Eli aasinsiltana edelliseen kysymykseen, mikään joukkue ei voi koskaan suorittaa 5 minuutin ylivoimaa siis 100% tehokkuudella?Sitä mitä siinä kirjoitinkin? Jokaisen tehdyn maalin jälkeen alkaa tilastoissa uusi yv-mahdollisuus. Eli siis kolme maalia viiden minuutin yv:n aikana ja yv olisi toiminut 75% tehokkuudella tuossa tilanteessa.
Myönnän nimittäin itsekin kuvitelleeni, että tilastointi pohjautuu ylivoimakertoihin jaettuna ylivoimamaaleilla, jolloin joukkue voisi hieman hölmöstikin olla esimerkiksi prosenteissa 200% yhden ison ylivoiman jälkeen, jos iso rangaistus huomioitaisiin yhtenä ylivoimana. Eli kaksi maalia ison rangaistuksen aikana -> 2/1, ylivoimaprosentin ollessa 200%.
En pistä päätäni pantiksi Euroopan tavasta tilastoida näitä, mutta tekisi kyllä mieli väittää, että ison rangaistuksen ja ylivoimamaalin jälkeen joukkue on ollut tilanteessa 1/1 eikä 1/2, mutta täytyypä googletella Euroopan tilastointikäytännöistä vielä lisää. Ainakin NHL:n tilastointitavan mukaan tuo mainitsemasi käy tosiaan järkeen, kun paria boxscorea (Atlanta vs Toronto 2011 ja Sharks vs Golden Knights 2019) vilkuilin ja siltä tuo tilastointi NHL:n osalta tosiaan näyttää pitävän paikkansa.
E: Ainakin Liigan tilastointitapa eroaa NHL:n vastaavasta, mistä tuo mielikuva varmaan on myös allekirjoittaneelle tullutkin. Alla esimerkki Ilves - HIFK ottelun tilastoinnista:
Liiga.fi | Kausi 2024-25 | Ilves – HIFK | 20.12.2024 | Otteluseuranta
Ottelu Ilves – HIFK 20.12.2024. Otteluseuranta
liiga.fi
Kodytek 2 min jäähy
Pakarinen 2 min jäähy
Melart 5+20 min jäähy
Marleau 2 min jäähy
Ilvekselle on tilastoitu ottelusta kaksi ylivoimamaalia ja neljä ylivoimakertaa, ylivoimaprosentin ollessa 50%. Toinen ylivoimamaali tuli Melartin 5 minuutin jäähyn aikana ja toinen Marleaun 2 minuutin jäähyn aikana, mutta Melartin 5 minuutin jäähyn aikana tulleesta ylivoimamaalista ei ole tilastoitu toista ylivoimakertaa Ilvekselle.
Eli alkuperäinen kysymykseni olisikin ollut enemmän liigapuolen asiaa, mutta taas tuli opittua uutta!
Viimeksi muokattu: