Toki Maritilla oli aiempaakin menestystä aina vuodelta 2002-2003 saakka. Hänen kohdallaanhan astman oireet pahenivat Torinon jälkeen, milloin tuloskunto laski aika selkeästi pariksi vuodeksi. Eli toisin sanoen hänen hapenottonsa heikentyi selkeästi, kunnes sai poikkeusluvan Symbicortiin. 2011 vuonna Symbicort poistettiin sitten kokonaan kiellettyjen aineiden listalta.
Tämä aihe on vähän kaksipiippuinen juttu. Toisaalta tuntuu hölmöltä, että poikkeusluvilla voidaan kohentaa kuntoa, mutta toisaalta taas tällaisessa astmaherkässä lajissa iso osa hiihtäjistä tippuisi pois ellei astmaa saisi luvallisesti hoitaa.
Vuonna 2011 joku oli kirjoittanut kauppalehteen seuraavasti:
"Melkoisen vähälle huomiolle on jäänyt mediassa, että kestävyysurheilussa on yksi täysin sallittu mutta äärimmäisen helppo ja riskitön doping menetelmä. Tämä on tietenkin astmalääkitys.
Menetelmä on erittäin helppo ottaa käyttöön. Tarvitaan vain myönteisesti suhtautuva lääkäri, joka kirjoittaa lausunnon, että henkilöllä on astma. Tämän jälkeen on tie vapaaseen dopingiin auki. Ilman mitään kiinnijäämisen riskiä.
Helsingin yliopiston alan professori on lausunut, että äärimmäisessä rasituksessa jokaisella ihmisellä voidaan todeta astmatyyppisiä oireita. Yleensä keuhkot ovat ihmisille se ensimmäinen suorituskykyä rajoittava tekijä. Parantamalla keuhkojen toimintaa kaikkien ihmisten suorituskyky paranee poikkeuksetta.
Tutkimuksissa on kiistatta havaittu, että antamalla astmalääkitystä ns. täysin terveille ihmisille saadaan aikaan heti merkittävä suorituksen paraneminen."
Kirjoittaa antaa lähteeksi tämän
http://en.wikipedia.org/wiki/Marit_Bj%C3%B8rgen
"Bjørgen claim is however completely contradicted by results of clinical studies of salbutamol[7] in which 8 test subjects were performing cycling to exhaustion after taking salbutamol and placebo repeatedly. Time to exhaustion has been consistently increased after salbutamol by as much as 30%. Only one out of 8 study participants did not show increased time to exhaustion compared to placebo. Nevertheless since 2011 WADA increases authorized usage of salbutamol up to 1600 nanograms per millilitre within 24h"
Suomeksi lyhyesti:
Tehtiin testi, jossa oli 8 koehenkilöä, jotka käyttivät salbutamolia ja placebota. Aika parani peräti 30%:a salbutamolin ansiosta. Ainoastaan yhdellä koehenkilöllä siis kahdeksasta ei näkynyt suoritustason paranemista. Kuitenkin vuodesta 2011 lähtien WADA lisäsi salbutamolin sallittua käyttöä jopa 1600 nanogrammaa millilitraa kohden 24 tunnin kuluessa.
"Nykyaikaisilla astmalääkkeillä on myös toisenlainen erittäin edullinen vaikutus. Astmalääkkeillä on voimakkaita ns. anabolisia vaikutteita, joka tarkoittaa sitä, että auttavat lihaksiston kehittymisessä ja myös rasvanpoltossa. Eli suomeksi urheilijan lihasmassa saadaan kasvamaan ja samalla ylimääräisen rasvan palaminen saadaan tehostumaan."
Nyt monelle tulee mieleen, miten on mahdollista, että tällainen tehokas doping on täysin sallittua.
Ihminen jolle on todettu astma joko rehellisesti tai epärehellisesti on täysin ylivertaisessa asemassa niihin urheilijoihin, jotka eivät käytä astmalääkkeitä. Tämä on todella ihmeellistä. Omasta mielestäni kyseessä on selvä doping ja kiellettyjen aineiden listalla olevien astmalääkkeiden käyttäjät pitäisi sulkea kaikista kilpailuista."
Usein saa lukea lehdistöstä, että jonkun urheilijan kehitys on pysähtynyt, mutta pian on löydetty syy. Urheilijalla on astma ja kun on sopivat lääkkeet löydetty, niin taas on kehitys lähtenyt käyntiin. Usein vain on kyseeseen kehitykseen on syynä juuri lääkinnällinen doping.
Ketkä siis käyttävät astmalääkkeitä ja kenellä on todettu astma. Käsittääkseni merkittävä osa kestävyysurheilijoista on astmaatikkoja. Eli henkilöt, jotka varmasti nuorena ovat olleet lahjakkaita juuri kestävyysominaisuuksiltaan ovatkin yhtä-äkkiä niitä keuhkosairaita. Kuulostaako uskottavalta? Ei minustakaan.
Olisi mielenkiintoista tietää kuinka moni nykyisistä maajoukkuehiihtäjistä on ilman astmalääkitystä."
Astmalääkkeiden käyttö urheilussa edellytys huipulle pääsyssä | Kauppalehti.fi
Krista Pärmäkoskella, Kaisa Mäkäräisellä ja Aino-Kaisa Saarisella on ainakin astma eli juuri näillä kaikkein parhaimilla on astma. Miten se aina on niin, että juuri niillä kaikkein parhaimilla on astma?
...mutta en ole kuullut, että esim Riitta-Liisa Roposella on astma.