Upotettavia kuvia ei ladattaisi Jatkoajan palvelimelle, vaan käyttäjä vain antaisi sen url-osoitteen missä kuva sijaitsee verkossa.
- - -
Se että kaikki linkitetyt kuvat tallennettaisiin pysyvästi Jatkoajan palvelimille, olisi jonkinasteinen riski / haaste / ongelma tekijänoikeuksien kannalta.
- - -
Nykyisellään kuvien lataaminen on sen verran pienessä mittakaavassa, että tämä riski ei ole kummoinen, eikä sen kanssa ongelmia ole toistaiseksi ollut.
Mikä ero on tekijänoikeudellisesti upotetulla kuvalla ja liitetiedostoksi ladatulla kuvalla?
Molemmissa tapauksissa kyse on kuvan levittämisestä uudelle kohderyhmälle. Kuvien levittäminen uudelle kohderyhmälle ilman kuvan tekijänoikeuden lupaa on joka tapauksessa laitonta - sitaattioikeutta lukuunottamatta. Liitetiedostoa käytettäessä käyttäjä tekee päätöksen itse. Käyttäjä päättää ladata jonkun tietyn kuvan Jatkoajan palvelimelle. Upotettua kuvaa käytettäessä Jatkoajan palvelin/palstasofta tekee päätöksen kuvan levittämisestä uudelle kohderyhmälle käyttäjän puolesta. Käyttäjä kirjoittaa vain linkin, jonka jälkeen palstasofta tekee url-osoitteesta uudelle kohderyhmälle näkyvän kuvan.
03.02.2016 - Herkko Hietanen: Miksi tekijänoikeus ja laillinen valokuva on tärkeä blogillesi?
"
Valokuvaa ei saa ilman oikeudenhaltijan lupaa laittaa verkkoon – sitä ei saa laittaa blogiin, kiinnittää Pinterestiin, esittää osana slaididekkiä tai julkaista Twitterissä. Ei auta, että rajaat tai muuten muutat kuvaa, ilmoitat tekijän nimen tai linkität alkuperäiseen julkaisuun."
Erityisesti viimeinen kohta: "...
linkität alkuperäiseen julkaisuun". Sitähän näissä upotetuissa kuvissa käytännössä tehdään. Linkitetään alkuperäiseen julkaisuun, MUTTA... palstasofta vääntää url-osoitteen automaattisesti näkyväksi kuvaksi. Mun nähdäkseni upotetuissa kuvissa käyttäjä ei siis laita kuvaa luvatta Jatkoajan keskustelupalstalle, vaan se olisi tässä tapauksessa Jatkoajan palstasofta. Liitetiedostoa käytettäessä vastaavaa ongelmaa ei pääse syntymään. Käyttäjä eli kuvan lataaja on täydessä vastuussa kuvan laillisuudesta.
Sitaattioikeuden perusteellahan kuvia saa lainata - "
siteerata" - ilman erillistä lupaa, kunhan kuvat liittyvät tekstiin.
Jukka J. Korpela - Kuinka paljon saa siteerata (lainata)?
"
Kuvien osalta on huomattava myös säädös niin sanotuista kuvasitaateista (25 §). Sen suhde sitaattioikeuteen on epäselvä, etenkin, kun sen yksi olennainen osa on oikeus ottaa ”tekstiin liittyviä kuvia” ”arvostelevaan tai tieteelliseen esitykseen”, jollaisessa myös sitaatit ovat yleisiä.
- - -
Vaatimus edellyttää, että taideteoksilla on asiayhteys arvostelevaan tai tieteelliseen esitykseen – –. Kuvien käytön tulee perustua niiden havainnollistavaan tai selventävään merkitykseen."
Tämän mä ymmärrän sillä tavalla, että esim. tuo Ylläpidon 08.04.2019 klo 21:22 lähettämä liitetiedostokuva on kuvasitaatti. Siinä tekstin tueksi laitettiin liitetiedostoksi kuva uuden palstasoftan mahdollistamasta ominaisuudesta. "
Havainnollistava tai selventävä merkitys"
"
Kuitenkin voidaan pitää hyväksyttävänä esimerkiksi tietokoneohjelman käyttöliittymään sisältyvien kuvien käyttöä (”ruutukaappausten” muodossa) artikkelissa, jossa arvioidaan kyseistä ohjelmaa tai annetaan ohjeita sen käytöstä."
Sen sijaan liitetiedoston kuvassa näkyvä "
mahdollinen vastaus" ei kuulu sitaattioikeuden piiriin - varsinkin silloin, jos "
tonnin seteli" -kuva olisi ollut vastauksena kysymykseeni täysin ilman tekstisaatetta. Kai te siellä ymmärrätte kuinka paljon vastaavanlaiset vastaukset alkavat yleistyä, jos/kun (?) upotetut kuvat sallitaan palstalla?
Jukka J. Korpela - Tarvitaanko linkittämiseen lupa?
"
Upottaminen ei ole linkittämistä
Hankalampi tulkintakysymys syntyy, jos web-dokumentissa on ns. upottava (embedding) rakenne (käytännössä yleensä img-elementti) joka viittaa kuvaan siten, että dokumenttia webissä katsottaessa kuva automaattisesti latautuu mukaan. Onko tällöin kyse kopion valmistamisesta? Suosittelen toimimaan niin, että tällaisessa tapauksessa pyydetään tekijältä lupa. Edellä mainittu tekijänoikeustoimikunnan mietintö myös suhtautuu upotukseen toisin kuin linkitykseen. Vaikka menettelyä ei tulkittaisikaan niin, että siinä on kyse teoksen kopioinnista, niin teoksen liittäminen toisen teoksen kuvitukseksi saattaa loukata tekijän ns. moraalisia oikeuksia: teosta ei saa saattaa yleisön saataviin sellaisessa muodossa tai yhteydessä, joka loukkaa tekijän kirjallista tai taiteellista arvoa tai omalaatuisuutta."
Suhteellisen yksinkertaisesti selitetty, vai? Niin tai näin, mun mielestäni liitetiedostoina käytettävät kuvat kuuluvat ehdottomasti sitaattioikeuden piiriin. Viestiin on pakko kirjoittaa jotain tekstiä, jota sitten siteerattu (eli Jatkoajan palvelimelle ladattu liitetiedostona kuva) tukee tai selventää. Kuvien upottaminenhan mahdollistaa - Ylläpidon esimerkin mukaan - viestiin vastaamisen vain ja ainoastaan kuvalla.