Sellaista suurinpiirtein, että puolustavaa puolustajaa aletaan ylistää hänen plusmiinuslukemastaan, vaikka pelaa todella offensiivisen kentän takana ja korkea lukema selittyy enemmänkin tämän offensiivisen kentän suuren plus-määrän keräämisen johdosta, eikä niinkään sen puolustuspelin, eli miinuksien vähyyden johdosta.
Tässä on nyt varmaan jotain mitä meikäläisen aivokapasiteetti (jonka vahvuuksiin eivät kyllä kuulu matikka ja päättely) ei oikein pysty käsittelemään, joten varmaankin ystävällisesti korjaat missä teen ajatusvirheen seuraavassa.
Elikkäs pakkien tehotilasto näytti tältä viime kaudella:
Jeff Schultz +50
Mike Green +39
Christian Ehrhoff +36
Mark Fistric +27
Tom Poti +26
Brian Rafalski +23
Nicklas Lidstrom +22
Chris Pronger +22
Duncan Keith +21
Marc-Edouard Vlasic +21
Erottelin mielenkiinnosta viime kauden top10-pakkien tehotilastojen plussat ja miinukset. Sain tälläisiä lukemia:
Keith +102
Green +101
Schultz +85
Ehrhoff +85
Lidström +79
Rafalski +76
Pronger +72
Poti +66
Vlasic +59
Fistric +44
Elikkäs Schultz on ollut 85 kertaa kentällä kun omat ovat iskeneet maalin. Kaveri on kärkisijoilla plussissa kyllä, mutta eroa esim. Lidströmin ja Rafalskiin on vain 6 ja 9 plussaa. Olisi voinut luulla, että pluslukema olisi ollut lähempänä Greenin lukemia, kun Sarge hyötyi erityisesti todella offensiivisen kentän takana pelaamisesta. Outoa tässä on sinällään se, että Schultzin yleisenä pakkiparina pidetty Green on kerännyt lähes 20 plussaa enemmän...
Mennään sitten noihin miinuksiin.
Fistric -17
Schultz -35
Vlasic -38
Poti -40
Ehrhoff -49
Pronger -50
Rafalski –53
Lidström -57
Green -62
Keith -81
Yllättävää ehkä, niin Schultz oli top10-pakeista miinuksilla toisteksi vähiten. Esim. nimipakit kuten Keith, LIdström ja Rafalski olivat selkeästi useammin vastustajan takaiskujen aikana jäällä kuin Sarge. Itseni yllätti myös Keithin kova miinuslukema, kaveriahan on pidetty yhtenä parhaimmista puolustavista pakeista ymmärtääkseni. Umpisurkea Greenkin oli lähes 20 miinusta parempi!
Oma päättelykykyni yrittää nyt väittää, että JS-ilmiön teoriasi ei ehkä pidäkkään paikkaansa eli ei Schultzin kovat lukemat suurista plussista koostunut, vaan enemmänkin pienistä miinuksista yhdistettynä keskimääräistä suurempiin plussiin. Schultz repäisi siis tuon reilun tehotilastokaulan muihin kilpailijoihinsa mielestäni olemalla loistava miinuksissa ja hyvä plussissa, kun muut pääasiassa pätivät jommalla kummalla osa-alueella.
Viisaammat kumotkoon vaatimattomat päätelmäni, olkaat hyvät! :)
Edit: Ja ennenkuin joku nyt intoutuu luulemaan, että olen nostamassa Schultzia Prongerien, Lidaksien ja muiden franchise-pakkien joukkoon, niin rauhoittukaa vaan, en ole moista edes ehdottelemassa. Kunhan rupesin tuota Henkan väitettä pohtimaan yleisellä tasolla, kun jotenkin tuntui, että hyvää lukemaa yritetään perustella vain pelikaverien hyökkäyshyvyydellä pakin puolustustaitojen sijaan.