Mainos

Organisaatioiden mestaruusvalmiudet

  • 5 008
  • 28

Oiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Yksi näkemys muiden joukkoon

Mulla on se käsitys, että mestaruudesta taistelevat vain ja ainoastaan HPK, Jokerit, Kärpät, TPS ja HIFK. Mikäli työsulku loppuu kokonaisuudessaan ja kaikki NHL-statusta kantavat pelaajat häpyvät, niin en näe tämänhetkisillä pelaajalistoilla mitään potentiaalista uhkaa Kärppien ja Jokereiden kaksinkamppailulle. Tämä on lähtökohta.

Hifkin ongelmat organisaation tasolla ovat moninaiset. Toisaalta seura on suuri ja sitä johdetaan linjakkaasti (oltakoon siitä linjasta nyt mitä mieltä tahansa), mutta toisaalla se on muuntautumiskyvytön. Valmentajana on tilaustyöntekijä Aravirta, jolta saa juuri sitä, mitä haluaa - toisin kuin aiemmilta Hifkin valmentajilta sitten Westerlundin.

Näyttää siltä, että seura on tilannut Aralta brändin mukaisen joukkueen, eikä mestaruutta. Voi olla, että Ara ottaa tai on jo ottanut nykyaikaisen jääkiekon aapisen kouraansa ja kusee työnantajaansa varovasti silmään mestaruudenkiilto silmissään. Tällöin mestaruusvalmiudet ovat olemassa, mutta ne ovat valmentajasta lähtöisin.

Toisaalta seuralla on selvästi tavoitteellisuutta ja mahdollisuuksia vaikuttaa joukkueeseensa kesken kauden paljonkin. Aravirralle on taattu jopa parempi työrauha kuin hän tarvitsisi toimiakseen, kokenut kettu selviäisi pahemmassakin hiillostuksessa.

Tiedottamispolitiikan osalta tuntuu välillä siltä kuin mitään ei tapahtuisi seurassa, mutta sehän ei pidä paikkaansa, vaan taustalla työtä tekevät joka suuntaan esim. tuomaritoimintaan vaikuttamiseksi seuran korkein johto. Samaan pyrkivät esim. Mokka ja Santala Raumalla, mutta kumpaa viime kädessä kuunnellaan Hifkiä vai Lukkoa? Niinpä niin.

Miinuksena Hifkille laskisin sen, että organisaatio elää urheilullisesti koko ajan riskillä, nyt se riski on NHL-työsulussa ja maalivahtitilanteessa, yhdistettynä liialla ulkomaalaisten määrällä. Organisaatio on käsittääkseni kuitenkin kokonaisuutena mestaruusvalmis.

Jokereissa on myös tilaustyöntekijä. Jortikalta ei voi tilata kuin mestaruuden ja sen hän tekee omalla tyylillään. Virmanen ja Hjallis voivat esittää vastavoimaa, mutta jos kannu halutaan ensisijaisesti, niin silloin puikot on pakko antaa Jorelle. Mulla on sellainen tuntuma, että kiusaus kiiltokuvan kiillottamiseksi esim. Kariyan tyyppisellä NHL-tähdellä ovat valtavat. Jokereissakin tasapainoillaan koko ajan sillä rajalla, milloin urheilullisuus romahtaa imagollisen suuruuden kustannuksella. Resurssit ja fyysiset toimintaolosuhteet ovat niin hyvät vuodesta toiseen, että johtamisen tasolla on tehty välillä erittäin pahojakin mokia, jotta "menestymättömyys" on ollut mahdollista.

Hikfin ja Jokereiden toimintaa kiristää myös keskinäinen kilpailu. Julkisuudessa tästä ei paljon puhuta, mutta ihan selvää on, että Jokereille olisi imagollinen tappio, jos NHL:n peruuntuessa joukkueessa olisivat "vain" Väänänen ja Campbell, kun Hifkissä viilettää tähtipakki, Madden ja pari muutakin. Se on ihan selvää, että jatkuva sorkkiminen samalla apajalla vie kummankin voimavaroja, ja urheilullisesti se pääkilpailija taitaa tänä vuonna olla jossain ihan muualla - nimittäin yhdeksän ajotuntia pohjoiseen. Missä tahansa muussa yli 100 000 asukkaan kaupungissa Jokereiden resursseilla operoiva joukkue saavuttaisi menestystä huomattavasti paremmin kuin tällä hetkellä. Tämähän on kuitenkin vain utopiaa ja yltiöpäistä jossittelua.

Kärpät on luonut erittäin joustavan ja reagoivan organisaation. Virheitä tehdään väkisinkin kaikkialla, mutta Kärpissä niihin reagoidaan, kun ne havaitaan. Mitään ei viedä väkisin loppuun asti, vaan kurssia yritetään muuttaa jo ennen mahalaskua. Nämä korjausliikkeet ovat pääosin onnistuneita.

Markkinointi alueella on helppoa ja kannattajat ostavat käytännössä kaiken seurajohdon lausumat totuutena. Soraääniä on siellä täällä, mutta vaikutusvaltaisilla tahoilla on asioista niin suuri konsensus, että toiminta rullaa pikajunan varmuudella. Vauhtisokeuttakin on ollut havaittavissa ja tämän vuoden pelaajisto on koottu paria poikkeusta lukuunottamatta pitäen ensisijaisena lähtökohtana pelaajiston kovaa statusarvoa. Tähän mennessä ohilaukauksia ei ole tullut paljon, mutta fyysisessä suorittamisessa on selviä porsaanreikiä ja niihin puuttuminen tässä vaiheessa ei onnistune tai vaatisi ainakin paljon.

Imagollisesti Kärpät yrittää pitää koko ajan urheilullista leimaa ja yksikään pelaaja ei ole tullut Ouluun ilman seurajohdon, agentin ja pelaajan yhdessä vannomaa liturgiaa: "muualta olisin saanut parempaa palkkaa, mutta halusin Ouluun." Tämähän ei tietenkään monissa tapauksissa pidä paikkaansa - tälläkään kaudella.

Se on kuitenkin selvää, että seurassa tehdään aidosti työtä urheilullisen menestyksen tavoittelemiseksi ja niin pelaajistoa kuin valmennustakin pidetään stabiilina varhain tehdyillä ja usein pitkillä jatkosopimuksilla. Myös vaikuttaminen ja innovatiivisuus niin kuliseissa kuin ulospäin näkyvässä johtamisessa ja toiminnassa on dynaamista ja aina eteenpäin suuntaavaa. Selkeitä menestysorganisaation merkkejä.

Kovasti saa tapahtua ihmeitä, jos Kerho tänä vuonna nostaisi kannua, mutta työsulun jatkuessa siihen on mahdollisuudet. Voi olla, että työrauha ei ole paras mahdollinen, vaan yhteistyötahojen kanssa ristiveto käy välillä liiaksikin. Silti kentällä Kerho näyttää jopa valmiilta mihin vain ja Norosen säilyessä joukkueessa ja terveenä kaikki on mahdollista.

Tepsi on perinteinen menestysjoukkue ja NHL:n peruuntuessa paperilla kenties harmonisin pelaajistoltaan. NHL-kauden alkaessa materiaali on onnettoman kapea, eikä voi millään riittää. Organisaatiossa tiedetään, miten viirejä nostetaan Elyseen kattoon. Pientä epäilystä luo se, että mikä on todellisuudessa johdon ja valmennuksen välinen suhde? En puhu henkilökemioista, vaan tavoitteista ja näkemyksistä kuinka tavoitteisiin päästään. Jos osakaan huhuista pitää paikkaansa, niin etumatkaa muihin on Turussa annettu ja vaikea sitä on kiinni kuroa - joskaan ei mahdotonta.
 

scholl

Jäsen
Re: Miehet organisaatioiden takana...

Viestin lähetti Black Adder

mikä meni vikaan, että Moberg oli teidän organisaation man number one niin pitkään?

Eikö se ollut positiivinen asia, että Frank oli pitkään kehissä ykkösenä? Frankin ajan jatkuvuudella luotiin perinteitä, pelityyliä, mielikuvaa siitä, mitä IFK on. Ja kun pelaajat ja katsojat pystyivät olemaan hyvillä mielin sen suhteen, että talous on kunnossa ja velvoitteet hoidetaan niin IFK:sta tuli sellainen suurseura kuin mitä se nyt on.

Tietysti huonoa oli se, että Frank joutui joukkueita kokoamaan. Keklu-tyylinen ratkaisu olisi ollut toivottavaa jo aiemmin ja pidempään. Samoin valmentajaratkaisuissa on potkaistu usein kiveen, mutta yhtä kaikki Frankiä on monesta kiittäminen.

Ei seuran pitkään hallinnoiminen ole ainutlaatuista. Sir Alex Ferguson englantilaiseen valmennustyyliin on samalla manageri ja lähes parinkymmenen vuoden ajan hallinnoinut ManU:a. Samoin mitä olisi Bayern München ilman Franz Beckenbaueria tai manageri Uli Hoenessia.
 

aika epeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin urheiluyhdistyksen toverit
Viestin lähetti JHag
Organisaation kyky ja rutiini voittaa tulee usein esiin siinä tiukassa paikassa, missä vaikkapa finaalipari on täysin tasavahva jäällä, mutta toinen on ensimmäistä kertaa finaalissa kaverin vedellessä about kolmatta finaalia viiden vuoden sisään.
Kannun nosto IFK:n osaltahan on "alisteinen pelityylille". Eikös se JHagin quottaama lause joltain seuran johtoon kuuluvalta hemmolta (ei nyt muista kuka) mennyt jos ei sanatarkasti, niin sisällöllisesti noin? Eli omaa pelifilosofiaa noudattaen mennään, nouseepa kauden lopuksi Kannu tai vitutuskerroin. IFK:n organisaatio on panostanut tämän tavoitteen saavuttamiseen kohtuullisen hyvin.
Zetan, Ruutun ja Pirjetän hankinnat ovat puoltaneet paikkansa, jatkuu työsulku tai ei. Jos jatkuu, äijistä on hitonmoinen hyöty kun vääntö keväällä kasvaa. Jos kaverit pakkaavat kapsekkinsa, muu rosteri on luultavasti saanut aimo annokset itseluottamusta ja voittamisen kulttuuria, joista voi ammentaa ne Tärkeät pisteet pleijareissa.
Keskustelu ykkösveskarin ja kakkossentterin hankinnoista jatkuu, mutta kokonaisuudessaan IFK on koko rintamalta, niin leveys- kuin pystysuunnassa pitkästä aikaa enemmän itsensä näköinen. Tämä on edellyttänyt (uutta) tahtotilaa koko organisaatiolta; hallitukselta, teejiiltä, koutsilta ja pelaajilta. Joka jätkältä.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
HIFK:lla on brändi samoin kuin Kärpilläkin. Molempien joukkueiden juniorivalmennus valmentaa jo pelaajia brändin edellyttämällä tavalla. Jos siis pohjamateriaali on brändin näköinen niin miksi laittaa valmentaja suitsimaan heille sopivaa pelityyliä? Joskus kannu nousuu, joskus ei, mutta näillä avuilla mennään...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös