Ostourheilijat – mitä mieltä?

  • 5 571
  • 39

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Yleisurheilun MM-ketjussa on käyty mielenkiintoista keskustelua ns. ostourheilijoista eli esimerkiksi kenialaisista ja etiopialaisista juoksijoista, joita epädemokraattiset maat (Qatar, Turkki, Kazakstan yms.) ovat ostaneet mitalitilastojen parantamiseksi. Ilmiötä on nähty joissain määrin muuallakin, monet muistavat esimerkiksi "ruotsalaisen" Abeba Aregawin, jonka siteet maahan olivat luokkaa naurettavat ja jokainen tiesi, että Aregawi on puhdas palkkasoturi. Ilmiö ei myöskään rajoitu yleis- tai yleensäkään yksilöurheiluun, vaikkapa Etelä-Kanadan ja Valko-Kanadan jääkiekkomaajoukkueet ovat herättäneet huvitusta.

Aiheelle voisi siis olla paikallaan avata oma keskustelunsa, pois yleisurheilun ketjusta.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Varsin tyynestihän asiaan on suhtauduttu toistaiseksi. Kaikki yleisurheilufanit näkevät asian lävitse, mutta siinä missä monen perinteisen yleisurheilumaan fanit joutuvat tyytymään pistesijoihin, iskevät avausviestissä mainitut maat dollarit pöytään ja korjaavat mitalit, vaikkeivät toki kaikki afrikkalaisurheilijat ole synnyinmaataan hylänneet.

En ihmettelisi osan passiivisuudesta johtuvan siitä, että toistaiseksi suurin osa ostourheilijoista on värvätty köyhänpuoleisista kolmannen maailman maista, etupäässä Afrikasta. Mikäli Bahrain olisi lyönyt prime-vuosien Andreas Throrkildsenille ja Tero Pitkämäelle "ohittamattomat tarjoukset" ja saaneet molemmat riveihinsä, en usko että asiaan olisi suhtauduttu Norjassa ja Suomessa vain paheksuen. Onneksi suomalaiset jääkiekkoilijat eivät ole toistaiseksi lähteneet myöskään tähän. En tiedä onko jotain KHL-jyrää kysytty.

Toivon siis, että tavalla tai toisella asiaan saataisiin muutos. Legiimillä tasolla tilanne on kuitenkin vaikea. Miten erottaa (virallisella tasolla) ostourheilija kansalaisuuden saavasta "normaalista maahanmuuttajasta", joille toki soisi oikeuden edustaa myös uutta kotimaataan.

Mielenkiintoista yhtä lailla, että toistaiseksi ainoastaan "härövaltioiksi" luokiteltavat maat ovat harrastaneet juoksijoiden ostamista. Voisi teoriassa kuvitella jonkin kansainvälisesti melko tuntemattoman eurooppalaisenkin maan, vaikkapa Pohjois-Makedonian tai Liechtensteinin pyrkivän kohottamaan profiiliaan. -Resursseista se ei ole kiinni missään länsimaassa.

Kuten toin ilmi MM-kisathreadissa, en toivo myöskään Suomen lähtevän tähän, mutta yhtä lailla en ns. maahanmuuttomyönteisenä ihmisenä voi olla tuntematta pistoa sydämessä nähdessäni afrikkalaisurheilijoita Persianlahden öljymaiden ja nyt myös Kazakstanin riveissä. Periaatteessa kun heidät kaikki olisi oletettavasti voinut saada muuttamaan myös Suomeen. Maahanmuuttopolitiikkamme puimiselle on toki lukuisia muitakin threadeja.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
No eipä tätä saada ihan helpolla poiskaan "kitkettyä". Tätä kikkailua on ollut vuosia ja tulee jatkossakin olemaan vuosia eteenpäin. Lisäksi toiseen maahan tuleva urheilija saattaa saada maan kansalaisuuden aika helpolla, nopeasti siis.
Laji(t) tekevät vaan hallaa itselleen tälläisellä "ihmiskaupalla"
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No eipä tätä saada ihan helpolla poiskaan "kitkettyä". Tätä kikkailua on ollut vuosia ja tulee jatkossakin olemaan vuosia eteenpäin. Lisäksi toiseen maahan tuleva urheilija saattaa saada maan kansalaisuuden aika helpolla, nopeasti siis.
Laji(t) tekevät vaan hallaa itselleen tälläisellä "ihmiskaupalla"
Näin länsieurooppalaisesta näkökulmasta ostourheilijoiden haalimisesta tunnettujen valtioiden maahanmuuttopolitiikkaa on joka tavalla ikävä seurata.

Jossain Qatarissa ja Bahrainissa maan väestöhän koostuu etupäässä hyvin kurjissa olosuhteissa elävistä siirtotyöläisistä, joilla ei ole minkäänlaista mahdollisuutta saada kansalaisuutta ja maiden vauraus perustuu merkittävältä osin tämän orjatyövoiman käytölle. Samanaikaisesti kuitenkin myöntävät urheilijoille kansalaisuuksia pikavauhtia.

Vaikka ulkomailla syntyneiden asema ei täällä lännessäkään ole aina paras mahdollinen, Euroopassa (+USA, Australia jne.) pyritään maahanmuuttajien integroimiseen tasaveroisiksi yhteiskunnan jäseniksi ja osaksi samaa kansaa. Tämä eroaa radikaalisti aiemmin mainittujen maiden käytänteistä.

Ihmisoikeusjärjestöt toki esittävät kritiikkinsä, mutta aika hiljaa muuten olemme. Syksyllä Qatar järjestää jalkapallon MM-kisat, mitkä ovat toki saaneet runsaasti paheksuntaa, mutta loppupeleissä raha puhuu.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Kiitos lainauksestasi @Ann Arbor

Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että raha puhuu. Sen "voima" on ollut ja tulee jatkossakin olemaan valtaisa. Historian saatossa on ties miten monet arvokisat jaettu sen perusteella, kuka maksaa ja kuinka paljon tietyille tahoille. Isot järjestöt FIFA, UEFA, KOK, IIHF to name a few ovat olleet läpimätiä ja korruptoituneita järjestöjä.
Qatarin MM-kisat ovat ehkä räikein esimerkki rahalla ostetuista kisoista, kuten 2018 MM-kisat Venäjällä tai Sotsin olympialaiset 2014...

Nykyisin kun pitää kaikki olla uutta ja mahtavaa, niin infran rakentaminen on valtavan kallista, että moni maa / kaupunki ei edes viitsi hakea kisoja kun puhutaan Miljarien eurojen infran rakentamisesta kun aina pitää olla uutta, jota parhaimmillaan sitten puretaan heti kisjojen jälkeen.

Näissä tietyissä maissa, Bahrain ja Qatar tuskin kovin kova "oma tuotanto" on jatkossakaan valloillaan, joten kun nykyiset ostot vanhentuu, ei menestystä varmaan jatkossa tule. Ellei taas löydetä uusia kohteita ostoslistalle.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Minusta urheilijan olisi edustettava sen valtion joukkuetta jossa hän varttuu aikuiseksi. Mikä on ikäraja, sitä en tarkasti osaa sanoa mutta minua häiritsevä ilmiö on tapaus jonka tyyppiesimerkkeinä ovat Armand Duplantis ja miksei myös Katriina Wright. Duplantisissa on ruotsalaisuutta varsin vähän ja hän on itsekin kertonut edustavansa Ruotsia jotta arvokisoihin selviäminen on helpompaa. Duplantis ei mitenkään ole "ruotsalaisen koulukunnan tuote". Minusta maajoukkueiden edustajien pitäisi tällaisia olla.

Homma on kaikenkaikkiaan sekavaa. Wrightin kohdalla oli taas kerran mainintaa että hänellä on sen maan edustusoikeus (ja hänen tapauksessaan vaihtoehtoina olivat Suomi ja USA, kenties äitinsä ansiosta mahdollisesti myös Kenia) jota edustaa ensimmäiseksi ja samalla tiedetään että tuokaan ei ole täysin totta. On esimerkkejä useista urheilijoista jotka ovat edustaneet useampaa maajoukkuetta kuin yhtä. Vaihtaminen ei varmaankaan ole täysin ongelmatonta mutta kyllä se onnistuu.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kazakstania edustava kenialaisjuoksija Norah Jeruto otti juuri voiton naisten 3000 metrin esteissä Eugenen MM-kisoissa. Eugenen asiantuntevaksikin kehuttu yleisö kannusti ilman ongelmia ja Kazakstan sai massiivisen propagandavoiton ja kansainvälistä näkyvyyttä. Joka tavalla inhottavaa.

En siis toivo Suomen tai muiden länsimaiden ryhtyvän samanlaiseen toimintaan, mutta ahdistavaa joka tavalla, mikäli tämä on "pelin henki" enenevissä määrin tulevaisuudessa.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Pitänee etsiä lisätietoa huomenna, juhliiko Kazakstanin kansa MM-kultaansa, kuin suomalaiset Iivon mitaleja helmikuisissa talviolympialaisissa...

Inhottavaa joka tavalla, mutta ilmeisesti pitänee vain hyväksyä, että Kazakstanin kaltaiset "härövaltiot" määrävät tulevaisuuden tahdin urheilussa.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onneksi kazakhstanilaisurheilijat eivät pääse piakkoin järjestettäviin EM-kisoihin, Kazakhstan kun ei ole EAA:n jäsen, toisin kuin esimerkiksi UEFA:n. En sinänsä ihmettelisi, vaikka maa jossain vaiheessa pyrkisi "länsi-integraatioon" myös yleisurheilun puolella. Kun ennen kaikkea Amerikan ja Afrikan mantereiden kilpakumppanit ovat poissa, Kazakhstan voisi kyetä palloilulajitermiä käyttäen "sweeppiin" ja viedä ison joukon mitaleita ikänsä kotimaataan edustaneiden urheilijoiden edestä rekrytoimillaan afrikkalaisjuoksijoilla, saaden samalla valtavan PR-voiton ja boostin maabrändilleen.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eugenen asiantuntevaksikin kehuttu yleisö kannusti ilman ongelmia ja Kazakstan sai massiivisen propagandavoiton ja kansainvälistä näkyvyyttä. Joka tavalla inhottavaa.
No josko se nyt ihan noin merkittävä asia oli. Veikkaan että 2 viikon päästä saa haastatella 10 000 kadunmiestä, ennen kuin löytyy yksi joka muistaa kuka voitti naisten estejuoksun ja mitä maata edusti.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No josko se nyt ihan noin merkittävä asia oli. Veikkaan että 2 viikon päästä saa haastatella 10 000 kadunmiestä, ennen kuin löytyy yksi joka muistaa kuka voitti naisten estejuoksun ja mitä maata edusti.
Joo eipä Usain Boltin (+muutama rajatapaus) jälkeen yleisurheilussa ole nähty todellista "household nimeä", minkä keskiverto kaduntallaaja tunnistaisi pelkästä kuvasta.

Yhtä lailla kuitenkin PR-voitto Kazakhstanille ja boosti kansalliseen itsetuntoon, siinä missä suomalaistenkin menestys urheilussa yleensä. Esimerkiksi vaikka itse seuraan urheilua melko laajalla skaalalla, kyllähän esim Häkkisen ja Räikkösen maailmanmestaruudet, tai Keskisalon EM-kulta juurikin 3000 metrin esteissä ovat sytyttäneet ihan eri tavalla, kuin muiden.
 

Old Ray

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens
Minulle on loppujen lopuksi aivan sama voittaako ulkomaalaiset Kenian vai Kazhakstanin väreissä mitaleja. Se ei lisää eikä vähennä suomalaisten saldoa.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei tuolla ole mitään merkitystä, että mitä maata joku edustaa.

Yleisurheilusta voisi purkaa nämä maakiintiöt/rajoitukset. Joka lajiin vain se esim 24 parasta kansallisuudesta riippumatta.
 

MegaForce

Jäsen
Kazakstania edustava kenialaisjuoksija Norah Jeruto otti juuri voiton naisten 3000 metrin esteissä Eugenen MM-kisoissa. Eugenen asiantuntevaksikin kehuttu yleisö kannusti ilman ongelmia ja Kazakstan sai massiivisen propagandavoiton ja kansainvälistä näkyvyyttä. Joka tavalla inhottavaa.

En siis toivo Suomen tai muiden länsimaiden ryhtyvän samanlaiseen toimintaan, mutta ahdistavaa joka tavalla, mikäli tämä on "pelin henki" enenevissä määrin tulevaisuudessa.
Tuskinpa ruotsalaisia harmittaa Armand Duplantisin, Ruotsia edustavan yhdysvaltalaisen menestys. Pelaahan myös lähes jokaisen Euroopan koripallomaajoukkueessa "yhdysvaltalainen". Niin myös Suomen sekä Ukrainan. Vai onko kyse eri asiasta?

Minulle täysin yhdentekevää voittaako juoksun "Kazakhstan" vaiko Kenia. Samaa mieltä, että parhaiden tulisi kilpailla, oli kansalaisuus mikä tahansa.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuskinpa ruotsalaisia harmittaa Armand Duplantisin, Ruotsia edustavan yhdysvaltalaisen menestys. Pelaahan myös lähes jokaisen Euroopan koripallomaajoukkueessa "yhdysvaltalainen". Niin myös Suomen sekä Ukrainan. Vai onko kyse eri asiasta?

Minulle täysin yhdentekevää voittaako juoksun "Kazakhstan" vaiko Kenia.
Suomi, Ruotsi jne. eivät kuitenkaan rahalla houkuttele aiemmin mitään siteitä maahansa omanneita urheilijoita toiselta puolen maailmaa ja anna pikavauhtia kansalaisuutta, vaan ulkomaalaistaustaiset urheilijat maan väreissä ovat "normaalin maahanmuuton" tulosta. Globalisaation myötä tällaisten ihmisten osuus tulee kasvamaan ja ennen pitkää Eurooppa tulee muistuttamaan Pohjois- ja Etelä-Amerikkaa (+Australia ja Uusi-Seelanti), missä väestö on perhetaustaltaan hyvinkin kirjavaa, mutta tästä huolimatta muodostavat yhden kansan.

Itse siis toivoisin, että yleisurheilussa ja muutaman diktatuurin osalta myös jääkiekossakin nähdystä ilmiöstä pystyttäisiin pääsemään eroon. Varmasti toki moni ei muista X-lajin voittaneen urheilijan kansalaisuutta, mutta vaikea uskoa Kazakstanin maksavan oletettavasti suuria summia ohjelmastaan, mikäli eivät usko sillä olevan hyötyä maabrändin ja kansallisen itsetunnon kehittäjänä. Inhottava ilmiö, mutta Kazakstan, Bahrain jne. näyttävät muille hauista aika yksiselitteisesti PR-voittonsa myötä.

Yhtäältä olen huolissani Suomen houkuttelevuudesta kohdemaana, mitä tulee globaaliin siirtolaisuuteen yleensäkin, mutta tälle on omistettu muitakin threadeja.
 

Fiftie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku
Tuskinpa ruotsalaisia harmittaa Armand Duplantisin, Ruotsia edustavan yhdysvaltalaisen menestys. Pelaahan myös lähes jokaisen Euroopan koripallomaajoukkueessa "yhdysvaltalainen". Niin myös Suomen sekä Ukrainan. Vai onko kyse eri asiasta?

Minulle täysin yhdentekevää voittaako juoksun "Kazakhstan" vaiko Kenia. Samaa mieltä, että parhaiden tulisi kilpailla, oli kansalaisuus mikä tahansa.

Juu, mutta sen äiti on sentäs Ruotsalainen, niin on veressä ruotsalaisuutta.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Juu, mutta sen äiti on sentäs Ruotsalainen, niin on veressä ruotsalaisuutta.
Nämähän eivät ole helppoja kysymyksiä. Miten siis määritellä "ruotsalainen", "suomalainen" tai vaikka "ranskalainen" globalisoituvassa maailmassa, missä perhesuhteita solmitaan enenevissä määrin yli kansallisuusrajojen. Itseidentifikaatio ja kansalaisuus ovat tietysti ensisijainen tekijä. Nico Rosberg ja Carl Jenkinson eivät tässä mielessä ole suomalaisia taustastaan huolimatta, mutta Sasha Barkov, Brad Lambert, Nooralotta Neziri, Glen Kamara tai vaikka Edis Tatli ovat. Näin yleisesti olen iloinen jokaisesta ulkomaalaistaustaisesta urheilijasta, joka valitsee edustusmaakseen kansainväliseltä profiililtaan tuntemattoman ja verrattain vähän kultturipääomaa omaavan Suomen.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Tästä typeryydestä on palkittu viikon pelikiellolla
Onhan näitä epä-suomalaisia nähty täälläkin: Alkaen Wilson ja Francis Kirwasta ja "Nipa" Tranista yleisurheilussa, Jamar Wilsonista koriksessa (laji, jossa ostourheiljat on suunnilleen maan tapa), fudiksessa mm. Perparim Hetemaj, Lukas Hradecky, lentopallossa Elvis Krastins. Näitä on valitettavasti jokaisessa vähänkin isommassa lajissa ja kokolailla joka puolella maailmaa siinä määrin että koko maajoukkue-perustainen urheilu alkaa käymään kyseenalaiseksi. Olkoonkin että esim. Luke Hradecky on Huuhkajille liki korvaamaton palanen.
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Onhan näitä epä-suomalaisia nähty täälläkin: Alkaen Wilson ja Francis Kirwasta ja "Nipa" Tranista yleisurheilussa, Jamar Wilsonista koriksessa (laji, jossa ostourheiljat on suunnilleen maan tapa), fudiksessa mm. Perparim Hetemaj, Lukas Hradecky, lentopallossa Elvis Krastins. Näitä on valitettavasti jokaisessa vähänkin isommassa lajissa ja kokolailla joka puolella maailmaa siinä määrin että koko maajoukkue-perustainen urheilu alkaa käymään kyseenalaiseksi. Olkoonkin että esim. Luke Hradecky on Huuhkajille liki korvaamaton palanen.
Ketjun pointti on kuitenkin se, ettei nämä ole rahan takia valinneet edustamaansa maata. Osa toki mahdollisesti sen takia, ettei syntymämaansa maajoukkueeseen mahdu. Onhan se moraalisesti väärin, että soitetaan puhelua Afrikkaan "Saat tämän summan, jos jatkossa vaihdat meidän maajoukkueeseen". Ilman että urheilijalla on mitään siteitä kyseiseen maahan ja välttämättä koko maassa edes käynyt. Osa näistä jopa jatkaa asumista ja harjoittelua synnyinmaassaan.

Lisätään sen verran, että kyllähän yleisurheiluliiton pitäisi puuttua tähän. Tuskin meno ainakaan pienemään päin on tulevaisuudessa.
 

Domi28

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Maple Leafs, Liverpool
Minusta tämä Bahrainin ja Qatarin kaltaisten paskavaltioiden ostopolitiikka on todella vastenmielinen ilmiö.
Maiden syntyperäiset asukit ajelevat mersuilla, kun kehitysmaista ostetut urheilijat juoksevat mitaleja ja kotiorjat siivoavat kodit.
Asiassa ei olisi ongelmaa, jos nämä kenialaiset asuisivat vakituisesti esimerkiksi Bahrainissa ja saisivat kansalaisuuden normaalin prosessin kautta, joka kestää vuosia. Tällöin ei kansalaisuuden vaihto pikavoitto mielessä olisi enää kannattavaa.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Onhan näitä epä-suomalaisia nähty täälläkin: Alkaen Wilson ja Francis Kirwasta ja "Nipa" Tranista yleisurheilussa, Jamar Wilsonista koriksessa (laji, jossa ostourheiljat on suunnilleen maan tapa), fudiksessa mm. Perparim Hetemaj, Lukas Hradecky, lentopallossa Elvis Krastins. Näitä on valitettavasti jokaisessa vähänkin isommassa lajissa ja kokolailla joka puolella maailmaa siinä määrin että koko maajoukkue-perustainen urheilu alkaa käymään kyseenalaiseksi. Olkoonkin että esim. Luke Hradecky on Huuhkajille liki korvaamaton palanen.
Nyt on jo melkoista rotuteoriaa... Wilson Kirwa on tullut Suomeen aivan muista syistä kuin juostakseen, Franciskin on asunut täällä parikymmentä vuotta. Nipa Tran muutti Suomeen kymmenvuotiaana ja on siitä asti asunut maassa. Jammu löysi suomalaisen vaimon Jenkeistä ja on täällä pelannutkin ihan sarjaa.

Hetemaj'n perhe lähti Jugoslavian sotaa karkuun ja on integroitunut vähintään kiitettävästi. Hradecky asui Suomessa käytännössä koko elämänsä ennen ulkomaan kenttiä, Krastins kävi koulut Suomessa ja pelasi pitkään Liigaa.

Nämä kaikki ovat ihan oikeasti suomalaisia eivätkä mitään aregaweja tai norahjerutoja.
 

MegaForce

Jäsen
Onhan näitä epä-suomalaisia nähty täälläkin: Alkaen Wilson ja Francis Kirwasta ja "Nipa" Tranista yleisurheilussa, Jamar Wilsonista koriksessa (laji, jossa ostourheiljat on suunnilleen maan tapa), fudiksessa mm. Perparim Hetemaj, Lukas Hradecky, lentopallossa Elvis Krastins. Näitä on valitettavasti jokaisessa vähänkin isommassa lajissa ja kokolailla joka puolella maailmaa siinä määrin että koko maajoukkue-perustainen urheilu alkaa käymään kyseenalaiseksi. Olkoonkin että esim. Luke Hradecky on Huuhkajille liki korvaamaton palanen.
Nuo ovat maahanmuuttajia, eivät ostourheilijoita. Varmaan pidät myös Mika Zibanejadia sekä Nazem Kadria ostourheilijoina?
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onhan näitä epä-suomalaisia nähty täälläkin: Alkaen Wilson ja Francis Kirwasta ja "Nipa" Tranista yleisurheilussa, Jamar Wilsonista koriksessa (laji, jossa ostourheiljat on suunnilleen maan tapa), fudiksessa mm. Perparim Hetemaj, Lukas Hradecky, lentopallossa Elvis Krastins. Näitä on valitettavasti jokaisessa vähänkin isommassa lajissa ja kokolailla joka puolella maailmaa siinä määrin että koko maajoukkue-perustainen urheilu alkaa käymään kyseenalaiseksi. Olkoonkin että esim. Luke Hradecky on Huuhkajille liki korvaamaton palanen.
Pidän suorastaan vastenmielisenä, jos Turussa yksivuotiaasta lähtien kasvanutta Hradeckya verrataan tosiaan näihin diktatuurien haalimiin juoksijoihin. Globalisaation myötä ulkomaalaiset tai osittain ulkomaalaiset sukujuuret omaavien ihmisten osuus väestöstä tulee kasvamaan vuosi vuodelta. Eurooppa tuleekin todistamaan pitkälti saman ilmiön, kuin Pohjois- ja Etelä-Amerikka (+Australia ja Uusi-Seelanti), missä ihmisillä on keskenään hyvinkin heterogeeninen tausta, mutta he tästä huolimatta muodostavat yhden kansakunnan.

Henkilökohtaisesti olen siis oikeasti kyllästynyt ulkomaalaistaustaisten suomalaisten jatkuvan vertaamisen näihin pikavauhtia kansalaisuuden ja tukun rahaa saaneisiin etupäässä diktatuurin mannekiineiksi haalittuihin juoksijoihin. Lisäksi osalla ihmisistä tuntuu olevan vaikeuksia hyväksyä muut kuin ns. "kantasuomalaiset" suomalaisiksi ylipäänsä. Hyvin mielenkiintoista olisi tietää, missä tämä määritelmä sitten menee. Allekirjoittaneellakin sattuu löytymään sukutaustaa myös Suomen ulkopuolelta, mutta kansalliselta identiteetiltäni olen kuitenkin 100% suomalainen.

"Epä-suomalainen"... En tiedä olenko koskaan kuullut vastenmielisempää termiä puhuttaessa Suomen kansalaisesta.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Nuo ovat maahanmuuttajia, eivät ostourheilijoita. Varmaan pidät myös Mika Zibanejadia sekä Nazem Kadria ostourheilijoina?
Nibanejadin Ruotsi perkele ryösti, koska Kummola unohti toimittaa paperit. Olisihan siinä ollut maajoukkueeseen aika kiva lisä keskikaistalle - toki se on muutenkin kunnossa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös