Viestin lähetti dana77
Tähden määritelmä on tietenkin hieman hankala, mutta itse lasken kirkkaimmalle tasolle vaadittavan n. Suomen parhaan maajoukkueen tasoa. Jos liigasta ei tasoisia pelaajia löydy, niin mielestäni on jopa naurattavaa puhua Suomen mestaruudesta. Puhutaan sitten vain Suomen amatööri-openista.
Machulda unohtui listaltani myönnän (tai esitykset eivät viime kaudelta olleet niin huikaisevat...), mutta muiden taso ei mainitsemaani maajoukkue-tasoon riitä. Karalahdella ja Vujtekilla on potentiaalia siihen, hekin saavat sen todistaa.
Juu, mutta kylmä fakta on valitettavasti, että ne ihan kirkkaimmat kotimaiset tähdet pelaavat yleensä NHL:ssä. Syy on yksinkertaisesti raha. Kaikkein kirkkaimmat tähdet huomataan takuuvarmasti rapakonkin takana ja kun miljoonasopimustarjous tulee, siitä on vaikea kieltäytyä. Onhan SM-liigassakin toki muutamia sellaisia pelaajia, jotka voisivat mahtua olympiajoukkueeseenkin ja muutama ulkomaalainen pelaaja, joka voisi mahtua, jos olisi suomalainen. Tämä ei kerro kuitenkaan SM-liigan huonosta tasosta, NHL:ssä on monia pelaajia, jotka eivät olisi SM-liigassakaan kolmos-nelosketjua paremmalla pelipaikalla. SM-liigassa on vastaavasti pelaajia, jotka voisivat tehdä NHL:ssä tosi koviakin pistelukuja. Lisäksi on muistettava näitä sarjoja verratessa pelin erilaisuus isossa ja pienessä kaukalossa. Sanoisin, ettei NHL-joukkue olisi välttämättä mikään täysin ylivoimainen, jos se osallistuisi SM-liigaan isossa kaukalossa. Kyllä eurooppalaiset aika nopeasti taas oppisivat ison kaukalon pelin, mutta entäs hitaat ja kankeat Pohjois-Amerikkalais pakit, joiden peli perustuu täysin pieneen kaukaloon, jossa he ovat pelanneet koko elämänsä ehkä joitain MM-kisoja lukuunottamatta.
Niin ja onhan se nyt aikamoinen makuasia, laskeeko Calounin paremmaksi, kuin Kucharcikin tai Vujtekin. Tai laskeeko Tuulolan paremmaksi kuin Vykoukal ja Kultanen. Aikamoisella suurennuslasilla saat katsoa, jos näet merkittäviä eroja.
Viestin lähetti dana77
"Kotimaan hyvätasoinen sarja" olisi varmasti hyvä paikka kehittyä, mutta Suomesta sellaista ei enää löydy. AHL:ssä on riesana "ruma pelitapa", mutta käsi sydämmellä kumpi paremmin valmistaa NHL:n rumaan pelitapaan; suvi-urpo SM-liiga vai AHL? "Peliaika epävarmempi", haluatko toisen mielipiteen Jani Ridalta tai Sean Bergenheimilta (ja vastaavasti 5-10:ltä HIFK:n kaverilta). Rita haluttiin juuri sen takia rapakon toiselle puolelle, että hän pääsisi pelaamaan.
En verrannut SM-liigaa ja NHL:ää, vertasin SM-liigaa ja AHL:ää. Myös NHL on nykyisin niin puolustusvoittoinen, että se ei kehitä pelaajien kiekollista taitoa. Paikkoja tulee harvoin ja niistä pitää tehdä kovalla prosentilla. Tätä viimeistely taitoa ei opita NHL:ssä, eikä SM-liigassa. Se opitaan "kurittomissa" ja hyökkäysvoittosampaa peliä pelattavissa junnu-sarjoissa ja farmi-liigoissa.
Minä en nyt tällä kertaa lähde kommumista tai muista filosofisista suuntauksista tällä puolella keskustelemaan. [/B]
Mutta kehittääkö se, että hakataan käsille ja taklataan kyynärpäällä? Minä en kyllä allekirjoittaisi väitettä, että AHL:ssä peli olisi paljon vauhdikkaampaa, en usko. Kysy sinä Timo Vertalalta, joka joutui pelaamaan AHL:ssä sentterinä kahden tappelijan välissä, onko peliaika sittenkään varmempaa. Rita pelasi Jokereissa, olisi taatusti saanut muissa suomalaisissa seuroissa ainakin vakituisen ketjupaikan.
Tuolla avausviestini kommentilla tarkoitin sitä, että pelaajat eivät tekisi siirtoajan aikaistamisen takia lyhyitä sopimuksia NHL-mahdollisuuden takia, vaan tulisivat mukaan aikaistamishankkeeseen tekemällä sopimuksia, niin kuin tähänkin asti. Selvensin, jos sait kuvan, että tarkoitin jotain muuta.