Onhan se kivaa selittää nykyinen vaisu junnutilanne suhdanteiden ja muuttuneen ympäristön syyksi. Mutta on se maailma muuttunut muuallakin yhtä lailla, joten edelleen ollaan samalla viivalla.
Mutta ennen kaikkea, jotain on muuttunut perusteellisesti puolessa vuosikymmenessä. Turha tuijotella kurrrien ja selänteiden lapsuuteen. Mikä on tämä muuttunut tekijä.
Vuonna 95 alkoi kiekkobuumi. Niistä askelmerkeistä aloittaneet tuskin ehtivät varausikään ”kultaisina” vuosina. Mikä on siis voinut oikeasti muuttua? Mieleen tulee juttutuokio erään Ilves-88 vanhemman kanssa parin kolmen vuoden takaa. Siinä tuli esiin väite, että pojat pääsevät helpommalla kuin muutama vuosi aiemmin. Jätin väitteen silloin omaan arvoonsa, sillä Ilves-88 oli tuolloin osapuilleen valtakunnan lupaavin joukkue. No nuoremmat ikäluokat ovat edelleen päässeet helpommalla kuin 88…
Jos nämä havainnot pitävät paikkaansa, niin syy junnuikäluokkien vaisuuteen on löytynyt: työnteon määrä on vähentynyt. Sitten tuleekin se tuhannen taalan kysymys: Kuinka näin on päässyt käymään? Mikä perustavaa laatua oleva muutos on läpikäyty näiden poikien junnuvuosien välillä? Edelleenkään mitään muuta dramaattista en keksi kuin jäähallien rakennusbuumin.
Ennen buumia hallijään puute rajasi vakavasti otettavien harrastajien määrän suhteellisen pieneksi. Hallien rakentamisen myötä on tavoitteellista kiekkoa harrastavien määrä kasvanut oleellisesti. Tämä on se joukko, josta lahjakkuudet pitäisi erottua (ei koko väkiluku tai rekisteröityneet pelaajat, vai mitä TOJ). Nyt on käynyt niin, että suuremmasta massasta saadaan vähemmän irti.
Olisiko tässä käynyt niin, että junioritoiminnan linjauksia tehtäessä ei oltaisi ymmärretty ihan kokonaan, kuinka valtavasti työtä huippukiekkoilijaksi kehittyminen lahjakkaimmiltakin vaatii. Jääpulan aikana ”ykkösjoukkueet” kerättiin jo jossain G-F junnuissa (ellei aiemmin?) ja hyvässä lykyssä putki alkoi tästä. Nyt raaka pudotuspeli alkaa vasta jossain C:n nurkilla. Ero on sikäli merkittävämpi, miltä se kuulostaa, että motoriikan suhteen paras herkkyyskausi taitaa olla tällöin jo ohi.
Mitä sitten pitäisi tehdä. Resursseja (jäätä) on nykyään enemmän, joten niitä pitäisi oppia käyttämään hyväksi. Kysymys kuuluu, miten tämä olisi tehtävissä? Oleellisesti tiukempi linja tasojoukkueiden suhteen olisi kestämätön. Suurin osa maasta on liian ”harvaan harrastettu” tähän Kanadalaistyyppiseen järjestelmään. Toki tähänkin suuntaa on mentävä.
Yksi jäänne menneeltä ajalta on nuiva suhtautuminen vanhemmissa ikäluokissa pelaamiseen. Saattaa olla, että vanhaan aikaan pojat joutuivat (henkisesti) liian koville. Nyt kun massat ovat kasvaneet, on tilanne tässäkin suhteessa muuttunut. Jos esim. paras neljännes pienistä junnuista pelaisi (myös?) vanhemmassa ikäluokassa, niin työntekoon (=taitoharjoitteluun) saatettaisiin saada laatua ja määrää. ”Ikäryhmäohjaus” yhdistettynä tasoryhmiin tekisi joukkueista takuulla sisäisesti tasaisempia, mikä helpottaisi harjoittelua. Se mahdollistasi myös sen, ettei tarvitsisi edetä heikoimpien ehdoilla.