Oliko Stephen Elop "Troijan puuhevonen"?

  • 5 032
  • 25

Oliko Stephen Elop Microsoftin "Troijan puuhevonen"?

  • Kyllä

    Ääniä: 130 84,4%
  • Ei

    Ääniä: 24 15,6%

  • Äänestäjiä
    154
  • Poll closed .
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Nokia Oyj ilmoitti miltei tasan kolme vuotta sitten toimitusjohtajavaihdoksesta, kun yhtiötä viiden vuoden ajan (2006-10) johtanut Olli-Pekka Kallasvuo antoi tilaa kanadalaiselle Stephen Elopille. Microsoftin palveluksesta Nokiaan siirtyneen Elopin valinta toimitusjohtajaksi oli monille yllätys, sillä huhut kertoivat Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollilan puoltaneen tehtävään Anssi Vanjokea, mutta hallituksen päätyneen Elopiin voimakkaan sijoittajapainostuksen vuoksi.

Nokia ilmoittikin varsin pian Elopin toimitusjohtajakauden alettua luopuvansa Symbian- ja Meego-käyttöjärjestelmäkehityksestä ja aloittavansa laajan yhteistyön Microsoftin kanssa. Nokia menetti helmikuusta 2011 alkaen varsin nopeasti jo valmiiksi pienentynyttä markkinaosuuttaan ja markkina-arvoaan, ja yhtiön osakekurssi sukelsi varsin dramaattisesti koko Elopin toimitusjohtajakauden ajan. Elopin kautta leimasivat niin ikään toistuvat ilmoitukset massairtisanomisista.

Elopin jakso Nokian toimitusjohtajana päättyi lopulta yhtä dramaattisesti kuin oli alkanutkin; yhtiö ilmoitti 3.9.2013 myyneensä odotetusti matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille ja nimenneensä uudeksi toimitusjohtajakseen Risto Siilasmaan. Samassa yhteydessä Elop siirtyi takaisin Microsoftin palvelukseen jättäen jälkeensä markkinaosuuksiltaan täydellisesti romahtaneen yhtiön, jonka osakearvo on laskenut kolmessa vuodessa yli 60 prosenttia.

Markkinoilla liikkui jo Elopin toimitusjohtajakauden alussa ihmettelyä Microsoftin roolista ja Elopin omista motiiveista, ja spekulaatiot "suureksi tarinankertojaksi" nimeämishetkellä tituleeratun Elopin kaksoisagentin roolista vain voimistuivat vuosien mittaan, kun Nokian taloudellinen tilanne sekä markkinaosuus jatkoivat heikkenemistään aktiviisista saneeraustoimista huolimatta. Kun odotettu matkapuhelinliiketoiminnan myynti Microsoftille sai lopulta sinetin, analyytikot uskalsivat ilmaista jo varsin suoraan omat epäilyksensä Elopin todellisista motiiveista ¹.

Oliko Stephen Elopin oman näkemyksesi mukaan Microsoftin "Troijan puuhevonen", jonka tehtävänä oli valmistella Nokia optimaaliseen tilaan Microsoftin ostotarjousta varten?

¹)
Analyytikko järkyttyi kauppahinnasta, epäilee Elopin motiiveja (Digitoday / Taloussanomat 3.9.2013)
Salaliittoteoriat heräävät: Elopia väitettiin myyräksi jo vuonna 2011 (Ilta-Sanomat 3.9.2013)
Microsoftin Troijan hevonen? "Höpö höpö" totesi Ollila vuonna 2011 (Tietoviikko 3.9.2013)
Sittenkin Troijan hevonen (Kauppalehti 3.9.2013)

Lähteet:
Nokian kurssikehitys Elopin aikana - grafiikka (YLE 18.4.2013)
Nokian markkinaosuudet romahtaneet Elopin kaudella - asema tukaloituu (YLE 20.6.2013)
Katso Elopin kausi numeroina - karmeita lukuja! (Iltalehti 3.9.2013)
 

Puolikaspakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aito kilpailu ja rehellinen tuomaritoiminta
Ei ollut

Sekä Nokian strategia että myynti Microsoftille vaativat molemmat hallituksen siunauksen.

Hallitus valitsee toimitusjohtajan, ei päinvastoin.

Mikäli myynti Microsoftille oli alunperinkin tarkoitus, siitä vastuussa on Elopin palkannut hallitus, ei Elop itse.

Mitä tulee viimeisen linkin otsikolla löytyvään sisältöön, niin karu totuus Nokian tilasta löytyy viimeisestä kappaleesta. 2006 Nokian markkinaosuus älypuhelimissa oli 73%, 2011 (kun julkistettiin Windows yhteistyö), markkinaosuus oli 22%. Tuo tarkoittaa 10,2%-yksikön pudotusta vuodessa, siihen aikaan kun Nokian johto Kallasvuota myöden uskoi sokeasti Symbianiin. Elopin tulon jälkeen älypuhelinten markkinaosuus on pudonnut 8%-yksikköä vuodessa ja on kääntymässä hiljalleen nousuun.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Aivan selvästi oli.

Yllä olevat perustelut nimimerkiltä Puolikaspakki eivät mielestäni ole päteviä, sillä Elop ajoi Nokian tilanteeseen, jossa varmaan olikin jo järkevämpää Siilasmaalle&co luopua ja myydä matkapuhelinbisnes.

Elop oli ilmiselvä myyrä, mutta en syyttäisi häntä tästä, sillä hänen motiivinsa haiskahtivat jo alun alkaenkin, kun Suomeen saapui.

Enemmän ihmettelen sitä, miten/miksi Elopin valintaprosessi vedettiin läpi. Sinne suuntaan osoittaa myös syyttävä sormi.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ei ollut.

En usko, että Nokian hallitus olisi ollut niin tyhmä, että olisi antanut Elop:n puuhastella rauhassa. Uskon, että Windows yhteistyö oli etukäteen neuvoteltu, Elop tuli sitä vetämään. Tarkoituksena oli nostaa Nokia suosta ylös, kun se ei onnistunut, myytiin homma pois.
 

Puolikaspakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aito kilpailu ja rehellinen tuomaritoiminta
Yllä olevat perustelut nimimerkiltä Puolikaspakki eivät mielestäni ole päteviä, sillä Elop ajoi Nokian tilanteeseen, jossa varmaan olikin jo järkevämpää Siilasmaalle&co luopua ja myydä matkapuhelinbisnes

Elop ajoi Nokian tilaan jossa oli mahdollista myydä tappiollinen matkapuhelinbisnes toisaalle.

Talousoppien mukaan järkevää olisi ollut OPKn aikaisella pörssikurssilla ja vahvalla kassalla sammuttaa valot ja jakaa rahat osakkeenomistajille.

Ennen kuin todistetaan että Elop tarjosi itseään aikanaan Nokian johtoon, sen sijaan että Nokiasta olisi otettu yhteyttä ensin, ei väitteelle Troijan hevosesta ole mitään perusteita.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olen asiasta samaa mieltä kuin nimimerkki Psychodad. Odotan hänen kommentoivan asiaa ja vastaan tosiaan vasta sitten.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Oli ehdottomasti. Oikeasti Elop onkin tupla-agentti, joka nyt ujutettiin Microsoftille ja muutaman vuoden kuluttua Nokia valtaa Microsoftin pilkkahintaan saatuaan oman miehensä yhtiön johtoon. Näin kertoi tinahatulla vuorattu kristallipalloni...
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Ei ehkä sanan varsinaisessa merkityksessä mutta vahvasti Microsoftin agendaa toteuttanut mies jolla ajettiin Nokian oma puhelinbisnes alas niin että oltiin täysin riippuvaisia Microsoftin käyttöjärjestelmästä ja josta tämä oli luonnollinen askel siirtyä täysin Microsoftin omistukseen kännykkäbisneksessä. Nokian kännykkäbisnekselle tämä oli sisältä toimineen myyrän työ, Nokialle kokonaisuutena ehkä lopulta viisas strateginen päätös kun luovuttiin vaikeuksiin joutuneesta bisneksestä. Suomi ja suomalaiset menettivät joka tapauksessa suomalaisen lippulaivansa kännykkämarkkinoilta.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ei ollut.

En usko, että Nokian hallitus olisi ollut niin tyhmä, että olisi antanut Elop:n puuhastella rauhassa. Uskon, että Windows yhteistyö oli etukäteen neuvoteltu, Elop tuli sitä vetämään. Tarkoituksena oli nostaa Nokia suosta ylös, kun se ei onnistunut, myytiin homma pois.
Olen taipuvainen ajattelemaan pitkälti samalla tavalla. Oletan että nyt toteutunut lopputulema oli alunperinkin yksi skenaarioista siinä vaiheessa kun Elop teki tuloa taloon. Ei tietenkään yksityiskohdiltaan tässä muodossa, mutta koko puhelinbisneksen myynti oli varmasti jo pitkään tiedostettu vaihtoehto. Kun Windows-suunta valittiin, karsiutuivat useimmat skenaariot kahta lukuun ottamatta. Jäljelle jäi joko nopean suunnanmuutoksen mahdollistama uusi menestyksen tie (oliko edes realistinen vaihtoehto) tai tappiota tuottavan jäämistön realisoiminen sillä hinnalla mitä siitä saa. Ostajaehdokkaitakin oli kompakti noin yhden yrityksen kokoinen joukko.

Kyllä tuo NSN-kauppa ja verkkobisnekseen paluu olivat kuin soitettaisiin fanfaareja puhelinliiketoiminnasta luopumiselle. Siinä rakennettiin jo tulevaa Nokiaa.
 

Noitarumpu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Eflopilla ei ole mitään tunnekytköksiä, jos nyt tuolla tasolla sitten yleensä kellään on, Nokiaan. Työpaikka, joka maksoi kovaa palkkaa ja taustalla se Troijan puuhevonen, josta kapusi ulos, kun hänen kytköksensä MS:ään selkeni entisestään. Palkitaan varmasti isolla statuksella tästä. Täysin junailtu juttu ja suomalaisten tyhmyys johtopuolella loistaa. Tämä ei ole vain joku iso firma, tämä oli lippulaiva Suomelle. Näin sitä pala kerrallaan myydään kotimaata ja laulun sanoin voi todeta, että : "voi voi kallista on ja halvalla menee".

Vittu, että teki mieli vetää ukkoa lärviin, kun näki sen kareilevan hymyn suupielissä, vaikka nainen olenkin. Oli kuin juuri vatsansa täyteen nauttinut käärme ja sitähän se olikin. Vikiseviä suomalaisia hiiriä maha pullollaan.
 

Christian74

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins ja Tappara
Ei ollut.

En usko, että Nokian hallitus olisi ollut niin tyhmä, että olisi antanut Elop:n puuhastella rauhassa. Uskon, että Windows yhteistyö oli etukäteen neuvoteltu, Elop tuli sitä vetämään. Tarkoituksena oli nostaa Nokia suosta ylös, kun se ei onnistunut, myytiin homma pois.

Ei se Nokian hallituksen tyhmyys ole mikään uskonasia vaan ihan puhdasta faktaa. Harvinaisen totaalista pelisilmän puutetta heiltä siitä alkaen kun puhelinbisnes alkoi kukoistaa. Elopin rooli oli päivänselvä asia alusta alkaen, varsinainen myyrä sanan varsinaisessa merkityksessä. Suosta nostamisen onnistuminen toki tämän kaupan myötä realisoitui, eli hänhän hoiti hommansa todella mallikkaasti, aivan kuten pitikin.
Nokian muun johdon kyvyt ja taidot olivat tasolla jolla pärjää hienosti sellaisessa bisneksessä, jossa valmistetaan vasemman jalan kumisaappaita.
Ei missään monimutkaisemmissa kuvioissa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät

Mikäli tilanne on todella tämä, niin eikö Nokia/ Suomi ansainnut tämän? Ja eikö lopputulos olisi ollut noin epäpätevän johdon alaisuudessa ihan sama ilman Elop:n palkkaustakin?

Ketjun viestit antavat surullisen kuvan suomalaisten huippujohtajien taidoista, yksi mies kusetti meidän parhaita voimia.
 

Tuamas

Jäsen
Aivan selvästi oli.

Yllä olevat perustelut nimimerkiltä Puolikaspakki eivät mielestäni ole päteviä, sillä Elop ajoi Nokian tilanteeseen, jossa varmaan olikin jo järkevämpää Siilasmaalle&co luopua ja myydä matkapuhelinbisnes.

Elop oli ilmiselvä myyrä, mutta en syyttäisi häntä tästä, sillä hänen motiivinsa haiskahtivat jo alun alkaenkin, kun Suomeen saapui.

Enemmän ihmettelen sitä, miten/miksi Elopin valintaprosessi vedettiin läpi. Sinne suuntaan osoittaa myös syyttävä sormi.

Höpönlöpön.

Kallasvuo ajoi Nokian tilanteeseen, jossa oli pakko tehdä jotain.

Nyt se jotain oli Microsoft-yhteistyö ja Microsoft-taustaisen toimarin palkkaus, joka sitten lopulta johti Microsoftin kitaan.

Eli vaikka Elopin palkkauksessa (josta vastuussa on yksinomaan Nokian hallitus) olisikin ollut taustalla lopulta myynti Microsoftille, niin strategia- ja henkilövalinta oli täysin Nokian hallituksen vastuulla.

Nokian hallitus on tässä tehnyt toistuvia virheitä henkilö- ja strategiavalinnoissa, ainakin vuodesta 2006 lähtien.
Pahimpana kämminä mielestäni OPK:n valinta.
 

kovalev

Jäsen
Vaikka vertaus on hieman ontuva, ei Elopin (Suuren Suomen rakastajan) todelliset tarkoitusperät pitäisi olla kenellekään yllätys.

Kaljupää piti muuten tänään ihan samanlaiset juhlapuheet kuin Elop 3 vuotta sitten.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Aika kujalla porukka näyttää olevan äänestyksen perusteella.

Hallitus hankki Elopin pistämään Nokian myyntikuntoon. Hallituksen mielestä puhelinbisnes tökki, joten se pistettiin lihoiksi. Tapahtumissa ei ole muuta suurta draamaa kuin tulevat irtisanomiset ja Salon(Suomen Detroit) kaupungin konkurssi.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Jos ei ollut Troijan hevonen, niin Elop oli ainakin täydellinen typerys pääjohtajana, kun teki sen "burning platform"-muistion v. 2011 alkupuolella, joka nopeutti Symbianin tuhoa 1-2 vuodella, oma arvio.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Höpönlöpön.

Kallasvuo ajoi Nokian tilanteeseen, jossa oli pakko tehdä jotain.

...

Miten niin höpöä?

Kuten jo kirjoitin, Elop olisi saanut jättää kokonaan valitsematta. Siltä osin syyttävä sormi osoittaa kohti Nokian johtoa. Aivan - ja ennen kaikkea - kuten syyttävä sormi osoitti kohti Ollilaa&co jo silloin kuin Kallasvuo valittiin.

Kallasvuo onkin Nokian lähihistorian huonoin johtaja, koska oli epäpätevä (jälkiviisaastelua, mutta totta). Elop oli vasta toiseksi huonoin johtaja, koska hän teki myyräntyötään tarkoituksella ja hänen lojaaliutensa suunta oli selvä.

Tässä mielessä Elop ei varsinaisesti "troijalainen" ollutkaan, sillä hänen lämpimästä suhteestaan Microsoftiin alkoi kantautua uutisia jo samana päivänä, kuin hänet valittiinkin.

Ollilahan on muuten myöhemmin pyrkinyt pesemään käsiään Kallasvuon farssimaisesta nimittämisestä tj:ksi, muun muassa vihjailemalla Hesarin Kuukausiliitteelle, ettei Kallasvuo ollut hänen oma vaihtoehtonsa.

Tästä tuli mieleeni, voisiko Ollilaa sinällään pitää myös huonona johtajana..no, ehkä ei tj-ajaltaan, mutta hallituksen pj:nä kaikki asiat eivät tosiaankaan menneet niin kuin Strömsössä.

Oman osansa syystä saavat kyllä nämä konsulttiyritykset, jotka aikanaan nostivat Nokialta varmasti huikeita korvauksia ja jotka (Ollilan muisteluiden mukaan) mm. eivät suositelleet Nokialle isoa satsausta kosketusnäyttöihin ja älypuhelimiin.

edit.
Jos ei ollut Troijan hevonen, niin Elop oli ainakin täydellinen typerys pääjohtajana, kun teki sen "burning platform"-muistion v. 2011 alkupuolella, joka nopeutti Symbianin tuhoa 1-2 vuodella, oma arvio.

Niin joo, tämähän oli päässyt itseltäni jo armeliaasti unohtumaan.. yksi historian erikoisimpia tekoja, kun puhutaan ison ja globaalin miljardiyrityksen tj:n tiedotuspolitiikasta.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Aika kujalla porukka näyttää olevan äänestyksen perusteella.

Hallitus hankki Elopin pistämään Nokian myyntikuntoon. Hallituksen mielestä puhelinbisnes tökki, joten se pistettiin lihoiksi. Tapahtumissa ei ole muuta suurta draamaa kuin tulevat irtisanomiset ja Salon(Suomen Detroit) kaupungin konkurssi.

Sulla on kovempi luotto Nokian hallituksen kompetenssiin, kuin ainakaan tunnetulla Nokia-analyytikolla sekä Wall Streetin asiantuntijoilla. Edeltä mainittu kuvaa asioista perillä olleiden suhtautumista Nokiaan viime vuosien aikana seuraavasti:

Onko Elop yrittänyt edes löytää muita ostajia tosissaan, jos tähtäimessä on ollut Microsoftiin paluu? Kieltämättä Wall Streetillä on monella rahastonhoitajalla ollut koko ajan se näkemys, että Nokian hallitusta on viety kuin vadelmatuokkoa.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Sulla on kovempi luotto Nokian hallituksen kompetenssiin, kuin ainakaan tunnetulla Nokia-analyytikolla sekä Wall Streetin asiantuntijoilla. Edeltä mainittu kuvaa asioista perillä olleiden suhtautumista Nokiaan viime vuosien aikana seuraavasti:

Onko Elop yrittänyt edes löytää muita ostajia tosissaan, jos tähtäimessä on ollut Microsoftiin paluu? Kieltämättä Wall Streetillä on monella rahastonhoitajalla ollut koko ajan se näkemys, että Nokian hallitusta on viety kuin vadelmatuokkoa.

Silloin kun Elop valittiin toimitusjohtajaksi oli päätetty myymisestä Mikki-softalle, jos kauppasummasta päästään sopimukseen. Nyt päästiin.
 

Mondie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen brändipuuhastelu
Alusta asti ollut sitä mieltä että Elop otettiin töihin muutosjohtajana juuri sen takia että kaikki paska myynnin yhteydessä kaatuisi vain yhden miehen niskaan. Palkka ja palkkiot ovat luultavasti sitä luokkaa että ei ole väliä vaikkei pääsekkään elämässään enää töihin muualle kuin McDonalds:iin. Rahaa on niin paljon että saa loppuelämänsä viettää kuninkaallista elämää palmun varjossa. Tosin tuo huhu että Elop pääsisi söihin Mikkisoftalle kyllä murentaa hieman tuota mun salaliittoteoriaa. Mutta uskon että Elop ei tuossa Mikkisoftan työpaikassa juhannusta nää.

Onneksi tuli lähdettyä hyvissä ajoin pois tuosta firmasta.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Ei ollut.

En usko, että Nokian hallitus olisi ollut niin tyhmä, että olisi antanut Elop:n puuhastella rauhassa.
Puolikaspakki tyhjensi heti ekassa vastauksessa pajatson ja tässä tuli loput totuudesta. Salaliittoteorioita saa toki kehitellä, mutta tämän tason yritysmaailma toimii hiukan eri metodeilla.
 

regularflex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tämä case-Nokia tulee olemaan salaliittotereetikoille kyllä mukavaa aikaa. Mikä sai hallituksen siunaamaan Elopin tulon, mikä sai hallituksen siunaamaan Microsoft-yhteistyön, miksi Elop poistuu samantien toimitusjohtajan pallilta tultuaan ensin MS:ltä ja poistuu nyt myös todennäköisesti MS:lle. Osakekurssin ollessa 1,5X huhuttiin Nokian johdon tankanneen lappua reilusti lisää. Oliko tietoa tulevista kjaupoista ja "voitelua" suoritettiin näiden lappujen myötä. Paljon mielenkiintoisia käänteitä. Sinänsä en ole yllättynyt että tällä hetkellä Nokia myy matkapuhelinyksikkönsä, sillä se on kannattamaton bisnes. Eri asia on se, että miksi se on kannattamatonta. Kallasvuo oli väärä valinta ja haistoiko MS veren ja mahdollisuuden sen myötä. Näitä kuvioita on tullut kaveriporukassa pyöriteltyä pitkin Elopin tj-kautta. Hauskaa on myös se, että tuulipukukansa arvasi tämän liikkeen jo Elopin tulon aikaan.

Vastaan kyllä.
 

Lunatico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Oli. Tai mistä sitä koskaan tietää, totuutta tuskin tullaan ihan heti kuulemaan, mutta kyllähän tämä "hieman" haiskahtaa. Tosin Elopia en syyttäisi suoraan Nokia ahdingosta, kaveri tuli jo valmiiksi uppoavaan laivaan ja vei sen sitten tyylillä pohjaan. Veikkaan, että kyllä tässä oma lehmä ojassa oli.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös