Olkaa te eri mieltä, mun mielestä kyseessä on ihan helvetin hyvä bändi, joka soittaa kunnon metallia tuollaisen vanhan nostalgiapaskan sijaan.
Kaikki kunnia suosikkibändeillenne toki, mutta itse en kuuntelisi noita hetkeäkään (samoin kuin ette tekään 5FDP:tä).
Oppia ikä kaikki, eli yleensä iän karttuminen laajentaa spektriä. Minullakin oli nuorempana jonkin verran tuota "tämä on kunnon metallia, tuo ei ole oikeaa metallia"-asennetta, mutta onneksi suht lievänä tartuntana kumminkin. Kyllä sitä voi ihan hyvin kuunnella samalla viivalla sekä "nostalgiapaskaa" että uudempaa metallia (tosin minustakin 5FDP on varsin heikko bändi, mutta se ei johdu bändin iästä tai moderniudesta vaan ihan muista syistä).
Olen vuosien varrella päätynyt seuraaviin johtopäätöksiin:
A) Mitä tahansa metallin tai raskaan rokin lajia voi kuunnella, oli kyse sitten 60-luvun lopun ja 70-luvun alun protometallista, 80-luvun sukkahousuhevistä, 90-luvun alun death metalista tai uudemmista tyylisuunnista (vaikkapa Lamb Of God). Metallin määritelmänä ns. crossover-tapauksissa toimikoon sananlasku "huono renki, mutta hyvä isäntä": eli metallibändi, joka hyödyntää toista musiikkityyliä ja alistaa sen metallin tarkoitusperiin on metallibändi. Sen sijaan toista tyylisuuntaa edustava yhtye, joka nappaa metallielementtejä pönkittämään omaa tyylisuuntaansa ei ole metallibändi.
Ns. core-tyylilajeista vain grindcore on metallia, hardcore on punkkia (se ei tarkoita, etteikö se voisi silti olla kuunneltavaa, mutta se on silti punkkia). Metalcore on metallia, mutta se metalcore-nimitys on vain jenkkien keksimä ilmaisu vesitetylle melodiselle death metalille, johon on jenkkiteinien houkuttelemiseksi ympätty vähän muita elementtejä ja ostoskeskusheviä. Nu metal sen sijaan ei ole metallia sen enempää kuin Katri Helena särökitaroin olisi metallia. Japanilainen j-rock ei ole metallia: itse asiassa Japanin osalta kaikki muut paitsi Loudness täytyy erikseen neuvotella, ellei tyylilajina ole death metal.
A) Mitä tahansa metallin lajia edustava bändi voi olla tylsä ja mielenkiinnoton, oli kyse sitten "nostalgiasta" tai superhypermodernista metallista. Monet "vanhat kunnon bändit" voivat toistaa itseään pahasti, ja radiosoitossa pyörivät trendikkäät ostosmetallibändit käyttävät monesti vain vanhoja kliseitä muokattuna jenkkien alternative-tuottajien toiveiden mukaiseksi. Vastaavasti monet vanhat bändit voivat tehdä edelleen huippulevyjä ja edellämainitun Lamb Of Godin kaltaiset bändit voivat tehdä modernia, tasokasta jenkkimetallia jossa ei tingitä ärhäkkyydestä ja laadusta.
B) Valtaosa bändeistä, bändeistä ja biiseistä edustaa keskikastia, josta ajan hammasta kestävät helmet erottuvat vasta pitkällä tähtäimellä ja vuosien kuluttua. Tästä syystä "vuoden parhaat levyt"-valinta pitäisi tehdä uudestaan 5 ja 10 vuoden välein ja miettiä, moniko silloisista pinnalla olleista levyistä on oikeasti hyvä ja sellainen, jota kuuntelee edelleen.
C) Edellämainitusta seuraa se, että vanhassa tosiaan on vara parempi: kun musiikkia metallia on tehty yli 40 vuotta, niin näiden 40 vuoden aikana on tehty niin paljon niin hyviä levyjä, että vain murto-osa tuoreemmista levyistä tulee pääsemään jo klassikoiksi havaittujen albumien rinnalle. Vanhojen bändien etuna on myös se, että ne ovat olleet ensimmäisinä luomassa tiettyjä alagenrejä, ja kaikkia jälkeen tulevia verrataan viime kädessä niihin. Esimerkkinä vaikkapa Black Sabbath.
D) Varhaisnuoruuden leimautumisreaktio on toki tiedostettava, mutta ei ole mitään vikaa eikä mitään pahaa. Musiikkimaussahan on kyse pitkälti subjektiivisista asioista (mutta ei kokonaan subjektiivisista, sillä toisin kuin monet luulevat, tietyistä "makuasioista" ei voi kiistellä eikä musiikkikulttuurista relativismia voi viedä miten pitkälle tahansa, sillä vaikkapa Sepi Kumpulainen ei ole Mozartia parempi säveltäjä, vaikka joku olisi kova Sepi-fani ja inttäisi näin olevan). Tästä syystä on turha saada riitaa siitä aikaiseksi, että esim. 1970-luvulla syntyneillä ja 1990-luvulla syntyneillä voi olla hyvin erilaiset lempibändit eli juuri ne bändit, jotka kolahtivat silloin itse oli esim. teini-iässä. Henkilökohtaisena esimerkkinä mainittakoon, että tietyt death metal -levyt n. 1987-1994 ovat edelleen ne parhaat death metal -levyt ikinä, vaikka paljon hyvää musiikkia on tuonkin jälkeen tullut.