Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
NHL:n lähetyksiä näyttävästi tosiaan televisioi Suomessakin aikanaan SuperSport (Toisinaan erikseen kirjoitettuna tai myös vain nimellä Supersport tunnettu kanava.) alkoi näyttää Suomessa NHL:n otteluja.

Kanava tosiaan omalla tavallaan oli erikoinen ja hieno kanava, mutta myös valitettavan lyhytikäinen ja sen varsinaista aloitusta ja aloitusvuotta oli monta kertaa lykätty.

Sen muun muassa piti aloittaa jo vuoden 1995 puolella, mutta jatkuva byrokraattinen, hidas kanavan yleinenkin rakentuminen kohdilleen ja jossain määrin ainakin vielä viimeisen kerran rahapulakin viivästytti kanavan aloitusta Suomessa noin kolmella kuukaudella aiotusta eli vuoden 1995 joulukuusta.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Lopulta 28.2.1996 keskiviikkona ilmoitettiin, että 1.3.1996 perjantaina uusi kanava tulee aloittamaan näkymisensä vihdoin ja viimein Suomessa.

NHL:n osalta se oli heti alkumetreiltä lähtien hieno juttu.

Sarjakausi 1995-1996 oli siis kyseessä, mutta vastoin aiempia puheita sarjakaudesta 1995-1996 tai aiemmin ainakin olleiden sarjakausien 1993-1994 tai 1994-1995 asemasta nimenomaan sarjakaudella 1995-1996 näkyi lopulta NHL-lähetyksiä kanavalla vain 1.3.1996 lähtien runkosarjan loppupuolelta.

NHL:n lähetysten osalta tuolla sarjakaudella siis vuoden 1996 puolella lähetysmäärät olivat vähintään kolme NHL-ottelua viikkoon, usein enemmän jolloin parhaimmillaan nähtiin päivittäin erittäin runsaasti NHL-otteluja ja minimimäärät kauteen olivat sen 100-150 ottelua päälle ainakin ja siihen vielä päälle loppupelit sarjasta Stanley Cupin Finaalien ja Playoff-kauden muodossa.

Kun kanava aloitti niin sillä oli puikoissaan Anssi Kukkonen, Ilmo Lounasheimo, J-P Jalo ja Seppo Kannas joista varsinkin kaksi jälkimmäistä pääsääntöisesti hoitivat NHL-jääkiekon vaikka myös Kukkonenkin ajoittain ehti selostamaan ja erittäin harvinaisen satunnaispelin saattoi selostaa Lounasheimo.

Tosin pääsääntöiset selostajat olivat Jalo ja Kannas kun Kukkonen selosti pääosin kanavalla vain talvilajeja kuten mäkihyppyä ja hiihtoa ja Lounasheimo nyrkkeilyä jolloin Kukkonen ja Lounasheimo tulivat NHL:n selostamoon vain mikäli yksinkertaisesti otteluja oli niin paljon, että Jalo ja Kannas niitä eivät olisi ehtineet selostamaan.

Toki kanavalle tuli vuoden 1996 lopullakin lisää selostajia samoin kuin vuodeksi 1997 jolloin tarjonta muutenkin hieman enemmän helpottui selostajapulan suhteen.

NHL-lähetykset olivat suoria aina kanavalla, mutta mahdollisissa viivetapauksessa viivettä lähetyksillä oli enintään 20-30 minuuttia lähtökohtaisesti ja ylipäänsä pisin viiveaika näillä näkymin oli kanavalla muutenkin sen lyhyessä historiassa 50 minuuttia silloin kun jonkin NHL-ottelun piti tulla suorana lähetyksenä.

Mikäli kuitenkin joku suora NHL-lähetys ei kerta kaikkiaan mahtunut kanavalle niin se näytettiin tietenkin aina kokonaisena jälkilähetyksenä seuraavan päivän nk. NHL-blokkilähetysten muodossa.

Muitakin jääkiekkosarjoja silloin tällöin näytettiin kuten Elitserieniä jonka jäljellä olleet pelit ennen ratkaisuja pyrittiin näyttämään ainakin suorien lähetysten osalta torstaisin joskin muinakin päivinä oli suoria lähetyksiä kun Ruotsin päästä ne tietenkin kiinni olivat.

Myöhemmin mukaan ehtivät liittyä vielä ainakin DEL, Sveitsin Liiga A, Ranskan Liiga, RHL Venäjältä joskin ei kovin usein noihin muihin verrattuna ja satunnaisesta äärettömän satunnaiseen lähetyskertaan vaihdellen myös Norjan Eliteserien ja Tanskan Eliteserien.

Jalkapallon puolelta tietenkin näkyi Valioliigat, Bundesliigat, Hollannin Liigat, Serie A ja Coppa Italia eli Italian Cup ja Espanjan Liiga kun mukaan hieman jälkijunassa liittyi myöhemmin myös Ligue 1.

1996 vuoden keväällä ja tarkemmin sanottuna 4.5.1996 kanava aikoi näyttää vuoden 1996 lokakuusta lähtien NBA-koripalloa mistä eteenpäin nähtiin ainakin 70 ottelua kauteen, Finaalit ja All-Stars-ottelu.

NHL-lähetysten avaus kanavalla näillä näkymin menee niille hilkuille, että ehtikö kanava näyttää 1.3.1996 ottelun Vancouver Canucks-St. Louis Blues ihan täysin suorana vai ei.

Ongelma kun oli siinä, että ottelu pelattiin paikallista aikaa tietenkin jo vuoden 1996 Karkauspäivänä eli 29.2.1996 torstaina ja riippuen hieman kanavan aloittamisajasta kun puhuttiin koko kanavan ensiohjelmasta niin siinä saattoi olla myös hieman hässäkkää.

Muilta osin ottelut NHL:stä alkoivat kyllä näkyä normaalisti suorana.

Kanavan selostajat näillä näkymin enimmäkseen selostivat NHL-otteluja kotimaassa, mutta 25.5.1996 eteenpäin varmasti J-P Jalo lennätettiin suoraan paikan päälle NHL-otteluja selostamaan loppuun asti ja päästyään tietenkin ison meren tuolle puolen ensimmäinen ihan myös Jalon itsensä selostama ottelu kanavalle paikan päältä oli Stanley Cupin Välierä Florida Panthers-Pittsburgh Penguins sarjan neljännestä ottelusta.

Sarjakaudelle 1996-1997 NHL:n tarjonta valitettavasti hieman heikkeni ainakin näillä näkymin kauteen kun tuolloin viikoittainen tarjonta laskettiin vain kahteen otteluun viikossa, mutta edelleen vaihtelevasti 100-150 ottelun kokonaismäärästä kauteen ja siihen vielä ratkaisupeleistä päälle luvattiin pitää kiinni.

Vuoden 1997 mittaan tuon sarjakauden puolella Super Sportin historia alkoi olla lopuillaan kun jo jossain välin vuotta ilmoitettiin, että kanava tullaan lopettamaan 31.8.1997.

Sen urheilupuoli tulisi menemään siitä eteenpäin Canal+:lle ja sen parillekin eri uudelle silloiselle lisäkanavalle eli Kulta-kanavalle ja Sininen-kanavalle ja hätätapauksissa harkittiin myös elokuvakanava TV 1000:tta.

Sittemmin lopetusaikaa vielä aikaistettiin 16.5.1997 eteenpäin siten, että kanava lopetetaan milloin tahansa kesäkuun 1997 aikana joskin raivokkaiden vastalauseiden myötä ihan sentään 1.6.1997 kanavaa ei sentään lopetettu vaan vasta 30.6.1997.

Osasyy sille, että miksi ei lopetettu tarjontaa jo tuolloin oli tietenkin FilmNetin eri kanavien tuon hetken liiallisen ohjelmamäärän täynnä olosta kun osin aiemmin juurikin se kanava oli myös näyttänyt NHL-otteluja Suomessa ja sittemmin kun se ne oli lopettanut niin sitten oli muiden ohjelmien tarjonta tietenkin vallan toista joten sinne ei olisi soveltunut sen hetken tilanteessa lopettavan kanavan hurja urheiluohjelmien määrän tarjonta.

1.6.1997 lopetusaikana olisi ollut täsmällinen siksi, että Super Sport-kanava olisi täyttänyt tasan puolitoista vuotta tuona kyseisenä sunnuntaina jolloin myös Nelonen aloitti toimintansa entisen PTV4:n ja tätä edeltäneen PTV:n tai vielä tätäkin historiallisemmin PTV:n Helsinki-Kanavan/Pääkanavan ja HTV:n Helsinki-Kanavan/Pääkanavan tilalla.

Lopulta myös osin NHL:n sen hetken Stanley Cupin Finaalienkin ollessa vielä kesken lopetusaika olisi lykkäytynyt muutenkin ainakin siihen asti kunnes viimeinenkin mahdollinen sellainen olisi pelattu.

Kun sarja päättyi Detroit Red Wingsin mestaruusjuhliin 7.6.1997 alkoi sittemmin Super Sportilla hyvin nopeasti kanavan urheiluohjelmien siirto tai alasajo kokonaan joskin kaikki vielä teoriassa kesken olleet merkittävien muiden lajien kuten NBA:n Finaalit näkyivät myös kanavalla loppuun asti.

Siten 30.6.1997 maanantaina Super Sport-kanavan historian viimeinen ohjelma oli NHL:n sarjakauden 1996-1997 kausikooste.

1.7.1997 tiistaina kanava oli lakannut olemasta ja saattoi lakata tietenkin jo myös edeltävän päivän yönä heti kun tuo päätösohjelma oli loppunut eli aikaisintaan 1:n aikaan yöllä ja muutoin keskimäärin 3-4:n aikaan yöllä ja kuitenkin lopullisesti nyt ainakin ennen seitsemää aamulla kun FilmNetin ohjelmat aloittivat kun niille alettiin laittaa noita lopettaneen kanavan urheiluohjelmia näkymään.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Viime aikoina saamieni mahdollisesti oikeiksi osoittautuvien tietojen ja muistojen mukaan YLE on saattanut sittenkin vielä lähettää NHL-otteluja vuonna 1989 TV2:ssa iltapäivällä joko sarjakauden 1988-1989 tai vielä tätäkin sensaatiomaisemmin sarjakaudella 1989-1990, mutta vain vuoden 1989 puolella puhuttaessa mikäli edes sittenkään.

Ottelu oli tietenkin yllätyslähetys nauhoitettuna TV2:ssa kuukautta aiemmasta tai vanhemmaltakin ajalta, vanhimmiltaan jopa edeltävältäkin pelikaudelta lähtien olevalta ajalta.

Todennäköisimmin kuitenkin noin kuukautta vanhemmalta ajalta.

Joka tapauksessa tässä erään vanhemman tuttavani muistelemassa TV2:n yllätyslähetyksessä olisi 1980-luvun lopun kunniaksi näkynyt ottelijoina joko New York Rangers tai Quebec Nordiques.

Rajaus oli siksi onneksi selvää moneen muuhun epäselvään TV2:n tai ihan Kolmostelevision yllätyslähetykseen verrattuna siksi, että ottelussa tosiaan esiintyi Guy Lafleur eläkkeeltä palanneena ja tietenkin tapojensa mukaan ilman kypärää kun vanhoilla pelaajilla riittävän vanhalla syntymäajalla oli tuolloin oikeus sitä ilman pelata!

Paljoakaan hän ei enempää siitä muistanut, mutta käytännössä ottelu oli TV2:n lähetys ja Antero Karapalon selostama lähetys erittäin yllättäen iltapäivässä.

Erittäin vahvana, aiemmin mainitun rajaavana ja ennen kaikkea selkeänä todisteena tässä asiassa pidän sitä, että tuttavani mukaan hänellä ei silloin näkynyt Kolmostelevision TV3 ja hänen perheessään Kolmonen ei näkynyt vielä vähään aikaan muutenkaan kiitos hänen asuinalueensa katvealueen.

Ylipäätään tuo ottelu olisi ollut hänen toinen kokonaan näkemänsä NHL-lähetys televisiossa kotimaiselta puolelta kun ensimmäinen hänen seuraamansa ottelu oli myös erikoisesti talvella iltapäivässä tullut All-Stars-ottelu 1985 TV2:ssa Antero Karapalon selostamana ja sen hän muistikin kuin vettä vain heti kun vain erehdyin mainitsemaan asiasta ohimennen.

Vaikka hän sinänsä harmittavasti ei kerta kaikkiaan voinut muistaa sitä, että tuliko ottelu tosiaan millä tavalla olosuhteiden mukaan.

Eli oliko talvi vai syksy kun hän sitä katsoi, mutta muisti lähetyksen välittömästi pamahtaneen ruutuun heti kun hän oli tullut koulusta ja tosiaan hänen äidiltään oli jäänyt TV päälle kun alun perin siinä kai piti alkaa joku varhaisiltapäivän kasvatuksellinen ohjelma verraten poikkeuksellisen aikaisin TV2:ssa tai joku ihan muu ohjelma joka juuri korvattiin tuolla NHL:n yllätyslähetyksellä!

Ja ilman tuota TV:n päällä oloa tuttavani olisi lähtenyt tuolloin itse salille ja pelaamaan siitä sitten harkkamatseja.

Yhteistä tosiaan oli myös se seikka, että hän aikanaan näki All-Stars-ottelun 1985 TV2:ssa myös koulun jälkeen iltapäivällä joskin tuolloin hänellä oli asiasta ennakkotieto kun se oli selvästi lehtiin merkitty ja kun hän oli siitä vain kaikille tuttavilleen kertonut sellaisen tulevan televisiosta eikä häntä tai hänen tuttaviaan yllätetty.

Ja hänellä taisi olla vähän myös sitä lapsen sitkeyttä silloin vuonna 1985 katsoa All-Stars-ottelu tai väijyä siitä eteenkin päin muitakin NHL:n yllätyslähetyksiä valitettavasti tuolloin usein turhaan kun vuonna 1988 tai 1989 häntä ei alkavana teini-ikäisenä ihan niin vain kiinnostanut tai ehtiä katsoa matseja.

Kerrankin hän myös sanoi, että teini-ikäisenä hän ei olisi katsonut otteluja vaikka hänellä olisi ollutkin Kolmoskanava jo silloin alkumetreiltä eli vuosilta 1987-1989 lähtien kun kiirettä oli ja kaikkea muutakin.

Hän ei myöskään muistanut juuri mitään muuta aikaväliltä 1985-1988 tai 1985-1989 näkemistään NHL-otteluista vaikka olisi niitä kenties YLE:n lähetysten osalta katsonutkin ja muisti toki kaikki Urheiluruutujen jutut kyllä.

Ainoa muu satunnaisempi muisto häneltä oli seurata myös Mauri Myllymäen selostamista Stanley Cupin ratkaisuista TV2:ssa 1986, mutta ei niin vahvana kuin vuoden 1985 All-Stars-ottelu kun nuohan tuli MM-jalkapallon tauko-ohjelmana ja hän oli jostain syystä vain jättänyt seuraamatta ne lähetykset silleen todella kunnolla jonka kai voisi laittaa myös silloisen lapsen väsymyksen piikkiin kun Meksikossa kisoja pelattiin.

Harmittavasti hän ei myöskään osannut paljoakaan antaa vihjeitä enempää myös melko hyvin häneen muistamaansa toiseen otteluun eli siihen vuoden 1990 oletettuun Kolmostelevision otteluun Vancouver Canucks-Quebec Nordiques joskin muisti Guy Lafleurin kenties pelanneen siinä ja sitäkin varmemmin Jyrki Lumpeen.

Saa nähdä, että lisäänkö mahdollisesti tuon yllätyslähetyksen vai en jossakin vaiheessa tuohon 1980-luvun tai vanhempienkin aikojen YLE:n lähetysten NHL-listaan.

Mikäli vain riittävästi muistelijoita asialle jossain määrin löytyy tai jotain muuta vihjettä tähän vuoden 1989 puolella näkyneeseen yllätyslähetykseen sarjakaudella 1988-1989 ja varsinkin sarjakauden 1989-1990 osuuteen niin otan vastaan sen tiedon ilomielin.

Varsinkin kun tiettävästi tällä hetkellä olleiden tietojen pohjalta aiemmin YLE ei näyttänyt sarjakaudella 1989-1990 NHL-lähetyksiä TV2:ssa ja olisi mukava kumota tuo juttu päinvastaiseksi mikäli näin kun muutoin kyllä YLE on näyttänyt NHL:ää vuoden 1989 puolella, mutta toistaiseksi vain sarjakauden 1988-1989 osalta!
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kun aiemmin luulin, että olisiko mahdollisesti nk. Albertan Sotaa tai tuota vuoden 1993 Vancouver Canucks-Winnipeg Jets-sarjan ottelua jotenkin muisteltu Jatkoajassa edes joskus niin ainakin nimimerkit Roku, Mikkoz ja Nuck ovat näitä asioita muistelleet.

Nuck muisti tosiaan myös sen, että aiemmin kertomani HTV:n lisäksi NHL-lähetyksiä näkyi myös Suomessa aikanaan Sky Channelinkin kautta mitä en itse ole muistanut mainita.

Mikkoz mainitsi myös Eurosport-puolen NHL:n osalta.

Topikki oli tähän seuraavaksi alle tuleva kun löysin tämän lähinnä etsiessäni muutoin jotain aivan yhtä asiaan täysin liittymätöntä viestiä.

Etenkin viestit numero 15, 16, 17 ja 22 ovat ehdottomasti lukemisen arvoisia kun etenkin yhdessä niistä muistikuvat ovat täysin samoja kuin yhden vanhemman tuttavani kertomat taustatiedot!

Tosin on yksi pieni kysymyskin tämän jälkeen vaikka pieniä virheitäkin saattaa muisteluissa olla ollut mukana, mutta tuolloin tosin tilanne oli ajankohtaan nähden varsin toinen:


PS. Mikä ihme voisi olla Rokun mainitsema toinen Edmonton Oilersin NHL-ottelu nk. Albertan Sodan jälkeen tai jopa sitä ennenkin 1980-luvun alussa, kenties vuonna 1983 tai vielä sitäkin aiemmin tullut NHL-lähetys ja onko mahdollisesti ihan lopullisen vahvistavasti tosiaan tullut kaksi ottelua Stanley Cupista vuodelta 1984 kun ainakin sen verran paljon olen kuullut siitä toisestakin ottelusta ennen varsinaisesti YLE:n ilmoittamasta Stanley Cupin Ratkaisevasta Finaalista kyllä juttua?
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Harmittavasti hän ei myöskään osannut paljoakaan antaa vihjeitä enempää myös melko hyvin häneen muistamaansa toiseen otteluun eli siihen vuoden 1990 oletettuun Kolmostelevision otteluun Vancouver Canucks-Quebec Nordiques joskin muisti Guy Lafleurin kenties pelanneen siinä ja sitäkin varmemmin Jyrki Lumpeen.
Kyllä 10.12.1990 pelattu Vancouver-Quebec lähetettiin Kolmoskanavalta. Noin 83 min. nauhoitus löytyy itseltäni ilman mainoksia.
 
"Milloin viimeksi liigaan on joku joukkue noussut karsintojen kautta?"
- Kimmo Rannisto

Histo

Jäsen
3.6.1994 MTV3 kertoi näyttävänsä loput Stanley Cupin ottelut kolmannesta ottelusta eteenpäin koska kaksi ensimmäistä ottelua olivat Stanley Cupin otteluista jääneet esittämättä vaikka ennen kautta ja sen aikanakin MTV3 oli luvannut Stanley Cupin pelit näyttää sarjan osalta kokonaisina kokonaisuudessaankin ja suorinakin lähetyksin. Suurin osa noista otteluista nähtiin hyvin myöhään yöllä tai oikeammin jo aamuyön puolella täysin suorana ja ainakin osa noista otteluista alkoi ennalta varoittamattakin varhaisten elettyjenkin muistikuvieni mukaan nk. Huuhkaja-TV:ssä...

Uusinnoistakaan ei MTV3:lla aina ollut varmuutta joskin ainakin 5.6.1994 nähtiin juurikin aluksi 4.6.1994 pelatun kolmannen finaaliottelun uusinta klo 17-18.30 varmasti. Aivan ratkaisevat kaksi viimeistä ottelua taidettiin nähdä hieman muita otteluja myöhemmin kuitenkin noin 6-7 aikaan aamulla MTV3:lla kun muut aikaisemmat ottelut nähtiin tiettävästi noita otteluja huomattavasti aiemmin.
Muistan seuranneeni tuon ratkaisevan ottelun loppua teksti-tv:tä tuijottaen, koska suoraa kuvaa ei ollut tarjolla. Sitä en muista miksi olin valveilla, kun jalkapallon MM-kisatkin alkoivat vasta pari päivää seitsemännen pelin jälkeen. Pelistä tuli heti aamulla jälkilähetys ja uudelleen iltapäivällä. Ainakin myös kuudes ottelu tuli samaan tapaan heti aamulla, koska muistan tuttavan ennättäneen sen katsoa ennen kuin itse katsoin jälkilähetyksen.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kyllä 10.12.1990 pelattu Vancouver-Quebec lähetettiin Kolmoskanavalta. Noin 83 min. nauhoitus löytyy itseltäni ilman mainoksia.
Okei!

Pitänee päivittää listaan kunhan ehtii.

Harmittavasti edelleen jää kyllä tuon sarjakauden TV-ottelujen avaus edelleen kyllä epäselväksi.

Ehkäpä sekin vielä löytyisi jostakin.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Hetkeen ei olekaan tullut kuvailtua erästä samaa asiaa mitä Suomen Yleisradiolla ja Ruotsin SVT:llä oli kolme vuotta sitten:

Molemmat nimittäin sensaatiomaisesti palasivat NHL:n näyttämisen pariin.

Ruotsin SVT teki ensi kerran niin sitten päivämäärän 30.11.1992 ja tietenkin sitten vuoden 1992 milloin viimeksi SVT:llä Ruotsissa nähtiin NHL-otteluja ja joita tietenkin oli mahdollista seurata rajallisesti Suomessakin ja Suomessa tietysti tehtiin ensi kerran näin sitten päivämäärän 17.10.1993 ja tietenkin sitten vuoden 1993 milloin viimeksi YLE:llä Suomessa nähtiin NHL-otteluja.

Ruotsin SVT:stä puhuttaessa kun tuo paluu tapahtui niin ajoittain edellinen ruotsalainen NHL-lähetys muistettiin välillä aivan päin mäntyä ja se muka olisi tapahtunut vuosina 1989-1991 mikä ei tietenkään paikkansa pitänyt.

Väistämättä oli kuitenkin toki ollut selvää, että vähitellen ja varmasti puhumattakaan sitten aivan viimeisen vuoden eli 1992 melkein täydellisestä lähetyskadosta johtuen ei juurikaan Ruotsissa liikoja NHL-otteluja ollut näkynyt tai niitä ei ainakaan tosiaan liikoja ollut ilmoitettu julkisuuteen mitä oli kritisoitu aikalaislehdissäkin.

Tosin silti erittäinkin paljon enemmän ihan loppuhetkiä huomioimatta kuin miten YLE:llä vastaavasti samaan aikaan Suomessa.

Ruotsin SVT:n lähetyksistä puhuttaessa varsinkin sellaiset yllättävänkin paljon noita aikanaan nähneet ja muistelleet ihmiset ovat sitten kuitenkin iän tai yleisen jonkin muun ihme kummallisuuden myötä alkaneet ainakin toisinaan väittää muka olleensa niitä näkemättä.

Mahdollisesti myös ovat alkaneet nk. Vanhan Ajan Juttuina heittää sitten ihan päin mäntyä menneitä juttuja muka, että niitä olisi tullut vain kerran joskus hyvin harvoin lähetyksinä ja muutoin Urheilupeilissä tai Urheilu-uutisissa eli Sportspegelnissä tai Sportnyttissä.

Tai seuranneet vain paikallisesta teksti-tv:stä tai lukeneet lehdistä sen keskimäärin Ruotsissakin pari päivääkin jäljemmäksi menneitä tuloksia otteluista.

Ihan noin huonosti asiat eivät todellakaan olleet Ruotsissa huolimatta vääristä muistoista tai varsinkin jonkun riittävän nuoren sukupolven mediaperseilystä huolimatta.

Muutoin sanottuna noin vaikkapa eräänkin vuonna 1973 syntyneen ruotsalaistuttavani muistelut olisivat näin esimerkiksi ainakin menneet sekaisin hänen jonkin verran vanhemman veljensä muistojen kanssa ja tuolloinkin lähinnä kyse olisi ollut vanhemman veljensä nuoruuden tai lapsuuden muistojen sekoittaminen omiinsa vielä sitäkin todennäköisemmin.

Sitten tämän vuoden 1973 syntyneen tuttavani osalta kyse olisi juurikin vain hänen lapsuuden muistoista jos niistäkään erittäin varhaisilta vuosilta puhuttaessa kun tuolloin NHL alkoi ja oli oikeastaan aika kauankin sitten kyllä lyönyt läpi itsensä kuvaruudussa länsinaapurissa siinä missä Suomessa ei juurikaan.

Sen sijaan Suomessa tilanne jossain määrin ihan oikeastikin oli tosiaan ilman vaikka länsinaapurin SVT:n ja 1970-luvun lopulla tai 1980-luvulla melko pitkäänkin ilman HTV:n apua asiaan erittäin onneton siihen nähden mitä NHL:n näkymiseen tuli YLE:n kanavilla.

Ja tietenkin silloin kun laajemmasta näkymisestä puhuttaessa kun otteluja kyllä Suomessakin on näillä näkymin näkynyt näin esimerkiksi 1970-luvulla, mutta vain hyvin harvoin jopa 1980-lukuunkin verrattuna.

Toistaiseksi nyt ainakin ennen tämän kesän tai mahdollisesti syksyllä suoritettavaa lopullista suurempaa urakkaa ainakin toivon mukaan noista YLE:n NHL-puolen erittäin historiallisista vanhan ajan lähetysten etsinnöistä puhuttaessa tilanne on ollut sellainen.

Ruotsin SVT:stä muutoin puhuttaessa vuonna 2017 NHL-lähetykset tekivät paluun SVT:lle ja ero on ollut selkeä Suomen Yleisradioon verrattuna kaikessa harvinaisuudessaan.

NHL:n tehdessä paluun SVT:n kuvaruutuun tuttu ruotsalaiskanavayhtiö sopi ottelujen näkymisestä kuukausittain ja vielä sitäkin sensaatiomaisemmin toisin kuin vanhoina aikoina lähetysten näkyessä melkein aina varsinkin heti ihan Ruotsin lähetysten alkuaikoja huomoimatta aina SVT2:ssa niin nyt vuodesta 2017 lähtien lähetyksiä on näkynyt vielä sitäkin erittäin paljon pidemmän ajan jälkeen SVT1:ssä!

Vuonna 2017 NHL:n paluu SVT:lle julistettiin 15.9.2017 ja NHL-ottelut virallisesti palasivat kuvaruutuun näkyvinä laajalle osalle ruotsalaisyleisöä 7.10.2017 tietenkin SVT2:lle.

SVT:n lähetyksiä on voinut katsoa myös SVT Play-palvelussa nettitelevision välityksellä tietokoneella ja tabletilla.

SVT:n lähetykset vuonna 2017 nk. Kuukauden Peleistä puhuttaessa olivat ainakin seuraavat maaliskuulle 2018 saakka:

7.10.2017: New Jersey Devils-Colorado Avalanche SVT2:ssa Klo 20-22 Ruotsin Aikaa eli Klo 21-23 Suomen Aikaa nähtiin hehkutettu SVT:n paluu NHL-lähetyksiin

4.11.2017: Ottawa Senators-Las Vegas Golden Knights/Vegas Golden Knights SVT2:ssa Klo 20-22 Ruotsin Aikaa eli Klo 21-23 Suomen Aikaa nähtynä

16.12.2017: Boston Bruins-New York Rangers SVT2:ssa Klo 23-1 Ruotsin Aikaa eli Klo 00.00-2 Suomen Aikaa nähtynä

13.1.2018: Pittsburgh Penguins-Detroit Red Wings SVT2:ssa Klo 19-21 Ruotsin Aikaa eli Klo 20-22 Suomen Aikaa nähtynä

11.2.2018: Dallas Stars-Vancouver Canucks SVT1:ssä Klo 22-00.00 Ruotsin Aikaa eli Klo 23-1 Suomen Aikaa nähtynä kun edellisestä SVT1:n näyttämästä NHL-ottelusta Ruotsissa oli kulunut vieläkin tuntuvammalta ikuisuudelta kulunut määrä aikaa etenkin muisteluissa verrattuna SVT2:n edelliseen näyttämään NHL-otteluun vuodelta 1992!

4.3.2018: Anaheim Ducks-Chicago Blackhawks SVT2:ssa Klo 22-00.00 Ruotsin Aikaa eli Klo 23-1 Suomen Aikaa nähtynä

Vuonna 2018 nähtiin kyllä vielä myös huhtikuussa ja toukokuussa samana vuonna yhdet ottelut NHL:ää SVT:n kanavilla, mutta tähän hätään ei vain tarttunut lähetetyt ottelut löydettäviksi.

Suomessa vertailun vuoksi oli tullut tietenkin vain yksi ottelu TV2:ssa huolimatta mahdollisesta myöhemmän näkymisenkin sanomisesta silloin kolme vuotta sitten.

PS. Vanhemman ajan Ruotsin SVT:n ja mahdollisesti erittäin pienellä todennäköisyydella viime ajoilta puhuttaessa Suomen YLE:n 1980-luvun alun NHL-lähetyksiin on löytynyt yksi ottelulähetys lisää missä toisena osapuolena on ainakin ollut Washington Capitals ja tästäkin lähetyksestä laitan tietoa enemmän.

Kunhan sitä varmistuu, että onko ollut kyseessä jälleen puhdas Ruotsin SVT:n ottelu mikä olisi Suomessa näytetty heti YLE:llä kun SVT:n lähetys olisi päättynyt vai olisiko sittenkin ollut kyseessä myös HTV:n lähettämä ottelu jälleen tietenkin sitten erikseen YLE:llä tulleena heti sen päättyessä tai muutoin myöhemmin sitten jälkilähetyksenä noin pari päivää ottelun jälkeen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy