Sanoisin, että tämä on varsin virheellinen tulkinta. Ensimmäinen Androidia käyttävä älypuhelin taisi tulla kauppoihin lokakuussa 2008 ja ensimmäinen iPhone kesäkuussa 2007. Luonnollisesti näistä on puuttunut ominaisuuksia, joita Nokian puhelimissa on ollut, kun käyttöjärjestelmät ovat vielä lapsen iässä. Silti ne ovat jyränneet Nokian kalliimmissa laitteissa. Ja syy ei ole Nokian huono markkinointi.
Jatkossa uskon, että entistä laadukkaampia laitteita on tarjolla, ja ominaisuuksien puolesta suuria heittoja ei ole suuntaan tai toiseen. Toki Apple rajoittaa käyttäjiensä elämää, kun se tietää kuluttajia paremmin, mitä puhelimella saa tehdä. Vastaavasti Android on sidottu Googlen palveluihin. Ja Nokialla on mahdollisuus tarjota markkinoiden paras navigointi, joka palvelee käyttäjää autossa, julkisessa liikenteessä ja kävellen.
Ymmärsit kyllä nyt väärin huolenaiheeni.
Molemmille käyttöjärjestelmille on yhteistä se, että "uusia ominaisuuksia" tarjotaan/on tarjottu joko maksullisten tai maksuttomien päivitysten muodossa. Eli sen sijaan että aluksi tehtäisiin softa joka sisältää "kaiken", niin aluksi on tuotu ulos ominaisuuksiltaan raakile ja sitten julkaisemalla ajan kanssa "päivityksiä" voidaan tarjota kuluttajille jotain uutta jatkuvasti, olkoonkin että "uudet asiat" ovat asioita, jotka ovat monesti sisältyneet lähtökohtaisesti esim. nyt Symbianin arsenaaliin. Ja kun tämä malli, ts. siis puutteellinen käyttöjärjestelmä, saadaan lanseerattuna uutena paradigmana, ei kenellekään tule enää mieleen ihmetellä miksi julkaista puutteellista ohjelmistoa alkuunsa.
Esim. tuossa joku aika sitten juuri yksi kaverini intoili, että uusin Android-päivitys toi WLAN-tetheringin luuriin, kiva juttu ja hyödyllinen ominaisuus, mutta ominaisuushan on ollut Nokioissa (E-sarja) jo vuosia. Silti käyttäjälle tällainen lisäominaisuus tuo positiivisen mielikuvan ohjelmistosta ja siten kannustaa pysymään jatkossakin asiakkaana. Sen sijaan jos taas nyt esim. Nokia ei toimi samoin, syntyy helposti virheellinen kuva että Nokia ei innovoi, ei kehitä uusia ominaisuuksia tms. vaikka suurin osa niistä asioista mistä puhutaan löytyvät monesti jo defaulttina puhelimista.
Jos Nokiakin lähtee samalle linjalle, niin odotettavissa on raakileohjelmistoja, joita sitten paikkaillaan ajan kanssa paitsi että tietenkin erinäisillä kikoilla varmistettaneen se ettei yksittäistä laitetta voi päivittää "liian pitkään" vaan ännännen sukupolven softapäivitykset vaativat sitten jotain sellaista toimiakseen mitä ei 1. sukupolven laitteessa ole, vaikka ominaisuus ei välttämättä vaatisi tätä yksittäistä asiaa. Jo nythän Nokia raadollisesti julkaisee halvemman segmentin älypuhelimissa vielä vanhaa 5th Ed. Symbiania, koska S^3:n vaatima grafiikkakiihdytys vaatisi grafiikkasirun ja sellaisen lisääminen low-end puhelimeen tarkoittaisi kuluja joten... Toisaalta, kaikesta huolimatta, olen silti erittäin tyytyväinen navigaattorina/GPS-leluna käyttämääni 5230:aan (5th ed.) enkä voi rehellisesti sanoa olevani tyytymätön oikeastaan mihinkään asiaan puhelimessa, oli vekotin sitten sitä pahinta symbian-paskaa tahansa.