Onko Suomi Euromaa?

  • 1 358
  • 22

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Telkussa tuli juuri Sotkamainos jossa eurohinnan jälkeen Sotkamies totesi "Suomen rahassa alle tonnin".

Mitä ...tua, eikö Euro sitten ole Suomen rahaa?

Ymmärrän kyllä kielikuvan merkityksen mutta....
Miten helvetissä Eurosta koskaan voi tulla mitään jos vielä 7 kuukaudenkin jälkeen markkaa toitotetaan minkä keritään erinäisissä yhteyksissä.

Kun kysäisee kustannusarvioita korjaamoissa/kaupoissa tms. niin luvut tulevat ensin markkoina sitten euroina.

En nyt rupea väittämään itseäni kosmopoliitiksi tms. mutta itse en ole kyllä edes miettinyt markkoja pitkään aikaan, ehkä ekat pari kuukautta menivät niiden kanssa sählätessä mutta ei sen jälkeen.
Omaa sopeutumistani helpotti se että osakemarkkinat olivat euromääräisiä paljon kauemmin ja laskin kaikkia hintoja euroissa niissä ympyröissä. Silti tunnun olevan jonkinsortin poikkeus koska suurin osa tuttavistani tuntuu yhä miettivän asioita kuuden kertotaulun mukaisesti, toisaalta poikkeuksiakin löytyy.

Mutta miten on, onko Suomi Euromaa vaiko takapajula jonka junttikansa yhä roikkuu kiinni vanhassa rahassaan?
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Varjo: "Miten helvetissä Eurosta koskaan voi tulla mitään..."

Tätä minäkin olen ihmetellyt jo reilut 30 vuotta ;-D

---
Mutta asiaan. Olen melkein täsmälleen päinvastaisella kannalla kuin varjo. Minua on ärsyttänyt, kun mediassa näkee kommentteja, joiden mukaan ihmisten pitäisi alkaa hahmottamaan asiat euroina ja ihmetelty sitä, miten hitaasti ihmiset "vaihtavat" markasta euroon.

Toisin kuin mediassa annetaan ymmärtää, minusta tämä ei ole tyhmyyden tai junttiuden osoitus, vaan viisauden osoitus - miksi sinun pitäisi vaihtaa ajattelusi väkisin euroihin, kun tajuat hinnat paremmin markkoina?! Talonpoikaisjärkeä ja oikeanlaista itsepäisyyttä parhaimmillaan.

Itse arvioin tulot ja menot markkoina tasan niin kauan, että eurohinnat menevät selkärankaan. Jos se kestää 5 vuotta, niin sitten kestää.

Varjo: "Mutta miten on, onko Suomi Euromaa vaiko takapajula jonka junttikansa yhä roikkuu kiinni vanhassa rahassaan?"

Suomi on Euromaa ja sen kansalaiset viisaampia kuin mitä "city-juppi" kykenee ymmärtämään. EDIT: Niin, "city-juppi" ei tarkoita varjoa.
 

Svante

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, FC Bayern
Minuakin on hieman ihmetyttänyt tämä julkinen "haloo" ettei me ymmärretä Euroa rittävän hyvin. Tätini asuu Saksassa ja tilanne on täysin yhtä hankala siellä.
Ajatelkaapa Italialaisia, joilla aikaisemmin oli miljoonia, ehkä miljardeja, taskussa ja nyt muutama hikinen euro tai sentti (centti?). Ei ole heilläkään helppoa. Olisin toivonut medioilta hiukan laajempaa tutkimusta kuin vain kotimaasta.

Kyllä minäkin edelleen, mutta vähemmän ja vähemmän, käännän ja väännän eurot markoiksi. Eurot ovat kyllä saaneet minun rahapussini kuivumaan huomattavasti nopeammin kuin aikaisemmin. Lapsetkin sanovat, ettei tuo lelu maksa kuin muutama euro - se on halpa!
 

Erkenholt

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TUTO, AIK
Ainakin eräät tiedotusvälineet tuntuvat mieltyneen markkoihin myös siksi, että summat kuulostavat markoissa suuremmilta.
 

Cornholio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chelsea FC
Monet ihmiset tekevätkin virheen juuri siinä, että he muuntavat eurot edelleen markoiksi ja 'ajattelevat markoissa'. Siihen euron sisäistämiseen menee tuolla tyylillä varmaankin se 5 vuotta, jos riittääkään.

Ne ihmiset jotka ovat alusta asti ottaneet linjan, että eivät tarvitse mitään eurolaskimia ja muuntotaulukoita vaan hinnat ovat euroina ja sillä siisti, ovat sisäistäneet euron nopeammin.

Tosin täytyy myöntää, että en itsekään ole vielä täysin sisäistänyt euron arvoa, vaan hinnat ja hintaerot tuntuvat välillä todellisuutta pienemmiltä. Mutta ei ne hinnat markoiksi muuntelemalla kummene, joten olen (varmaan laiskuuttani) jättänyt muuntelut sikseen ja eurot alkavat jo pikkuhiljaa toimimaan pääkopassani. :D
 

Tatzka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Päivittäis tavarat ja asiat joita ostelen päivittäin tai viikoittain hahmotan jo hyvin euroissa. Isommat ostokset, kuten kännykät, matkat,videoyt jne, lasken edelleen markoissa. Viimeksi kyseisiä tuotteita ostaessa ne olivat vielä markka valöörisiä, joten helpoiten hahmotan hinnat/hintatason markoiksi hinnnat muuttamalla.

Euro kyllä onnistuu hämäämään, joissain asioissa, mutta minulla on aina ollut tapana laskeskella päässä, prosentteja ja muita asioista, joten mukavaa harjoitustahan tämä vain on ;)
 

Oloneuvos

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, ÄTPPOMK,Ottawat Senaattorit
On selvää, että euromääräiset hinnat tulee kyetä määrittelemään. Markka on siinä oikeastaan ainoa kunnollinen vertailukohta. Siksi jatkan hintojen muuttamista markoiksi, kunnes euromääräiset hinnat saavat takaraivossa oikeat suhteensa edellisen valuutan aikaisiin nähden. Täysin yhden tekevää on, viekö se vuoden, kaksi vai viisi.
 
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Itseäni ärsyttää välillä, kun asiakkaat päivittäin kyselevät "paljonko se on Suomen rahassa?". Euro on nyt Suomen rahayksikkö! Ihmeen tunteenomaista suhtautumista monilla on tuohon edesmenneeseen markkaan. Raha kuitenkin "vain" arvon mitta ja vaihdon väline. Kyllä minusta on vain hyvä, mitä suurempi osa ihmisistä käyttää samaa valuuttaa. Hintoja on helpompi vertailla eikä kukaan keinottelija pääse kikkailemaan valuuttakursseilla (vrt. punnan romahdus aikoinaan). Nyt kun euro ja dollari ovat käytännössä samalla tasolla, niin hinnat ovat lähes sellaisenaan vertailukelpoisia n.600 miljoonalle ihmiselle.

Itse olen mielestäni varsin hyvin omaksunut euron eli en kääntele mielessäni hintoja markoiksi. Vain suurissa summissa saatan vielä tehdä valuuttamuunnoksen päässäni hahmottaakseni paremmin hintaluokan esim. television hintoja vertaillessani. Enköhän tuostakin tavasta ole päässyt eroon vuoden vaihteeseen mennessä...
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Viestin lähetti punaiset_lasit
Itseäni ärsyttää välillä, kun asiakkaat päivittäin kyselevät "paljonko se on Suomen rahassa?". Euro on nyt Suomen rahayksikkö!

Vastaahan asiakkaille aina suoraan että xxx euroa. Eiköhän kyselyt lopu...
 

nedomansky

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Muistelen, etta viela n. 1972 puhui n. 40-60 vuotiaat,
paljonko se ja se on "vanhassa rahassa" tai, että
talo maksaa niin ja niin monta "vanhaa miljoonaa".

Suuri rahauudistus, jossa jakaja oli 100, oli tehty n. 1961/62

Itsellani ainakin 6;n kertotaulu oli ahkerassa käytössä
kesä-heinäkuun. Kotipaikkakunnallani, joudun käyttämään
3.5 ja 1.75 kertoimia.

0-22 vuotiaat on parhassa asemassa, kun rahan taju
varmaan iskee noin ton ikäsenä.

Itse kuulun Svengijengi -62:een ja kuulin kyllä useammankin
toverini kyselevän siis, että mitä se tekee oikeessa rahassa....

Arvottamiseen menee hiukka aikaa. Toivottavasti alle toi
edellisen kerran 10v.

Olen kuitenkin EUROn tukija, jos se tarkoittaa vakaampaa
rahan arvoa ja ennustettavampaa korkokäyttäytymistä,
kuin oli moneen kertaa r........n markan kanssa.


Sitä vaan ihmettelen, kun slobot, joita on sosialismi
runnannut 50 v, tunkee EUn sosiaalituen piiriin. Mitä
sitten tapahtuu????
 

Jet-Ace

Jäsen
Viestin lähetti nedomansky
0-22 vuotiaat on parhassa asemassa, kun rahan taju
varmaan iskee noin ton ikäsenä.

On pirun helppo omaksua uusi valuutta silloin, kun päähän ei vielä ole muodostunut kulutustavaroista käsitystä siitä, mikä on halpaa ja mikä on kallista. Tarkoitan nimenomaan kategoriaa maito, leipä, juusto, liha, sukat jne.

Tuskinpa auton tai lomamatkan hinta tuottaa pulmia, niitä kun harkitaan hieman pidempään.

Kapakassa hinnoilla ei ovesta sisään menon jälkeen merkitse mitään. Tuskin tuopin hinnan takia kukaan tekee kuin korkeintaan periaatteen vuoksi U-käännöstä. Sitä paitsi viina on aina hintansa väärtti.

Jos päässä siis on ns. edullinen hinta automatiikka, niin kyllä kuuden kertotaulu on pakollinen vielä määrittelemättömän ajan. Kyllähän ne bensan ja kahvin jne. hinnat kalibroituvat parhaillaan itse kunkin päässä, mutta tuote kerrallaan.
 

nedomansky

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
no joo, laitetaanpa tähän nyt se varsinainen kaikkien
Kokemusten Tonava

jutut, jotka viime vuonna maksoi 10 mk, maksoin nyt kautta
linjan 2 Euroa.

moniko sai 20% palkankorotuksen Euron tullessa

en minä ainakaan
 

Tatzka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti nedomansky
no joo, laitetaanpa tähän nyt se varsinainen kaikkien
Kokemusten Tonava

jutut, jotka viime vuonna maksoi 10 mk, maksoin nyt kautta
linjan 2 Euroa.

moniko sai 20% palkankorotuksen Euron tullessa

en minä ainakaan

Olet harvianisen oikeassa.

Nykyajan ostovoimassa mitattuna 20 euro tuntuu vastaavan 100mk, 10 euroa 50mk, 2euroa10mk. Mukavasti tuotteiden hinnat pyöristyivät ylöspäin, vaikka näin ei pitänyt käydä.

Vika ei ole itse valuutassa, joka on mielestäni pelkästään hyvä asia. Nykyään voimme vertailla palkkoja ja tuotteiden hintoja suortaan, piittaamasta erivaluutoiden tuomia esteitä.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Kuten muutama muukin, niin itsekin ajattelen jo päivittäistavarat euroissa, mutta hivenenkin harvinaisempi ostos pitää muuttaa markoiksi.

punaiset_lasit: "Itseäni ärsyttää välillä, kun asiakkaat päivittäin kyselevät "paljonko se on Suomen rahassa?". Euro on nyt Suomen rahayksikkö! Ihmeen tunteenomaista suhtautumista monilla on tuohon edesmenneeseen markkaan."

Etkö itsekin suhtaudu asiaan aika tunteenomaisesti, jos tuollainen ärsyttää?

punaiset_lasit: "Kyllä minusta on vain hyvä, mitä suurempi osa ihmisistä käyttää samaa valuuttaa."

Niin minustakin. Olen ollut sekä EU:hun että Euroon liittymisen kannalla aina. Toki asiaan vaikuttaa se, että asiasta on hyötyä omalle alalle.

Nedomansky: "Muistelen, etta viela n. 1972 puhui n. 40-60 vuotiaat, paljonko se ja se on "vanhassa rahassa" tai, että
talo maksaa niin ja niin monta "vanhaa miljoonaa"."


Mummoni muistaa vielä hyvin nk. "vanhan rahan". Siitä voisi päätellä jotain, kuinka nopeasti rahayksikön vaihtuminen iskostuu mieleen :-)

Nedomansky: "jutut, jotka viime vuonna maksoi 10 mk, maksoin nyt kautta linjan 2 Euroa. moniko sai 20% palkankorotuksen Euron tullessa?"

Joo, mutta kaikkihan ovat huomanneet, että inflaatiosta ei ole kyse - kaikki hinnat eivät ole nousseet 20%, vaan pieniä hintoja on korotettu ja isommat ovat pysyneet suunnilleen samalla tasolla.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Mikäs siinä on muuta kuin katsoo lompakkoon, ahaa, siellä on 20€. Hyödyke maksaa 5€ jolloin se on neljänneksen lompakossa olevasta käteismäärästä. Sitten miettii, paljonko tarvitsee myöhempiin ostoihin ja tekee ratkaisut oston suhteen. Samalla lailla se hoituu, kuin kertomalla 20 kuudella ja viisi kuudella ja jakamalla ne keskenään. Sama neljäsosa se on silti. /me ei tajua.

Karhunpalveluksen siinä vaan itselleen tekee, jos ei osaa hahmottaa lukuja lukuina vaan pitää alkaa kertomaan niitä tässä vaiheessa vielä 5,94573:lla.

-- edit --
Niin, ja jos joku liike mainostaa tässä vaiheessa hintojaan "suomen rahassa", minä aivan periaatteesta jätän menemättä siihen kauppaan ja koen tehtäväkseni julistaa euron olevan Suomen valuutta.
 

Rocco

Jäsen
Mulle on kehittynyt hyvin harvinainen oireyhtymä nimittäin "olut-indeksi."

Sen avulla on helppo laskea tuotteen hinta ja tehdä hintavertailua markkojen ja Eurojen välillä. Jos ennen tuote maksoi 199mk, se oli yhtäkuin 10 bisseä. Jos tuote maksaa nykyisin 33€ niin sekin on se about 10 bisseä. Helppoa. Kokeilkaapa itsekin. Bissen hinta on aika tarkalleen täälläpäin maata 20-22mk/3,5-3,75€
 

JokeriJätkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ylösnoussut
Tässä sitä räknätään Euroja ja Markkoja -jotkut tekevät sitä varmasti vielä kymmenen vuotta ja kun he unohtavat vanhat markat EU hajoaa omaan tyhmyyteensä (esim. itään laajeneminen ilman resursseja, liittovaltio -ajattelu) aletaan keskustelu Markan takaisin ottamisesta.
EU ei ole olemassa enää kauaa, joten suosittelen pitämään markat mielessä.
 

Aksu

Jäsen
Hahmotan perus kulutushyödykkeet jo erittäin hyvin ilman kääntöä markkoihin, mutta ongelmat tulevat esiin töissä. Esimerkiksi tänään laskuja tehdessäni erään laskun loppusumma oli vähän lyli 30000 euroa. Se ei summana tunnu yhtään miltään, joten käännän nämä summat markoiksi, että ymmärrän varmasti laskuttaneeni oikeassa suuruusluokassa. Eli oma talous menee hyvin euroissa, mutta työasiat ei.
 

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Kumartelun abc

Niin, mitä tulee väitteisiin siitä, että Suomi on euromaa, niin sanoisin sen, että kyllä Suomi on samalla lailla rähmällään eurooppaan nykypäivänä, kuin entiseen neuvostoliittoon tässä takavuosina.

Suomellahan on jo pitkät perinteet tästä kumartelusta johonkin suuntaan. Itsenäisyyden alkuaikoina kumarreltiin Saksan suuntaan, tätä jatkui aina vuoteen 1944 asti, jonka jälkeen tehtiin täyskäännös tuonne idän suuntaan.

Neukkula oli meni ja Suomen kumartelusuunta kääntyi samoihin aikoihin tuonne brysseliin päin. Saapas nähdä mitä tuleekaan seuraavaksi ja paljonko tämä uusi vaihe maksaakaan markoissa?

Täältä tähän
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti Rocco
Sen avulla on helppo laskea tuotteen hinta ja tehdä hintavertailua markkojen ja Eurojen välillä. Jos ennen tuote maksoi 199mk, se oli yhtäkuin 10 bisseä. Jos tuote maksaa nykyisin 33€ niin sekin on se about 10 bisseä. Helppoa. Kokeilkaapa itsekin. Bissen hinta on aika tarkalleen täälläpäin maata 20-22mk/3,5-3,75€
Mun on taas puolestaan helppo arvioida hinta miettimällä euron tilalle jenkki-taalan. Se on kuitenkin samanhintainen mutta pidemmältä ajalta tuttu. Toi olutkin on kyllä aina ollut lähellä sydäntä, mutta ehkä en vain voi noin itserlle rakkaita asioita mitata rahassa...
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Se pitää vielä heittää tämän, että Saksassa on päätetty olla luopumatta D-markoista. Ihmiset eivät ole ottaneet euroja käyttöön ja kaupat on pakotettu jatkamaan rahan vastaanottamista. Kauppojen on silti pakko hyväksyä eurotkin (tähän Saksan valtiokin on sitoutunut), mutta mikään laki ei kiellä Saksaa hyväksymästä myös markkojaan.

eli saatanan saksalaiset juntit, heidän pitäisi ottaa mallia kunnon euro-kansalaisista, kuten Suomalaisista. Eikun ihan sama mitä saksalaiset tekevät (paitsi huonoa pornoa ja hirveää musiikkia).
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kyllä siinä noin puoli vuotta meni että euroihin tottui edes jotenkuten. Pienemmissä ostoksissa ja laskuissa ei enää mieti markkoja mutta isommat summat mielessään kääntää vielä markoiksi.

Mutta ennen nosti pikapankista satasen ja nykyisin 2-kymppisen, ja esim ravintolan tiskillä kun höylää kortilla 20 euron edestä entiseen 100 markkaan verrattuna. Silti tuntuu että 20 euroa riittää baarissa yhtä kauan kuin se satasen höyläys.

Kyllä tässä totuttelemista vielä on. Mutta enää ei itsellä puhekielessä ole tapana sanoa, kuten vielä alkuvuodesta, että markoissa sitä ja vanhassa rahassa tätä.. Siksi viime aikoina onkin alkanu ärsyttään ihmiset jotka sitkeästi jauhavat esim tyyliin: "Mä maksan vuokraa pari tonnii kuussa, siis vanhas rahas."

Markka on kuollut ja kuopattu ja sillä siisti. Eli parempi vaan euroihin tottua. Maallista mammonaa kokoa en..täältä tähän!
E-M
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös