"Mitään ei tule tapahtumaan ennen kuin koko väestö on käynyt läpi sairauden jollain tasolla ja/tai kehitetty rokote, jolla saa edes kohtuullisen suojan coronavirusta vastaan." Täysin realistinen olettama on, että näin ei ikinä tule tapahtumaan. Meinaat, että NHL ei sitten ikinä jatkuisi? "Toivo ei ole strategia."
En täysin ymmärrä kommenttiasi, mutta NHL varmasti jatkuu täysipainoisesti jossain vaiheessa. Koronaviruksen ilmaantumisen ja sen luonteen takia ehtoja on kuitenkin tavallista enemmän, joista seuraavassa "pieni" johdatus aiheeseen.
Koronavirus-Covid 19 (lyhyesti koronavirus) leviää tutkitusti helposti (viimeisin tutkimustulos on, että se voi olla myös ilmalevitteinen, ei vain suoraan pisaratartunnasta tai suorasta kontaktista leviävä) ja koska se on uusi virus, kenelläkään ihmisellä ei ole siihen varmaa vastustuskykyä. Tosin toiset ihmiset ovat vastustuskykyisempiä ja tiedetään jo aika tarkasti millaiset sairaudet vanhuuden lisäksi nostavat riskiä sairastua siihen pahasti tai mahdollisesti kuolla.
Koronavirukseen ei valitettavasti ole olemssa toistaiseksi parantavaa tai sitä estävää lääkettä, mutta kylläkin kehitteillä, joka voi toteutua vasta pitkälle ensi vuoden puolella. Tosin jos sittenkään, sillä koronavirus mutatoituu näköjään helposti uudenlaiseksi, jolloin kehitetyt rokotteet antavat siihen mahdollisesti vain hetkellisen osasuojan. Lisäksi on todettu, että ne jotka ovat sairastuneet koronavirukseen, vastustuskyky ei säily välttämättä pitkään, vaan henkilö voi saada sen uudelleen (mutatoitunut versio) tai se aktivoituu uudelleen elimistössä, jolloin ko. henkilö voi myös sairastua siihen uudelleen tai vähintään toimia sen levittäjänä.
Monet asiat ovat vielä koronaviruksen suhteen avoinna, miten virus toimii ja miten sen leviämistä sekä tarttumista ihmisen toimesta voidaan estää muuten kuin eristämällä siihen sairastuneet ihmiset terveistä, pitämällä sosiaalista etäisyyttä toisiin ihmisiin, huolehtimalla erittäin hyvin käsi- ym. hygieniasta (tarttuu helposti pinnoilta) ja käyttämällä kasvosuojaa estämässä sen leviämistä henkilöltä toiselle pisaratartuntana. Pirullista on tietysti, että ennen kuin joku tietää sairastavansa koronavirusta tai ei sairastu siihen lopulta lainkaan, hän on sen tehokas levittäjä. Siksi ihmisiä on testattava valtava määrä kuten myös NHL pyrkii tekemään pelaajien kohdalla ja yksi testi ei välttämättä riitä, vaan on testattava koko ajan uudelleen, että nähdään, onko tullut tartunta jne. jne.
Toistaiseksi koronavirus on tappanut globaalisti keskimäärin n. 3,4 % siihen sairastuneesta väestöstä eli 3,4 ihmistä/100 ihmisestä, jolloin se on jo tauti, joka on otettava hyvin vakavasti missä tahansa toimintaympäristössä, myös NHL:ssä. Sen takia mm. mietitään Kakon ja Domin pelaamista koska he diabeteksen omaavina kuuluvat riskiryhmään, jonka kuolleisuus koronavirukseen on ollut suurempi kuin perusterveiden ihmisten.
Ihmiskunnan historia tuntee pahempiakin tauteja, kuten Kolera tai Espanjan tauti. Sars -tauti on koronaviruksen yksi koronaviruksen muoto, johon kuoli v. 2002-2003 10% siihen sairastuneista ihmisistä, mutta se saatiin aika nopeasti haltuun eristämällä infektoituneet. Tautiin sairastui maailmanlaajuisesti noin 8 500 henkeä, joista noin joka kymmenes kuoli, mutta nyt koronavirus on levinnyt globaaliksi, johon sairastuu kymmeniä miljoonia ihmisiä ellei pahimmassa tapauksessa jopa miljardeja, joista kuolee nykytietojen mukaan siis n. 3,4% ilman em. suojatoimia, toimivaa rokotetta tai muuta parantavaa keinoa.
Mitä tällä kaikella on tekemistä sitten NHL:n kanssa kun täällä uskotaan vakaasti, että NHL:n mini-playoffsit alkavat ja mikään ei voi sitä estää? Niinpä, ei vaadi suurta oivallusta ymmärtää em. taustaa vasten, että kyseessä ei ole mikä tahansa vaaraton kausiflunssa, vaan vakava uhka myös kiekkoilijoille. Siksi NHL pyrkii pelaamaan playoffsit eristyksissä kahdessa hallissa ja pitäen pelaajat irti myös muusta ympäröivästä maailmasta omassa kuplassaan.
Nyt on tosin alkanut kuitenkin ennen playoffseja ilmaantua tartuntatapauksia NHL pelaajissa harjoitusleireillä tai kohonneita tartuntariskejä, joka on johtanut useamman joukkueen kohdalla jo tehostettuihin eristystoimiin. Ovatko nämä tehokkaita ja miten se lopulta vaikuttaa eristyksenalaisten pelaajien psyykeeseen, joukkuehenkeen tai koko harjoitteluprosessiin, on oma kysymyksensä.
Tosiasia kuitenkin on, että NHL -pelaajilla on jo tartuntatapauksia seuraavasti: Sarjan antaman tiedotteen mukaan takaisin työpaikoilleen palanneista pelaajista peräti viidellätoista on todettu koronavirus. Kaikkiaan NHL on tehnyt palanneille jäsenilleen 1450 testiä. Jo aiemmin 11 pelaajan on kerrottu sairastaneen koronaviruksen, mikä nostaa positiivisen tuloksen antaneiden pelaajien lukumäärän 26:een. Osa tartunnan saaneista pelaajista on ollut eurooppalaisia pelaajia. Viimeisin luku (14.7.) on 30 tartunnan saanutta NHL pelaajaa.
Jos jo näin suurella määrällä pelaajia on tartunta, niin miten suurella määrällä se lopulta on, jos osa on ollut huomaamattomia tartuntoja ja he sairastuvat koronaviruksen takia vasta myöhemmin tai miten suuri osa pelaajista, niin Yhdysvaltalaisista tai Kanadalaisista on saanut sen jo aiemmin ennen harjoitusleireille tuloa. Avoimia kysymyksiä on runsaasti.
Olipa tilanne mikä hyvänsä, niin se ei ole enää hyvä asia, sillä periaatteessa tartuntoja pitäisi olla nolla. Siksi olen edelleen sitä mieltä, että on hyvin epätodennäköistä (mitä en itsekään toivo), että NHL:n playoffsit alkavat, ainakaan oletettuna ajankohtana. Se, että NHL alkaisi pyöriä täysipainoisesti mahdollisten playoffsien jälkeen, edellyttää käytännössä toimivan rokotteen kehittämistä, jonka ajankohta on vielä täysin avoin tai vaihtoehtoisesti kansojen immuunivasteen kehittymistä sairastumisten kautta niin, että se on läpikäynyt koko kansan, joka tietysti vastaavasti nostaa kuolleisuutta. Ruotsi yrittää parhaillaan kansan immuunivastetta vahvistamalla voittaa taudin, sillä rajoitukset ovat olleet löysempiä kuin muualla, mutta kaikki tiedämme mikä on ollut Ruotsin lopputulos koska koronavirtus on ikävän muuntautumiskykyinen tapaus.
Edellä mainitut tekijät huomioiden ei ole mitään oikotietä NHL runkosarajapeleihin, jos edes vielä kaudella 2021-2022. Epäilen myös vahvasti, että playoffs pelejä harjoitusleireineen ei saada täysin kunniallisesti vietyä läpi koronaviruksen takia suljetusta "kupolista" huolomatta. Toisaalta NHL jääkiekko on kuitenkin vähemmän tärkeä asia pelaajien, heidän perheidensä, sukulaisten, tuttavien ja fanien koronavirukseen sairastumisen ja siitä hengissä selviämisen näkökulmasta. Jos pelaajat katsovat jossain vaiheessa riskin liian suureksi, playoffs treenit ja/tai pelit loppuvat siihen paikkaan.
Enkä myöskään usko, että yksikään NHL joukkueen kannattaja on "Covid-19 Die Hard" fani vaikka Yhdysvalloissa eräs mieshenkilö osallistui tilaisuuteen, jossa oli koronavirusta kantava henkilö testatakseen vain sitä, että tauti on huijausta. No, kyseinen mies kuoli koronavirukseen. Juuri ennen kuolemaansa hän totesi sairaanhoitajalle vapaasti käännettynä: “Luulen tehneeni virheen. Uskoin sen olevan huijausta, mutta ei se sitä ole".