Nokia – jättiläinen huojuu?

  • 951 601
  • 5 138

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
kun Nokialla oli kaikenlaisia tuotteita valmiina, joita ei tuotu lopulta myyntiin.

Hyvä että nämäkin kalutaan läpi. Juuri tästä on ollut kyse. Tulevaisuuteen työkseen tähynneet yksiköt kykenivät hyvin haarukoimaan ne fokusalueet joihin tulee keskittyä, ja kehitysyksiköt tuottivat hyviä prototyyppejä arvioitavaksi. Kaikki vain katosi pohjattomaan pöytälaatikkoon. Siellä niiden patentit yhä vanhenevat. Strateginen päätöksenteko on se alue, jolla sota hävittiin.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Hmm, 4M Lumiaa myyty...onko tuo nyt hyvä vai huono. Toisaalta Sympparit myivät 6 M ilman minkäänlaista panostusta. Mielenkiintoista olisi tietää 808:n myyntilukemia. Ja jos nyt oikein tulkitsin, P-Amerikan myynti on laskenut entisestään, eli jenkkejä Lumia ei kiinnosta edes symbianeitten verran.

Hupaisa lause tulevaisuuden näkymistä:
"kuluttajakysyntä liittyen erityisesti nykyisiin Lumia-tuotteisiimme;"

Eli toisinsanoen eivät itsekään usko että Lumia myy.

Hyvä puoli on se että liiketoiminnan kassavirta on kiitos Apple-maksujen positiivinen Q2:lla eli kassa on yhä mitä on, ts. kassa on yli markkina-arvon.
 
Viimeksi muokattu:

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Hmm, 4M Lumiaa myyty...onko tuo nyt hyvä vai huono. Toisaalta Sympparit myivät 6 M ilman minkäänlaista panostusta.
Mistä kaivoit tuon 6M? Minua kiinnostaisi MeeGon myyntiluvut, mutta en saanut tuosta raportista muuta irti kuin:
4M Lumiaa
73M Mobile Phonea (eli ilmeisesti ei-älypuhelimet)
83.7M puhelinta kaikkiaan

Tästä toki voi ynnäillä että ei-Lumia älypuhelimet tekevät yhteensä 6.7M kappaletta mutta noiden jakautumista ei kerrota - kuten ei ole MeeGon myyntilukuja missään vaiheessa julkistettu.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Nokian lypuhelinten bruttokateprosentti romahti 1,7 prosenttiin | Taloussanomat
Nokia myi 10,2 miljoonaa älypuhelinta, joista 4 miljoonaa Lumia-puhelinta ja 73,5 miljoonaa halpapuhelinta. Symbian- ja Meego-puhelimia myytiin yhteensä 6,2 miljoonaa kappaletta ja niiden välistä myyntiä ei eritellä osavuosikatsauksessa erikseen.

"Lumia-älypuhelinten keskimääräinen myyntihinta vuoden 2012 toisella neljänneksellä oli 186 euroa kun se vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä oli 220 euroa." Tuo on suoraan osavuosikatsauksesta 10(45).

Ei yllätyksiä, ei pettymyksiäkään, joten pörssikurssi nousee aika odotetusti ja tietysti prosentit ovat suuria, kun kurssi oli niin matalalla tasolla.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Se on totta että 6M sisältää myös Meegot, ihan siis yhteenvähennysjakokertolaskuna tuon luvun revin annetuista tiedoista.
Toisaalta mielenkiintoista on tuo P-Amerikan markkinaosuus, toki jenkit varmaan odottavat entistä enemmän WP8:ia ja Nokian brändi on syystä tai toisesta poljettu niin alas että eipä joku Lumia paljoa jaksa kiinnostaa itsenään.

Alustatukimaksut sentään vähän lämmittävät mieltä, vaikka muuten tuo MS:n soppari lienee sellaista päähänpotkimista Nokiaa kohtaan että ei mitään rajaa.

Q3 tulee tosiaan olemaan varmaan samanlaista odottelua ja ratkaisevaa lienee noin osakekurssin kannalta se julkaistaanko WP8-puhelimet nyt vai heti. Pari kovaa julkaisua siten että tulevat myyntiin Q4 niin ei ketään kiinnosta Q3-luvut, vaikka ne tuskin ovat mitään kummoisia.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Hehheh, aika ihanat turskat Nokialle. Melkein 900 miljuunaa takkiin, ei huonosti ollenkaan ja sitä saa mitä tilaa.

Kirjoittajan tilinpäätöslukutaidot (tai todennäköisesti tämä luettiin teksti-tv:n etusivulta) voidaan päätellä tuosta viestistä mainiosti.

Mielenkiintoista peliä Nokian osakkeella taas. Kurssi on nyt jo alempana mitä ennen osaria, vaikka tuossa välissä on käyty pidemmän aikaa kauppaa 12 % korkeammalla tasolla. Mielenkiintoisesti yrityksen tilanne vaihtelee lyhyessä ajassa.

Mutta myynnin romahdus pysähtyi Q2, mikä on hyvä asia. Toki Q3 älyluureja tuskin menee hirveän paljon kaupaksi, mutta tyhmäpuhelimien tilanne on varmasti ihan ok mm. uusien ashojen ansiosta. Pureviewiä voi myös mennä jonkun verran tällä kvartaalilla. Mutta tässä WP8:a odotellessa on piensijoitajan kuitenkin hyvä muistaa pari asiaa, mikäli Nokia sijoituskohetena kiinnostaa.

Nettokassa 4,2 miljardia (brutto jotain 9,2 miljardia)
Yrityksen arvo noin 5,3 miljardia.

Eli noin 1 miljardia annetaan tällä hetkellä omaisuuden (pl. puhdas raha) ja liiketoiminnan arvoksi. Toki se on ihan ok summa, mikäli ajatellaan, että firma toimii tappiollisesti tästä ikuisuuteen.

Toinen asia on se, että NSN kääntyi voitolliseksi ja sielläkin irtisanomisia ym. toimenpiteitä jatketaan. Tämä on kuitenkin ollut iso murheenkryyni perustamisestaan lähtien.

Kaiken kaikkiaan huhut Nokian konkurssista ovat vahvasti ennenaikaisia. Sekä huhut siitä, että kassa loppuu seuraavan parin kvaraalin aikana. Haluaisin nähdä, kun Nokia laittaa 9 miljardia haisemaan puolessa vuodessa. Toki joku analyytikko näinkin kuvittelee.

Kaiken kaikkiaan reaktio tänään on todella outo pörssissä. Mutta tuleva konkurssi on ilmeisen vahva, varmasti lähes 90 % varma markkinoiden mielestä.

Tässä on kyllä hyvä lottopaikka nyt. Varsinkin lyhyellä ajanjaksolla downside on erittäin pieni, kun nettokassa tulee vastaan. Ei tuon kokoinen yritys käytännössä koskaan treidaa alle nettokassansa. Toki Nokialla sekin on mahdollista.

Jos jostain tulisi parikin positiivista uutista Nokiaan liittyen (epätodennäköistä), niin kurssi voi äkkiä nousta 20-30 %. Mutta koska alaspäin ei teoriassa pitäisi hirveästi tilaa olla, niin lyhyen ajan lottoon ihan mielenkiintoinen lappu.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Jahas, to W or not to W.

Yleissentimentti on nyt selvästi muuttunut mutta parisataaprosenttia toki vielä tarvitaan että voi huokaista helpotuksesta, toki kun tällaisena kroonisena tapauksena tuli ostettua pieniä eriä pohjalta niin kohta pitää miettiä mitä tehdä kun W:n riski vaanii aina ilmassa.

Äkkiseltään voisin arvata että kurssi nousee voimakkaasti jonnekin 3 euron tasoille ja sitten tasaantuu kunnes 5.9 toivottavasti räjäyttää potin, tai sitten puhkaisee kuplan. Äärimmäisen tärkeää olisi julkaista 5.9 pari WP8-puhelinta vastaavilla spekseillä mitä Sampalta on vuotanut mutta (vaikka WP8 rajoittaakin tekniikan kehitystä) PV-kameralla joka tosin joudutaan kai skaalaamaan kennoltaan alas 20 Mpix tasolle (tosin jos puhelimeen voidaan asentaa tarpeeksi iso kenno niin jollain nelinkertaisella PV-tekniikalla saadaan silti 5Mpix-kuvia jotka löyvät kaikki kilpailijat, pl. 808, laudalta).
Dpreviewkin arvostelu 808:n ja kyllä pureviewillä on tällä hetkellä nostetta että jos speksit ovat muuten tasoissa, tuolla on mahdollisuudet saada pientä kilpailuetua WP-maailmassa. Tosin arvoitus yhä on että kiinnostaako WP ketään, takapakkiahan sen kanssa joutuu ottamaan jos on tottunut käyttämään edes S40-käyttistä, älypuhelinkäyttiksistä puhumattakaan.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Review: Nokia 808 PureView: Digital Photography Review

808 sai kameran osalta oikein Gold award-suosituksen ja se ei helpolla irtoa yhdellekään kameralaitteelle, jonka dpreview.com arvostelee. Hienoa Nokia, ehkä nyt on taas käänne ylöspäin, jota pörssikurssi on jo 1,5 viikkoa oireillut. Nyt vielä onnistuneet Lumia WP8-julkaisut syyskuun alkupäivinä, niin on taas Nokian nokka veden pinnan yläpuolella.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Yleissentimentti on nyt selvästi muuttunut mutta parisataaprosenttia toki vielä tarvitaan että voi huokaista helpotuksesta, toki kun tällaisena kroonisena tapauksena tuli ostettua pieniä eriä pohjalta niin kohta pitää miettiä mitä tehdä kun W:n riski vaanii aina ilmassa.

.....

Tosin arvoitus yhä on että kiinnostaako WP ketään, takapakkiahan sen kanssa joutuu ottamaan jos on tottunut käyttämään edes S40-käyttistä, älypuhelinkäyttiksistä puhumattakaan.

Ostit tietysti 18.7. 1,33 hintaan pieniä eriä. No onnea tästä kahdesta viikosta ja lähes 70 % tuotosta.

Tuota jälkimmäistä en ymmärrä edes vähää alusta, paitsi jos et ole testannut ikinä wp:tä tai sitten kuulut tiettyihin faniryhmittymiin. No, jokaisella on oikeus huudella mitä sylki suuhun tuo.

Mutta jos pitäydytään faktoissa, niin ainakin nykyinen wp on kiinnostanut ketään ja kiinnostus jatkui vielä heinäkuussakin, vaikka tietyt asiantuntijat kertoivat kesäkuussa, että myynti pysähtyy nollaan, koska käyttöjärjestelmää ei voi päivittää. No tämä asiantuntija-arviohan meni täysin päin persettä. Kuten puhelinmyyntien ennakointi yleensä muutenkin menee.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Ostit tietysti 18.7. 1,33 hintaan pieniä eriä. No onnea tästä kahdesta viikosta ja lähes 70 % tuotosta.

Ei nyt sentään, osariviikolla yksi erä 1,5:llä ja sitten vielä lisää 1,35:llä. Vähän tuli sellainen Geosentric-hörhön fiilis ostoksia tehtäessä mutta kun laski madonluvut läpi niin en vain voinut olla ostamatta. Nyt lähinnä takaraivossa takoo että pitäisikö heittää isoa panostusta menemään, loppukädessä paljoa ei ole muuttunut siitä kun arvostustaso oli 4 e ja siinäkin jo tekisi 100% voiton...mutta toisaalta kun katsoo Nokiapotin "tuottoa" niin sitten taas muistaa että jooei, mullakin kh. on vielä jossain kaukana nykytasosta.

Tuota jälkimmäistä en ymmärrä edes vähää alusta, paitsi jos et ole testannut ikinä wp:tä tai sitten kuulut tiettyihin faniryhmittymiin. No, jokaisella on oikeus huudella mitä sylki suuhun tuo.

Niin, WP on teknisesti kutakuinkin yhtä edistynyt kuin alkuperäinen iPhone, tai no, nykyinen iOS mikä on sinänsä koomista kun miettiin että WP on niin erilainen kuin Windows kun taas iOS on paljolti OSX:n lapsi. Monessa asiassa pitää ottaa takapakkia käytettävyyden kannalta, lähtien moniajoista ja sitten muista rajoitteista joissa jopa S40 vie WP8:ia. Mutta jos tuolla tavalla saisi edes Symbianin myyntimäärät takaisin niin hyvä niin, osakkeenomistajana kiitän, puhelimenkäyttäjänä katson vittuuntuneena nykyistä kehitystä pois lähes standardin omaisista järjestelmistä(hitto, yritä enää lähettää käyntikorttia toiselle ihmiselle, ei vaan onnistu kun ei tiedä mikä alusta on käytössä).
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Kertoo kyllä aika paljon Nokian tämänhetkisestä arvostuksesta, että jotkut Lenovo-huhut heilauttelevat osakekursseja mennen tullen. Saattavat ne myös kertoa "pörssianalyytikoiden" perusteellisesta asiantuntemuksesta ja vankasta taustatyöstä. Vieremän raveissakin Toton-Tohinan kertoimet putosi kun hevosmiesten tietotoimisto kertoi ruunan piereskelleen voimakkaasti aamuruokinnan jälkeen.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Ei ole ensimmäinen kerta kun Nokian osakekurssia viedään koilliseen huhujen ansiosta (ja sen jälkeen on taas menty uusiin pohjiin), mutta itselläni on luottavainen olo että saavat WP8-luureja joulumyyntiin. Tämä kai nosteen takana on tällä hetkellä.

Siitä eteenpäin homma olisi sitten kiinni siitä että ostaako niitä kukaan. Jotta ostettaisiin PALJON niin jotain järisyttävää puhelimissa on oltava, enkä puhu nyt sadan megapikselin kamerasta.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Ei ole ensimmäinen kerta kun Nokian osakekurssia viedään koilliseen huhujen ansiosta (ja sen jälkeen on taas menty uusiin pohjiin), mutta itselläni on luottavainen olo että saavat WP8-luureja joulumyyntiin. Tämä kai nosteen takana on tällä hetkellä.
Tuskin tuo huhu mitään nostetta aiheuttaa. Tai voihan sekin, mutta kun tuo on ollut jo kauan ihan yleisesti tiedossa. Aikoja sitten ovat jo jutut pyörineet, että syyskuun alussa julkaistaan uusia luureja. Ja joulumyyntiin ehtiminen on ollut oletuksena vieläkin kauemmin.

72 % noussut osake pohjastaan lyhyessä ajassa. Miehekästä menoa. Silti lappu on vuoden aikana tullut vieläkin alas ~50 %.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Tuskin tuo huhu mitään nostetta aiheuttaa. Tai voihan sekin, mutta kun tuo on ollut jo kauan ihan yleisesti tiedossa. Aikoja sitten ovat jo jutut pyörineet, että syyskuun alussa julkaistaan uusia luureja. Ja joulumyyntiin ehtiminen on ollut oletuksena vieläkin kauemmin.

72 % noussut osake pohjastaan lyhyessä ajassa. Miehekästä menoa. Silti lappu on vuoden aikana tullut vieläkin alas ~50 %.
Niin no, voihan nousun syistä vängätä aikansakuluksi vaikka päiviä, mutta kurssit tosiaan elävät omaa elämäänsä loppujen lopuksi. Olihan tuossa vielä se Lenovo- spekulaatiokin välissä. Yhtä kaikki - osakkeen trendi kyllä ratkaistaan Nokia Worldissa syyskuussa. Oletuksena on jo että WP8 tulee ja vieläpä myyntiin tänä vuonna. Jos ei tule, eikä mitään muuta jolla markkinat uskoisi myynnin sakkaamisen loppuvan, niin uusi ~-50% nähdään. Itse olen tosiaan tällä hetkellä luottavainen että saavat mielenkiintoisia julkistuksia lopultakin myyntiin. Ja ovathan nuo nykyiset Lumiat (perheessä on yksi kasisatanen) ihan kelpo luureja, mutta eivät killereitä joita nyt tarvittaisiin.
 

Tumpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lipö ty.
More than half of WP phones worldwide are Nokias - GSMArena.com news

Nokia hallitsee maailmanlaajuisesti WP-markkinoita, lähes 60% osuudella Lumioillaan. USA:n markkinoilla viime kuussa Nokia oli HTC:n jälkeen toiseksi suurin 32% osuudellaan, mutta sekin on noussut huomattavasti helmikuun 9%:sta. Puhelimethan tulivat jenkkimarkkinoille vuoden alussa. Odotettavissa on että vuoden loppuun mennessä (kun WP8-puhelimet tulevat myyntiin) Noksun osuus nousee entisestään.

Ihan hyvältä näyttää, mutta onko tahti tarpeeksi nopeaa kun käteisvarat hupenevat yhä kiihtyvää tahtia? Syyskuun alussa julkaistavien WP8-puhelimien harteille on ladattu paljon odotuksia. Kieltämättä olisi pettymys jos uusien puhelimien joukossa ei olisi PureView-tekniikkaa heti alusta alkaen.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Syyskuun alussa julkaistavien WP8-puhelimien harteille on ladattu paljon odotuksia. Kieltämättä olisi pettymys jos uusien puhelimien joukossa ei olisi PureView-tekniikkaa heti alusta alkaen.
Itse en usko, että PureViewiä vielä nähdään heti ensimmäisissä julkaistavissa WP8-luureissa. Olisin itse asiassa erittäin yllättynyt, jos tekniikka on saatu implementoitua WP8-softaan näin nopeasti.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Itse en usko, että PureViewiä vielä nähdään heti ensimmäisissä julkaistavissa WP8-luureissa. Olisin itse asiassa erittäin yllättynyt, jos tekniikka on saatu implementoitua WP8-softaan näin nopeasti.

Olisi outoa minustakin, jos heti Nokian tämän syksyn/joulun WP8-puhelimissa olisi PureView. Se herkku kannattaa tarjoilla vasta kevään-syksyn 2013 mallistoon, kun käyttis on vielä WP8. Ei kaikkea heti yhdellä kerralla myyntiin, uskoisin.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Olisi outoa minustakin, jos heti Nokian tämän syksyn/joulun WP8-puhelimissa olisi PureView. Se herkku kannattaa tarjoilla vasta kevään-syksyn 2013 mallistoon, kun käyttis on vielä WP8. Ei kaikkea heti yhdellä kerralla myyntiin, uskoisin.
En usko, että sitä kannattaisi jättää myöhemmäksi jos olisi mahdollista tuoda PV heti osaan puhelinmallistosta, Nokia tarvitsee mahdollisimman kovaspeksistä puhelinta eilen. Jotain NFC:tä yms voi jättää ensimmäisistä malleista pois ja tuoda ne myöhemmin jos väkisin haluaa differoida, mutta PV on jotakuinkin ainoita ässiä mitä Nokialla on ilmaisen navigoinnin lisäksi. Ensimmäisten WP8-puhelinjulkistusten "shokkiarvo" on tärkeä, etenkin kun Apple julkaisee vitosensa melkein heti perään.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Ensimmäisten WP8-puhelinjulkistusten "shokkiarvo" on tärkeä, etenkin kun Apple julkaisee vitosensa melkein heti perään.

Jep, Apple julkaisee iPhone 5:n 12.9.2012 (??) ja se tullee kauppoihin lokakuun alkupäivinä USA:ssa, Iso-Britanniassa ym. isoilla markkinoilla ja pari viikkoa sen jälkeen Euroopan pienemmissä maissa, kuten Suomessa, joten WP8-puhelimet tulevat kauppoihin todennnäköisesti valitettavasti uuden iPhonen jälkeen, joka ei ole hyvä asia myynnille.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En usko, että sitä kannattaisi jättää myöhemmäksi jos olisi mahdollista tuoda PV heti osaan puhelinmallistosta, Nokia tarvitsee mahdollisimman kovaspeksistä puhelinta eilen. Jotain NFC:tä yms voi jättää ensimmäisistä malleista pois ja tuoda ne myöhemmin jos väkisin haluaa differoida, mutta PV on jotakuinkin ainoita ässiä mitä Nokialla on ilmaisen navigoinnin lisäksi. Ensimmäisten WP8-puhelinjulkistusten "shokkiarvo" on tärkeä, etenkin kun Apple julkaisee vitosensa melkein heti perään.
Ilmainen navigointikaan ei ole niin suuri valtti kun Googlekin on saanut esimerkiksi Suomessa julkaistua ilmaisen navigointinsa. Laatueroista en osaa sanoa, mutta hyvinpä tuo Googlen navigaatio näytti toimivan ainakin pääkaupunkiseudulla.

Ilman muuta Pureview pitää saada WP-puhelimiin mahdollisimman nopeasti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös