.
Nimim. Olisipa reseptejä kysytty 12kg sitten...
 
Alle ruisleipää, seuraavaksi sinappia, sitten lenkkiä (HK:n sininen tai vastaava) reilusti, lopuksi juustoa rittävästi. Juomaksi olut, vesi tai maito.
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko. /HC Tallinna !
Näin alan edustajana sanoisin "tanskalainen voileipä, niin että on itse välissä+2 naista". voi siinä olla hieman kermavaahtoa ja mansikkahilloakin.

Laitetaan tähän vielä toinen voileipä, pekonia sipulia savukalkkunaa valkosipulimajoneesia ja rapeaa leipää molemmille puolille. Sellaista syön kotona, lisäksi voin änketä sinne mitä sattuu jääkaapissa olemaan. Lasi maitoa. Paistettu kananmuna maustettuna mustapippurilla unohtui.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Yksinkertainen on kaunista. Hiivaleipää alle, voidellaan, väliin tasainen kerros Tartex-kasvistahnaa ja viimeistellään komeus lauantaimakkaralla. Toimii. Kasvistahnan voi korvata kinkku- tai maksapasteijalla, jos lähikauppa ei Tartexia myy. Oikeastaan melkein mikä tahansa kelpaa, vaikka tonnikala, kunhan päällä on aina lauantaita. Yksinään se on vähän blah, mutta yhdistelmissä verraton. Atrian kevyt-lauantai on ehkä parasta. Saarioisten versioita kannattaa välttää.

Ekstroverteille voin suositella hiukan erikoisempaa kokonaisuutta. Voidellaan pitkosta leikattu siivu, mieluiten voilla, väliin mansikkahilloa ja päälle balkaninmakkaraa. Syödään salaa, tai saadaan ympäristöstä oudoksuvia katseita.
 

Lust4life

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ossin tapaan makea/suolainen-yhdistelmiin viehtyneenä (tosiaan salaa syötynä, ei ne tajua) ehdotan seuraavaa syntisen täydellistä nautintoa: Levy Maraboun vaaleaa sukulaatia jonka päälle vedellään noin sentin kerros ihan pikkuisen pehmennyttä extrasuolaista meijerivoita.

Verisuonisto huutaa hoosiannaa ja pumppu rylkkyää rytmihäiriöitä, mutta saatana että on maukas.
 

Crapbag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, NY Rangers, Southampton, Fc Jazz, A's..
Nyt ei saa mielestään ulos mitään hienoa reseptiä, yleensäkin improvisoin tarpeen tullen kun voileipä-vuori lähtee rakentumaan...

Mieleen juolahti kuitenkin ketjun aiheessa pysyen tärkeähkö kysymys. Alan asiantuntijoita kun on selvästi paikalla, niin kertokaa nyt ihmeessä kuinka leipä oikeaoppisesti rakennetaan. Kumpi laitetaan ensin, juusto vai makkaransiivu? Tämä asia on kaihertanut mieltäni jo useamman vuoden, johtaen juurensa aina ammoisiin armeija-aikoihin saakka. Siellä yksi kokelas (nykyinen res. vänr.) väitti aina kivenkovaan että makkara pohjalle heti voikerroksen jälkeen. Ja minä kun kuulun siihen koulukuntaan, joka laittaa juuston heti voin jälkeen, ja makkaran ns. pintaan. Päästäkää minut piinasta ja paljastakaa totuus!

p.s. Nykyään kun emäntä "neuvoo" syömään rehuja, on järjestys voi, salaatti, juusto, makkara, kurkku/tomaatti...Että näin! Taidankin lähteä maanantain kunniaksi syömään karvis-pizzaa näin Jazzien jälkimainingeissa tasoittamaan elimistön roskaruoka tasapainoa.
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko. /HC Tallinna !
Crapbag kirjoitti:
...

Ja minä kun kuulun siihen koulukuntaan, joka laittaa juuston heti voin jälkeen, ja makkaran ns. pintaan. Päästäkää minut piinasta ja paljastakaa totuus!

p.QUOTE]

Kylmät voileivät, ensin juusto ja sitten makkara tai muu leikkele. Niin minä olen tehnyt, tai sitten salaatin päälle kauniisti molemmat rinnakkain. Lämpimiin voileipiin juusto sopii raastettuna sinne sekoitatte kananmunan niin saatte nätin kuohkean ja rapean pinnan, voi käyttää vain pelkkää keltuaista, mutta mitä sitä kotona snoppailee. Ja tietenkin uuniin.
 

Rocco

Jäsen
veinikretski kirjoitti:
Crapbag kirjoitti:
...

Ja minä kun kuulun siihen koulukuntaan, joka laittaa juuston heti voin jälkeen, ja makkaran ns. pintaan. Päästäkää minut piinasta ja paljastakaa totuus!

Ainakin itselleni opetettiin ravintolan keittiössä töissä ollessani, että meijerituotteet tulee olla yhdessä. Eli voi ja juusto päällekäin ja tähän päälle muut sörsselit. EDIT: Ja vihannekset päällimmäiseksi, se on visuaalisesti toimivinta. Lisäksi kun sisältö "kevenee" pohjalta päällepäin edetessä, se on myös parhaiten koossa pysyvä kokonaisuus.

Parhaita yhdistelmiä sitten itse voileiväksi löytyy useita.

Ruisleipä, jonka väliin maksapasteijaa, meetwurstia ja suolakurkkua on lyömätön yhdistelmä.

Halkaistu patonki, jonka sisään laitetaan pari paistettua kananmunaa, paistettua pekonia, sipulia ja tabasco-mustapippuri-ketsuppiseosta.
 

mapsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
avatar kirjoitti:
Tuore Vaasan Ruispala, sen väliin levitteeksi sörsseliä

Itse teen sörsselssönin seuraavaan tapaan:

- tonnikalaa, josta vesi/öljy valutetaan pois
(rainbown hiutaleet ovat melkein kuin paloja!)
- kermaviiliä
- tuore-, tai maustekurkkua ihan pieneksi hakattuna (liika neste pois)
- valkosipulia
- tomaattia, pienenä silppuna

Ylimääräisten nesteiden välttäminen tekee sörsselistä tanakampaa, jolloin se pysyy paremmin halutussa kohteessa.

Seosta ei tarvi maustaa välttämättä mitenkään muuten, sillä valkosipulin maku voimistuu koko ajan. Lisäksi tonnikala on suht suolaisen makuista itsessään.

Tonnikalan voi myös korvata kana-hakkeluksella, joskin silloin voi hieman muuttaa muuta sisältöä.

Kaikki kermaviilipohjaiset sörsselssönit voi nauttia minkä tahansa leivän kera! Esim. jättikokoisten paahtoleipien välissä. Sopii hyvin myös uuniperunan kanssa syötäväksi! (Myös sellainen joku pekoniversio, jota en itse kuitenkaan ole vielä kokeillut)
 

Veijari

Jäsen
Tekemäni uunileivät on parasta mitä voi olla;

Ruisleipää (Reissumies), päälle voita, kinkkua tai meetvurstia, valkosipulia, jalapenoja, tomaattia, suolakurkkua, juustoa ja oreganoa. Sitten muutamaksi minuutiksi 250 asteiseen uuniin ja avòt! Eräänlaisia pikkupizzoja, mutta äärettömän hyviä kun antaa kypsyä uunissa hieman rapeaksi, niin että juusto paistuu kullan keltaiseksi ja leivän reunat hieman kärähtävät.

Tulee ihan vesi kielelle. Taidanpa tänään taas taikoa niitä muutaman iltapalaksi.
 

Jarpa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carolina Hurricanes
Yksinkertaisen hyvää:

Vaasan ruispalan päälle sievästi voita ja siihen vielä noin 0,5 sentin kerros lämmintä maksalaatikkoa, ja ai kun on hyvää. Juomaksi kahdelle leivälle puoli litraa Valion maitoa.
 

brehme_

Jäsen
Suosikkijoukkue
prosenttikiekko
Jarpa kirjoitti:
Yksinkertaisen hyvää:

Vaasan ruispalan päälle sievästi voita ja siihen vielä noin 0,5 sentin kerros lämmintä maksalaatikkoa, ja ai kun on hyvää. Juomaksi kahdelle leivälle puoli litraa Valion maitoa.

Samaa olin itsekin ehdottamassa. Tapanani on kuitenkin lisäksi sotkea maksalaatikon sekaan voita ja sivellä sitten töhnä leivälle ja läjäyttää päälle pari lusikallista mummon puolukkahilloa. Koiranruokaa, mutta hyvää sellaista :D

Myös eilinen kalakastike sopii ruispalojen päälle.
 

raipe#41

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Suomi
Routainen Sydän kirjoitti:
Tuoreet ruispalat. Siihen ihan sama mitä pistää päälle, niin hyvää on.

Täytyy yhtyä edelliseen, vielä kun päälle laittaa palvikinkkua ja tuorekurkkua niin se on siinä. Osaa ne vaasalaisetkin.
 

lintu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Bruscetta on parasta leipää. Eli hiivaleipää, sitä ruskistetaan vähän pannulla. Sitten tehdään täyte johon laitetaan basilikaa, tomaattia, mozzarellaa, pippuria, oliiviöljyä, sipulia ja valkosipulia. täyte vain leivän päälle ja avot.
 
Itse käytän järjestystä, jossa leivän ja voin jälkeen tulee kasvikset. Kasvisten päälle makkara ja viimeiseksi juusto. Kasvisten paikka makkaran alla parantaa leivän kaarreajo-ominaisuuksia huomattavasti. Jos kurkut ovat päällä ne helposti lipeävät tiukoissa tilanteissa lattialle, mutta kun ne "liimataan" makkaralla paikalleen niin kyllä pysyy. Juusto tulee päälle, koska se on kaikkein "kuivin" aines ja näin ollen sormet eivät ole niin rasvaiset, joten kaukosäädin pysyy hyvässä iskussa pitempään.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Kardiovaskulaarinen smörgås a'la Uleåborgir

Ruisvuokaleipäsiivu
Voita
Smedeä (Kotivaran venäläinen kelpaa hyvin)
Turunmaa-kermajuustoa (myös Oltsu kelpaa, mutta ei missään tapauksessa kevytversiota, hyi saatana!)
Ruukkusalaattia
Suolakurkkua
Voileipämärstiä (Felix-pikkelsiä tms. majoneesia, ei kevyttä, hyi saatana!)
Kananmuna

Ota kaapista paistinpannu. Valurautapannu kelpaa siinä missä teflonpinnotteinenkin, pääasia on että voi tirajaa.

Tiristä vuokasiivuja niin, että ne imevät itseensä pannussa olevan tirajavan voin ja tekevät siivuista raposia. Poista siivut pannusta.

Nyt pannussa on tirajavaa voita. Lisää kananmunan sisälmys pannuun. Paista sievä pyöreä omeletti. Pane siihen suolaa jos haluat. Poista kananmuna pannusta.

Aseta siivun päälle "täytteet". Smedeä, kermajuustoa, suolakurkkua, märstiä, ehkä salaattia, ehkä tomaattia, tuorekurkkua kenties. Voit voidella leivän vielä voilla jos siltä tuntuu.

Ruokaile. Sopiva pidike kardiovaskulaariselle smörgåsille on Melitta-suodatinpussi ja niitäkin mielellään muutamia päällekkäin. Muuten sormesi liukastuvat runsaan voin tarttuessa niihin.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
lintu kirjoitti:
Bruscetta on parasta leipää. Eli hiivaleipää, sitä ruskistetaan vähän pannulla. Sitten tehdään täyte johon laitetaan basilikaa, tomaattia, mozzarellaa, pippuria, oliiviöljyä, sipulia ja valkosipulia. täyte vain leivän päälle ja avot.


Kyllä nyt joutuu olemaan HIFK-miehen(?) kanssa täysin samaa mieltä. Tuohon voi päälle lisätä oikeastaan mitä tahansa ja hemmetin hyvää mättöä on tuloksena.

Vaalean leivän kanssa kannattaa ylipäänsä testata sellaista, että jättää nämä margariinit ja voit syrjään, ja kaataa matalalle lautaselle hitusen oliiviöljyä, johon sekoittaa esim. basilikaa. Siihen sitten kostutetaan leipää samalla kun syödään - ja todella nautitaan. Aivan helvetin hyvää verrattuna mauttomiin ja epäterveellisiin margariineihin.
 

Lust4life

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Minusta kaikkinainen kasvisten viljely voileivällä on vastenmielistä. Ne tekevät aina lopputuloksesta vetisen. Suolakurkku on ainoa kasvikunnan tuote jonka hyväksyn. Oikein ällöttää yleisesti tarjottavat sämpylät joissa on väliin tungettu herkullisen makkaran ja juustonkänkäleen kiusaksi salaatinlehti tai tomaatinviipale. Niistä hankautuu aina noihin jalompiin aineksiin kosteutta ja makua. Yrh.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Oma suosikkini:

Perusleipä:

Ruispala, -puikula, Reilu-ruisleipä tai mikä tahansa kaksipuoleinen revitty ruisleipä.

Valmistus:

Alaosaan pohjalle kunnon sipaisu aurajuustoa (puolen sentin kerros on hyvä). Siihen päälle hieman paahdettua sipulia sekä muutama viipale jalopenoa. Siihen päälle taas tomaattia muutama viipale.

Yläosaan pohjalle kinkkua (Wurstin korppukinkku oma suosikki), minkä päälle tavallista kermajuustoa (esim Arlan Evaa) muutama viipale.

Tämän jälkeen leipää lämmitetään mikrossa 40-50 sekuntia leipä "auki". Lämmityksen jälkeen alaosan päälle laitetaan salaattia muutama viipale ja yläosa käännetään alaosan päälle "hampurilaismallisesti".

Taivaallisen hyvää omasta mielestäni.
 

mapsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Voi herranjestas mitä reseptejä! Olisipa hauska nähdä kärpäsenä katossa, kun porukka vääntää antaumuksella voileipiään. Yllättävän "monimutkaisia" reseptejä kylläkin.. ja se on mahtavaa! Monet nimittäin tyytyvät ostamaan vaan kuraläppiä ja taittavat niitä kylmänä suuhunsa. Tai sitten istuvat telkkarin edessä käsissään HK:n sininen ja kevyt maito. :D

Jos haluaa muuten juhlavaa syötävää, nii kannattaa ostaa valkosipulipatonkia (tuoretta) ja laittaa päälle kylmäsavulohta ja vaikkapa tuorekurkkua. Namnam! Alle voi sipaista jotain sopivan makuista tuorejuustoa.
 
Viimeksi muokattu:

krobbe

Jäsen
Tuoreesta ranskanleivästä leikataan päästä noin miehen vaaksan mittainen pala, joka halkaistaan. Puolikkaille levitetään runsaasti katkarapusulatejuustoa.

Seuraavaksi leivät päällystetään edam-siivuilla, joiden päälle laitetaan molempiin paloihin kaksi paistettua kananmunaa. Keltuaisten pitää olla löysät ja tietenkin ehjät. Tässä vaiheessa sirotellaan maun mukaan munien päälle suolaa makua antamaan.

Kaiken kruunaa n. puolen tuuman vahvuiset pannulla paistetut Gotler-makkaran palat. Nämä komeudet huuhdellaan alas kylmällä maidolla, punaisella tietenkin.

Vihanneksia ei tietenkään pidä unohtaa, niitä voi ripotella pitkin pöytää väriä antamaan, syödä niitä ei tietenkään pidä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös