Jaahas. Pitäisi pikkuhiljaa kääntää katseet kiekkokauteen, kun nämä kakkosprioriteetin harrasteet on saatu pakettiin tältä kesältä.
Tietoisesti olen pysytellyt poissa hallilta ja jättänyt kommentoimatta kaikkea, koska en ole seurannut aktiivisesti. Kasvatetaan nälkää pitkään kauteen. Oli ihan sama vuosi sitten, joskus elokuussa mietin että tuliko kausari uusittua turhaan, jos ei jaksakaan kiinnostua. Ja RD:n potkut vielä vähän lisäsivät epäuskoa, koska oikeasti tykkäsin RD:n kuivakasta huumorista ja siitä, että voitettiin vaikka väkisin. Mutta paskat; syksyn myllerryksen jälkeen kaudestahan tuli upea ja keväällä tuli seurattua joukkuetta vieraspeleihinkin enemmän kuin koskaan aiemmin.
Tälläkään kaudella ei pysty tuntemaan joukkuetta omakseen kun kiekko perjantaina Niiralassa jäähän putoaa. Puolet joukkueesta on niin tuntemattomia minulle, että jos tulevat siviilit päällä vastaan, en tunne. On siellä onneksi myös suosikkejakin (kiitos Eric!) ja onneksi kausikortti-istuin on vaihtunut, ettei tarvitse takana istuvan päivittelyä Välivaaran leipomisesta kuunnella.
Olisi mielenkiintoista tietää, mitä oli Jyrki Ahon suunnitelmissa pelityylin suhteen toukokuussa ja minkä verran niitä suunnitelmia muutettiin kun toteuttavat tahot muuttuivat noin radikaalisti. Keväällä veikkasin, että kun mestaruus kuitenkin tuli Ahon jalostamalla RD:n pelikirjalla (= lähes pystysuunnan kiekolla), tälle kaudelle lähdettäisiin rakentamaan sitä kiekollisuutta. Aho hallitsee (ja tietää sen itsekin) sata kertaa paremmin tuon RD-kiekon kuin kiekollisuuden, joten jos tämän porukan vaihtumisen olisi tiennyt jo toukokuussa, olisikin voinut lähteä vanhalla tyylillä kauteen. Se olisi osattu paremmin, sitä olisi osattu valmentaa paremmin ja se olisi tuonut tulosta nopeammin. Ja kuten viime kevät osoitti, se ei ole mikään vanhakantainen tapa, sillä voidaan myös voittaa. Minä myös katsoisin sitä mieluummin jos toinen vaihtoehto on äärikiekollinen hallinta, jossa laukaistaan vasta tyhjiin ja nopeita hyökkäyksiä ei ole edes voittomaalikisassa. Kuten viime kaudella kirjoittelin, kyllä sitä kiekollisuuttakin pitää olla (ja olikin) sitten kun peliä johdetaan ja hallitaan, miksi turhaan rynniä päädystä 60 minuuttia, jos vastustaja ei pysty karvaamaan kiekkoa pois. Kukaan ei ole oikein noissa "asiantuntija"-lehdissäkään kirjoittanut, mitä se JYPin peli on ET:llä ollut. Onko näkynyt pyrkimys lisääntyneeseen kiekollisuuteen vai mennäänkö vanhoilla pelikirjoilla?
Puolustus pysyi ennallaan, mutta nyt sitten lähdetään kuulemma pelaamaan aluetta eikä miestä. Tuloksista voi suoraan lukea, että ei ole ihan vielä toiminut. Tämä oli looginen muutos, jotta saadaan kehitettyä puolustuspelaamista. Malmivaaran, Viitasen ja vähän myös Koskisen ongelmat olivat miestä puolustaessa jalan nopeus; ei pysytty perässä ja jäätiin kulmaan kääntymään kun vastustaja ajoi kohti maalia. Mutta nyt nämä kaverit ovat pelanneet viimeiset viisi vuotta tällä tavalla, ei ole ihan helppoa kolmi- tai nelikymppisille kavereille opetella uusille tavoille. Toivotaan kuitenkin, että saadaan toimimaan.
Hyökkäyksestä ei osaa sanoa mitään. Siellä on niin paljon uusia, erilaisia ukkoja, että ensimmäinen juttu on saada kokoon jonkinlainen kokoonpano. Ketkä pelaavat yv:tä, ketkä av:ta, kuka ottaa tärkeät oman pään aloitukset jne. Kaikkiin vastaus on tietysti Eric Perrin, mutta ei hän voi koko peliä kentällä olla. Quirkista kuullut kommentit vähän pelottavat, että tämä kaatuu liikaa Perrinin niskaan. Perrin pelasi viime vuonna elämänsä kauden loistavien laitureiden rinnalla. Vaikka pidän häntä yhtenä liigan parhaista pelaajista, en millään jaksa uskoa että hän tällä kaudellla taistelisi pistepörssin voitosta. Tulitukea on tultava muualta. Se, mikä oli RD:llä huippua ja Aholla vielä viime kaudella opetteluasteella, oli pelinaikainen reagointi. Kun meillä on selkeä ykkössentteri ja sen jälkeen harmaata, tasaista massaa 11 hyökkääjän verran, tuo tulituki ei tule aina kakkosketjusta. Perjantaina saattaa Lahden ketju olla toiseksi paras, lauantaina Virtasen ja seuraavalla viikolla Quirkin. Tällä materiaalilla kokoonpanon pitää varsinkin alkukaudesta elää ottelusta toiseen ja myös otteluiden sisällä, kun niitä voittoja haetaan. Ja tästä päästäänkin siihen tyypilliseen penkkiurheilijavinkunaan: kun kolmen kierroksen jälkeen joka pelissä on lopetettu eri kokoonpanolla kuin aloitettu, kaikki vinkuvat että pitäisi päästä vakioimaan kokoonpanoja. Joo-o, pitää tietysti, mutta jos meillä on kokoonpanossa Wärnin ja Abidin kaltaisia pelaajia, joiden hyvän ja huonon pelin ero on järkyttävä, valmentajan pitää reagoida. Mieluummin ajoissa. Toki jollekin ketjulle tai vaikka parivaljakolle voidaan jossain kohdassa luvata pidempi tutustumisaika, eikä tuota hajoiteta kuin pakosta, mutta vastuuta pitää jakaa ansioiden mukaan.
Minulla on ollut villi fantasia yhdestä jutusta (huom. saa lukea, ei mitään K16-kamaa) jo pitkän aikaa. Menepä jonnekin kiekkopelaajien tilastoja tarjoavalle sivustolle ja etsi sieltä J-P Hytönen sekä Miika Lahti. Viisi ensimmäistä liigakautta molemmilla kolmos- tai nelosketjua, huippukausilla reilu kymmenen tehopistettä, tehotilastot pientä plussaa tai pientä miinusta. Sen jälkeen Hytösestä tehtiin väkisin kakkossentteri, vaikka ei ole mikään erinomainen pelinrytmittäjä, huikea pelintekijä ja syöttelijä. Tulokset tiedätte. Tästä voi jo rivien välistä sen fantasiani arvata. Jos Quirk floppaa, niin voisikos tässä olla se juttu...? Vaatisi rinnalleen tietysti SOPIVAT laiturit. Ei parhaita, vaan sopivat. Saa tyrmätä, mutta näen Rambossa ihan yhtä paljon (lue: vähän) kiekollista pelintekijän taitoa kuin Hytösessäkin.
Liian pitkän jorinan jälkeen ne odotukset:
- JYP pelaa vaihtelevan syksyn. Peli kulkee ja ei kulje, mutta hommassa on joku juju ja peli kehittyy pikkuhiljaa. Marraskuun maaottelutauolle lähdetään kuitenkin vähintään sijalta kahdeksan.
- JYP pelaa vahvan keskitalven, notkahtaa vähän välillä ja petraa taas peliään helmikuulla. Runkosarja päättyy vähintään sijaan 4.
- Pudotuspeleissä JYP on vahva. JYP pelaa yksinkertaista, tehokasta ja voittavaa kiekkoa. Jyväskylässä pelataan mitaleista ensi keväänäkin.
- JYP ja JYP-Akatemia säilyvät ilman isoja loukkaantumisia ja farmipelaajia voidaan kierrättää suunnitelman, ei pakon sanelemana. Myös Samu Perhonen ja Sami Rajaniemi esiintyvät liigan mukana.
- hankinnoista odotan Wärnin nousua liigaeliittiin
- Synergia-areenalle odotan 4000 katsojan keskiarvoa ja positiivista fiilistä jopa huonommilla hetkillä.
- Välivaara pelaa taas MM-kisoissa
- Tomi Lämsä ja Tomek Valtonen saavat kenkää, Hjallis saa tarpeekseen ja myy kaiken omistuksensa/luopuu kaikista tehtävistään Jokeri-konsernissa
- pysyvät lumet tulevat jo marraskuun 6. päivä
- Alvajärven Urho voittaa jossakin arvonnassa VIP-pysäköintipaikan Synergia-areenan ulko-oven eteen. Tai ilmaiset taksit joka peliin ja takaisin.
- lottovoittaja Alvajärven Urho ostaa itselleen aition Synergia-areenalta.