Onko Jokereilla pelillinen vai materiaalinen ongelma?

  • 9 641
  • 47

Ole Fart

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Niin no, näitä nyt voi analysoida maailman tappiin eikä paljon viisastu. IMHO, viime aikoina on ruvennut näyttämään siltä että Jokereiden pelitapa on muuttunut. Poissa on aggressiivinen karvaus ja rynnistys maalille häiriköimään, tilalle on tullut aika ajoin lähes kaavamaiselta näyttävä hyökkäyspeli. Olisiko niin, että Shedden on puolentoista kauden ja maajoukkuenimityksen jälkeen ruvennut miettimään ihan tosissaan miten kiekkoa Suomessa pelataan? Ja tullut siihen tulokseen että jos ei Jokerit niin ainakin maajoukkue tarvitsee vähän monipuolisempia pelikuvioita kuin vain ihan perusasiat. Näitä sitten kokeillaan Jokereilla.

Onko Shedden myynyt sielunsa ja ostanut rahoilla vähän käytetyn pelikirjan Sihvoselta?

Baxter on näyttänyt vievän Sheddeniä kahdessa ottelussa aika pahasti mutta se taistelu ratkeaa vasta keväällä. Baxter on ammattimies, mutta näitä tiukan puolustuspelaamisen ja kaikin puolin kontroloidun kiekon ammattimiehiä löytyy kyllä Suomestakin ihan riittävästi, ei niitä tarvitse meren takaa tuoda. Shedden on tuonut suomalaiseen kiekkoiluun jotain uutta ja on todella mielenkiintoista nähdä, mihin saakka se Jokerit vie keväällä ja maajoukkueen ensi kaudella.
 

mtmela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Keltainen #27. Kajaanin Hokki.
arpa80 kirjoitti:
Jokereiden pelisysteemi on pääkopalle raskas tyyli pelata ja muutenkin kroppaa kuluttava, joten itse en ainakaan ole huolissani Jokereiden tappioista - uskon että S ei tarkoituksella kuluta jätkiä puhki psyykkaamalla tekemään kaikkeansa ,vaan tämän psyykkauksen aika on play offeissa.

HPK - Jokerit-matsissa Jyrki Louhi totesi, että Shedden on erinomainen psyykkaaja ja saa joukkueelle luotua merkityksen jokaiseen peliin, pelaamaan äärirajoilla illasta toiseen siis käsitykseni mukaan. Joka on sinänsä loistava piirre, mutta saako sillä pleijareissa enää sitä tarvittavaa "edgea" irti pelaajista, jotka on psyykattu jo 56 kertaa + harkkapelit. Jos mennään koko kausi äärirajoilla, niin paljon sitä tasoa voi enää keväällä nostaa?

Mitä aiheeseen tulee, niin Jokereilla on, niiden muutaman matsin perusteella mitä olen nähnyt, pelitavallinen ongelma ja materiaaliongelma. Joukkue on liian homogeeninen ja kärkiosaaminen on liian kapea (aka Hirso), ja joukkueen kiekollinen peli on täysin Hirson varassa. Yksi snaipperi (Kuusela/Koskenkorva), kiekollinen huippuyv-pakki (Marttinen tai ulkkari mallia Murphy) ja playmaker (Pakaslahden tilalle, samaa tasoa pelikäsitykseltään kuin Kontiola) niin Jokerit olisi ehdottomasti mestarisuosikki. Ainoa sellainen. Jokerit kaipaa ERIKOISosaamista, ei all-aroundpelaajia.

Ja kiekollinen peli? Tuleeko lyhyillä syötöillä keskikaistaa?Onko kiekkokontrollia? Toimiiko YV tarpeeksi hyvin? Te osaatte kertoa sen paremmin.

Esim. HPK-pelissä niin Hirson laiturit eivät olleet yhtään samalla tasolla. Rita luo paikkansa suurimmaksi osaksi itse, Variksen peliäly ja taito riittää mutta liike on vajaa. En nähnyt kovinkaan hyvää ketjua vaan hyviä yksilöitä. Onko Jokerit joukkue, joka pelaa joukkueena?
 

Snaipperi #16

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Flames, Leijonat&Team Canada
Sheddenille tulee aina näitä synkempiä jaksoja ja sitten taas kulkee, eiköhän Shedden koita nyt saada kovimman kuntopiikin pudotuspeleihin. Se onkin sitten eria asia saako sitä kuntopiikkiä enää kun joka runkosarjapelissäkin pitää laittaa kaikki ja enemmän likoon. Sheddenin taktiikalla on äärimmäisen vaikeaa ottaa rutiinivoittoja ilman suurempaa rehkimistä.
 

Tuoppi

Jäsen
Snaipperi #16 kirjoitti:
Sheddenin taktiikalla on äärimmäisen vaikeaa ottaa rutiinivoittoja ilman suurempaa rehkimistä.

Minun korvaani tämä kuulustaa vallan typerältä. Ollaanko jokereissa taas keksimässä pyörää uudestaan niin kuin viime kaudella (tosin nyt "hieman" paremmalla menestyksellä)?!
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Aika kattava avaus cobolilta. Paha tuohon on muiden kuin Sihvosen tai jonkun muun asiantuntijan kontrata. Veikkaisin että jos Jokeri-kannattajien parissa tehtäisiin tähän kevääseen hyvin sopiva gallup, niin kyllä sieltä 85-90 % vastaisi eittämättä, että materiaali on mallia duunari ja se on isoin haaste tai ongelma. Todella vaikea on muunlaiseen päätelmään tulla matseja katselemalla. Tähtijoukkueen tuosta saa vain katselemalla matseja silmät kiinni.

Toisaalta yksi asia on, johon minusta Shedden olisi voinut panostaa enemmän. Nythän Jokerien ykkönen on jatkuvasti pelannut samassa koostumuksessa ja toisaalta muissakin ketjuissa on tehty suhteellisen vähän muutoksia. Onko se sitten niin, että kun "isossa kuvassa" Jokereilla on kuitenkin mennyt helvetin hyvin niin suurempiin muutoksiin ei ole lähdetty ? Ehkä näin, mutta minä ainakin olisin halunnut nähdä hieman enemmän kokeiluja sekä ketjukoostumuksissa että etenkin ylivoimassa.
 

Siren

Jäsen
Suosikkijoukkue
Man City, Bolts
Saattaa olla molemmat ongelmat, oma veikkaus tuolle kädettömälle duunariryhmälle, ilman apuja erikoistilanteisiin: hyytyy viimeistään semeissä.
Aiemminkaan ei ole yllätys.
 

Jopi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Joukkueen kädettömyys on ongelma, jota korostaa YV:n kasvanut merkitys. Nyt on myöhäistä itkeä enää sitä, koska joukkueen materiaalin muuttaminen vaaditussa suhteessa on tässä vaiheessa kautta mahdotonta (eikä edes kovin järkevää.) Voisi tietenkin kokeilla antaa suurempia hyökkäyspään vapauksia joillekin pelaajille, mutta eihän duunarista "taitopelaajaa" tule viikossa.
Itse kiinnittäisin huomiota puolustukseen. Viime otteluissa oma verkko on heilunut turhankin tiuhaan. Hyökkääjillä on valtava työ paikata puolustuksen heikkouksia. Kärpät on päästänyt 23 maalia vähemmän kuin Jokerit. Poffeissa puolustuksen on oltava ehdottoman luotettava: Ei ole varaa antaa vastustajalle yhtään "ilmaista" maalia.
Ei näiden ongelmien takia vielä kannata alkaa betonikenkiä itselleen valaa, mutta hyvähän tällaiset ongelmat olisi korjata ennen kuin poffit alkavat.
 

JiiTee

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Jopi kirjoitti:
Joukkueen kädettömyys on ongelma, jota korostaa YV:n kasvanut merkitys.

Juu, nimenomaan YV-pelissä. Mutta tasaviisikoin ei niinkään, sillä Sheddenin pelikirjahan suosii ns. puukäsiä, eli mielestäni jokereilla ei ole mitään tarvetta tällä hetkellä hankkia lisää taitopelaajia rosteriin.
 

McJugi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jopi kirjoitti:
Joukkueen kädettömyys on ongelma, jota korostaa YV:n kasvanut merkitys.

On se kuitenkin outoa kun katsoo kavereita kuten Virta, Järventie, Varis, Hirschovits, Rita, Tuulola, Lepistö, Wilm, Latvala.. kyllä nuo kädet kelpaisivat varmasti monelle.

Taitoa jengissä on, kukaan ei vaan hyödynnä täyttä potentiaaliaan. Hirso ja Rita ovat sentään yrittäneet ja se näkyy pisteissä. Sheddenin vahvuus onkin saada kädettömät ja jalattomat kaverit ylittämään itsensä ja kehittymään, mutta jos joukkueessa onkin taitureita, jalkoja ja käsiä, onkin ongelma selvä. Ja se tällä hetkellä paistaa.

Ehkä tämä "training camp" hetkellisesti piristää yritystä, mutta tuskin tulee kestämään pitkää piikkiä. Jengi vetää itsensä nopeasti piippuun.

Johonkin hävisi se "juttu" mikä alkukaudesta oli. Ehkä se löytyy, ehkä ei.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
McJugi kirjoitti:
On se kuitenkin outoa kun katsoo kavereita kuten Virta, Järventie, Varis, Hirschovits, Rita, Tuulola, Lepistö, Wilm, Latvala.. kyllä nuo kädet kelpaisivat varmasti monelle.

Taitoa jengissä on, kukaan ei vaan hyödynnä täyttä potentiaaliaan. Hirso ja Rita ovat sentään yrittäneet ja se näkyy pisteissä. Sheddenin vahvuus onkin saada kädettömät ja jalattomat kaverit ylittämään itsensä ja kehittymään, mutta jos joukkueessa onkin taitureita, jalkoja ja käsiä, onkin ongelma selvä. Ja se tällä hetkellä paistaa.

Samaa väittämää näkee asiantunteviempikin kirjoittajien aina silloin tällöin ilmaisevan. Että Shedden ei pärjäisi taitopelaajien kanssa ja se on ongelma. Mutta tämäkään väite ei kestä minkäänlaista analyyttista tarkastelua.

Wilm ei ole koskaan ollut taitopelaaja. Latvala pelasi yhden hyvä kauden Kaaneissa ja sen jälkeen heikkoja kausia Jokereissa valmentajasta riippumatta. Virta on loukkaantunut toipilas, samoin Lepistö. Taitopelaajista jaa jäljelle listastasi Järventie, Tuulola, Varis, Rita ja Hirso.

Varis on SM-liigan ylivoimainen ykkönen tehopörssissä +26 pisteellään. Rita on ylivoimainen ykkönen maalipörsissä 25 maalillaan. Hirso teki Jokerien kaikkien aikojen syöttöennätyksen yhdessä ottelussa kuudella syötöllään, rikkoi jo nyt oman piste-ennätyksensä ja on SM-liigan pistepörssin kakkonen. Järventie on noussut Variksen lailla aivan uuteen kukoistukseen ja on tehnyt tällä hetkellä pitkästä aikaa yli 0.5 pistettä per peli. Vain kerran Järventie on tehnyt liigassa enemmän maaleja kuin hän on tehnyt jo nyt 39 ottelussa. Tuulola on tehnyt 0.72 pistettä per peli, joka on hyvä saavutus puolustajalle.

Joskus myös väitetään, että Shedden ei osaisi kehittää nuoria taitopelaajia. Jokereissa on yksi tulokas, jota voi pitää nuorena taitopelaajana. Jori Lehterä. Hänkin on tehnyt 0.5 pistettä per peli pelaamassaan 22 ottelussa eli koossa on 11 pistettä. Erittäin komea saavutus 19-vuotiaalta ensikertalaiselta.
 
Ehkä se juju onkin siinä, että ns. taitopelaajat eivät istu DS:n pelitapaan, joka perustuu lähes täysin heitetyn päätykiekon takaisinriistoon. Nämä taitopelaajat eivät tunnetusti ole kummoisiakaan rouhijoita, vaan mieluummin varmasti veisivät kiekon alueelle. Uskon Sheddenin tietoisestikin rakentaneen joukkueen "oman näköisekseen", jossa on vain jokunen taitopelaaja. Tässä tuleekin juuri se jo mainittu ongelma yv:n kanssa: varsinaiseen rakenteluun saadaan koottua ehkä se yksi kentällinen. Käsittääkseni moni Jokereiden yv-maaleista ovatkin olleet suorista hyökkäyksistä tulleita, eikä niinkään "perinteisiä" yv-maaleja. Ja tämä saattaa nousta esteeksi ottelusarjoissa, joissa toisen pelitavan vahvuudet voidaan "pelata pois". Silloin ratkaisuja paljolti tehdään niillä yhä vähenevillä ylivoimilla.

Ja mitä tulee Sheddeniin ja taitopelaajiin, niin luulen että asia on juurikin niin kuin moni epäilee - hän ei osaa tehdä pelitapaa heidän mukaan, heitä hyödyntäen. Ritan maaleista valtaosa (mitä itse olen koosteista nähnyt) tulee nimenomaan hänen "fyysisistä" yksilösuorituksistaan ja vastaiskuista - ei niinkään hienojen kuvioiden päätteeksi. Näihin sitten kiekko yleensä tulee Hirsolta ja Naakka keräilee plussia. Ja esimerkiksi Lehterä on mielestäni niin anti-Shedden -tyyppinen pelaaja kuin vain voi olla: hidasjalkainen taiteilija, jolla ei muutenkaan erityinen fysiikka ole. Käsittääkseni hänenkin pisteensä ovat paljolti yv:lta ja sitten ne pari soolomaalia. Väittäisin, että hänelle sopivammalla pelitavalla tehot olisivat vielä paremmat.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Väsyneet Kädet kirjoitti:
Uskon Sheddenin tietoisestikin rakentaneen joukkueen "oman näköisekseen", jossa on vain jokunen taitopelaaja. Tässä tuleekin juuri se jo mainittu ongelma yv:n kanssa: varsinaiseen rakenteluun saadaan koottua ehkä se yksi kentällinen.

Juurikin näin. Kaiken lisäksi siitä ainoastakin yv-taitokentästä puuttuu taitava kiekollinen sentteri, joka pystyisi pitämään kiekkoa, rauhoittamaan ja levittämään pelin paineen alla eli joka kykenisi kontroilloimaan yv-peliä esim Guollan tai Strakan, Kontiolan tai monen muun liigan huippusentterin lailla. Hirson vahvuus on hänen kykynsä nähdä peliä ja antaa hyviä syöttöjä ja käyttää laukaustaan. Varsinainen pelintekeminen ja kiekonhallinta ahtaassa tilassa ja paineessa kaipaa vielä kehittämistä. Tästä osoituksena on mm. se, että Hirso ei pysty pitämään yv:tä samassa määrin kasassa ja pyörittämään sitä vastustajan alueella kuin edellä mainitut.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Hirson omin paikka olisi YV:llä oikean puolustajan tontti ja sitä hän pelaakin paljon 5-3 tilanteissa. Muutoin Hirsolta puuttuu aavistuksen verran vielä terävyyttä ja nopeutta ratkaisuissa, jotta pääsisi seuraavalle tasolle YV:n moottorina.

Minusta on osin outoa puhetta etteikö taitopelaajat viihtyisi Sheddenin pelitavassa. Agressiivinen ja rohkea pelitapa tarjoaa paljon tilaisuuksia päästä hyökkäysalueella nopeisiin haastotilanteisiin ja siten myös paljon maalintekotilaisuuksia. Pelitapa on sellainen, että siinä tarjotaan todella paljon luovuutta pelaajille, eikä siinä joudu vilttiin jos luistelee puoli metriä väärässä kohdassa ryhmityttäessä puolustusasemiin. Jokerien peli on vähän sellaista coast-to-coast-peliä ja kaiken kaikkiaan maaleja onkin syntynyt molempiin päihin kolmanneksi eniten liigassa Lukon ja SaiPan jälkeen. Pelitapa vaatii myös taitoa, sillä hyvä ja nopea pidempi syöttö vaatii sekä hyvä tekniikkaa, että pelinlukua.

Ja pitää myös muistaa, että Shedden itse oli nimenomaan taitopelaaja ja pistenikkari urallaan ja pääsi pelaamaan mm. Lemieuxin ketjussa, joten siltäkin kantilta löytyy näkemystä. Jos on taitopelaaja, ei se tarkoita suoraan, että hänelle sopisi ainoastaan pienillä etäisyyksillä tapahtuva lyhytsyöttöpeli.
 
St_Patrick #16 kirjoitti:
Minusta on osin outoa puhetta etteikö taitopelaajat viihtyisi Sheddenin pelitavassa. Agressiivinen ja rohkea pelitapa tarjoaa paljon tilaisuuksia päästä hyökkäysalueella nopeisiin haastotilanteisiin ja siten myös paljon maalintekotilaisuuksia. Pelitapa on sellainen, että siinä tarjotaan todella paljon luovuutta pelaajille, eikä siinä joudu vilttiin jos luistelee puoli metriä väärässä kohdassa ryhmityttäessä puolustusasemiin. Jokerien peli on vähän sellaista coast-to-coast-peliä ja kaiken kaikkiaan maaleja onkin syntynyt molempiin päihin kolmanneksi eniten liigassa Lukon ja SaiPan jälkeen. Pelitapa vaatii myös taitoa, sillä hyvä ja nopea pidempi syöttö vaatii sekä hyvä tekniikkaa, että pelinlukua.
Mutta se, että se että kiekko saadaan omille hyökkäysaluella, vaatii sen onnistuneen paineen ja karvauksen, sillä "rakennetut" hyökkäykset lähtevät lähes poikkeuksetta heittämällä kiekko päätyyn. Ja nämä ns. taitopelaajat eivät yleensä noista kulmaväännöistä tule kiekon kanssa, jos eivät siihen ensimmäisenä pääse.

Täysin erillinen asia on sitten vastahyökkäykset. Ne perustuvat tuohon mainitsemaasi pitkään syöttöön / purkuun keskialueelle, joka mahdollistaa esim. Ritan vahvuuksien hyödyntämisen. Ja kun hyökkäys on 3-2, 2-2 tai 2-1, ei kiekkoa "tarvitse" heittää päätyyn.
Nämä mainitsemasi haastotilanteet (Jokeri kiekollisena) hyökkäysalueella tulevatkin nimenomaan näissä vastahyökkäyksissä. Muutoin peli perustuu riistoon ja suoraviivaiseen maalille pelaamiseen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Väsyneet Kädet kirjoitti:
Mutta se, että se että kiekko saadaan omille hyökkäysaluella, vaatii sen onnistuneen paineen ja karvauksen, sillä "rakennetut" hyökkäykset lähtevät lähes poikkeuksetta heittämällä kiekko päätyyn.

Korjataan nyt tämäkin fakta. Valtaosa Jokerien hyökkäyksistä omasta päästää pyritään käynnistämään antamalla pitkä avaus joko laidassa, lähellä vastustajan siniviivaa päivytävälle hyökkääjälle tai muuten samaan paikkaan, mutta keskustaan, josta laituri (Rita) voi painaa vauhdissa yksin läpi kohti vastustajan maalia. Mikäli syöttö tuli laitaan, syötön saanut laituri luistelee sisään ja pyrkii joko pelaamaan kiekon maalille tai antamaan jätön takaa tulevalle Jokerien sentterille tai pakille, joka ampuu kiekon maalille.

Kuvaamasi tilanne on numero kolme, jossa selkeää syöttö- tai laukauspaikkaa ei ole. Tällöin kiekko heitetään kulmaan tai ristikulmaan tarkoituksenaan joko se, että kiekko karvataan itselle ja luodaan maalipaikka tai se, että Jokerien laituri luistelee sisään painottomalta puolelta ja korjaa kiekon. Tämän vastustajan maalivahti kykenee estämään katkaisemalla syötön.

Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että Sheddenin hyökkäyskuvio Jokerien saadessa kiekon omalla alueella on keskialueen ylittäminen yhdellä syötöllä ja sen jälkeen kerrotut variaatiot. Tärkein ase on moneen kertaan mainttu aggressiivinen karvaus, jolla luodaan painetta vastustajan pakkeihin ja pyritään riistoon.

Vastustaja pyrkii tietysti estämään pitkät avaussyötöt ja siihen Jokerit voi puolestaan vastata sekä pelaajien paikkaa vaihtamalla että hyvällä liikkeellä. Tärkeintä on se, että paine saadaan vastustajan alueelle joko kiekollisena tai karvaamalla.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Väsyneet Kädet kirjoitti:
Mutta se, että se että kiekko saadaan omille hyökkäysaluella, vaatii sen onnistuneen paineen ja karvauksen, sillä "rakennetut" hyökkäykset lähtevät lähes poikkeuksetta heittämällä kiekko päätyyn. Ja nämä ns. taitopelaajat eivät yleensä noista kulmaväännöistä tule kiekon kanssa, jos eivät siihen ensimmäisenä pääse.

Monet taitopelaajat ovat usein myös erinomaisia kulmapelaajia. Varis on tästä loistava esimerkki ja jopa Stapleton voittaa hyvällä prosentilla kulmavääntöjä ainakin kotipeleissä ja saa kiekon pelattua omille. Jos riisto saadaan tehtyä lähempänä siniviivaa ja pelattua nopealla syötöllä, maalintekotilanteesta tulee vielä vaarallisempi. Minusta nimenomaan taitopelaajat viihtyvät tällaisissa tilanteissa, sillä hyvän syötön ja harhautuksen jälkeen ollaankin jo maalia hätyyttelemässä. Toki huonommankin pelikäsityksen omaavat rouhijat tykkäävät tästä tyylistä, mutta maalinteko ei sitten ole niin tehokasta.

Minusta turhaa kategorisointia ajatella, että taitopelaaja on automaattisesti keskialueella harhautteleva neiti, jota ei väännöt paljoa kiinnosta. Esim. Valtteri Filppulan voisin hyvin kuvitella istuvan täydellisesti Sheddenin sapluunaan. Taitopelaajan ensisijainen ominaisuus on minusta pelisilmä ja sitten tulee syöttötaito ja erinomaiseksi hänet sitten tekee vielä hyvä luistelu ja laukaus. Ja näitähän ei Suomesta juuri löydy:)
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Yksi tärkeä lisäys:

Aggressiivinen karvaus on osoittanut olevansa erinomainen puolustus- ja hyökkäyskuvio samaan aikaan. Sen avulla estetään vastustajan kiekollista peliä ja luodaan painetta vastustajan avauksiin. Tämä on puolustava osuus. Samaan aikaan hyvin toteutettuna aggressiivinen karvaus sisältää koko ajan hyökkäysvalmiuden ja kiekko saadaan haltuun aina vastustajan puolustusalueella tai heti sen jälkeen, jolloin voidaan käynnistää nopea hyökkäys tilanteessa, jossa vastustaja ei ole ryhmittynyt ottamaan sitä vastaan. Tämä on se hyökkäysosuus.

Vastaavaan päästään parhaimmillaan lyhytsyöttöpelillä tai rintamahyökkäyksillä, sillä molemmat muistuttavat aggressiivista karvausta sen osalta, että nekin sisältävät samaan aikaan puolustus- ja hyökkäysvalmiuden.
 

Brock

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paras organisaatio
Oli sitä alkukaudesta vielä enemmän kuin nyt. Sääntömuutoksen myötä kärkikarvaajan (kiekottoman pelaajan) estäminen ei enää onnistu yhtä vapaasti kuin aiemmin. Tämän sääntöuudistuksen hyödynsi Jokerit, HIFK ja Saipa parhaiten näkemistäni joukkueista. Viimeksi näkemissäni matseissa on tilanne tasoittunut ja suurin osa joukkueista osaa jo käynnistää pelin niin, ettei kiekolliseen ole helppo päästä kiinni. Eli useamman pelaajan voimin haetaan kiekkoa alhaalta.
Jokerit eivät vielä ole löytäneet ihan kohdalleen menevää avaussysteemiä. Juuri Hifkin ja Saipan kaltaista terrierikarvausta vastaan joutuvat pakit yllättävän usein vaikeuksiin. Karmeiden kiekonmenetysten jälkeen on joko verkko soinut tai Ahonen pelastanut. Vastustajan tukkiessa syöttömahdollisuudet on yleisin ratkaisu ollut "toivotaan, toivotaan" -kiekko, joka heitetään laidan kautta kohti vastustajan päätyä ja toivotaan, että laituri saa koskettua siihen sen verran ettei tule pitkää.
Mikäli avaukseen löytyisi vielä pari erilaista variaatiota ei vastustaja voisi ryhmittyä niin itsevarmasti valmiiksi kuin nyt on viime peleissä nähty. Niin TPS kuin Hifkikin näyttivät tietävän 100 varmasti miten kiekkoa lähdetään Jokeripäädystä pelaamaan.
 
Ok, kuten sanoin, en ole kymmentäkään narrien peliä nähnyt - joten varmasti on niin, että suurimmassa osassa peleistä siis pyritään kiekko viemään alueelle. Ne pelit mitä olen nähnyt ovat olleen joukkueita vastaan, jotka ovat ilmeisesti osanneet puolustaa tuon "kuvion" ja pakottaneet heittelemään päätykiekkoja (Baxter-IFK, Tappara, Kerho mm.)

Totta, osa ns. taitopelaajista on hyviä kulmassa. Mutta esim. Variksen tapauksessa on erittäin ratkaisevaa se, ehtiikö Petri siihen kiekkoon ennen puolustajaa: jos ehtii, pystyy suojaamaan sitä ja samaan kulmapelin aikaan, mutta jos ei ehdi, ei ole riittävää "karvaustaitoa" saamaan nopeaa riistoa. Näin minä olen tilanteet nähnyt. Ja tämä siis pätee moniin muihin "klassisiin taitoniekkoihin". Rita on esim. poikkeus tästä vahvojen fyysisien ominaisuuksiensa ansiosta.

Yhtäkaikki, oman näkemykseni mukaan Jokerien materiaali nimenomaan tukee tätä aggressiivista karvauspeliä ja sen kautta tilanteiden luontia, eikä niinkään kiekon hallintaan perustuvaa tilanteiden rakentelua.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Väsyneet Kädet kirjoitti:
Totta, osa ns. taitopelaajista on hyviä kulmassa. Mutta esim. Variksen tapauksessa on erittäin ratkaisevaa se, ehtiikö Petri siihen kiekkoon ennen puolustajaa: jos ehtii, pystyy suojaamaan sitä ja samaan kulmapelin aikaan, mutta jos ei ehdi, ei ole riittävää "karvaustaitoa" saamaan nopeaa riistoa. Näin minä olen tilanteet nähnyt. Ja tämä siis pätee moniin muihin "klassisiin taitoniekkoihin". Rita on esim. poikkeus tästä vahvojen fyysisien ominaisuuksiensa ansiosta.

Pete itseasiassa on kulmatilanteissa huomattavasti Ritaa parempi ja ennen kaikkea oivaltavampi, Rita on selkeästi nopeampi kuin Pete mutta muissa kulmaväännöissä tarvittavissa ominaisuuksissa Pete kyllä pärjää Janille vaikka raakaa voimaa ja nopeutta ei olekaan Janin määriä.

Ja minun silmissä Jani Rita ei oikeastaan ole taitopelaaja vaan ennemmin tuulen nopea voimalaituri, kuin kiskoilla kulkeva juna - Pasilan Pendolino.
 
flintstone kirjoitti:
Pete itseasiassa on kulmatilanteissa huomattavasti Ritaa parempi ja ennen kaikkea oivaltavampi, Rita on selkeästi nopeampi kuin Pete mutta muissa kulmaväännöissä tarvittavissa ominaisuuksissa Pete kyllä pärjää Janille vaikka raakaa voimaa ja nopeutta ei olekaan Janin määriä.

Ja minun silmissä Jani Rita ei oikeastaan ole taitopelaaja vaan ennemmin tuulen nopea voimalaituri, kuin kiskoilla kulkeva juna - Pasilan Pendolino.
Kyllä kyllä. Siksi mielestäni ratkaisevaa Variksen kohdalla onkin se, että kuinka nopeasti ehtii kiekkoon - koska nopeus ei riitä välittömän paineen antamiseen/fysiikka pakin pois pelaamiseen, jos pakki on kiekossa ensin. Mutta jos PV on kiekossa ensin, klaaraa hän tilanteen hyvin.

Rita on todellakin voimahyökkääjä, vastaiskupelaaja. Karvaustilanteessa saa pakille kovan paineen jo pakin kiekkoon mennessä, sillä pakki tajuaa että karvaaja on tulossa vauhdilla päälle.
 

profiler

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Väsyneet Kädet kirjoitti:
Kyllä kyllä. Siksi mielestäni ratkaisevaa Variksen kohdalla onkin se, että kuinka nopeasti ehtii kiekkoon - koska nopeus ei riitä välittömän paineen antamiseen/fysiikka pakin pois pelaamiseen, jos pakki on kiekossa ensin. Mutta jos PV on kiekossa ensin, klaaraa hän tilanteen hyvin.

Rita on todellakin voimahyökkääjä, vastaiskupelaaja. Karvaustilanteessa saa pakille kovan paineen jo pakin kiekkoon mennessä, sillä pakki tajuaa että karvaaja on tulossa vauhdilla päälle.

Juurikin tähän tuntuisi ko. ketjun karvauspelin onnistuminen perustuvan.
1. Rita pystyy antamaan kärkikarvaajana paineen kiekolliselle/kiekkoa tavoittelevalle pakille.
2. Tämän jälkeen Varis ehtii tilanteeseen mukaan joko huonon tai tekemättömän syötön pohjalta ja voittaa kaksinkamppailun.
3a) Varis pystyy nopeaan harhautukseen, jonka jälkeen ketjulla on ylivoima lähellä vastustajan maalia.
3b) Varis pelaa nopean syötön nousevalle Hirsolle/pakille.
4) Maalintekopaikka.

Mitä tulee itse ketjun aiheeseen, niin vastaisin molempi pahempi.

Jokereiden materiaali on erityisesti hyökkääjien osalta yksipuolinen, ketjussa aiemmin kuvattuun tapaan. Tämä sopii Sheddenin aiempaan filosofiaan, jossa keskialue on välttämätön paha ja peli ratkaistaan hyökkäys-/puolustusalueilla.

Toisaalta DS ei ole myöskään pyrkinyt (ainakaan ennen joulutaukoa - mielestäni hieman enemmän viime peleissä) monipuolisempaan avauspeliin, jossa esimerkiksi joukkueen yhtä varsin kädellistä joukkoa - puolustajia - hyödynnettäisiin paremmin. Esim. Aravirran Pelicans on kyennyt pelaamaan tavallaan myös Koivusen ja T. Sihvosen poissaolon aikana, eli pelitapa ei ole 100% riippuvainen toteuttajistaan.

Lisäksi valittu pelityyli on kiistatta tuonut joukkueen runkopelaajista näiden parasta esille, joten sen voisi kuvitella olevan käytössä olevaan materiaaliin sopiva. Tämän pohjalta ymmärtää DS:n halun lähteä liikkeelle valitsemallaan tyylillä. Se tarjosi alkukaudesta erinomaisen mahdollisuuden pisteiden ottamiseen, joka puolestaan pönkitti Sheddenin asemaa Jokereissa/Suomessa. Se onko tämä "pikkuseuramainen" satsaaminen alkukauteen oikea ratkaisu kevättä ajatellen, onkin toinen juttu.

Hajanaisia ajatuksia, mutta summa summarum: valittu tyyli sopii materiaaliin (vice versa), materiaali on yksipuoleinen, muutakin olisi voinut kokeilla heti alussa, mutta Shedden selvästi halusi välttää riskejä. Nyt on kaiketi myöhäistä muuttua, joten pitäytyminen alkukauden pitkissä syöttöissä sopisi allekirjoittaneelle.
 

Siren

Jäsen
Suosikkijoukkue
Man City, Bolts
Monessa viestissä on mainittu Jokereiden yv-ongelmat, nostaisin lisäksi esille varsinkin viime aikojen alivoimapelaamisen.

Sen lisäksi, että joukkueen ylivoimapeli on tällä hetkellä luokatonta, heiluu oma reppu alivoimalla iloista tahtia.

Tilastot ovat tilastoja mutta yv-tehoissa on selvä optinen harha, johtuen KalPa-ottelusta, jossa se ylivoima kerrankin toimi. Nykyään tuntuu, että Jokereiden pitää saada kahdesta kolmeen 5-3 yv:tä ennenkuin homma toimii. Toki HPK:ta vastaan tehtiin muistaakseni peräti kaksi maalia 5-4 yv:llä mutta samalla hukattiin 5-3 ylivoimatilaisuuksia.

Eihän sen pitäisi olla niin vaikeaa; jos käsiä ei riitä maalipaikan luomiseen nopeilla syötöillä, luulisi pelaamisen viivalle ja tasokkaan maalille asti yltävän laukauksen olevan hyvä startti. Pari pelaajaa maskiin rouhimaan irtopalat sisään, maskimiehiksi sopivia kavereita luulisi löytyvän.

Joku voisi valaista millä eväillä Jokerit aikanaan nousi kohtuu korkealle yv-tilastossa, tällä hetkellä tuo paikka tuntuu hieman liian korkealta, ottaen huomioon viime aikojen umpisurkeat räpellykset?

Mikä on muuttunut huonompaan suuntaan?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös