Mainos

Norjaan

  • 2 393
  • 4

Padis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jahas.. tarkoitus olisi ajella asuntoautolla norjaan kohtapuoleen. Utsjoelta tai sitten vähän idempää olisi tarkoitus loikata rajan tuolle puolen. Pohjoisen puolella (Nuorgam ja jotain sen suuntaista) pitäisi kumminkin pyöriä.

Niin... olisi mukava tietää jos joku maailmaa nähnyt voisi kertoa jos tuolla suunnalla olisi paikkoja missä kannattaisi käydä. Enimmäkseen ollaan kuitenkin kalaan menossa (merelle) ja oluttakin pitäisi jossain välissä juoda. Jos tosiaan on tietoa nähtävän arvoisista paikoista, niin kertokaahan ihmeessä.
 

Teacup

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Pohjois-Norjassa on tullut käytyä joskus vuosia sitten. Suosittelen kyllä lämpimästi, hienoa seutua. Ainakin Kirkenes oli ihan kiva paikka ja kaupunki. Se oli ensimmäinen määränpäämme ja aurinkoisena päivänä siellä oli kiva hetki levähtää ja katsella ympärilleen. Tarkemmin en muista mitä siellä oli, mutta ainakin jäätelöä siellä myytiin. :-)

Hammerfest on toki maailman pohjoisin kaupunki, mutta itselle siitä jäi jotenkin harmaa kuva. Päivänkö siellä pyörimme ja oikeastaan mitään ei jäänyt mieleen :-/

Vesisaari (?) oli loistava ainakin jonkin ravintolan perusteella. Meillä oli kova nälkä kun sinne saavuimme ja pienellä kyselemisellä löysimme erittäin hyvän ravintolan. Eikös tuolla paikalla ollut vahva suomalaistausta tms? Jotain tuollaista ainakin muistelen.

Tromssa on toki sitten hivenen kauempana, mutta se taisi olla reissumme kohokohta. Näky ainakin oli upea kun kaupunki näköpiirii ensi kertaa ilmestyi. Kauppoja riitti kierreltäväksi, miellyttävät maisemat jne. Isoin kaupunki selkeästi näistä.

Vuonojen maisemissa ajelu tuntui aluksi hienolta, mutta kyllä siihenkin ehti kyllästyä pidemmän päälle. Reissusta jäi kuitenkin hyvä mieli, eikö se ole tärkeintä? :-) Statoilit ja Rimit tulivat tutuiksi. Kelit toki ratkaisevat aika paljon miten siellä viihtyy. Sen suhteen meillä ainakin oli onnea.

Ei tuossa kauheasti informaatiota ollut. No on siitä hiukan aikaakin.
 

Diver

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Norjassa on tullut ajeltua useammamnkin kerran. Pohjoisesta kaupungeista on tullut käytyä mm. Altassa, Hammerfestissä ja Tromssassa. Suomen puolella kannattaa katsastaa Kilpisjärven Saana tunturi. korkeutta reilu kilometri ja kiipeäminen on tehty helpoksi, sillä puu portaat ovat lähes huipulle asti.

Alta on varsinainen turistirysä. Paikka on ihan mukava pikku kaupunki, mutta kaupoissa näkyy selvästi meininki että rahat pois turisteilta. Altassa on tosin paljon nähtävää ja aktiviteettejä luonnon puolelta.

Hammerfest on mielstäni todella hieno kaupunki ja siellä keskuskatu on näkemisen arvoinen. Katu toivottaa vieraat tervetulleeksi monella eri kielellä. Maisemat on mahtavat ja jäämeri on niin kylmää että vaati melkoista rohkeutta käydä uimassa. Keskustan jääkarhupatsaiden vierellä tulee varmaan otettua pakollinen valokuva.

Tromssa on mukava kaupunki jossa hieno arkkitehtuuri nousee pääosaan. Kaupunki on myös tosi kallis ja siellä on muutama huippuluokan hoteilli.

Lisäksi kannattaa käydä Skibotnissa ihailemassa maisemia.

Takasin voisi vaihtoehtoreittinä suositella Ruotsin läpi ajamista. Norjasta Narvikista Ruotsin Kiirunaan ja sieltä Pajalaan ja lopulta Suomeen Muonioon. Matakalla on paljon nähtävää. Norjan/Ruotisn rajalla Ruotsin puolella pikkukylässänimeltä Abisko on harvinainen näky keskellä ei mitään. Keksikokoista suurempi "tavaralalo" tai iso kauppa miten vaan.

Muutama vinkki matkalle. Kannattaa ostaa mahdollisimman paljon ruokaa mukaan Suomen puolelta. Norjassa saattaa ruoka-aineiden hinnat nousta jopa kolminkertaiseksi Suomen hintoihin verrattuna. Tiedän kokemuksesta että 150 kruunulla ei paljon pussin pohjalle saa kaupasta ruokaa. Saatikka sitten jos joutuu käyttämään vaikka huoltoasemia kauppojen ollessa kiinni.

Norjan esitteitä kannattaa ottaa mukaan jo Suomen puoleta, vaikka Muonion postista.

Pohjois-Norjan lisäksi suosittelen Lofoottien katsastamista. Seillä näkymät ovat todella ainutlaatuisia maailmassa. Missä muualla voit sanoa että tien tosella reunalla on 2 km korkea vuori ja toisella puolella merta (vuonon muodossa). Hulppeat näkymät. Muutenkin saariryhmän luonto on ainutlaatuista. Vesi on todella kirkasta ja puhdasta. Jännä kontrasti on että alueella on myös muutamia todella suuria autokauppoja !!!

Nopeusrajoitukset Pohjois- Norjassa ovat luokkaa 60-80 ja joissakin kohdissa "jopa" 90. Jarrut ovat myös kovilla ylös/alas mennessä kapeilla mutkaisilla teillä.

Leirintäalueilla kaikki maksaa reilusti mm. lämmin vesi 10 kruunua pari minuuttia. Lieden lämmitykseen sähköä samoin hinnoin.

Tankkaamisesta sen verran että Shelll asemia on riittävän tiheästi, joten Shell kortti tai Visa on tarpeen. Essoja on jonkin verran ja Statoil asemia vähän enemmän. Käykö Statoililla Neste/Frotum kortti, en ole ihan varma?

Mukavaa reissua. On se vaivan arvoista...
 

oittsa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Norjassa tuli käytyä viimeksi vuosi sitten, yleensä olemme ajelleet Karigasniemen kautta Lakselvin suuntaan ja yöpyneet Stabbursdalenin leirintäaluella. Ainakin viime kesänä vuosien saatossa hieman rähjääntynyt leirintäalue oli aivan toimiva lukuunottamatta bussilastillista Tsekkejä jotka valtasivat pesu- ja keittotilat totaalisesti. Ja mekkaloivat mokomat koko yön.

Maininnan arvoinen seikka on norskien taipumus merkitä kaikki kinttupolkua suuremmat teiksi karttoihinsa - suomen puolen hyvä asfalttitie on karttoihin merkitty täsmälleen samalla vahvuudella kuin norjalainen kärrypolku. Eli ei kannata oikaista tunturien yli, kuten me teimme asuntoautolla ollessamme liikkeellä sonniporukalla. Tie näytti kartasta katsoen kelvolliselta mutta ajeleppa sillä lasikuitukuutiolla pitkin jänkää ja kanna kiviä että pääset taas kilometrin eteenpäin...

Norjan hintatasoa ei voi turhaan kauhistella, kaikki mahdollinen kannattaa ostaa suomen puolelta - ja mikäli mahdollista Inarista, Ivalosta, Rovaniemeltä tms. ei-rajakaupungista. Etenkin jos harrastaa paheita kuten oluen juontia tai tupakan polttoa kannattaa em. välineet haalia kotomaasta.

Jos tulette takaisin käsivarren kautta kannattaa ajaa suosiolla Kilpisjärven ohi - olisikohan ollut 60 - 80 km Ropin Pirttiin missä on yösijaksi kelpaavaa pikkumökkiä (ja saunaa) noin kolmanneksen hinnalla em. turistikeitaasta. Jos kuitenkin aiotte yöpyä/saunoa tms. Kilpisjärvellä kannattaa yösijaa tms. kysellä ainakin viikkoa/kahta aiemmin.

Kalastamisesta pikku vinkki: ns. ruokakalaa saa vaivaksi asti uittamalla jigiä pohjan ja pinnan väliä pompottamalla rannalta heittelemällä. Turskaa siis olisi tarjolla. Ja vaivan arvoinen paikka on Hammerfestin saaren erottava salmi: Kvalsund taisi olla kylän nimi mikä on siinä sillan kupeessa. Vuoroveden kääntyessä valtavat seitiparvet kuhisevat virrassa.

Kamera mukaan!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös