Jos miettii suomalaista teollisuutta ylipäätänsä niin samoista ongelmista kärsitään laajemminkin, ollaan hyviä toteuttamaan ideoita, mutta ei välttämättä hyviä ideoimaan tai visioimaan.
On tuo kyllä nyt vähän rohkea heitto sanoa ettei osata ideoida ottaen huomioon sen R&D-kontribuution mitä Nokia on koko kännykkäalalle tehnyt. Se vain nyt on niin että maallikon kannalta se on ideaköyhyyttä jos esim. "keksii" GSM:n vs. että muotoilee pyöreät kulmat ikoneihin.
Itseasiassa melkein voisi jopa sanoa että juuri se toteutuspuoli mätti Nokialla, koska kaikki ne ominaisuudet mitä nyt menestyvät kännykät sisältävät, on jo kehitetty kauan sitten myös Noksullakin (kosketusnäytöt, sovellukset kännyköissä jne.) mutta ei saatu koskaan tuotteistettua.
Eli ei tuo ihan niin yksinkertainen asia ole, vaikka on helppo yrittää niputtaa asiaa tietynlaisiksi kaavoiksi. Konkreettisimmin kyllä juuri tuotteistuspuoli on ehkä se missä suomalaiset eivät ole järin hyviä, puhumattakaan siitä että osattaisiin luoda kysyntää mikä taas on amerikkalaisten bravuuri.
Kyllä se Nokian suurin kuolinisku oli juuri siinä että kännykkäbisnes muuttui softabisnekseksi, jolloin kehiin astuivatkin ihan eri toimijat kuin aiemmat kilpailijat. Montako Nokian kännykkäkauden kilpailijaa on enää elossa ja elossa olevatkin ovat lähinnä juuri softatalojen talutusnuorassa. Kyllä ihme on jos 10v kuluttua kuluttajakännyköissä tilanne olisi mitenkään erilainen kuin PC-maailma nyt, eli identtisistä komponenteista kasattuja välineitä pl. Apple joka pystyy juuri ekosysteeminsä sulkemisella ja brändillä estämään aseman liudentumista ainakin tiettyyn rajaan asti. Mielenkiintoista on kuitenkin nähdä tekeekö (ei) Kiina loppujen lopuksi mitään sille että kiinalaiset merkit valtaavat markkina-asemia täysin ilman mitään lisenssimaksuja teknologioista. Jos joku tyhjästä polkaistu Xiami myy 35 miljoonaa Androidia niin vaikea nähdä että identtiselle tuotteelle esim. Nokia-brändillä on mitään lisäarvoa, Nokian suurin sauma kai lienisi juuri Jolla-pohjaisessa nichessä mutta se tietenkin vaatisi Meegon sulkemisen ettei softa-alustaa voida kopioida jos tuote alkaakin menestymään.
Applen nousun aliarviointi kyllä oli realiteettia lähes kaikille, koska tietokonemaailmassa markkinaosuus on aina ollut heikko. Kiintoisaa onkin kuitenkin juuri se miten heikosti iPhone on konvertoitunut Maccien myyntiin ja toisaalta, miten ipadit ovat kohtalaisen lyhyessä ajassa romahtaneet täysin itseluomallaan pelikentällä (rahaa toki ipadeilla tehdään), eli tietynlaisia ongelmia kyllä on muillakin firmoilla kuin Nokialla (ja tähän sitten voi listata tosiaan kaiki muutkin kännykkäfirmat, miten moni niistä nyt tekeekään enää edes voittoa)