Mainos

NHL:n tilastokummajaiset

  • 1 850 390
  • 6 102
Suosikkijoukkue
Lahen Pelsu, Dallas Stars, Leksand, Orlando Magic
Vancouver on voittanut näissä playoffeissa kolme peliä, ja nämä kolme voittoa on kirjattu kolmen eri maalivahdin nimiin (Demko, DeSmith, Silovs).
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Vancouver on voittanut näissä playoffeissa kolme peliä, ja nämä kolme voittoa on kirjattu kolmen eri maalivahdin nimiin (Demko, DeSmith, Silovs).

Aiemmin vain kaksi kertaa ottelusarjassa samasta joukkueesta kolme eri maalivahtia on kirjauttanut voiton:

Keväällä 1972 Chicago Blackhawks voitti ensimmäisellä kierroksella Pittsburgh Penguinsin 4-0. Kaksi ensimmäistä ottelua pelasi Tony Esposito, kolmannen Gary Smith ja neljännen Gerry Desjardins.

Keväällä 2004 Vancouver Canucks hävisi Calgary Flamesille ensimmäisellä kierroksella 3-4. Canucks voitti ensimmäisen, kolmannen ja kuudennen ottelun. Ensimmäisessä maalilla oli Dan Cloutier, kolmannessa Cloutier vaihtui kesken pelin Johan Hedbergiin, joka oli maalilla voittomaalin syntyessä. Kuudennen pelin torjui Alex Auld.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ei ehkä niin kummallista, että pudotuspelisarjan katkaisupelin voittomaali ei useimmiten synny alivoimalla. Mutta jonkinlaisen harvinaisemman tilastoknopin siitä saa, kun näin käy. Barkovista tuli toinen pudotuspelisarjan katkaisupelin voittomaaliksi jääneen av-maalin tehnyt aktiivipelaaja:
Aleksander Barkov’s shorthanded tally stood as the game winner making him just the second active player to score a shorthanded series-clinching goal. The other: Yanni Gourde in Game 7 of 2021 SF.
 
Viimeksi muokattu:

Hepitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mutustelin eilen ennen yön pelejä, että jos Vegas hoitaa Dallasin niin yksikään sarja ei ole tilanteessa 2-2. Onkohan kuinka harvinaista, jos näin olisi tapahtunut, että pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella yksikään sarja ei olisi ollut tilanteessa 2-2?

-h-
 

Sabaton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Stars, Spurs, Werder Bremen, Real Madrid
Stars ja Golden Knights ovat myös avanneet sarjan neljällä vierasvoitolla. Ei varmasti mikään ainutlaatuinen tapaus, mutta tuskin tuokaan ihan jokavuotista on?
 

Kuuukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Mutustelin eilen ennen yön pelejä, että jos Vegas hoitaa Dallasin niin yksikään sarja ei ole tilanteessa 2-2. Onkohan kuinka harvinaista, jos näin olisi tapahtunut, että pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella yksikään sarja ei olisi ollut tilanteessa 2-2?

-h-
Kolmatta erää aamulla katsoin ja tuossa näytettiin statistiikkaa, että viimeksi vuonna 1987 tai jotain vastaavaa. Nyt toki Dallas sarjan tasoitti, mutta harvinaisesta tilanteesta olisi puhuttu.
 

TylerDG

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät & Caps
Stars ja Golden Knights ovat myös avanneet sarjan neljällä vierasvoitolla. Ei varmasti mikään ainutlaatuinen tapaus, mutta tuskin tuokaan ihan jokavuotista on?

Ei tuo liene erityisen harvinaista. Enempää tarkastelematta ja mutulta, jo pelkästään Capitalsin -18 mestaruuskeväältä sekä ekan kierroksen Capitals-Blue Jackets, että konferenssifinaalin Lightning-Capitals avasivat samalla kaavalla.

Viime vuodelta ainakin Rangers-Devils sarja samaten.

Edit. no ei se kyllä ihan jokavuotista ole. Noiden lisäksi v. 2018 jälkeen löytyi pelkästään yksi sarja (2019 Blues-Jets). Eli 4 sarjaa on noin avautunut viimeisen 6 vuoden otannalla. Toki yksi vuosi välissä oli se koronavuosi mitä ei oikein voi laskea mukaan kun ei ollut periaatteessa vieras- ja kotijoukkueita.
 
Maaginen game seven. Brad Marchand pelaa tulevana yönä jo uransa 12. seiskapelin. Hänestä tulee historian 11. vähintään 12 seiskapeliä pelannutta. Jos Boston voittaa, niin Marchandista tulee eniten seiskapelejä voittanut pelaaja seitsemällä voitollaan. Toronton puolelta Joel Edmundson on pelannut viisi seiskapeliä ja voittanut ne kaikki. Jos Leafs voittaa, niin Edmundsonista tulee historian 17. pelaaja, joka on voittanut kaikki vähintään kuusi seiskapeliään.



 

CuJo#31

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins | HIFK | Leijonat | Les Bleus
Zach Hymanilla kuudessa pelissä kevyet yhdeksän maalia tehtynä. Mikäli Oilers menee "edes" konferenssifinaalivaiheeseen, voi Jari Kurrin ja Reggie Leachin pudotuspeliennätys (19 maalia) suorastaan helisemässä.

Samaa tosin taisin sanoa viime kaudella, kun Leon Draisaitlilla oli kasassa kahdeksan pelin jälkeen peräti 13 maalia. Mies "hyytyi" lopulta neljässä viimeisessä pelissä maalinteon suhteen täysin eli lopputuloksena 13 maalia 12:ssa ottelussa. Oilers jäi viime kaudella toiselle kierrokselle, joten jo konferenssifinaalivaihe oli voinut hyvinkin laittaa entisen ennätyksen uusille kymmenluvuille.
 

Jippo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Toi 19 maalin pudotuspeliennätys tuntuu suhteellisesti melko pieneltä. Toki Kurrin ja Leachin aikoina alkukierroksilla oli vähemmän matseja, joka tekee nämä suoritukset kovemmiksi.

Mut useilla kausilla 1. ja 2. kierroksen jälkeen on uhiteltu Draisaitlin ja nyt Hymanin tapaan hyvillä "runeilla" ennätyksen rikkomiseksi ja uuden kymmenluvun haamurajan saavuttamiseksi.

On tietenkin selvää, että finaaleja kohti mennessä maalit alkavat olla tosi tiukassa. Mutta toisaalta, viisi maalia per ottelusarja ei kuulosta ihan mahdottomalta varsinkin jos alkukierroksilla sattuu tulemaan ylijuoksuja.

Muistan vielä, kun Sakic näytti olevan matkalla ennätykseen, mutta niinpä vain Burnabyn poikakin jäi 18 osumaan. Sarjoittain maalimäärät oli 7, 6, 4 ja finaaleissa 1. Vaikka finaaleissa oli yksi 8–1-voittokin (0+4).
 

Nick Neim

Jäsen
Koskahan viimeksi suomalaiset ovat tehneet 9 tehopistettä yhteen pleijarimatsiin?
Poimitaan ainakin helpot pois:


Voi toki olla tuonkin jälkeen joku tuoreempikin, mutta arvelinkin tuolta 1980- ja 1990-luvun taitteen Oilersista tuollaisen ottelun löytyvän. Kurri 3+2, Tikkanen 1+2, Ruotsalainen 0+1.
 

FutureHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS - Connorit Bedard & McDavid
NHL:n tämän runkosarjan 100. sijaan riitti tehopisteet 7+51=58 (Morgan Rielly, Toronto Maple Leafs). Katselin tuossa ajankuluksi vähän tilastollisia faktoja tulevaa draftia silmälläpitäen ja jaan oppimani teidän kanssanne, arvon palstalaiset. Muistakaa, että kyseessä on vain tämän kauden otanta, joten sen on pakko olla ultimaattinen totuus eikä muita mielipiteitä tai fiktioita lasketa.

Top-100 pelaajien prosentuaalinen varausosuus kierroksittain
(Kierros - Tuolla kierroksella varattuja pelaajia pistepörssin Top-100:ssa, prosentuaalinen osuus kaikista Top-100 pelaajista)

1st Round - 69 (69%)
2nd Round - 9 (9%)
3rd Round - 8 (8%)
4th Round - 3 (3%)
5th Round - 4 (4%)
6th Round - 2 (2%)
7th Round - 1 (1%)
Undrafted - 4 (4%)

- Tilastollisesta faktasta voimme päätellä, että vain kolmella ensimmäisellä kierroksella kannattaa oikeasti varata - Näistäkin toki kierrokset 2. ja 3. ovat todella isoa hakuammuntaa ja osumaprosentti on pieni. Neljännestä kierroksesta alkaen ja siitä eteenpäin on yhtä iso mahdollisuus osua varaamattoman pelaajan kohdalla kultasuoneen kuin löytää hyvä varaus noilta sijoilta.
- Pyyteetön shout-out Joe Pavelskille, joka kantaa yksinään 7. kierroksen varauksen raskasta viittaa listalla. Ja toki yhtä iso shout-out San Josen scouttiosastolle, joka Pavelskin on aikanaan noilta sijoilta riveihinsä löytänyt!
- Annetaan nyt vielä kädenojennus myös varaamattomille pelaajille, jotka listalle selvisivät: Artemi Panarin, Jonathan Marchessault, Frank Vatrano sekä Mats Zuccarello. Bravo!

1. Varauskierroksen varausnumerojakauma varausnumeroittain
(Varaussija - Varatut pelaajat Top-100:ssa, Prosentuaalinen osuus kaikista 1. kierroksella varatuista ja Top-100 sijoittuneista pelaajista)

1st Overall - 12 (17,69%)
2nd Overall - 5 (7,25%)
3rd Overall - 4 (5,80%)
4th Overall - 4 (5,80%)
6th Overall - 4 (5,80%)
7th Overall - 4 (5,80%)
9th Overall - 3 (4,35%)
11th Overall - 3 (4,35%)
13th Overall - 3 (4,35%)
15th Overall - 3 (4,35%)
20th Overall - 3 (4,35%)
23rd Overall - 3 (4,35%)
5th Overall - 2 (2,90%)
10th Overall - 2 (2,90%)
12th Overall - 2 (2,90%)
24th Overall - 2 (2,90%)
8th Overall - 1 (1,45%)
16th Overall - 1 (1,45%)
17th Overall - 1 (1,45%)
18th Overall - 1 (1,45%)
19th Overall - 1 (1,45%)
22nd Overall - 1 (1,45%)
25th Overall - 1 (1,45%)
28th Overall - 1 (1,45%)
29th Overall - 1 (1,45%)
30th Overall - 1 (1,45%)
14th Overall - 0 (0,00%)
21st Overall - 0 (0,00%)
26th Overall - 0 (0,00%)
27th Overall - 0 (0,00%)

- 1st Overall luonnollisesti eniten edustettuna ja jos nyt otetaan listalta sen vanhin varaus (Alexander Ovechkin) sekä uusin varaus (Connor Bedard) ja lasketaan heidän väliseltä ajalta, niin tällä kaudella Top-100 sijoittui 12/20 ensimmäisenä varatusta pelaajasta. Ne pelaajat, jotka EIVÄT tällä kaudella pistepörssin sadan parhaan joukossa olleet olivat varausjärjestyksessä vanhimmasta uusimpaan: Erik Johnson, Patrick Kane, Taylor Hall, Nail Yakupov, Aaron Ekblad, Alexis Lafreniere, Owen Power sekä Juraj Slafkovsky.
- Myös varaussijat 2.-4. noudattavat odotettua kaavaa ja noin sen pitää mennäkkin, mutta ensimmäinen poikkeama löydetään 5th Overallin kohdalta, mikä tietää luonnollisesti huonoja uutisia Montréal Canadiensille, jonka varausnumero tulevan kesän varaustilaisuuteen on juurikin tuo viides sija. Kuten yllä olevasta listauksesta näemme, on tuplaten todennäköisempää saada Top-100 pistemies numeroilla 6 tai 7, ja numerot 9, 11, 13, 15, 20 ja 23 ovat paljon parempia varauspaikkoja kuin tuo kirottu vitonen. Puolueeton kehoitukseni Montréalille siis on, että äkkiä treidaamaan vuoroa alaspäin.
- Huomioitavaa on, että sijoilla 14., 21., 26. sekä 27. (plus 31. ja 32.) varattuja pelaajia ei ole päässyt satasen joukkoon lainkaan. Ikäviä uutisia siis San Jose Sharksille, joka saa Pittsburghin tämän kesän varausvuoron ykköskierrokselle sijalle 14.

Muilta kierroksilta (2.-7.) prosenttiosuudet ovat 31 pelaajan otannalla todella hajanaiset, mutta muutamia kahden pelaajan varausnumeroita kuitenkin löytyy. Ensi kesän draftiin täten isolla ylös varaussijat #35 (Sebastian Aho, Jordan Kyrou), #39 (Jason Robertson, Alex DeBrincat) sekä #121 (Gustav Nyquist, Drake Batherson).
 
Maalivahdit ja pudotuspelitilastot.

Aktiiveista Stuart Skinnerin torjuntaprosentti pomppasi silmille. Koko uran playoffsaldo on 88,1 %. Kun huomioidaan vähintään 20 peliä pelanneet, niin Skinnerin lukemat ovat kaikkien aikojen 12. heikoimmat. Edellä (siis huonompina) olevista ainoastaan Dan Cloutier on pelannut 2000-luvulla.

Voinee siis sanoa, että Skinner on 2000-luvun huonoimpia maalivahteja pudotuspeleissä, tilastojen valossa. Jonkinlainen kummajainen siis, sillä kyseessä ei kuitenkaan ole huono maalivahti.
 

Kental

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins
Jounin mukaan Bruins teki näissä pudotuspeleissä (kyseenalaista) NHL-historiaa ottamalla eniten liikaa pelaajia jäällä -jäähyjä.



Kävihän tuo tahti pelejä seuratessa harvinaisen selväksi, mutta silti melkoinen kummajainen ja "kova suoritus" ottaa koko playoff-kauden enkka haltuun kahdessa kierroksessa. Kumminkin kaikki muut näkyvät porukat ovat olleet finaaleissa asti eli ollut aika paljon enemmän aikaa keräillä noita.

Shokeeraavaa sinänsä, finalistien record on kehnohko 1-4. Eli mikäli haluaa päätyyn asti niin ei siis ilmeisesti kannata rakentaa contenderia väärien vaihtojen varaan.

Muistetaan myös, että Bruinsin kasarirungon (Rick Middletonit ja kumppanit, Bourque vielä puuttui ja viimeiset 70-luvun voittojen sotaratsut olivat vielä mukana) todennäköisesti paras kannusauma* kaatui 1979 nimenomaan varmaan NHL-historian kuuluisimpaan väärään vaihtoon. Seiskapeliä Montrealia vastaan oltiin loppuhetkillä voittamassa ja menossa epäilemättä suosikkina Rangersia vastaan finaaleihin, kunnes Don Cherryn penkillä kosahti tuo legendaarinen too many men. Että siinä mielessä siirtyy tämä ennätys nyt oikean organisaation haltuun - Bruins on monella rintamalla väärien vaihtojen virallinen keulakuva NHL:ssä.

*) Juu olihan tuo porukka Bourquen kanssa kahdesti finaaleissa, mutta dynastia-Edmontonia vastaan pelattuja finaaleita ei oikein lasketa Cup-saumoiksi.
 
Vielä pystytään tekemään ihan oikeitakin ennätyksiä. Olisin kyllä luullut, että Paul Coffey tai Brian Leetch olisi jo parempaan pystynyt, mutta ei näköjään.



Bouchardilla muuten runkosarjan PPG on 0.65, kun taas playoffeissa vastaava on 1.15. Aika jäätävä suoritus pakille.

Kyllähän tuon eron luulisi hänen kohdallaan jossain vaiheessa tasoittuvan, mutta ei puhuta ihan pienestä sample sizesta, kun playoff-otteluitakin on jo 40 takana ja runkosarjaa 265 peliä.

EDIT: Aika kovia pakkeja ainakin hyökkäyspään mittareiden mukaan muuten tuli tuosta 2018 draftista. Kyseisen draftin pelaajista top-5:ssa kuluneen runkosarjan aikana 4 oli puolustajia:

Pistepörssi:

1. Varaus #7 Quinn Hughes 17+75=92
2. Varaus #10 Evan Bouchard 18+64=82

3. Varaus #4 Brady Tkachuk 37+37=74
4. Varaus #12 Noah Dobson 10+60=70
5. Varaus #1 Rasmus Dahlin 20+39=59
 
Viimeksi muokattu:

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Vielä pystytään tekemään ihan oikeitakin ennätyksiä. Olisin kyllä luullut, että Paul Coffey tai Brian Leetch olisi jo parempaan pystynyt, mutta ei näköjään.



Oilers on myös ensimmäinen joukkue jolla on kolme 20 pisteen miestä riveissään (Draisaitl, McDavid, Bouchard). Tämä on kyllä kova suoritus, kun miettii millaisia pelimiehiä 80-luvun dynastiajoukkueissa pelasi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös