Nykymuotoinen demokratia on tullut tiensä päähän?

  • 1 699
  • 14

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Aloitan tunnustamalla, että otsikko on lainattu vasemmistohörhöiltä ja sitä on käytetty tässä hieman parodisessa merkityksessä. Lauseesta on vain sanan "demokratia" tilalle ollut alunperin sana "markkinatalous". Otsikossa on kuitenkin vaihdoksen myötä totta vähintään toinen puoli.

Näissä kahdessa ideologiasssa, markkinataloudessa ja demokratiassa on ensinnäkin paljon samaa, joskin on sanottava, että demokratia on näistä paljon tuoreempi ja heikkommalla pohjalla tässä maailmassa. Demoratia ei ole millään tavoilla ilmeinen tai luonnollinen päätöksentekojärjestelmä, kun taas markkinatalous sitä on. Markkinatalous on syntynyt ns itsestään ihmiskumman kehityksen myötä ja useammassakin paikassa, mutta en tiedä voidaanko ihan samaa sanoa demokratiasta. Markkinatalouttahan on ollut jo noin 5 000 vuotta, jolloin kaupankäynti syntyi, kun taas demokratia on ollut vain noin puolet siitä.

Hyvä on myös huomata, että nämä kaksi ideologiaan ovat kulkeneet pitkälti käsi kädessä viimeiset vuosisadat. Jos ihmiset ovat saaneet demokraattisesti päättää, niin ne ovat valinneet yksityisomistuksen ja vapauden eikä yhteisomistusta ja orjuutta. Kääntäen sama, että jos maassa ei ole ollut demokratiaa, niin ei markkinatalouskaan ole voinut toimia vapaasti. Esim feodaaliajan maaorjuudessa tai kommunististen maiden totarlitarismissa kumpikaan ei ole juhlineet (huom aikamuoto).

Usein sanotaan, että demokratia on kriisissä. Sillä tyypillisesti tarkoitetaan persujen tai muun maan oikeistopopulistien valtaan nousua ja se kieltämättä onkin rampauttanut päätöksenteon länsimaissa. Kuitenkin isossa kuvassa varsinainen uhka on muualla. Nimittäin demokratian (ja markkinatalouden) menestys on perustunut siihen, että se tuottanut huomattavasti paremmin talouskasvua ja sitä kautta elämänlaatua kansalaisille (mihin toki populismin nousukin perustuu). Tähän on selvät syynsä. Nimittäin markkinoiden toiminnan sujuvuus vaatii äärettömän paljon informaatiota. Mikään keskusjohtoinen diktaruuri ei ole maailman historiassa pystynyt tällaista määrää informaatiota käsittelemään ja lopputulos on sitten ollut kuin neuvostoliitossa. Päätöksenteon on pitänyt hajautettua tuhansille ja miljoonille vapaille toimijoille, jotka ovat osanneet sopettaa toimintaansa jatkuvasti pieniin muutoksiin.

Vanhan kertomuksen neuvostoliiton kommunistipuolueen politrukki matkusti lontooseen ja ihmetteli, että miten kaikissa kaupoissa on niin runsaasti leipää ja kaikkea muuta mitä ihmiset halusivat ostaa. Niinpä hän pyysi isäntänään toiminutta tahoa tuomaan paikalle sen henkilön, joka vastasi siitä, että kaikissa kaupoissa on leipää. Isäntä joutui sanomaan, ettei siitä vastaa kukaan. Markkinat huolehtivat siitä miljoonien toimijoiden kautta, että leipää riittää.

Nyt kuitenkin maailma on muuttumassa. On esitetty huolia, että tekoäly on muuttamassa vallitsevaa tilannetta. Sen avulla voidaan kerätä lähes loputon määrä informaatiota kaikilta tasoilta ja automatisoida päätöksenteko ruohonjuuritasolta alkaen jonkinlaiseksi keskusjohtoiseksi kapitalismiksi. Markkinatalous on edelleen toimivin tunnettu talousjärjstelmä, mutta demokratian tarpeellisuus sen rinnalla on asetettu kyseenalaiseksi. Luonnollisesti Kiina on tästä paras/pahin esimerkki. Vaikka sitä on vähän ikävä sanoa, että jos Kiinalaisten elintaso nousee riittävästi, niin ovatko he valmiita unohtamaan demokratian- ja vapaudenkaipuunsa? Voiko järjestelmä, joka valvoo, kontrolloi ja pakottaa olla ikävä yhteiskunta, joka kannustaa luovuuteen, innovaatioihin ja riskinottamiseen? Oppiiko keskusjohto tekoälyn huolehtimaan näistä asioista ilman kansakunnan enemmistön osallistumista?
 
Viimeksi muokattu:

redpecka

Jäsen
Mielenkiintoinen aihe ja hyvä alustus. Saatan joutessani lukea enemmänkin jos asiaa tuntevat vaivautuvat kirjoittelemaan.

Olen viimeaikoina ajatellut: Eurooppa on tietenkin hieno. Mutta aikakausi on nyt niin herkkä kaikelle tölvimiselle, että kuoleeko mahdottomuuteensa ja sieltä X vuoden kuluttua kuikuileekin kiina voittajana, joka piti kurissa sen pahimman (typerien) ihmisten itseilmailun aikakauden ja vallankumouksen ja rekkamiitingit ja saavutti teknologisen ylivallan vs. minun pehmeä Eurooppa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Olet näemmä Osmo Soininvaaran uusimman kirjan lukenut.
En todellakaan ole, mutta olen huomannut että hän usein varastaa ajatuksiani. Useimmiten jopa etukäteen, ennenkuin olen itse niitä ehtinyt kirjoittamaan ylös minnekään.
 

Byvajet

Jäsen
Eniten demokratian näivettymiseen on vaikuttanut maailman yksiarvoistuminen, jota sekä politiikka että media tukee. Suomikin on yksi Köyliön Esso. Täällä on sallittu hyvin rajattu mielipiteiden kirjo. Jotta pääsisi vaikuttajana kunnolla esiin, täytyy osua tiettyyn lujalla sosiaalisella kädellä kontrolloituun sapluunaan.

Suomen kaltaisten yhden totuuden junttimaiden hyvä puoli on se, että kansaa on helppo ohjailla, mikä mahdollistaa mm. hyvinvointivaltion rakentamisen ja vakaan poliittisen järjestelmän. Kun kansan perusmaailmankatsomus on samankaltainen, sitä on helppo ohjailla. Samanlaisuus ja samanmielisyys palvelevat pyrkimystä kohti yhteistä tavoitetta ja luovat uskoa yhteisesti yllä pidettyyn järjestelmään.

Heti tuossa itärajan takana on merkittävästi Suomea moniarvoisempi maa. Kun siellä tapaa kaksi ihmistä, jotka ovat samanikäisiä ja saman koulutuksen saaneita, toinen voi esittää harkittuja perusteluita sille, miksi Suomen kuuluisi olla osa Venäjää ja miksi Venäjän pitäisi vallata Suomi, kun toinen taas puolustaa kiivaasti Venäjän eurooppalaistumista ja kritisoi synnyinmaansa häiriköintiä.

Venäjällä myös riittää vähemmistöjä. Muslimejakin taitaa olla kymmenen prosenttia väestöstä. Heitä on runsaasti Moskovassakin.

Moniarvoisuuden haittapuolena on se, että kansa on hajallaan. Näkemyserot eri ikäryhmissä, eri ihmisten välillä ja kaupungin ja maaseudun välillä ovat suuria. Luottamusta yhteiseen tulevaisuuteen ja kansaan ei ole, eikä sen vuoksi myöskään vallanpitäjille pystytä laittamaan painetta, mikä osaltaan vaikuttaa umpikorruptoituneen järjestelmän jatkumiseen.

Ei Suomi tai länsi ennenkään ole ollut demokratia. Täällä on ties kuinka kauan ollut pääideologiana markkina- ja kasvutalous, eikä media tai politiikka ole aidosti mahdollistanut vaihtoehtoisten näkemysten kehittymistä. Se ei paljon auta, että Hesari julkaisee silloin tällöin vaihtoehtoisjuttuja, jotka poikkeavuutensa vuoksi kiinnostavat ihmisiä, koska niidenkin tarkoitus on vain tehdä firmalle rahaa.

Markkinatalousmaiden valinnanvapaus on ihan samanlaista valinnavapautta kuin tiukkarajaisten uskonnollisten yhteisöjen tai uskonnollisten maiden valinnanvapaus. Ihmisille taotaan päähän tietynlainen todellisuus, eivätkä yksityisajattelijat pysty sitä horjuttamaan.

Ihminen kasvaa todellisuuteen, ei näe sitä objektiivisesti ulkopuolelta.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: KiVi

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Heti tuossa itärajan takana on merkittävästi Suomea moniarvoisempi maa.
...
Ei Suomi tai länsi ennenkään ole ollut demokratia.
...
Markkinatalousmaiden valinnanvapaus on ihan samanlaista valinnavapautta kuin tiukkarajaisten uskonnollisten yhteisöjen tai uskonnollisten maiden valinnanvapaus. Ihmisille taotaan päähän tietynlainen todellisuus, eivätkä yksityisajattelijat pysty sitä horjuttamaan.

En halua olla tahallaan väärinymmärtäjä saatika vihjailla mitään ikäviä. Kuitenkin kun kirjoittaja tuo vähemmistöjä ja toisinajattelijoita vainoavan, systemaattista mielipiteenmuokkausta ulkomaita myöten harrastavan sotaisan naapurimme, jossa esim. seksuaalisesti kovinkaan poikkeava käyttäytyminen ei syvien rivienkään keskuudessa taida olla erityisen hyväksyttävää, esiin Suomea "moniarvoisempana" paikkana demokratiaamme väheksyen, on vaikutelma vähintäänkin kiusallinen.

Eikä tuo huuhaatason "markkinatalouskritiikki", jonka ainoana perusteluna on, että "te ootte matriisissa, mä oon syöny punasen pillerin" varsinaisesti tee analyysista osuvampaa.

Vai meninkö miinaan?
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
En tiedä onko demokratia tulossa tiensä päähän, ehkä, ehkä ei. Siitä taas olen varma, ettei yksilönvapaus ole tulossa tiensä päähän, ja demokratiahan on käytännössä ollut tae yksilönvapauksien toteutumiselle: Kansanvallassa kansan enemmistö harvemmin on sitä mieltä että kansalta pitäisi riisua vapaudet, paitsi jonkinlaisissa poikkeukstilanteissa, kuten nyt on pandemian aikana nähty. En toistaiseksi näe kyllä tulevaisuudessa toistaiseksi mahdollisena mitään oligarkiaa, autokratiaa tai muutakaan harvain- tai yksinvaltaa jossa pysyvästi toteutuisivat kaikkien väestöryhmien yksilönvapaudet. Paljon puhutaan demokratian kuolemisesta ja Kiinasta, mutta kun suuria maailmanlaajuisia muuttoliikkeitä seuraa, niin tilanne on edelleen selvä: liberaalit demokratiat houkuttelevat valtaosan maahanmuutosta, jos poisluetaan lähi-idän öljymaiden orjatyöläiset. Vapaus, ja siten samalla demokratia tuntuu edelleen ihmisiä kiehtovan. Sen takia en kykene demokratiaa vielä kuoppaamaan, en niin kauan kun demokratia on käytännössä ainoa tae yksilönvapauksien toteutumiselle, ja sille että kaikki ryhmät tuntevan saavansa äänensä kuuluviin. Kiinassa tämä ymmärretään ja siksi siellä yritetään muovata kansasta puolueuskollista homogeenista han-kiinalaista klooniarmeijaa. Mielenkiintoinen ihmiskoe ja sanoisin että kyllä tuolla on tieteiskirjallisuuden dystopia toteutunut.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ihminen kasvaa todellisuuteen, ei näe sitä objektiivisesti ulkopuolelta.
Tarkoitatko nyt sanoa, että olet kasvanut jonkinlaiseen biasoituneeseen todellisuuteen, ja arvelet, ettet ehkä näe todellisuutta objektiivisesti ulkopuolelta, eli tiedostat, ettei kuvasi todellisuudesta vastaa objektiivista todellisuutta? Toki saivartelija voi aina sanoa, ettei kenelläkään ole täydellistä objektiivista tietoa todellisuudesta, jolloin jokaisella on vain oma käsityksensä todellisuudesta.

Nämä ovat taas näitä juttuja, joissa on kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäisessä kirjoittajan käsitys todellisuudesta poikkeaa aivan tosiasiallisesti useamman keskihajonnan verran mediaanista, mikä saattaa näkyä muille havainnoitsijoille todellisuudesta irrallaan olevina harha-ajatelmina. Toinen vaihtoehto on se, että tässä on taas kerran menossa jonkinlainen rapalatarjoilu.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tämä nykyinen silmittömästi spekuloiva ja kuplaantuva markkinatalouden versio on osoittautunut vaaralliseksi demokratialle - toisaalta se syö vanhoja yhteisiä kristillis-humanistisia arvoja pois materialistisen ja atomistisen kuluttajuuden edestä, edistää pysyvän syrjäytyneen alaluokan syntymistä sekä samalla valtavat pääoman keskittymät vaikuttavat epäterveesti poliittiseen prosessiin. Esimerkiksi USA:ssa suuryhtiöt ja sekopäiset miljardöörit kauhovat rahaa valkoisen ruraalisen tyytymättömyyden ja fanatismin lietsomiseen, että saisivat lisää verohelpotuksia ja valvonnan karsimista - vaikka sitten itse liberaalidemokratian (ja oman asemansa) vaarantumisen uhalla.

Sanoisin siis että kummatkin ovat kriisissä: sekä läntinen liberaalidemokratia että yhä lyhytnäköisempi ja tuhoisampi moderni versio markkinataloudesta.
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Demokratian ongelma on tiedonvälityksen vallankumous. Se nostaa populismin kaikien puolueiden ohjenuoraksi. Vappusatanen siellä, terveysasema täällä.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Demokratian ongelma on tiedonvälityksen vallankumous. Se nostaa populismin kaikien puolueiden ohjenuoraksi. Vappusatanen siellä, terveysasema täällä.
Suomalaisen Kari tämän jo tiesi.
 

Liitteet

  • Kari1.gif
    Kari1.gif
    92,5 KB · kertaa luettu: 131

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kiina on pidemmällä aikavälillä läntisen demokratian uhka.

Mutta jos tarkastellaan läntisiä demokratioita nyt, ne ovat eri syistä itse itsensä suurin uhka. Liberaalidemokratian pysyvää voittoa odotettiin, kun Neuvostoliitto kaatui ja markkinatalouden sekä demokratian rakenteet luotiin ex-sosialistisiin maihin. Myöhemmin Euroopan Unioni loi kirsikan liberaalidemokratian kakun päälle. Kylmä sotakin päättyi.

Mutta liberaalidemokratia ei toiminutkaan. Yksittäiset maat kuten USA ja Euroopassa mm. Saksa, Ranska, Italia ja Suomi halusivat rakentaa entistä enemmän sisäpoliittisin painotuksin kauppa-, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Euroopassa luodaan uusia kollektiivisia tukijärjestelmiä, jotka eivät kannusta järkevään taloudenhoitoon. Seuraava viritys on ilmastorahasto.

Suomessa toimitaan ay-liikkeelle sekä annetun että sen anastaman vallan alla, joka kahlitsee hallitukselta tarvittavia työmarkkinoiden ja talouden uudistuksia. Turvallisuuspoliittinen valinta tulisi olla liberaalidemokratiaa vahvistava NATO, mutta erityisesti vasemmistoliberaalit ja -konservatiivit näkevät parhaana Venäjän kanssa sopimisen ilman läntisten kumppaneidemme takuita. Tällöin osa päätösvaltaa on siirretty Venäjälle, joka puolestaan on läntisen demokratian toinen vihollinen.

Ilmastokeskustelussa vastakkain ovat kansallinen itsemääräämisoikeus ja liberaali universalismi kuvaannollisesti Convoyn ja Elokapinan mielenosoituksissa.

Olisin varovainen väitteen liberaalidemokratia ja markkinatalous ovat kriisissä ja erityisesti kysymyksen nykymuotoisen demokratian tulosta tiensä päähän. Sellaisiakin piirteitä on, mutta ei markkinatalous sen paremmin kuin liberaalidemokratia nyt ole kriisissä. Jostain syystä erityisesti vasemmistoliberaalit näkevät kuitenkin kriisin. Pidän heidän näkemystään siinä mielessä uskottavana, että vasemmisto on aina nähnyt itsensä kolonialistien jatkeena. Muita parempina.

Tätä näkökulmaa on käsitellyt vasemmistolainen rauhantutkija Marko Lehti yhdessä Henna-Riikka Pennasen ja Jukka Jouhkin kanssa toimittamassaan kirjassa Contestations of Liberal Order. Liberaali kriisipuhe on samassa nalkissa kuin populistinenkin. Samalla ne ruokkivat toisiaan. Meidän muiden tulee löytää demokratiaa lisääviä toimia ja poistaa liberaali- ja konservatiivivasemmiston ideologisia näkökulmia kansallisesta ja kansainvälisestä päätöksenteosta. Jos niitä seurataan, esimerkiksi Suomessa demokratian peruspilareita sahataan.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Voi olla matkalla poistoon. Jollakin tavalla laskemalla maailman väestöstä nytkin vain 6 % asuu täysdemokratioissa. Sitten on noita välimalleja (vaalit järjestetään, muttei välttämättä rehdisti) ja täysdiktatuureja loput.

Valtasuhteet ovat maailmassa muuttumassa, ja voi olla että diktatuurit kuten Kiina ja Venäjä ovat tulevaisuudessa vahvoilla, ja sisäisten ristiriitojen repimät USA ja EU heikoilla.

Uusi teknologia ja erityisesti tekoälyn ripeä kehitys antaa avaimet käteen diktatuureille täydelliseen voittoon länsidemokratioista. Kiinan kasvojentunnistusteknologia auttaa pitämään oman kansan ruodussa. Venäjän propagandakoneistolle uusi teknologia mahdollistaa entistä uskottavammat huijaukset ja hämmennyksen. Tosin myös länsimaissa Trump kätyreineen sekä Euroopan wannabe-Trumpit ovat vahvasti auttamassa Venäjän intressejä, tehden hajaannusta aiheuttavalla politiikallaan oman maalin.

Länsimaisen demokratian ongelmista keskusteleminen on toki tärkeää, mutta kunhan nyt edes saisimme säilytettyä sen, epätäydellisenäkin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Läntisen demokratian ja markkinatalouden säilyttäminen on tietenkin oleellista. Kunhan siihen luotaisiin yhteiset työkalut. Nyt kavennetaan mahdollisuuksia eri länsivaltioissa eri tavoin itse. Mitä kauemmin näin toimitaan, sitä suurempi mahdollisuus on ottaa turpiin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Eniten demokratian näivettymiseen on vaikuttanut maailman yksiarvoistuminen, jota sekä politiikka että media tukee. Suomikin on yksi Köyliön Esso. Täällä on sallittu hyvin rajattu mielipiteiden kirjo. Jotta pääsisi vaikuttajana kunnolla esiin, täytyy osua tiettyyn lujalla sosiaalisella kädellä kontrolloituun sapluunaan.

Suomen kaltaisten yhden totuuden junttimaiden hyvä puoli on se, että kansaa on helppo ohjailla, mikä mahdollistaa mm. hyvinvointivaltion rakentamisen ja vakaan poliittisen järjestelmän. Kun kansan perusmaailmankatsomus on samankaltainen, sitä on helppo ohjailla. Samanlaisuus ja samanmielisyys palvelevat pyrkimystä kohti yhteistä tavoitetta ja luovat uskoa yhteisesti yllä pidettyyn järjestelmään.

Heti tuossa itärajan takana on merkittävästi Suomea moniarvoisempi maa.
Ehkä tämä suomalainen sosiaalidemokratia tosiaan ohjaa tuohon konsensushakuisuuteen. Jos tämä olisi moniarvoinen amerikka, niin olisi helpompi sanoa, että senkun teette niinkuin teet, kunhan teette sen omilla rahoillanne. Täällä kun ihmiset verotetaan ensin putipuhtaiksi, jonka jälkeen kaikkeen toimeliaisuuteen tarvitaan verorahaa tueksi, niin silloin ideat kieltämättä menevät edes jonkun seulan läpi. Täällä jos anarkistit haluavat polttaa kirkon, niin ensin ne hakee apurahaa veikkauksen rahoista ja sitten tukea toimintakuluihin kunnan kulttuuripalveluista.
Ei Suomi tai länsi ennenkään ole ollut demokratia. Täällä on ties kuinka kauan ollut pääideologiana markkina- ja kasvutalous, eikä media tai politiikka ole aidosti mahdollistanut vaihtoehtoisten näkemysten kehittymistä. Se ei paljon auta, että Hesari julkaisee silloin tällöin vaihtoehtoisjuttuja, jotka poikkeavuutensa vuoksi kiinnostavat ihmisiä, koska niidenkin tarkoitus on vain tehdä firmalle rahaa.
Sinä olet jotenkin ymmärtänyt demokratian väärin. Se ei ole sitä, että joku marginaalinen ryhmä saisi etuoikeuden toitottaa omaa agendaansa mediassa, vaan että enemmistö päättää. Markkinatalous- ja kasvutalous kiehtoo nyt vaan enemmistöä enemmän kuin mitkään ituhippeilyt, hyvässä ja pahassa, joten demokratia toimii.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös