Onko vauhti kasvanut SM-liigassa liian kovaksi?

  • 7 429
  • 37

Handyy

Jäsen
Pelejäkin pelataan enemmän kuin aikaisemmin. SM-liigan ongelma on kyllä myös sekin minkä joku jo mainitsi, että kaikki kaukalot ovat erikokoisia. Kyllä se hankaloittaa varmasti pelaamista, kun kaukalon koot eivät ole samankaltaisia kaikkialla.
Jep, tähän pitäisi oikeasti saada muutos. Ihan jo senkin takia, että omasta mielestäni se pudottaa pelin tasoa, kun toisessa kaukalossa voi olla yhden asunnon verran enemmän pinta-alaa kuin toisessa. Ja tässä turvakaukaloiden yhteydessä asiahan olisi helppoa laittaa kuntoon, mutta saa olla jo melkoinen optimisti että siihen uskoisi.
 

Sturm

Jäsen
Suosikkijoukkue
1967
Kukkahattutätien pyrkimys valloitaa maailma on näköjään saavuttanut Jatkoajan. Sm-liigassa EI ole liikaa vauhtia. Suurin osa peleistä on pelkkää surffailua. En näe mitään syytä aiheuttaa toimenpiteitä jotka tulisivat hidastamaan peliä. Tämmöset keskusteluketjut pois, yök. Siellä alkaa kohta poffit.

edit: typo
 
Viimeksi muokattu:

magno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, FC Barcelona
Enemmän pitäisi miettiä, miten liigaotteluiden intensiteettiä ja fyysisyyttä saataisiin lisättyä. Yksittäisiä ylilyöntejä ja kovan vauhdin aiheuttamia yhteentörmäyksiä nähdään, mutta pääosin liigaottelut ovat 60 minuuttia uuvuttavaa surffailua.
 

frozen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sveitsin NLB:ssä nähtiin eilen hirveä tilanne, kun Stefan Schnyder tönäisi kovissa vauhdeissa Ronny Kellerin laitaan. Keller halvaantui taklauksen seurauksena ja voi olla, että hän ei enää ikinä kävele.

Horrible charge de Schnyder sur Ronny Keller! - YouTube

Ronny Keller will he walk again? "It's 50-50" - lematin.ch

Karmaiseva tilanne, toivottavasti tervehtyy vielä. Mutta tuossa näkyy juuri eurooppalainen pelaaminen, mikä sm-liigaakin vaivaa, eli ei osata ottaa taklauksia vastaan. En tosta kyllä taklaajaakaan yksinään syyttäisi, vaan Keller vetää luistimet poikittain 2metriä ennen laitaa kun näkee karvaajan tulevan perässä. Siinä ois rysähtänyt pahemmin, vaikka karvaaja ei mitään taklausliikettä olisi edes tehnyt. Ja tuossa vauhdissa tuollaisessa tilanteessa ei ehdi edes reagoida. Todella ikävä tilanne, mutta tässä näkyy myös taklattavan vastuu. Juuri näiden tilanteiden ehkäisemiseksi pitäisi fyysisyyttä nimenomaan lisätä, jo junnuista lähtien, jotta osataan pelata nämä turvallisesti ja oikein. Ei missään nimessä skrinnareita poikittain 2m ennen laitaa, vaan mennään kroppa laitaan kiinni. Toki silloinkin voi loukkaantua (kuten esim. Peltosen tapauksessa) mutta ei ainakaan tapahdu mitään pää edellä laitaan lentämisiä.

Siitä samaa mieltä jonkun edellisen kanssa, että NHL:ssä peli jotenkin rauhallisemman näköistä ja selkeämpää vaikka vauhtia paljon enemmän. Kapea kaukalo vähän yksinkertaistaa ja mahdollistaa pelin suunnan lähinnä pystysuuntaan, joten sekin varmaan saa näyttämään rauhallisemmalta, kun kaikilla on pelin suunta tiedossa. Toki laitoja pitkin kiekkoa heitetään paljon, mutta se ei ole pelkkää hätäistä roiskimista, vaan niitä käytetään ihan taidokkaastikin hyödyksi. Ei sinne laitaan tarvii aina lämätä täysillä, vaan vaikka laidan kautta hallittu biljardisyöttö kaverille, tai sitten sopivan vauhtinen heitto laitaan, johon joku ehtii aina. Lisäksi siellä pelataan enemmän katse kentälle, eikä omiin luistimiin, joten tilanteisiin on tavallaan jopa sm-liigaa enemmän aikaa reagoida, vaikka tilaa on huomattavasti vähemmän.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Hmm... miten tuo taklaus liittyy tähän keskusteluun? Tuossa tilanteessahan taklattava pyrkii vastataklauksella horjuttamaan perässä tullutta pelaajaa, hyvin oudosti pelasi tilanteen. Tuskin olisi joutunut edes taklatuksi, jos olisi kiekkoon ehtinyt ensin. Tietysti päätykiekkoon luistellaan kovalla vauhdilla ja niin on tehty aina, kiekontavoittelutilanne kuitenkin kyseessä. Sanoisin, että todella ikävä tapahtuma kokonaisuudessaan ja ikävien yhteensattumien summa.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Ihan karmea tuo sveitsin liigan tilanne! Äijä ilmeisesti halvaantui pysyvästi eli ura (ja elämä kans melkein) meni sitten siinä. Suomessakin on taidettu nähdä muutama vastaava tilanne tällä kaudella, joissa ois voinut käydä ihan samalla lailla.

Epäilisin itse, että eurooppalaisessa jääkiekossa kielletään kohta kielletään avojään taklaaminen kokonaan. Eli taklata saa vain 30cm laidasta sillain nätisti, ettei kuuppa osu (turvakaukalon) laitaan. Ainakin ennen kuin saadaan geelikypärä ja ilmatäytteiset suojat, joiden avulla minimoidaan tärskyt kroppaan. Voisivat samalla tehdä varusteista täysin viiltosuojatut kerta se olis ihan mahdollista.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ihan karmea tuo sveitsin liigan tilanne! Äijä ilmeisesti halvaantui pysyvästi eli ura (ja elämä kans melkein) meni sitten siinä.
Häijy tilanne kieltämättä. Halvaantunut pelaaja voi kylläkin - tylysti sanottuna - syyttää vain itseään; ei pelaaja kertakaikkiaan voi tehdä tuossa vauhdissa, tuolla etäisyydellä laidasta tuollaista vastataklausta. Siinä ei voi käydä kuin huonosti, valitettavasti nyt kävi tosi huonosti.
 

frozen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Häijy tilanne kieltämättä. Halvaantunut pelaaja voi kylläkin - tylysti sanottuna - syyttää vain itseään; ei pelaaja kertakaikkiaan voi tehdä tuossa vauhdissa, tuolla etäisyydellä laidasta tuollaista vastataklausta. Siinä ei voi käydä kuin huonosti, valitettavasti nyt kävi tosi huonosti.

Tota samaa harrastetaan todella paljon sm-liigassakin, ja on ollut vain onni onnettomuudessa, ettei noita olla nähty enemmänkin. Täällä taklataan aivan liian vähän jo junnuista lähtien, niin ei opita peruskäyttäytymistä noissa tilanteissa.
 

Handyy

Jäsen
Häijy tilanne kieltämättä. Halvaantunut pelaaja voi kylläkin - tylysti sanottuna - syyttää vain itseään; ei pelaaja kertakaikkiaan voi tehdä tuossa vauhdissa, tuolla etäisyydellä laidasta tuollaista vastataklausta. Siinä ei voi käydä kuin huonosti, valitettavasti nyt kävi tosi huonosti.
Jokaisessa liigassa ja melkeinpä jokaisessa pelissä on vastaavia tilanteita.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Jokaisessa liigassa ja melkeinpä jokaisessa pelissä on vastaavia tilanteita.

Ei minusta. Siis on toki tilanne ihan normaali tuohon suisidaaliseen vastataklakseen asti.
 

Kyle

Jäsen
Onhan vauhdin kasvu SM-liigassa yksi teoria, mutta ei mielestäni mikään ratkaisu tai ongelma. Ehkä itse pelin vauhti on sikäli kasvanut joillekin pelaajille liian kovaksi, että eivät kerkeä taklaamaan, mutta se ilmenee sitten näiden pelaajien henkilökohtaisessa taito-tasossa että ovat liian hitaita taklaamaan(taklaavat myöhässä) vs. vastaanottamaan taklauksen.

Ei itselle tule montaa tilannetta tältä vuodelta jossa oltaisiin päästy/keritty vetämään avojääntaklaus, tai itseasiassa onko taklaukset edes lisääntyneet merkittävästi viimme vuosina? Mututuntumalta mielestäni ne ovat vähentyneet.

Ainakin suurin osa viimme aikoina pelikieltoon tai loukkaantumiseen johtaneista tilanteista on johtunut, ihan muusta syystä kuin liian kovasta vauhdista.

Onko vauhdin kasvu sitten sitä että saadaan kiekko omasta päästä kahdella-kolmella syötöllä muutamassa sekunnissa vastustajan päätyyn vai sitä että pelaajat ovat nopeampia luistimilla? Ensimmäiseen vastaus on juuri tuo että SM-liigassa(ylipäätänsä "isossa kaukalossa") pelaajat eivät kerkiä taklaamaan. Toisessa vastaus on että eivät he vielä niin nopeita ole tai tuskin edes kehittyvät, että se ongelmaksi muodostuisi.

Vähän tuntuu että tässä taas yritetään etsiä ongelmalle syyllinen taas kaikista teorioista, eikä osata katsoa peiliin ja todeta että itse on tehnyt jotain väärin. (Tämä oli viittaus jääkiekosta päättäviin ihmisiin suomessa)
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Ja loukkaantumiset ovat lisääntyneet ihan joka puolella, eikä vain SM-Liigassa. Eli kyllä se vauhdin lisääntyminen on vaikuttanut.

No nyt kaipaisin tahan jonkinlaista lahdetta? Suhteessa pelattuihin otteluihin loukkaantumiset eivat omien tietojeni mukaan ole lisaantyneet vaan esim. pelaajien parempien fyysisten valmiuksien, varusteiden ja turvakaukaloiden ansiosta keskimaarin jopa vahentyneet! Paavammojen diagnoosit ovat tarkentuneet, joten naita tietysti vaikeampi analysoida mutta muutamassa lukemassani artikkelissa on arvioitu etta aiemmin aivotarahdyksia jai diagnosoimatta niin paljon etta maara oli todennakoisesti jopa isompi kuin nyt. Kaivaisin lahteet esiin mutta en valitettavasti ole kotosalla.

Samalla kun pelaajien vauhdit kasvavat, myos muu fysiikka parantuu ja pelaajat pystyvat ottamaan paljon kovempia iskuja varsinaisesti loukkantumatta kuin sanotaan nyt vaikka 20 vuotta sitten. Joku Paul Coffey olisi todennakoisesti jatkuvasti hajalla nykyaikaisessa jaakiekossa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös